Exkluzívne

Ako sa boduje káva?

Keď sme na tomto blogu predstavovali rôzne kávy, viackrát sme spomenuli, koľko bodov majú. Pravdepodobne ste si to všimli a možno ste ani netušili, o čo vlastne ide. Čo to znamená, že Costa Rica Fatima Red Bourbon Red Honey má 88 bodov a Finca La Colombia Chirosso Honey 86? Ako sa boduje káva?

SCA

Ide o bodovanie vykonávané pod záštitou SCA (Specialty Coffee Association). Káva môže v rámci tohto hodnotenia získať minimálne 60 a maximálne 100 bodov. Vygooglili sme, že do 70 bodov je označovaná ako „defective“ (chybová) a od 70 do 80 ako komerčná alebo komoditná.

Výberová káva

O téme sme sa bavili so Slavomírom Meliškom zo slovenskej pražiarne kávy Ready After Coffee. „Káva, ktorá bude označená ako specialty, teda výberová, musí získať minimálne 80 bodov,“ povedal nám. Na stránke royalcoffee.com píšu, že nad 90 bodov je to už „super specialty“. No luxus.

Slavomír Melišek - posudzovanie kvality kávy počas praženia
Toto je Slavomír Melišek počas praženia kávy vo svojej pražiarni Ready After Coffee.

Ako sa boduje káva?

Slavo nám prezradil aj ďalšie detaily. „Káva sa hodnotí formou cuppingu, ktorý má presne stanovené pravidlá. Je teda predpísané, ako ho treba realizovať. Káve sa potom prideľujú body v jednotlivých kategóriách, ktorých je celkovo desať,“ skonštatoval.

Cuppingové skóre

Profesionálny hodnotiteľ kávy sa označuje ako Q Grader. „V každej kategórii udelí body na stupnici od 6 do 10, pričom to môže špecifikovať minimálne na 0,25 bodu. Môže teda dať 6,25 bodu, 8 bodov, ale aj 9,75 bodu. Body sa následne zrátajú a vyjde finálne cuppingové skóre,“ poznamenal Slavo.

Čo sa boduje?

Po otázke, ktoré konkrétne parametre sa sledujú, sme dostali takúto odpoveď: „Sú to aróma, chuťovo-čuchový vnem (flavor), dochuť, acidita, telo, vyváženosť, čistota šálky, sladkosť, uniformita  a celkový pocit z kávy.“ Káva sa teda zhodnotí ozaj komplexne.

Detailnejšie informácie

aróma/vôňa: vôňa suchej mletej kávy a vôňa kávy zaliatej vodou

chuť/chuťovôňa: samotné ochutnávanie kávy

dochuť: sleduje sa dĺžka chuťového aromatického pocitu

acidita/kyslosť: samotný profil kávy

telo: hodnotí sa pocit v ústach

vyváženosť: všeobecné hodnotenie po zohľadnení predchádzajúcich aspektov

čistota šálky: vizuálne zhodnotenie obsahu šálky

sladkosť: príjemný pocit plnosti chuti

uniformita: hodnotí sa konzistencia chutí v rôznych šálkach

celkový pocit z kávy: splnila/nesplnila očakávania

Pomôže to pri orientácii

Keď pražiarňam dorazia vzorky kávy na ochutnávku, sú už obodované. Číslo však nič neznamená. „Ale pomáha nám,“ prikývol Slavo. „Na trhu je obrovské množstvo kávy a pomôže to orientácii. Najskôr zhodnotíme, či vôbec prišla v deklarovanej kvalite. Uľahčuje nám to prácu.“

Slavomír Melišek po dopražení kávy
Slavomír Melišek kontroluje upraženú kávu v chladiči pražičky Besca.

80+ kávy

Všetky kávy na eshope readyafter.sk majú minimálne 80 bodov. „Myslím si, že všetky remeselné a malé pražiarne sa pohybujú v týchto vodách. Nie vždy však vyberieme kávu s najvyššími bodmi. Rozhodneme podľa chute a predpokladu, čo by mohlo sadnúť zákazníkom,“ dodal Slavomír Melišek.

Elida Geisha

Pre zaujímavosť dodáme, že napríklad Elida Geisha z farmy rodiny Lamastuovcov dostala v roku 2020 na súťaži Best of Panama priemerné hodnotenie 95,12 bodu. Piati rozhodcovia jej dali vyše 96 a traja vyše 97 bodov. Arbiter Taroh Suzuki jej udelil dokonca 97,75 bodu. To je asi úplný rekord.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close