Exotický test: Fľašová a mletá arabská káva od Hamwi Café
Po tragikomickom teste kávy s ťavím mliekom sme sa opäť vydali na arabské kávové potulky. Keď nás sledujete dlhšie, isto viete, že obľubujeme moderné výberové kávy, ktoré sú pražené svetlejšie. Vďaka svetlejšiemu praženiu sa tak v šálke oveľa viac prejaví potenciál, ktorý v sebe kávové zrno ukrýva. Výberová káva tak môže byť nekonečnou studnicou rôznych chutí ovplyvnených podmienkami, v ktorých je pestovaná, jej spracovaním, skladovaním, pražením a mnohými ďalšími faktormi. Z času na čas však naberieme iný kurz a zostúpime z vĺn výberovej kávy. Tentoraz sme ochutnali dve kávy z pražiarne Hamwi Café z ďalekej Sýrie. Aká je tamojšia kávová kultúra?
Smer Sýria
Pri testovaní kávy s ťavím mliekom sme sa skrz šálku preniesli do ďalekých Spojených Arabských Emirátov. Tentoraz sme zamierili do inej arabskej krajiny, do Sýrie. V blízkosti hlavného mesta Sýrie, Damašku, sídli pražiareň a výrobca kávy Hamwi Café. Funguje od roku 1951 a radí sa medzi renomované značky produkujúce kávu arabského štýlu.
Káva s kardamómom
Do redakcie nám dorazili dva produkty od Hamwi. Väčšina textu na obaloch je v jazyku, ktorému nerozumieme. Prvý produkt je nafľaškovaná káva pripravená na okamžitú konzumáciu. Druhý produkt je vákuovo zabalená mletá káva v maličkom modrom obale. Obe kávy majú jednu dôležitú spoločnú vlastnosť. Odporúčajú sa konzumovať dochutené kardamómom.
Pridávanie kardamómu je trochu v rozpore s tým, čo od kávy očakávame, ale čo už. Ako som spomenul v prvom odseku, v káve hľadáme čo najviac charakteristických chuťových tónov samotného kávového zrna. Arabská kávová vlna je však o niečom inom a kávy tak zhodnotíme bez predsudkov a bez porovnávania s výberovou kávou.
Hamwi Café – Arabská káva vo fľaši
Arabská káva vo fľaši je hotový produkt pripravený na okamžitú konzumáciu. Anglický návod na obale nás inštruuje k tomu, aby sme kávu zohriali na bod varu a podľa vlastnej preferencie dochutili kardamómom. My sme sa však rozhodli, že kardamóm do kávy vôbec nepridáme.
Po otvorení fľaše sa na nás vyvalila fakt nepríjemná aróma. Pripomínala nepríjemnú prepálenú kávu s akousi divnou octovosťou v pozadí. Úprimne, vôbec sa nám nechcelo kávu ochutnať. Z fľaše sme odliali niekoľko decilitrov do nádobky, v ktorej sme kávu zohriali. Pri ohrievaní sa aróma akoby otupila a nepôsobila ani zďaleka tak nepríjemne, ako aróma kávy za studena. Zohriatu arabskú kávu sme naliali do šálky a malú chvíľku váhali.
Ochutnávka priniesla šok
V káve sme nachádzali dve skupiny chutí, ktoré stáli na pomyselných opačných póloch. Na jednej strane sa v chuti nachádzala pomerne nepríjemná spálená až gumená chuť. Tá sa prejavila najviac za horúca a v dochuti kávy na všetkých teplotných stupňoch. Nebola však príliš výrazná a otupujúca.
Na druhej strane stáli veľmi príjemné chuťové vnemy. Prvé, ale aj všetky ďalšie sústa, nás veľmi príjemne prekvapili. V káve sme objavili sviežu ovocnú aciditu a dokonca zopár lupienkov kvetín. Acidita a kvetiny boli počas chladnutia stále výraznejšie a výraznejšie. Nakoniec prehlušili nepríjemnú spáleninu a odtlačili ju len do dochuti.
Musíme priznať, že od arabskej kávy, ktorá po otvorení fľaše nepríjemne zapáchala, sme takéto príjemné chute vôbec nečakali. Dokonca si trúfame povedať, že šálku tejto kávy by vôbec nebol problém dopiť.
Hamwi Café – Mletá káva s kardamómom
Na úvod je dôležité podotknúť, že s džezvou rozhodne nenarábame tak šikovne a obratne ako s dripprami a espresso strojmi. Preto sme sa kávu rozhodli pripraviť presne podľa návodu na jej obale. Ten bol našťastie preložený aj do angličtiny. Hamwi uvádza: “Pre perfektnú šálku kávy (70 ml) pridajte lyžičku mletej kávy, cukor podľa preferencií a horúcu vodu. Nechajte zovrieť a vychutnávajte chuť Hamwi Café.”
S Gabrielou sme síce arabskí kávoví amatéri, Láďo nás však vybavil nepriestrelnou arabskou kávovou výbavou. Vytiahli sme tak nadupanú dizajnovú džezvu a set šálok pre pravého tureckého kávičkára.
Kardamómové šialenstvo
Káva v balíčku bola pomletá extrémne najemno. Prakticky na prach. Z balíčka sa však vyvalila neuveriteľne silná a korenistá aróma. Podobne, ako pri dubajskej ťavej káve, prerážal akékoľvek iné arómy samotný kardamóm.
Arabská atmosféra
Lyžičku kávy sme nasypali do džezvy, zaliali horúcou vodou a zapli horák na sporáku. Káva po chvíli začala bublať a “kypieť”. V momente, kedy káva takmer vykypela, sme horák vypli. Pripravený nápoj sme do šálok naliali za rytmu pesničiek od Loba Ismaila. Ten síce pochádza z Jordánska, ale to predsa so Sýriou susedí.
Zvládli sme ju vypiť?
Nabudení atmosférou sme sa pustili do ochutnávky. Chuť kávy je jednoducho iná, ako to, na čo sme zvyknutí. Káva dodáva nápoju akúsi zemito-drevitú chuť, ktorá však ani zďaleka nepôsobí nepríjemne. Je totiž sprevádzaná veľmi silnou a výraznou chuťou kardamómu. Obe tieto chute spolu celkom úprimne ladia.
V tomto prípade sa vôbec nemôžeme baviť o chuťových profiloch a charakteristických chutiach samotnej kávy. Káva tu zohráva len akúsi horkú zložku, ktorá sprevádza korenistosť nápoja. Nápoj ako taký si žiada štipku cukru. Preto pridávame malú lyžičku cukru a nápoj ochutnávame sladený. Cukor káve jednoznačne pomohol.
Ako sme predpokladali, nemá žiadnu cenu porovnávať tento typ kávy s výberovou kávou. Ako celok nám kardamómová káva od Hamwi Café rozhodne neublížila, no dobrovoľne by sme si ju druhýkrát nepripravili. Káva môže z nášho pohľadu, aj bez pridania korenín a iných tuningov, ponúknuť oveľa zaujímavejšie chute a arómy.
Záver
Niet pochýb o tom, že produkty od Hamwi Café cielia na úplne inú cieľovku, ako sme my. Aj napriek tomu nemôžeme povedať, že by nám ani jeden z nich vyslovene nechutil. Arabská káva vo fľaši v sebe skrývala obrovské prekvapenie v podobe sviežej acidity a príjemných ovocných chutí. Mletá arabská káva s kardamómom bola síce extrémne korenistá, no chuť kardamómu a použitej kávy sa navzájom nebili. Ich spojenie jednoducho dávalo zmysel.