Exkluzívne

Káva na cesty: Ako dopadol môj pobyt so Sydripom?

Prostredníctvom instagramových storiek sme sa vás opýtali, ako si pripravujete kávu na cestách. Čo robíte, keď idete na dovolenku alebo služobnú cestu? Zväčša nie je úplne jednoduché dostať sa k dobrej káve a zaujímalo nás, ako to riešite. 

Medzi odpoveďami sme veľakrát našli koťogo (moka konvička), ale veľmi často ste nám odporúčali napríklad aj Aeropress. Ja som však išla lietadlom a v mojom prípade neprichádzalo do úvahy brať si do príručnej batožiny mlynček, váhu, kávu a Aeropress. Veľa vašich tipov však hovorilo aj o sáčkoch Sydrip, ktoré sa mi javili ako najlepšie riešenie. Tak som sa rozhodla vyskúšať ich.

Sydrip mix - celé balenie

Filter na počkanie

Určite to všetci poznáte. Odcestujete do cudzej krajiny, mimo domova, kde ostali všetky vaše kávové “hračky”. So Sydripom však nemusíte rezignovať a dať si turka v skle.

Pre tých, ktorí sa so Sydripom nikdy nestretli, ho v skratke predstavím. Ide o priepustné sáčky naplnené mletou výberovou kávou. Systém je skutočne jednoduchý. Sydrip sáčky stačí na vrchu odtrhnúť, po bokoch vytiahnuť “krídla”, ktoré sa zavesia na hrnček a následne zaliať horúcou vodou. To je naozaj všetko. Preto je to veľmi efektívny a rýchly spôsob, ako si pripraviť filtrovanú kávu za chvíľu a bez vláčenia veľkého množstva príslušenstva. 

Sydrip sme detailnejšie predstavovali v článku „Sydrip: Komfortný spôsob prípravy filtrovanej výberovej kávy„. Prečítajte si ho.

Sydrip - balenie kávy
Sydrip - El Salvador - návod

Sydrip mix

Sydrip má v ponuke niekoľko rôznych káv. Môžete si vybrať medzi Ugandou od Concept Coffee Roasters, Burundi alebo Etiópiou od Diamond’s Roastery a mnohými ďalšími. Avšak, keď toho chcete vyskúšať čo najviac, jednoznačne odporúčam siahnuť po Sydrip mix. To bola aj moja voľba. Ide o mix šiestich rôznych káv od dvoch rôznych pražiarní, a to Diamond’s Roastery (5ks) a Concept Coffee Roasters (1ks).

Keďže obe pražiarne patria medzi špičku slovenských pražiarní, hneď som tušila, že pôjde o peckové kávy. V balíčku som našla kávy z Burundi, Kolumbie, Etiópie, Brazílie, Rwandy a Hondurasu. Šesť sáčkov za 9,99€.

Sydrip - otvorený produkt pripravený na vloženie do pohára

Rebríček ochutnaných káv Sydrip

Pre lepšie porovnanie káv som vytvorila jednoduchý rebríček a kávy som zhodnotila na troch úrovniach.

  1. Ovocné šťavy – Medzi top kávy jednoznačne radím Etiópiu a Rwandu 
  2. Sladké mámenie – Kolumbia, Burundi, El Salvador
  3. Konzervatívna čokoláda – Brazília.
Sydrip - sáčok pripravený na zalievanie

1. Ovocné šťavy – top, acidnejšie a ovocnejšie kávy

Etiópia – Etiópia bola prvou kávou, ktorú som si z balíčka vybrala a pripravila. Keďže Etiópia sa vo všeobecnosti radí medzi môj obľúbený origin (krajinu pôvodu), mala som od nej veľké očakávania. A som rada, že ich aj naplnila. Táto Etiópia bola napražená pražiarňou Diamond’s Roastery. Je to naturálne spracovaná káva klasickej etiópskej zmesi variet heirloom, ktoré boli spracované v spracovateľskej stanici Keramo. V káve som našla jemnú aciditu bergamotu, ktorá dopĺňa sladkosť pripomínajúcu zrelé pomelo. V dochuti som cítila zelený čaj. Telo kávy je ľahké, čajové. Túto kávu si viem predstaviť piť aj každý deň.

Rwanda – Táto káva taktiež pochádza z portfólia západoslovenskej pražiarne Diamond’s Roastery z Dunajskej Lužnej. Varieta Red Bourbon bola spracovaná suchou metódou v spracovateľskej stanici Gitoki. V chuti tejto Rwandy dominovala chuť bobuľového ovocia a acidita lesných jahôd. Florálnosť a sladkosť pripomínajúca sirup z čerešňových kvetov vniesla do chuti zaujímavý a ozvláštňujúci moment.

Sydrip - zalievanie sáčku

2. Sladké mámenie – výborné, sladké a komplexné kávy 

Kolumbia – V žiadnej z neskôr spomenutých kategórií nejde o kávy, ktoré by boli menej kvalitné alebo menej chutné. To v žiadnom prípade. Ide len o kávy, v ktorých nedominuje ovocná acidita, ale naopak sladkosť. Toto je aj prípad Kolumbie Aponte Honey. Je to mikrolot odrody caturra. Zaujímavé je spracovanie honey, ktoré káve dodalo sladkosť trstinového cukru a karamelu. V káve sa taktiež nachádza príjemná korenistosť. Všetky chuťové vnemy spolu vytvárajú originálnu a komplexnú kávu.

Burundi – Rovnako ako Kolumbia, aj Burundi bola upražená v pražiarni Diamond’s Roastery. Kávy z Burundi vo všeobecnosti chutia veľmi sladko, majú plnšie telo a výraznú florálnosť. Tieto predpoklady sa naplnili aj pri Burundi Gakenke zo spracovateľskej stanice Gakenke. Káva bola fermentovaná 12 hodín vo vode z neďalekého potoka. Sydrip do svojho repertoáru rozhodne nevyberal “obyčajné” kávy. Táto Burundi dopĺňa originálne spektrum káv, pričom sladkosť karamelu a veľmi jemná acidita mandarínok vás určite omámia.

Sydrip - extrakcia kávy v pohári

El Salvador – Fernando a Jose Alfaro si pre nás pripravili odrodu yellow caturra z regiónu Apaneca v ďalekom Salvádore. Aj túto kávu upražila pražiareň Diamond’s Roastery. Kávové zrná v rámci spracovania 72 hodín fermentovali vo vzduchotesných nádobách a následne sa 30 dní sušili na afrických posteliach. Vďaka experimentálnemu spracovaniu káva nadobudla chuť hrozienok v čokoláde a dezertu Cherry Liquer (višne v čokoláde). Sladkosť tejto kávy musíte cítiť aj cez obrazovky vašich zariadení. Jednoducho mňam. 

3. Konzervatívna čokoláda – sladká čokoládovo-oriešková chuť 

Brazília – Do poslednej kategórie som sa rozhodla zaradiť Brazíliu z pražiarne Concept Coffee Roasters. Káva pochádza z farmy Daterra, kde bola spracovaná suchou metódou. Jednoznačne ide o sladšiu, čokoládovo-orieškovú kávu, ktorá bude vyhovovať najmä konzervatívnejšiemu konzumentovi kávy. Ak ste toto práve vy, smelo do toho. V káve nie sú prítomné žiadne nepríjemné chute, ide o plnú a komplexnú sladkosť sušeného ovocia a čokolády. 

cold brew od Sydrip

Najväčšie prekvapenie – cold brew

Napriek tomu, že sa táto káva vzhľadom na úplne iný prístup k jej príprave do vyššie uvedeného rebríčka nemohla dostať, nedá mi nespomenúť ju. 

Sydrip ponúka nielen “sáčky”, ktoré sa zalievajú horúcou vodou, ale taktiež aj sáčky, vďaka ktorým si viete pripraviť cold brew. Na výber máte dve možnosti – Cold Brew Cherry alebo Cold Brew Rum. V prípade Cold Brew Cherry ide o výraznú chuť višní v čokoláde v spojení s likérom. Cold Brew Rum je barrel-aged káva, v ktorej je jasne cítiť chuť rumu. Keď máte radi cold brew, tieto cold brew sáčky od Sydripu sú tá najlepšia voľba. Teda v prípade, že uprednostňujete komfort. Sáčky stačí jednoducho vložiť na 12 hodín do 600 ml studenej vody a nechať kávu extrahovať. 

pripravené cold brew od Sydripu

Musím povedať, že Cold Brew Cherry, ktoré nám Sydrip zaslalo, bolo lahodné. Sladká višňa s doťukom likéru v dochuti. Keď ste fanúšikmi tohto dezertu, jeho tekutá podoba si vás jednoducho podmaní. 

Akým spôsobom si pripravujete kávu na dovolenkách? Podľahnete miestnym kaviarňam, hľadáte lepšie alternatívy alebo skrátka beriete to, čo vám práve ponúkajú? Napíšte nám do komentárov.

A nezabudnite podporovať slovenské pražiarne kávy: tuto nájdete zľavové kódy.

cold brew pripravené zo Sydripu
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close