štvrtok, 31 júla, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
No Result
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
No Result
View All Result
Blog o káve
No Result
View All Result
Home Spôsoby prípravy

Espresso z Aeropressu? Vyskúšali sme Flow Control Filter Cap 

Filip Lörinc by Filip Lörinc
24. júla 2025
Aeropress Flow Control Filter Cap - hotová káva
Share on FacebookShare on Twitter

Vedeli ste, že ikonický kávovar Aeropress bol vymyslený s cieľom produkovať espresso za málo peňazí? Jeho pôvodné poslanie však nepadlo na úrodnú pôdu a fanúšikovia výberovej kávy si ho osvojili ako príslušenstvo na prípravu filtrovanej kávy. 

Problém bol v tom, že Aeropress jednoducho nedokáže vytvoriť podmienky na prípravu espressa. Pred pár rokmi však výrobca vydal doplnok, ktorý by mal ich kávovar k espressu výraznejšie priblížiť. Volá sa Flow Control Filter Cap a my sme ho zohnali na portáli alza.sk. 

Aeropress Flow Control Filter Cap - obal

Výrobca ho navrhol s jasným cieľom: umožniť prípravu kávy pri vyššom tlaku a rovnomernom prietoku, čo ju konečne priblíži k espressu. V spolupráci s pražiarňou Coffeein a ich skvelým Hondurasom praženým na espresso tento fakt otestujeme. Dokáže Aeropress vylepšený o Flow Control Filter Cap pripraviť espresso?

Aeropress s kontrolou nad tlakom

Flow Control Filter Cap je nenápadný plastový nástavec, ktorý nahrádza klasické viečko Aeropressu. Jeho tajomstvom je jednosmerný ventil (podobný ako v niektorých fľašiach na vodu), ktorý zadržiava kávu, kým na piest nevyviniete tlak. Inými slovami – žiadna káva nepretečie bez toho, aby ste naň zatlačili. To vám dáva možnosť využiť tlak vašich rúk efektívnejšie a pripraviť koncentrovanejšiu, krémovejšiu a intenzívnejšiu kávu.

Aeropress Flow Control Filter Cap

Na prvý pohľad vyzerá Flow Control Filter Cap ako veľmi nenápadný doplnok, ktorý by nemal znamenať veľkú zmenu. Ale čo ak áno?

Honduras El Jardín – moderný espresso roast pre moderný typ prípravy

Pre tento pokus sme chceli zvoliť niečo ozaj zaujímavé. Napokon sme siahli po espresso roaste Hondurasu El Jardín od pražiarne Coffeein.  

Flow Control Filter Cap a Honduras El Jardin od Coffeeinu

Farmár Mario Mejia patrí k novej generácii pestovateľov v Hondurase. Po štúdiu agronómie sa vrátil na farmu Finca El Jardín v regióne Montecillos, ktorú rozšíril a zmodernizoval. Mario verí, že kvalitná káva dokáže meniť životy – zamestnáva ľudí celoročne, vytvára komunitu pestovateľov a dbá na čerstvosť aj precízne spracovanie. V tomto prípade ide o odrodu Parainema spracovanú mokrou metódou, zbieranú ručne v nadmorskej výške až 1650 m n. m.

Honduras El Jardin od Coffeeinu - zadná strana obalu

Čo v sebe táto novinka ukrýva? Šťavnatosť, čistotu, sladkosť a hromadu ovocia. Aróma je prenikavo sladká, chuť espressa pripomína kombináciu jabĺk a sliviek a dochuť má jemne karamelový charakter. Telo je kávy je stredne ťažké a chute dostatočne plné, aby sa dali využiť na pokus o espresso z Aeropressu. 

Náš tip: pri nákupe na eshope coffeein.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10 a ušetríte. Nákupom cez tento kód súčasne podporíte tvorbu Blogu o káve.

Honduras El Jardin od Coffeeinu - zrno

Jemné mletie a minimum vody

Aby sa vám z kávy podarilo vytiahnuť všetko podstatné, musíte ju mlieť skutočne na jemno. Pri teste nám najviac vyhovovala hrúbka mletia zodpovedajúca piatim klikom na mlynčeku Comandante. To znamená, že sa musíte pohybovať v espresso sfére hrúbky mletia. 

Honduras El Jardin od Coffeeinu - jemné mletie

Takto namletá káva vytvára dostatočný odpor a zabezpečuje zvýšenú extrakciu. Okrem jemného mletia budete potrebovať malý pomer vody k namletej káve. My sme využívali 60 gramov vody na 20 gramov kávy (pomer 3:1). Malé množstvo vody zabezpečí hutnejšiu textúru a bohaté telo. 

Flow Control Filter Cap nasadený na Aeropresse

Samotný postup je jednoduchý. Na Aeropress nasaďte Flow Control Filter Cap spolu s jedným filtračným papierom a umiestnite na pohár či nádobku v štandardnej pozícii. Odporúčame nádobu s odolným materiálom, keďže naň bude kladený tlak. 

Do Aeropressu následne nasypte 20 gramov jemne namletej kávy a zalejte 60 gramami na 100 stupňov zohriatej vody. Ihneď začnite miešať lyžičkou či miešadlom a miešajte po dobu 30 sekúnd. Odložte miešadlo a nasaďte piest. Nečakajte a rovno začínajte s pretláčaním. To by ste mali zvládnuť za pár sekúnd.

príprava kávy cez Aeropress s pomocou Flow Control Filter Cap

Výsledok? Takmer espresso

Flow Control Filter Cap kladie citeľný odpor a napomáha extrakcii. Tento recept produkuje hustú kávu s jemnou a svetlou “cremou” na povrchu, ktorá však veľmi rýchlo spadne a zmizne. Z Hondurasu El Jardín vytiahne výraznú ovocnosť zaobalenú v príjemnej sladkosti. 

káva pripravená cez Aeropress Flow Control Filter Cap

Takto pripravená káva nedosahuje stopercentné kvality espressa (skôr pripomína kávu z moka konvičky), no určite sa k nemu približuje viac než bez použitia Flow Control Filter Cap. Telo kávy je ťažšie, textúra hustejšia a chute intenzívnejšie. 

káva pripravená cez Aeropress Flow Control Filter Cap - pohľad zboku

Ak ste doteraz Aeropress vnímali len ako výborný nástroj na filtrovanú kávu, Flow Control Filter Cap vám otvorí nové možnosti. V kombinácii s kvalitnou kávou ako je Honduras El Jardín od Coffeeinu pripravíte hutnú a intenzívnu kávu na štýl espressa.

3x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Tags: aeropresspríprava kávy
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Next Post
cestovný kávovar Wacaco Cuppamoka

Cestovný kávovar Wacaco Cuppamoka: Ako zvládol Pink Konga od Coffeeinu?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Uncategorized @sk
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Etiópia Halo Beriti Natural Premium od BeCafé

    Etiópia Halo Beriti Natural Premium od Be:Café: Nebezpečne sladká káva

    31. júla 2025
    moderné cappuccino - test s lyžičkou

    Old-school vs. moderné cappuccino: Ako sa zmenil jeden z najznámejších kávových nápojov?

    31. júla 2025
    Zlaté Zrnko upravilo praženie - cupping Salvádora

    Zlaté Zrnko upravilo praženie niekoľkých káv: Je to krok vpred, dávame palec hore

    29. júla 2025
    cestovný kávovar Wacaco Cuppamoka

    Cestovný kávovar Wacaco Cuppamoka: Ako zvládol Pink Konga od Coffeeinu?

    27. júla 2025
    Aeropress Flow Control Filter Cap - hotová káva

    Espresso z Aeropressu? Vyskúšali sme Flow Control Filter Cap 

    24. júla 2025
    COFFEEIN Italy - príprava espressa

    Recenzia kávy COFFEEIN Italy: Konečne kvalitná talianska káva

    23. júla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Uncategorized @sk
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee instantná káva jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Etiópia Halo Beriti Natural Premium od BeCafé

    Etiópia Halo Beriti Natural Premium od Be:Café: Nebezpečne sladká káva

    31. júla 2025
    moderné cappuccino - test s lyžičkou

    Old-school vs. moderné cappuccino: Ako sa zmenil jeden z najznámejších kávových nápojov?

    31. júla 2025
    Zlaté Zrnko upravilo praženie - cupping Salvádora

    Zlaté Zrnko upravilo praženie niekoľkých káv: Je to krok vpred, dávame palec hore

    29. júla 2025
    cestovný kávovar Wacaco Cuppamoka

    Cestovný kávovar Wacaco Cuppamoka: Ako zvládol Pink Konga od Coffeeinu?

    27. júla 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    No Result
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL