Nedávno sme vykonali test, v rámci ktorého sme do nádržky automatického kávovaru namiesto vody naliali mlieko. Nebolo to bohviečo, ale vzápätí sme od vás obdržali správy, že niečo podobné ste už skúšali s koťogom. A vraj vám chutilo.
Úprimne, o tom, že takto pripravená káva chutila, sme si už od začiatku mysleli svoje. Prehriatie mlieka na teploty nad 70 stupňov Celzia totiž neprináša dobro a pri príprave cez moka kanvičku je predsa potrebné nahriať tekutinu v spodnej nádobke na viac ako 90 stupňov.
Z uvedeného sme museli predpokladať, že mlieko sa už začne pripaľovať a zrážať. Toto sa napokon aj potvrdilo a čudesné kapučíno, ktoré sme z koťoga preliali do šálky, bolo chuťovo nepríjemné. A to aj napriek káve Milkyway od Goriffee, ktorá sa u vás teší veľkej obľube.

Milkyway od Goriffee
Kávu Milkyway z pražiarne Goriffee sme pre tento pokus vybrali schválne. Espresso blend pochádzajúci zo zŕn z Brazílie a Kolumbie je stavaný tak, aby bol vynikajúci do mliečnych kávových nápojov ako latté, cappuccino alebo flat white. Milkyway ponúka tóny čokolády, karamelu a nádych orieškov.
Zmes je navrhnutá tak, aby dopĺňala krémovú, bohatú textúru mlieka a ponúka harmonickú rovnováhu zvýrazňujúcu každý dúšok. Pražená je tak, aby vynikla prirodzená sladkosť a komplexnosť zŕn a vytvoril sa chuťový profil, ktorý sa krásne spája s mliekom. Už vopred bolo zrejmé, že pre náš pokus neexistuje lepšia káva.
Náš tip: pri nákupe Milkyway na eshope goriffee.com využite zľavový kód BLOGOKAVE10.

Skončilo to fiaskom
Ale späť k experimentu. Nevydaril sa, výsledný nápoj nám nechutil a s kolegom Filipom Lörincom sme ho označili za fiasko. Zhodli sme na tom, že takáto príprava kávy nie je dobrý nápad a nič podobné vám neodporúčame. Kávu Milkyway sme doslova pokazili.
“Mlieko sa pri takejto príprave kávy zohreje na príliš vysokú teplotu, čo sa potom odrazí na chuti i aróme nápoja, ale aj na stave kanvičky,” skonštatoval Filip. “Akési cappuccino, ktoré z koťoga vytieklo, malo nepríjemný zápach prihoreného mlieka a kde-tu v ňom plávali kúsky zrazeného mlieka. V chuti bolo cítiť pripáleninu a rôzne horké tóny.”

Nepríjemné prekvapenie nás čakalo aj pri čistení samotného koťoga. Na jeho stenách sa z pripáleného mlieka vytvoril mazľavý povlak, ktorý nebolo jednoduché vyčistiť.
“Zohrievanie mlieka trvalo dlhšie ako zohrievanie vody a zaujímavé bolo aj to, že vo vnútri bojleru nám po pokuse ostala takmer polovica mlieka, ktorá nedokázala vystúpať do hornej nádobky koťoga,” dodal Filip Lörinc.
Experiment sme zaznamenali aj na videu: