nedeľa, 11 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Espresso tonic: Bez týchto rád ho neurobíte správne

Ladislav Király Od Ladislav Király
23. mája 2024
Espresso Tonic

Foto: Shutterstock

Share on FacebookShare on Twitter

S pribúdajúcimi teplotami všeobecne klesá chuť na espresso a horúce kávové nápoje. Výhodou kávy je však skutočnosť, že ju možno podávať aj za studena a v takom prípade už pôsobí mimoriadne osviežujúco. Možností, ako to spraviť, je pravdepodobne nekonečné množstvo, ale veľkej obľube sa aktuálne teší espresso tonic.

My sme sa s baristami pobavili o niekoľkých trikoch, ktoré sa vám pri príprave takéhoto drinku budú hodiť. Ako postupovať aby bolo všetko také, ako má?

Náš tip: pripravte si espresso tonic z kávy z niektorej slovenskej pražiarne, ponúkame vám zľavové kódy.

Espresso Tonic - nápoj postavený na bare
Foto: Shutterstock

Oddelenie tonicu od espressa

Recept na espresso tonic je jednoduchý. V absolútnej jednoduchosti by do pohára išli najskôr kocky ľadu, potom tonic a následne espresso. Samuel Okruhľanský z @kavanabajku nalieva espresso veľmi opatrne a mieri na kocky ľadu.

„Za mňa je to takto najlepšie,“ povedal pre Blog o káve. „Je ideálne mať veľké kocky ľadu, ktoré espresso podržia na hladine a vlastne ho pekne odrežú od tonicu. A samozrejme ho treba nalievať pomaličky.“

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ★ BLOGOKÁVE ★ (@blogokave)

Bohatá créma espressu pomáha plávať

Samo okrem toho vytiahol aj ďalší poznatok: „Všimol som si, že keď je espresso bohaté na crému, tak sa na hladine lepšie drží.“

Aký pomer tonicu a espressa zvoliť? „My to robíme tak, že k 180 mililitrom tonicu pridáme 30 mililitrov espressa. Spolu s ľadom to vyjde na približne 250 mililitrov. Do väčšieho množstva tonicu by som nešiel, espresso by sa už veľmi stratilo,“ dodal Samo.

Espresso Tonic - pripravený pohár s ľadom
Foto: Shutterstock
Espresso Tonic - nalievanie espressa
Foto: Shutterstock

Ako pripravujú espresso tonic vo Felke?

Následne sme o receptoch na espresso tonic diskutovali s Jurajom Berátsom z renomovanej popradskej kaviarne Felka.

„My to robíme tak, že do malého pohára dáme tri kocky kvalitného ľadu a pomaly zalejeme 100 mililitrami vychladeného tonicu Thomas Henry,“ prezradil Juraj pre Blog o káve. „Vložíme malú slamku a vetvičku rozmarínu. Na kocku ľadu pomaly zalievame čerstvo pripravené espresso. To naše je pripravené z Felka blendu, ktorý pre nás praží Illimité.“

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

Citrón k espresso tonicu nepasuje

Najviac informácií sme získali od Jakuba Sobotu z košickej kaviarne BØLGE a z projektu European Coffee Trip. Ten nám napríklad prezradil, že citrón do takéhoto typu nápoja nepatrí.

„Citrón v esko tonicu je somarina,“ skonštatoval. „Je to absolútne nekompatibilná chuť s kávou a tonicom. Omnoho chutnejší je buď pomaranč alebo ešte lepší je veľmi jemný slice grepu.“

Espresso Tonic - správne oddelený nápoj
Foto: Shutterstock

Nie každý tonic funguje s každou kávou

Káva sa v toniku prirodzene trochu stráca, ale podľa Jakuba to neznamená, že netreba používať kvalitnú a drahšiu kávu. No a súčasne je dôležité uvedomiť si, že nie je tonic ako tonic. „A nie každý tonic funguje s každou kávou,“ zdôraznil Jakub Sobota.

„Ak chceš naladiť vhodný recept, je podstatné zvoliť vhodnú kombináciu. Káva je z môjho pohľadu možno ešte dôležitejšia ako tonic. Určite sa netreba báť miešať s tonicom pestré a zaujímavé africké ovocné pecky, ale opäť… veľa záleží aj od tonicu.“

Espresso Tonic - príprava
Foto: Shutterstock

Ako pripravuje espresso tonic Jakub Sobota?

Jakub prezradil, že jeho obľúbená receptúra je nasledovná: „Sto gramov ľadu, tenký slice grepu, 180 mililitrov tonicu Fentimans alebo Thomas Henry a doubleshot najovocnejšej kávy, akú máte po ruke. Grep sa nesnažím tlačiť a vyšťaviť, ide mi len o podporu ostatných chutí. Preto úplne stačí ozaj jemnučký slice.“

Espresso tonic ako instagramový drink

Jakub, ktorého na Instagrame nájdete ako @wild.cobb, pridal aj informácie o dôležitosti štýlu, akým sa tento drink podáva.

„Na to, aby vyzeral dobre, musí barista vedieť správne oddeliť jeho vrstvy. Mne osobne jeho príprava prináša dokonca istý druh satisfakcie. Treba si uvedomiť, že ide o jeden z instagramových drinkov, takže na fotkách by mal dobre vyzerať.“

Espresso Tonic - sčasti premiešaný
Foto: Shutterstock

Čo ak pri príprave spení?

Ako Jakub spomínal, instagramový drink by mal vyzerať dobre. Napriek tomu sa môže stať, že pri spojení tonicu a kávy vznikne nepekne vyzerajúca pena. Aj tomuto však vieme zabrániť.

„Môže za to veľmi čerstvý tonic,“ prezradil Jakub Sobota. „Tesne predtým, ako nalievam kávu do tonicu, z neho vymiešam trochu bubliniek. Druhý problém by mohol byť v tom, že káva je na tonic naliata veľmi prudko.“

pena na Espresso Tonicu
Foto: Shutterstock

Premiešať alebo piť oddelene?

Jedna zo zásadných otázok sa týka aj toho, ako tento drink piť. Premiešať espresso s tonicom alebo sa snažiť piť ich oddelene?

„Ako som spomínal, dôležitá je kombinácia správnych ingrediencií a teda prepájanie chutí tonicu a espressa. Piť ich samostatne teda nedáva veľký zmysel. Podľa mňa by si mal každý zákazník espresso tonic premiešať. A nevidím žiadny problém podávať ho v akomkoľvek skle, pokojne aj so slamkou,“ dodal Jakub Sobota, ktorý však upozornil, že by to nemala byť jednorazová slamka.

My v Blogu o káve budeme veľmi radi, ak espresso tonic vyskúšate. Keď ho aj pekne nafotíte, pridajte ho na Instagram a označte nás ako @blogokave. Budeme sa tešiť.

Espresso Tonic po premiešaní
Foto: Shutterstock


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: recepty
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Espresso tonic

Letné kávové drinky: Tieto by ste mali skúsiť

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL