štvrtok, 22 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Druhy kávových nápojov

Espresso tonic: Ako ho správne pripraviť, aby sa nepremiešal?

Gabriela Drenková Od Gabriela Drenková
11. marca 2024
espresso tonic a Kenya Kirinyaga Kii z pražiarne kávy Coffeein
Share on FacebookShare on Twitter

Espresso tonic je drink, ktorý v posledných rokoch výrazne nabral na popularite. V ponuke ho má azda každá moderná kaviareň. Poďte zistiť, čo sa za názvom espresso tonic v skutočnosti skrýva?

Náš tip: Viac informácií o jednotlivých kávových nápojoch nájdete v rubrike „Druhy kávových nápojov„.

Minimalistický drink 

Espresso tonic je osviežujúci nealkoholický (nielen) letný nápoj. Jeho názov je veľmi výstižný, keďže sa skutočne skladá z espressa a tonicu. Toto spojenie vám môže pripadať zvláštne či netradičné, no garantujeme, že chuť vás príjemne prekvapí. 

Chuť kávy v spojení s jemne horkastou a sladkou chuťou tonicu vytvorí nezvyčajný zážitok, ktorého sa nebudete vedieť dopiť. Espresso tonic je veľmi obľúbený drink nielen medzi zákazníkmi, ale aj baristami v kaviarni – jeho najväčšími prednosťami sú jednoduchá príprava a efektný vzhľad. Poďte sa zahrať na domácich baristov a pripravte si populárny espresso tonic. 

espresso tonic z kávy Kenya od Coffeeinu

Čo potrebujete na espresso tonic?

Espresso tonic je tvorený espressom z vhodne vybranej kávy, tonicu a ľadu. Je to naozaj veľmi prístupný drink, ktorý si ľahko pripravíte aj v domácich podmienkach.

Kenya Kirinyaga Kii od Coffeeinu

Ako sme spomínali, dôležité je vybrať kávu, ktorá sa nebude biť s chuťami tonicu. Vo väčšine prípadov sa výborne hodí ovocnejšia a acidnejšia káva, ktorej chute sa v drinku nestratia. Kenya Kirinyaga Kii od Coffeeinu presne spĺňa naše požiadavky. Je to svetlejšie pražená káva spracovaná mokrou metódou, za ktorou nasledovalo 36 hodín fermentácie a sušenie na slnku. Kenya ponúka obrovskú dávku ovocnosti, ktorej dominujú černice. Aciditu bobuľového ovocia dopĺňa príjemná florálnosť. 

Presne takýto typ káv sa skvele hodí k horkastému tonicu. Nápoj tak bude ešte viac osviežujúci a fresh.

Náš tip: pri nákupe na eshope coffeein.sk využite zľavový kód BLOGOKAVE10 a ušetríte. 

Kenya Kirinyaga Kii od Coffeein
Kenya Kirinyaga Kii z pražiarne Coffeein.

Príprava espresso tonicu

Máte pripravený ľad, vychladený tonic a balíček Kenye Kirinyaga od Coffeeinu? Výborne, jednotlivé ingrediencie stačí už len spojiť dohromady. Keďže určite chcete, aby drink ulahodil už na prvý pohľad, odporúčame dodržiavať postup a byť pri príprave rýchly. 

Perfektne pripravený espresso tonic je tvorený dvomi vrstvami. Prvú, spodnú, tvorí ľad a tonic a druhú, vrchnú, zas čerstvo pripravené espresso. Za oddelením vrstiev a vytvorením estetického vzhľadu espresso tonicu stoja teplotné rozdiely vrstiev, odlišná hustota tonicu a espressa a bublinky tonicu. Musíte byť rýchli, aby jednotlivé vrstvy nezačali chladnúť alebo zohrievať sa, a tým pádom sa aj zmiešavať. Zároveň nechcete stratiť perlivosť tonicu. Preto klaďte rovnaký dôraz na čerstvosť tonicu.

espresso tonic s kávou Kenya Kirinyaga Kii od Coffeeinu
Keď espresso tonic dlhšie stojí, vrstvy sa začnú spájať.

Ako dosiahnuť espresso tonic s oddelenými vrstvami?

Do priehľadného pohára si pripravte ľad a tonic podľa veľkosti pohára a vašich preferencií. Do vedľajšej šálky či konvičky pripravte single shot espressa. Teplé espresso pomaly a jemne nalejte na kocku ľadu. Ľad vytvorí pomyselnú bariéru medzi tonicom a espressom a zabráni nežiaducemu premiešaniu. 

espresso tonic - začiatok prípravy - opatrné nalievanie na ľad
Espresso nalievajte opatrne na kocku ľadu.

Drink podávajte s lyžičkou alebo slamkou, ktorou premiešate vrstvy. Vytvoríte tak homogénny nápoj s jednotnou chuťou. Na jeho skrášlenie môžete pridať plátok grepu alebo pomaranču. 

Náš tip: Fantázii sa medze nekladú. Do svojho espresso tonicu môžete vyskúšať pridať rôzne sirupy, citrusové šťavy, čerstvé ovocie či bylinky ako napríklad mäta alebo rozmarín. Zaujímavé je použiť aj rôzne druhy tonicu (ochutený, ružový, atď).

Ingrediencie potrebné na prípravu espresso tonicu:

espresso z kávy od Coffeeinu
tonic
ľad
garnish (voliteľné)

espresso tonic - nalievanie espressa do tonicu

Postup prípravy:

  1. Do pohára vložte ľad a nalejte tonic cca do troch štvrtín objemu pohára.
  2. Pripravte single shot espressa.
  3. Espresso pomaly nalejte na ľad tak, aby ostali v drinku dve viditeľne oddelené vrstvy.

Tak čo, získal si vás espresso tonic alebo ste skôr tím klasické espresso? Dajte nám vedieť v komentároch. 

Prípravu espresso tonicu sme zachytili aj na videu, ktoré prikladáme: 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ★ BLOGOKÁVE ★ (@blogokave)

Náš tip: na eshope coffeein.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10. Platí na všetko!


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Coffeein
Gabriela Drenková

Gabriela Drenková

Ahojte, moje meno je Gabriela. Pred niekoľkými rokmi som prvýkrát ochutnala filtrovanú kávu a odvtedy som sa jej nevzdala. Raz za čas ma môžete nájsť za barom v Košiciach, avšak primárne sa venujem Blogu. Prečítať si odo mňa môžete články týkajúce sa alternatívnej prípravy kávy, kávových trendov a iných výstrelkov. Okrem kávy občas filozofujem na FF UPJŠ, čítam knihy a venujem sa psovi.

Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
Káva Čaj Čokoláda Kunsthalle Košice

Káva Čaj Čokoláda 2024 už v marci v Košiciach: 20 pražiarní kávy a ešte väčšie priestory

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Mexiko Turquesa od READY AFTER - príprava espressa na La Marzocco

    Káva za polovicu: K.O. od READY AFTER, kilovka Mexika za neuveriteľnú cenu

    20. mája 2025
    Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - príprava espressa

    Recenzia Bercoff Espresso Elegante: Hanba! Taký bordel sme v balíku kávy ešte nevideli

    19. mája 2025
    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Mexiko Turquesa od READY AFTER - príprava espressa na La Marzocco

    Káva za polovicu: K.O. od READY AFTER, kilovka Mexika za neuveriteľnú cenu

    20. mája 2025
    Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - príprava espressa

    Recenzia Bercoff Espresso Elegante: Hanba! Taký bordel sme v balíku kávy ešte nevideli

    19. mája 2025
    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL