pondelok, 12 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Predstavujeme nové kávy

Ethiopia Koromii a Kenya Kahunyo z Cipolla Caffé: Šťavnaté chuťovky na letné mesiace

Gabriela Drenková Od Gabriela Drenková
14. mája 2024
Ethiopia Koromii a Kenya Kahunyo z Cipolla Caffé
Share on FacebookShare on Twitter

Banskobystrická pražiareň kávy Cipolla Caffé zaradila do svojej širokej ponuky viacero nových káv, pričom my sme pre vás vybrali dve, ktoré sú ako uliate na letné mesiace. Jednou je ovocná Ethiopia Koromii a druhou citrusová Kenya Kahunyo. Poďte ich spolu s nami spoznať a pripraviť si ich.

Ethiopia Koromii

Ethiopia Koromii je naturálne spracovaná káva z regiónu Guji z nadmorskej výšky 2000-2150 m.n.m. Veľmi zaujímavá je aj odroda – JARC 74112, čo je vlastne subvarieta etiópskeho heirloomu. Odroda JARC 74112 je skvelá najmä vďaka jej odolnosti voči rôznym chorobám.

V pražiarni Cipolla ju pre vás napražili stredne, čo znamená, že ju môžete využiť nielen pri príprave espressa, ale aj pri príprave filtrovanej kávy. My sme stavili na espresso a bolo poriadne šťavnaté.

Náš tip: na eshope cipollacaffe.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Ethiopia Koromii - Cipolla Caffé

Espresso, ktoré rozvonia celú miestnosť

Pri otvorení balíka na vás vykuknú rovnomerne upražené menšie zrnká kávy. Vo vôni pocítite sladký med a kakao. Samotné espresso vám potom rozvonia celú miestnosť, pričom v jeho vôni nájdete tóny bobuľového ovocia, kvetín a čokoládové tóny. 

Dôležitá je však chuť. Ethiopia Koromii z Cipolla Caffé vám ponúkne predovšetkým šťavnaté citrusové plody a sviežu citrusovú aciditu. Citrusy dopĺňajú ríbezle a v neposlednom rade sladký med. Telo Ethiopie Koromii je stredne ťažké, káva na jazyku zanecháva krémový pocit (mouthfeel). 

Keď obľubujete modernejšie a acidnejšie espressá, ktoré zároveň ponúkajú poriadnu dávku sladkosti, Ethiopia Koromii vás určite nesklame. Vyskúšajte si ju pripraviť aj cez french press alebo ako filtrovanú kávu – fantázii sa medze nekladú. 

Ethiopia Koromii z Cipolla Caffé

Kenya Kahunyo 

Druhou kávou, ktorú sme pre vás z Cipolla Caffé vybrali, je Kenya z regiónu Kahunyo. Zmes odrôd Ruiru 11 a SL28 bola spracovaná premytou metódou, ktorá káve dodala čistotu chutí. Kenya Kahunyo je podľa Cipolla Caffé upražená o niečo svetlejšie ako spomínaná Ethiopia Koromii. Preto sme ju pripravovali pomocou drippra Hario Switch. 

Hario Switch je dripper spájajúci dve základné prístupy vo filtrovanej káve – imerziu a perkoláciu. Takto získate to najlepšie z oboch svetov. Nad extrakciou máte obrovskú mieru kontroly, čo vám dovoľuje hrať sa s inými premennými (čas, teplota vody, vstupná a výstupná dávka). 

Kenya Kahunyo z Cipolla Caffé

Recept na filter z Kenya Kahunyo

Vodu si zohrejte na 89 stupňov Celzia a 16 gramov z kávy Kenya Kahunyo pomeľte relatívne nahrubo (28 klikov na Comandante). Už pri mletí sa zo zŕn bude šíriť sladkastá a citrusová aróma. Kávu presypte do drippra s premytým filtračným papierom. 

Keď ste majiteľmi drippra Hario Switch, odporúčame pri bloomingu (prvý nálev) ponechať ventil zatvorený a otvoriť ho až po 30 sekundách. Následne pri druhom náleve znovu ventil uzatvorte, nalejte 100 g vody a pri 1:15 min ventil otvorte a nechajte kávu vytiecť. Ventil nechajte otvorený po celý zvyšný čas extrakcie. Pri 1:35 min nalejte posledných 100 g vody a kávu nechajte extrahovať. Výsledný čas extrakcie by nemal presiahnuť 2:30 min. 

Kenya Kahunyo z Cipolla Caffé - príprava filtrovanej kávy

Ak Hario Switch nevlastníte, nezúfajte. Použiť môžete aj akýkoľvek iný dripper. Odporúčame využiť metódu s tromi nálevmi (pri 16 gramoch kávy –  prvý nálev 40 gramov (do 0:40 min), druhý nálev 100 gramov (do 1:10 min), tretí nálev 100 g (od 1:15 min )), no použiť môžete aj iný overený recept.

Svieži filter

Výsledkom tohto pokusu bude sladký filter plný zrelého ovocia. Pri chladnutí sa začne objavovať citrusová acidita charakteristická pre premyté kenské kávy. Telo kávy bude ľahšie, čajové, pripomínať bude čierny čaj. 

Kenya Kahunyo - Cipolla Caffé

Kenya Kahunyo môže slúžiť ako káva na zoznámenie sa so svetom filtrovanej kávy. Nejde o kávu s príliš “crazy” chuťami, ktoré by mohli nováčika odradiť. Práve naopak; ukáže vám, ako krásne sa môže dopĺňať sladkosť, acidita a čajovosť v ľahkom sviežom nápoji. Túto kávu sa však nemusíte báť použiť ani na espresso. V espresse vám zasa ukáže šťavnaté bobuľové ovocie a čučoriedkový cheesecake. Dochuť bude dlhotrvajúca a florálna. 

Záver 

Keď preferujete šťavnaté, ovocné a sladké kávy, v Cipolla Caffé si určite prídete na svoje. Ethiopia Koromii pripravená ako espresso zaujme aj skúseného kávičkára. Kenya Kahunyo pripravená na filter zasa môže prekvapiť aj zarytého anti-filtrového človeka. Obe kávy spája šťavnatosť typická pre africké kávy, čím sa výborne hodia do nasledujúcich teplejších dní. 

Náš tip: na eshope cipollacaffe.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Kenya Kahunyo z Cipolla Caffé - filtrovaná káva


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Cipolla Caffé
Gabriela Drenková

Gabriela Drenková

Ahojte, moje meno je Gabriela. Pred niekoľkými rokmi som prvýkrát ochutnala filtrovanú kávu a odvtedy som sa jej nevzdala. Raz za čas ma môžete nájsť za barom v Košiciach, avšak primárne sa venujem Blogu. Prečítať si odo mňa môžete články týkajúce sa alternatívnej prípravy kávy, kávových trendov a iných výstrelkov. Okrem kávy občas filozofujem na FF UPJŠ, čítam knihy a venujem sa psovi.

Ďalší článok
recenzia Coffia Kolumbia Villa Pastora

Kolumbia Villa Pastora z pražiarne Coffia: Elegantná káva z extratriedy kávového sveta

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL