Nemusíte chodiť ďaleko a aj za hranicami nášho malého Slovenska nájdete pražiarne kávy, ktoré stoja za vyskúšanie. Lázeňská káva z Luhačovíc je projekt, ktorý spája vášeň pre výberovú kávu, transparentnosť a širokú kávovú ponuku, ktorá sa oplatí ochutnať. Navyše je úzko spojený s legendárnou slovenskou značkou Green Plantation, ktorú pred pár rokmi odkúpili a naďalej ponúkajú kávy aj pod touto značkou.
Ako som spomínal, ich portfólio je rozmanité a je si z čoho vyberať. Ochutnal som hneď niekoľko “lázeňských káv”, no do pamäte sa mi najviac zaryli dve z nich – Etiópia Iron Lion a Kostarika Coffee Nace – dve naturálne spracované kávy pražené na espresso s úplne odlišným charakterom, no rovnakou kvalitou.
Upozornenie: Lázeňská káva na Slovensku funguje pod značkou Green Plantation, jej slovenský eshop je gpkava.sk.

Etiópia Iron Lion: ukážkové espresso z naturálnej Etiópie
Káva Iron Lion pochádza z regiónu Guji Uraga, známeho svojimi vysokými nadmorskými výškami a expresívnymi africkými chuťovými profilmi. V tomto prípade ide o lot od známeho etiópskeho producenta Daye Bensa. V spoločnosti Daye Bensa každoročne produkujú kvalitné a konzistentné kávové loty zaručujúce zaujímavé chuťové zážitky. Etiópia Iron Lion je zmesou trochu etiópskych odrôd – 74158, 74110 a 75112, ktoré podstúpili naturálne, a teda suché spracovanie. Priznám sa, že na naturálne Etiópie mám jednoducho slabosť. Veď uvidíte prečo.

Chuť, ktorú musíte vyskúšať
Na espresse sa Iron Lion prejavuje ako ukážková naturálne spracovaná Etiópia – krémová textúra, stredne ťažké telo, sladká ovocnosť lesných plodov, výrazná džemovosť a jemná horkosť pripomínajúca kakaové bôby. Navyše ponúka nádhernú arómu, ktorá prepája prvky mliečnej čokolády a džemu z lesného ovocia.

Spojenie bobuľového ovocia a vysokej čokoládovej sladkosti sprevádzané krémovou textúrou je presne to, čo ma na naturálnych “etiópkach” baví. Ak túto chuť nepoznáte, ihneď by ste to mali napraviť. Etiópia Iron Lion je ukážkovým reprezentantom tejto kávovej kategórie. Vynikne ako čisté espresso, no hodí sa aj do mliečnych nápojov, ktorým dodá zaujímavú cukríkovú sladkosť.

Recept Etiópia Iron Lion (pákový kávovar)
- Vstupná dávka: 19 g (v závislosti od kapacity vášho sitka)
- Výťažok: cca 43 g
- Ratio: 2,25
- Čas extrakcie: 27 – 30 sekúnd
- Teplota: 93 °C
- Tlak: 9 barov
Tento recept zvýrazní ovocnosť lesných plodov, sladkosť džemu a čokolády a kakaovú dochuť.

Kostarika Coffee Nace: komplexná, vyvážená a mandarínková
Druhá káva pochádza z farmy Finca La Guaria v oblasti Los Santos. Ide o naturálne spracovanú odrodu caturra pestovanú v nadmorskej výške 1400 metrov nad morom. Jej producentom je Eduardo Navarro a jeho rodina, ktorí ručne zbierajú a sušia zrná kombináciou sušenia pomocou slnečného žiarenia a takzvaných bubnových sušičiek v záujme dosiahnutia čo najrovnomernejšieho výsledku. Táto káva nesie názov práve podľa spracovateľskej stanice Coffee Nace, na ktorej bola spracovaná naturálnou (suchou) metódou. V Lázeňskej káve ju upražili krásne rovnomerne, s citom pre zachovanie jej pôvodných chutí a tak, aby vynikla na espresse.

Moje dojmy
Táto káva vás osloví už svojou vôňou, ktorá kombinuje horkú čokoládu a výrazné tóny citrusovej kôry. Espresso z nej je neuveriteľne vyvážené a komplexné. Ponúkne výraznú čokoládovú sladkosť, mandarínkovú ovocnosť a aromatickosť mandarínkovej kôry. Tá spolu s trstinovým cukrom vytvára až sviatočne pôsobiacu dochuť, ktorá vás vráti späť do zimných mesiacov. Textúra espressa je veľmi príjemne krémová a telo stredne ťažké. Rovnako ako Etiópia Iron Lion sa hodí na čisté espresso, no vďaka vysokej sladkosti sa nestratí ani v mliečnych nápojoch. V nich vynikne práve chuť mandarínkovej kôry, ktorá z bežného kapučína urobí niečo netradičné.

Recept Kostarika Coffee Nace (pákový kávovar)
- Vstupná dávka: 19 g (v závislosti od kapacity vášho sitka)
- Výťažok: 38 g
- Ratio: 1:2
- Čas extrakcie: 25 – 27 sekúnd
- Teplota: 93 °C
- Tlak: 9 barov
Tento recept podčiarkne čokoládové tóny, dodá priestor mandarínkovej acidite a nechá vyniknúť krémovosť samotnej kávy.

Dve špičkové espressá od Lázeňskej kávy
Musím priznať, že kávu od pražiarne Lázeňská káva som doteraz nepoznal. O to viac ma potešilo, na aké skvelé kávy som počas tohto testovania narazil. Etiópia Iron Lion aj Kostarika Coffee Nace ponúkajú kvalitne vypestované a spracované kávové zrno, ktoré je navyše dokonale upražené.
Vďaka bezchybnému praženiu nájdete v oboch kávach hromadu charakteristických chuťových tónov, no zároveň vám ich príprava nebude robiť problém. Extrahujú sa ľahko a sú plné prirodzenej sladkosti. Mňam! Vrelo odporúčam. Obe kávy nájdete na eshope pražiarne Lázeňská káva, kde vás okrem nich čaká široký výber káv na filter aj espresso, ako aj kávy pražené pod brandom Green Plantation určené pre mimočeský trh a taktiež more kávového príslušenstva.
Upozornenie: Lázeňská káva na Slovensku funguje pod značkou Green Plantation, jej slovenský eshop je gpkava.sk.