Predstavujeme nové kávy

Ethiopia Koromii a Kenya Kahunyo z Cipolla Caffé: Šťavnaté chuťovky na letné mesiace

Banskobystrická pražiareň kávy Cipolla Caffé zaradila do svojej širokej ponuky viacero nových káv, pričom my sme pre vás vybrali dve, ktoré sú ako uliate na letné mesiace. Jednou je ovocná Ethiopia Koromii a druhou citrusová Kenya Kahunyo. Poďte ich spolu s nami spoznať a pripraviť si ich.

Ethiopia Koromii

Ethiopia Koromii je naturálne spracovaná káva z regiónu Guji z nadmorskej výšky 2000-2150 m.n.m. Veľmi zaujímavá je aj odroda – JARC 74112, čo je vlastne subvarieta etiópskeho heirloomu. Odroda JARC 74112 je skvelá najmä vďaka jej odolnosti voči rôznym chorobám.

V pražiarni Cipolla ju pre vás napražili stredne, čo znamená, že ju môžete využiť nielen pri príprave espressa, ale aj pri príprave filtrovanej kávy. My sme stavili na espresso a bolo poriadne šťavnaté.

Náš tip: na eshope cipollacaffe.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Ethiopia Koromii - Cipolla Caffé

Espresso, ktoré rozvonia celú miestnosť

Pri otvorení balíka na vás vykuknú rovnomerne upražené menšie zrnká kávy. Vo vôni pocítite sladký med a kakao. Samotné espresso vám potom rozvonia celú miestnosť, pričom v jeho vôni nájdete tóny bobuľového ovocia, kvetín a čokoládové tóny. 

Dôležitá je však chuť. Ethiopia Koromii z Cipolla Caffé vám ponúkne predovšetkým šťavnaté citrusové plody a sviežu citrusovú aciditu. Citrusy dopĺňajú ríbezle a v neposlednom rade sladký med. Telo Ethiopie Koromii je stredne ťažké, káva na jazyku zanecháva krémový pocit (mouthfeel). 

Keď obľubujete modernejšie a acidnejšie espressá, ktoré zároveň ponúkajú poriadnu dávku sladkosti, Ethiopia Koromii vás určite nesklame. Vyskúšajte si ju pripraviť aj cez french press alebo ako filtrovanú kávu – fantázii sa medze nekladú. 

Ethiopia Koromii z Cipolla Caffé

Kenya Kahunyo 

Druhou kávou, ktorú sme pre vás z Cipolla Caffé vybrali, je Kenya z regiónu Kahunyo. Zmes odrôd Ruiru 11 a SL28 bola spracovaná premytou metódou, ktorá káve dodala čistotu chutí. Kenya Kahunyo je podľa Cipolla Caffé upražená o niečo svetlejšie ako spomínaná Ethiopia Koromii. Preto sme ju pripravovali pomocou drippra Hario Switch. 

Hario Switch je dripper spájajúci dve základné prístupy vo filtrovanej káve – imerziu a perkoláciu. Takto získate to najlepšie z oboch svetov. Nad extrakciou máte obrovskú mieru kontroly, čo vám dovoľuje hrať sa s inými premennými (čas, teplota vody, vstupná a výstupná dávka). 

Kenya Kahunyo z Cipolla Caffé

Recept na filter z Kenya Kahunyo

Vodu si zohrejte na 89 stupňov Celzia a 16 gramov z kávy Kenya Kahunyo pomeľte relatívne nahrubo (28 klikov na Comandante). Už pri mletí sa zo zŕn bude šíriť sladkastá a citrusová aróma. Kávu presypte do drippra s premytým filtračným papierom. 

Keď ste majiteľmi drippra Hario Switch, odporúčame pri bloomingu (prvý nálev) ponechať ventil zatvorený a otvoriť ho až po 30 sekundách. Následne pri druhom náleve znovu ventil uzatvorte, nalejte 100 g vody a pri 1:15 min ventil otvorte a nechajte kávu vytiecť. Ventil nechajte otvorený po celý zvyšný čas extrakcie. Pri 1:35 min nalejte posledných 100 g vody a kávu nechajte extrahovať. Výsledný čas extrakcie by nemal presiahnuť 2:30 min. 

Kenya Kahunyo z Cipolla Caffé - príprava filtrovanej kávy

Ak Hario Switch nevlastníte, nezúfajte. Použiť môžete aj akýkoľvek iný dripper. Odporúčame využiť metódu s tromi nálevmi (pri 16 gramoch kávy –  prvý nálev 40 gramov (do 0:40 min), druhý nálev 100 gramov (do 1:10 min), tretí nálev 100 g (od 1:15 min )), no použiť môžete aj iný overený recept.

Svieži filter

Výsledkom tohto pokusu bude sladký filter plný zrelého ovocia. Pri chladnutí sa začne objavovať citrusová acidita charakteristická pre premyté kenské kávy. Telo kávy bude ľahšie, čajové, pripomínať bude čierny čaj. 

Kenya Kahunyo - Cipolla Caffé

Kenya Kahunyo môže slúžiť ako káva na zoznámenie sa so svetom filtrovanej kávy. Nejde o kávu s príliš “crazy” chuťami, ktoré by mohli nováčika odradiť. Práve naopak; ukáže vám, ako krásne sa môže dopĺňať sladkosť, acidita a čajovosť v ľahkom sviežom nápoji. Túto kávu sa však nemusíte báť použiť ani na espresso. V espresse vám zasa ukáže šťavnaté bobuľové ovocie a čučoriedkový cheesecake. Dochuť bude dlhotrvajúca a florálna. 

Záver 

Keď preferujete šťavnaté, ovocné a sladké kávy, v Cipolla Caffé si určite prídete na svoje. Ethiopia Koromii pripravená ako espresso zaujme aj skúseného kávičkára. Kenya Kahunyo pripravená na filter zasa môže prekvapiť aj zarytého anti-filtrového človeka. Obe kávy spája šťavnatosť typická pre africké kávy, čím sa výborne hodia do nasledujúcich teplejších dní. 

Náš tip: na eshope cipollacaffe.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Kenya Kahunyo z Cipolla Caffé - filtrovaná káva
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close