streda, 9 júla, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
No Result
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
No Result
View All Result
Blog o káve
No Result
View All Result
Home Exkluzívne

Experiment: Má premývanie filtračného papiera zásadný vplyv na chuť kávy?

Filip Lörinc by Filip Lörinc
16. júla 2024
premývanie filtračného papiera pred prípravou filtrovanej kávy
Share on FacebookShare on Twitter

Premývať či nepremývať? Večná otázka spojená s prípravou filtrovanej kávy. Je premývanie filtračného papiera pred samotnou extrakciou kávy potrebné? Ako hlavné výhody premývania sa najčastejšie uvádzajú zohriatie drippera a zbavenie papierovej chuti. Čo však predstavuje tá záhadná “papierová chuť” a môžete ju pomocou premytia skutočne odstrániť? Vďaka pražiarni Be:Café a ich skvelej káve Panama Finca el Callejón Seco upraženej na filter sme realizovali experiment. 

Otestovali sme tri spôsoby premytia či nepremytia filtračného papiera a zistili sme, či má premývanie skutočne zmysel. Výsledky vás možno prekvapia a zbúrajú jeden z najväčších mýtov filtrovanej kávy.

filtračné papiere na prípravu kávy

Dôraz na “papierovú chuť”

Azda väčšina receptov na prípravu filtrovanej kávy zahŕňa krok označený ako premývanie filtračného papiera. Hlavným dôvodom premytia, ktorý recepty uvádzajú, je zbavenie “papierovej chuti” a predhriatie filtračnej zostavy, čo zabezpečí lepšiu tepelnú stabilitu. 

Predhriatie a tepelná stabilita extrakciu kávy vylepšia bez akýchkoľvek pochybností. Čo však chuť papiera? V experimente sa posnažíme eliminovať faktor spojený s nahriatím drippera, vďaka čomu sa budeme venovať výlučne chuti papiera a jej vplyvu na výslednú chuť kávy. Aj napriek trom odlišným prístupom premývania budeme kávu pripravovať v drippri ohriatom na takmer identickú teplotu. 

Čo všetko budeme využívať?

1. Originálne bielené filtračné papiere značky Hario vo veľkosti 02, konkrétne papiere v plastovom obale z japonskej továrne. Práve tieto papiere využíva drvivá väčšina domácností a kaviarní. 

2. Dripper Hario Switch. Vďaka tomuto dripperu znížime pravdepodobnosť vplyvu ľudského faktora na výslednú chuť jednotlivých vzoriek. Vy však môžete použiť aj klasické Hario V60. Dripper v každom z pokusov predhrejeme na rovnakú teplotu, čo si overíme infračerveným teplomerom.

    dripper Hario Switch

    3. Kanvicu s nastaviteľnou teplotou vody a husím krkom. Vďaka nej dosiahneme tepelnú stabilitu a konzistentnosť v zalievaní naprieč všetkými pokusmi.

    4. Kvalitnú výberovú kávu, konkrétne z pražiarne Be:Café upraženú na filter. Panama Finca el Callejón Seco obsahuje zrná odrody Caturra vypestovanej v nadmorskej výške 1800 metrov nad morom. Poctivo ručne zozbierané a pretriedené čerešne sú spracované metódou “anaerobic slow dry natural”. Čerešne sú najprv fermentované bez prístupu vzduchu a následne pomaly sušené na afrických posteliach. Káva vďaka tomu nadobudla vysokú sladkosť a džemovú ovocnosť. V jej chuti nájdete mliečnu čokoládu, pistácie a jahodový a malinový džem. Káva má smotanové telo a dlhú pistáciovú dochuť.

      Náš tip: pri nákupe na becafe.sk použite zľavový kód BLOGOKAVE10.

      Panama Finca el Callejón Seco od Be:Café
      Panama Finca el Callejón Seco.
      Panama Finca el Callejón Seco od Be:Café - pohľad na zrná
      Panama Finca el Callejón Seco.

      Postup experimentu a tri rôzne spôsoby premývania

      Kávu pripravíme v troch pokusoch. Všetky tri pokusy budú zahŕňať identický recept, rovnakú teplotu a rovnakú kávu. Jedinou odlišnou premennou je spôsob premytia filtračného papiera. K premývaniu papiera budeme pristupovať takto:

      1. Príprava bez premytia papiera

      Tento prístup absolútne vynechá krok premytia papiera. Pred extrakciou nahrejeme dripper pomocou horúcej vody, rýchlo ho osušíme utierkou a vložíme doň suchý filtračný papier. Nasypeme doň namletú kávu, ktorú následne zalejeme presne podľa receptu. Podľa zásad prípravy filtrovanej kávy by mal takto pripravený filter obsahovať najviac papierovej chuti. 

      zalievanie kávy bez premytého filtračného papiera

      2. Dôkladné premývanie filtračného papiera tesne pred prípravou

      Asi najčastejší postup, ktorý využíva väčšina z vás. Papier spolu s dripperom tesne pred prípravou kávy prelejeme dostatočným množstvom horúcej vody, čím papier navlhčíme a dripper predhrejeme. Použitú vodu zlejeme a do drippera nasypeme namletú kávu, ktorú následne zalievame podľa receptu uvedeného nižšie.

      3. Dôkladné premytie papiera s časovým rozostupom od samotnej prípravy

      Premývanie filtračného papiera tesne pred prípravou kávy môže mať aj svoje nevýhody. Chute z papiera neunikajú len spolu s vodou smerom nadol, ale rovnako aj s vodnou parou stúpajúcou nahor. Ak teda nasypete namletú kávu do drippera tesne po jeho premytí, časť papierových chutí môže káva vstrebať spolu s výparmi stúpajúcimi nahor. To môže eliminovať takzvané premytie v predstihu. Filtračný papier premyjeme 10 minút pred samotnou prípravou kávy, všetku vodu necháme stiecť a výpary sa vypariť. Pre dosiahnutie rovnakej teploty ako v predošlých pokusoch však papier premyjeme ešte raz, a to tesne pred prípravou. Predpokladajme však, že väčšina nežiaducich chutí a aróm sa stratila pri prvom premytí. Následne budeme postupovať rovnako ako v metóde číslo 2.

      sypanie mletej kávy do premytého filtračného papiera

      Recept, podľa ktorého sme Panamu Finca el Callejón pripravovali:

      Hario Switch 
      17 g —> 240 ml (94°C)
      30 klikov na mlynčeku Comandante (stredne hrubé až hrubé mletie)

      0:00 – 0:30 50 ml (nalejte 50 ml vody so zavretým ventilom, poriadne zamiešajte a po 20 sekundách otvorte ventil)
      0:30 – 1:00 190 ml (nalejte 190 ml so zavretým ventilom, zamiešajte a na 1:00 otvorte ventil)
      1:00 – 2:30 počkajte kým stečie všetka káva, zamiešajte a užívajte

      Panama Finca el Callejón Seco od Be:Café - príprava filtrovanej kávy

      Všetky tri pripravené filtre sme následne ochutnávali na všetkých teplotných stupňoch. Myslíte, že sme našli nejaké rozdiely? To sa dozviete v nasledujúcich riadkoch. 

      Takmer identické chute

      Dve z troch vzoriek chutili takmer identicky, zatiaľ čo jedna z testovacej skupiny vystupovala. Vzorky 1 a 2, a teda filtre pripravené bez premytia a filter s premytím tesne pred extrakciou, vykazovali veľmi jemnú suchosť v dochuti, ktorá narúšala ostatné chute kávy. Acidita a sladkosť oboch káv bola napriek tomu príjemná a obe vzorky chuťovo vyvážené. 

      Jediná vzorka, v ktorej sme našli jednoznačné odlišnosti, bola vzorka s predčasným premytím papiera. Tá neobsahovala takmer žiadnu suchosť, jej acidita bola transparentnejšia a šťavnatejšia a sladkosť výraznejšia. V prvých dvoch prípadoch sa suchosť prejavovala najvýraznejšie za studena, kým za tepla bola výrazná menej a za horúca najmenej. Vo vzorke číslo 3 bola rozpoznateľná až za studena, a to v oveľa menšej miere.

      Treba však podotknúť, že všetky tri filtre boli na vysokej úrovni a “papierové chute” v nich neboli takmer vôbec prítomné. Za to môžeme vďačiť kvalitným papierovým filtrom od značky Hario.

      Panama Finca el Callejón Seco od Be:Café - experiment s premývaním filtračného papiera

      Zbúraný mýtus

      Celkovo môžeme prehlásiť, že premývanie kvalitných filtračných papierov nemá na chuť kávy až tak veľký vplyv, ako sa často tvrdí. Ostatné premenné, hlavne správna hrúbka mletia, teplota vody či čas extrakcie ovplyvňujú výslednú chuť kávy omnoho viac ako (ne)premytie filtračnému papiera. Práve preto by ste na ne mali klásť väčší dôraz. 

      Ako to robíte vy? Zaujíma nás, aký spôsob premývania či nepremývania používate najčastejšie vy. Počuli ste už o premývaní s predstihom? 

      Náš tip: Tento pokus si môžete bez problémov vyskúšať aj doma. Skúste naň využiť skvelé kávy za prijateľnú cenu zo slovenskej pražiarne Be:Café. S kódom BLOGOKAVE10 ich na eshope becafe.sk nakúpite ešte o niečo lacnejšie.

      Panama Finca el Callejón Seco od Be:Café - filter
      0x Super článok


      Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
      na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

      Intuit Mailchimp

      Tags: Be:caféfiltrovaná káva
      Filip Lörinc

      Filip Lörinc

      Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

      Next Post
      Costa Rica Bajo Canet Chopin od Be:Café

      Chopin od Be:Café: Káva, z ktorej krochkám blahom

      Please login to join discussion

      KATEGÓRIE ČLÁNKOV

      • Audioblog
      • Druhy kávových nápojov
      • Exkluzívne
      • Kaviarne
      • Kávovary
      • Kávové drinky s Vlčie sirupy
      • Kávové trendy sociálnych sietí
      • Kávový bloger
      • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
      • Predstavujeme nové kávy
      • Recenzie káv
      • Recenzie kávových kapsúl
      • Recepty
      • Spôsoby prípravy
      • Uncategorized @sk
      • Zaujímavosti o káve
      • Zdravie

      VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

      SOCIÁLNE SIETE

        supermarketové kávy na poličke v obchode

        Prečo svetoznáme značky neprodukujú takú kvalitnú kávu ako malé pražiarne?

        8. júla 2025
        tím Verticcio

        Mega zľavy na kávu a darčeky k objednávkam: Verticcio oslavuje 10 rokov

        8. júla 2025
        Jednoducho káva od Goriffee - príprava espressa na La Marzocco

        Jednoducho káva: Pražiareň Goriffee nasadila espresso zmes za 7 €

        4. júla 2025
        Barista Roasters - akcia - espresso za euro

        Výberové espresso za 1 €: Taký je júl v kaviarňach Barista Roasters v Lučenci

        4. júla 2025
        Idylika - produkty siete Me Gusta

        Pražiareň Idylika nie je len o Martine – jej kamenné obchody nájdete aj v Žiline vo VOYAGE a Rajeckých Tepliciach v PENSIONE RELISH

        3. júla 2025
        Summertime Coffee od READY AFTER - espresso

        Summertime Coffee: Pražiareň READY AFTER predstavila nový letný hit

        4. júla 2025
        Blog o káve

        Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

        Naše sociálne siete

        KATEGÓRIE ČLÁNKOV

        • Audioblog
        • Druhy kávových nápojov
        • Exkluzívne
        • Kaviarne
        • Kávovary
        • Kávové drinky s Vlčie sirupy
        • Kávové trendy sociálnych sietí
        • Kávový bloger
        • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
        • Predstavujeme nové kávy
        • Recenzie káv
        • Recenzie kávových kapsúl
        • Recepty
        • Spôsoby prípravy
        • Uncategorized @sk
        • Zaujímavosti o káve
        • Zdravie

        ZNAČKY

        Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger Marián Takáč mlynček na kávu pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

        TOP ČLÁNKY

        supermarketové kávy na poličke v obchode

        Prečo svetoznáme značky neprodukujú takú kvalitnú kávu ako malé pražiarne?

        8. júla 2025
        tím Verticcio

        Mega zľavy na kávu a darčeky k objednávkam: Verticcio oslavuje 10 rokov

        8. júla 2025
        Jednoducho káva od Goriffee - príprava espressa na La Marzocco

        Jednoducho káva: Pražiareň Goriffee nasadila espresso zmes za 7 €

        4. júla 2025
        Barista Roasters - akcia - espresso za euro

        Výberové espresso za 1 €: Taký je júl v kaviarňach Barista Roasters v Lučenci

        4. júla 2025
        • Cenník
        • Ochrana osobných údajov
        • Štatút

        Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

        Spravovať Súhlas

        Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

        Funkčné Vždy aktívny
        Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
        Predvoľby
        Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
        Štatistiky
        Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
        Marketing
        Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
        Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
        Spravovať
        {title} {title} {title}
        No Result
        View All Result
        • DOMOV
        • Zľavové kódy
        • Všetky články
        • Pražiarne
        • Kaviarne
        • O nás

        Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL