Exkluzívne

Espresso tonic: Rady, ktoré vám pomôžu

S pribúdajúcimi teplotami všeobecne klesá chuť na espresso a horúce kávové nápoje. Výhodou kávy je však skutočnosť, že ju možno podávať aj za studena a v takom prípade už pôsobí mimoriadne osviežujúco. Možností, ako to spraviť, je pravdepodobne nekonečné množstvo, ale veľkej obľube sa aktuálne teší espresso tonic.

My sme sa s baristami pobavili o niekoľkých trikoch, ktoré sa vám pri príprave takéhoto drinku budú hodiť. Ako postupovať aby bolo všetko také, ako má?

Oddelenie tonicu od espressa

Recept na espresso tonic je jednoduchý. V absolútnej jednoduchosti by do pohára išli najskôr kocky ľadu, potom tonic a následne espresso. Samuel Okruhľanský z @kavanabajku nalieva espresso veľmi opatrne a mieri na kocky ľadu.

„Za mňa je to takto najlepšie,“ povedal pre Blog o káve. „Je ideálne mať veľké kocky ľadu, ktoré espresso podržia na hladine a vlastne ho pekne odrežú od tonicu. A samozrejme ho treba nalievať pomaličky.“

Bohatá créma espressu pomáha plávať

Samo okrem toho vytiahol aj ďalší poznatok: „Všimol som si, že keď je espresso bohaté na crému, tak sa na hladine lepšie drží.“

Aký pomer tonicu a espressa zvoliť? „My to robíme tak, že k 180 mililitrom tonicu pridáme 30 mililitrov espressa. Spolu s ľadom to vyjde na približne 250 mililitrov. Do väčšieho množstva tonicu by som nešiel, espresso by sa už veľmi stratilo,“ dodal Samo.

Ako pripravujú espresso tonic vo Felke?

Následne sme o receptoch na espresso tonic diskutovali s Jurajom Berátsom z renomovanej popradskej kaviarne Felka.

„My to robíme tak, že do malého pohára dáme tri kocky kvalitného ľadu a pomaly zalejeme 100 mililitrami vychladeného tonicu Thomas Henry,“ prezradil Juraj pre Blog o káve. „Vložíme malú slamku a vetvičku rozmarínu. Na kocku ľadu pomaly zalievame čerstvo pripravené espresso. To naše je pripravené z Felka blendu, ktorý pre nás praží Illimité.“

Citrón k espresso tonicu nepasuje

Najviac informácií sme získali od Jakuba Sobotu z košickej kaviarne BØLGE a z projektu European Coffee Trip. Ten nám napríklad prezradil, že citrón do takéhoto typu nápoja nepatrí.

„Citrón v esko tonicu je somarina,“ skonštatoval. „Je to absolútne nekompatibilná chuť s kávou a tonicom. Omnoho chutnejší je buď pomaranč alebo ešte lepší je veľmi jemný slice grepu.“

Nie každý tonic funguje s každou kávou

Káva sa v toniku prirodzene trochu stráca, ale podľa Jakuba to neznamená, že netreba používať kvalitnú a drahšiu kávu. No a súčasne je dôležité uvedomiť si, že nie je tonic ako tonic. „A nie každý tonic funguje s každou kávou,“ zdôraznil Jakub Sobota.

„Ak chceš naladiť vhodný recept, je podstatné zvoliť vhodnú kombináciu. Káva je z môjho pohľadu možno ešte dôležitejšia ako tonic. Určite sa netreba báť miešať s tonicom pestré a zaujímavé africké ovocné pecky, ale opäť… veľa záleží aj od tonicu.“

Ako pripravuje espresso tonic Jakub Sobota?

Jakub prezradil, že jeho obľúbená receptúra je nasledovná: „Sto gramov ľadu, tenký slice grepu, 180 mililitrov tonicu Fentimans alebo Thomas Henry a doubleshot najovocnejšej kávy, akú máte po ruke. Grep sa nesnažím tlačiť a vyšťaviť, ide mi len o podporu ostatných chutí. Preto úplne stačí ozaj jemnučký slice.“

Espresso tonic ako instagramový drink

Jakub, ktorého na Instagrame nájdete ako @wild.cobb, pridal aj informácie o dôležitosti štýlu, akým sa tento drink podáva.

„Na to, aby vyzeral dobre, musí barista vedieť správne oddeliť jeho vrstvy. Mne osobne jeho príprava prináša dokonca istý druh satisfakcie. Treba si uvedomiť, že ide o jeden z instagramových drinkov, takže na fotkách by mal dobre vyzerať.

Čo ak pri príprave spení?

Ako Jakub spomínal, instagramový drink by mal vyzerať dobre. Napriek tomu sa môže stať, že pri spojení tonicu a kávy vznikne nepekne vyzerajúca pena. Aj tomuto však vieme zabrániť.

„Môže za to veľmi čerstvý tonic,“ prezradil Jakub Sobota. „Tesne predtým, ako nalievam kávu do tonicu, z neho vymiešam trochu bubliniek. Druhý problém by mohol byť v tom, že káva je na tonic naliata veľmi prudko.“

Premiešať alebo piť oddelene?

Jedna zo zásadných otázok sa týka aj toho, ako tento drink piť. Premiešať espresso s tonicom alebo sa snažiť piť ich oddelene?

„Ako som spomínal, dôležitá je kombinácia správnych ingrediencií a teda prepájanie chutí tonicu a espressa. Piť ich samostatne teda nedáva veľký zmysel. Podľa mňa by si mal každý zákazník espresso tonic premiešať. A nevidím žiadny problém podávať ho v akomkoľvek skle, pokojne aj so slamkou,“ dodal Jakub Sobota, ktorý však upozornil, že by to nemala byť jednorazová slamka.

My v Blogu o káve budeme veľmi radi, ak espresso tonic vyskúšate. Keď ho aj pekne nafotíte, pridajte ho na Instagram a označte nás ako @blogokave. Budeme sa tešiť.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close