Exotická Brazil Vinhal od Goriffee: Takúto osviežujúcu „brazilku“ ste ešte nemali
Hľadáte kávu, ktorá bude svojou chuťou kričať: “JA SOM LETO”? Slovenská pražiareň výberovej kávy Goriffee takú vo svojej ponuke má: Ovocná novinka Brazil Vinhal je skvelý dôkaz toho, že aj brazílske kávy môžu byť osviežujúce. Poďte si spolu s nami pripraviť a ochutnať túto kávu kofermentovanú s exotickým ovocím.
Koferment s karambolou
Osviežujúca Brazília? Pre mnohých z vás je toto spojenie pravdepodobne niečo nevídané. Nová brazílska káva od Goriffee však búra všetky mýty. Rafael Vinhal spracoval časť svojej úrody experimentálnou kofermentáciou, keď do fermentačných tankov pridal spolu s kávou aj pomerne neznáme ovocie zvané karambola. Teda neznáme aspoň pre nás, Slovákov.
Kofermentované kávy do seba počas spracovania nasiaknu chute ovocia, čo sa prejaví aj vo vašej šálke. Vďaka tomu môže byť aj brazílska káva rastúca v nižšej nadmorskej výške neskutočne funky a ovocná. Brazil Vinhal je pražená na filter, no nebojte sa ani cold brew či espressa. Pri každom spôsobe prípravy z nej dostanete niečo iné.
Čo je to karambola?
Karambola, prípadne egrešovec oblý alebo zriedkavo čínska hviezdica je exotické ovocie rastúce na stromoch. Jeho plody sa používajú do šalátov alebo ako ozdoba nápojov. Nakrájané na plátky vytvárajú veľmi estetický obrazec hviezdice. Preto sa v angličtine často stretnete s názvom “star fruit”.
Karambola chuťou pripomína egreše, je šťavnatá, sladkokyslá a osviežujúca. Odrazí sa táto chuť aj vo filtrovanej káve od Rafaela Vinhala?
Funky filter
Káva Brazil Vinhal Starfruit Coferment si vyžaduje o čosi jemnejšie mletie. Ak používate dripper Hario V60, nastavte svoj mlynček na 630 mikrónov (21 klikov na mlynčeku Comandante). Nebojte sa experimentovať s nižšou teplotou vody. Káva je dobre rozpustná a svoje chute uvoľňuje veľmi ochotne. Keď sa s časom extrakcie dostanete na dve a pol minúty, ponúkne vám príjemnú ovocnosť a funky “vínovosť”.
Z ovocia v nej nájdete hlavne červené hrozno a slivkový džem doplnené o červené víno. Za tepla a studena v nej rozoznáte aj jemnú chuť pripomínajúcu egreše. Tá sa do zrna najpravdepodobnejšie dostala vďaka kofermentácii s karambolou. V dochuti očakávajte len minimum kakaa. Chute kávy sú intenzívne, preto odporúčame pomer namletej kávy a použitej vody 1:16. Skrátený recept pre prípravu v Hario V60 nájdete nižšie.
Brazil Vinhal od Goriffee: Recept V60
15 g kávy —> 240 ml vody (85°C)
21 klikov na mlynčeku Comandante (630 mikrónov)
0:00 – 0:30 60 ml (rýchly krúživý nálev a následný “blooming”)
0:30 – 1:00 60 ml (rýchly krúživý nálev a následný “druhý blooming”)
1:00 – 2:00 120 ml (pomalý nálev, prvých 60 ml krúživo a druhých 60 ml do stredu)
finálny čas extrakcie: cca 2:30
Čakali ste, že budete skrz kávu spoznávať chute tropického ovocia? Ani my nie. A tobôž nie skrz kávu z Brazílie. Vďaka Rafaelovi Vinhalovi a chalanom z Goriffee sa však nemožné stalo skutočnosťou. Brazil Vinhal je svieža ovocná káva, ktorá sa výborne hodí do teplých letných dní.
Zľavový kód
Balíček tejto pecky si môžete zakúpiť na eshope goriffee.com alebo priamo v ich kaviarni na Košickej ulici v Bratislave. Keď použijete kód BLOGOKAVE10, dostanete ju cez eshop o čosi lacnejšie. Neváhajte a naskočte na tropické vlny tejto zaujímavej kávy. Budete pozitívne prekvapení.