sobota, 5 júla, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
No Result
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
No Result
View All Result
Blog o káve
No Result
View All Result
Home Kávovary

Experiment: Vyrovná sa cold brew z kávovaru De’Longhi klasickému cold brew?

Filip Lörinc by Filip Lörinc
15. júla 2024
klasické cold brew a cold brew z kávovaru DeLonghi
Share on FacebookShare on Twitter

Najnovšie modely kávovarov De’Longhi dokážu pripraviť letný kávový drink zvaný cold brew. Klasická príprava cold brew zaberie viac ako 10 hodín, kávovary De’Longhi ju však vďaka novej technológii zvládnu za menej ako 5 minút. Ako je to možné? A môže sa takéto cold brew z kávovaru De’Longhi vyrovnať klasickému cold brew? 

Urobili sme experiment, v rámci ktorého sme pripravili kávovú novinku z pražiarne Be:Café hneď niekoľkými spôsobmi. Výsledné vzorky sme analyzovali nielen chuťovo, ale aj po stránke extrakcie. Dopadlo to zaujímavo. Pripravte si svoju obľúbenú kávu a poďte sa s nami vnoriť do tajov prípravy cold brew.

Náš tip: Na eshope delonghi.com teraz môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE, vďaka ktorému nakúpite modely EC9255.M/T, EC9865.M, ECAM450.65.G/S, ECAM452.67.G a ECAM450.76.T s cold extraction s 15% zľavou. Ponuka platí do 21. júla 2024.

príprava cold brew na Eletta Explore

Extrakcia za studena

Cold brew sa už niekoľko rokov radí medzi najväčšie letné kávové fenomény. Z jeho názvu ste možno vytušili, že ide o kávu pripravovanú za studena. Extrakcia chuťových a aromatických látok z kávových zŕn tak nie je sprostredkovaná horúcou vodou, ale chladnou vodou či vodou s izbovou teplotou. Tento proces si však vyžaduje oveľa dlhší čas prípravy a extrakciu trvajúcu až niekoľko desiatok hodín. 

Technológia Cold Extraction – ako v De’Longhi “hackli” cold brew

Existuje niekoľko spôsobov, akými sa dá extrakcia cold brew urýchliť. Medzi ne patrí napríklad využitie jemnejšieho mletia, zvýšeného tlaku či pohybu vody skrz namletú kávu. Presne tieto tri “hacky” zakomponovala spoločnosť De’Longhi do niektorých modelov svojich kávovarov. Vyvinuli tak technológiu Cold Extraction. 

Pomocou Cold Extraction dokážu kávovary značky De’Longhi okabátiť prípravu cold brew a z niekoľkých hodín ju skrátiť na zopár minút. Ako je to možné? Na rozdiel od bežného cold brew, ktoré sa pripravuje z kávy pomletej na hrubo, kávovary De’Longhi pracujú s jemným mletím. Do kávového puku pomaly pumpujú studenú vodu pod nízkym tlakom. V týchto podmienkach je extrakcia kávy oveľa rýchlejšia a cold brew sa vám v pohári ocitne v priebehu niekoľkých minút. 

sypanie zrniek do násypníka kávovaru DeLonghi
Zrná kávy Brasil Esmeril Farm Natural Anaerobic od Be:Café.

Ktoré kávovary to zvládnu?

Technológiou Cold Extraction doposiaľ disponujú tri modely kávovarov od značky De’Longhi. Patria medzi ne dva pákové kávovary a dokonca aj jeden šikovný automatický kávovar. Z pákových kávovarov vám cold brew pripraví De’Longhi La Specialista Arte Evo a La Specialista Maestro. V tomto prípade kávu jednoducho nameliete pomocou vstavaného mlynčeka priamo do páky, utampujete, zasuniete do hlavy kávovaru a spustíte extrakciu cold brew. 

Ešte jednoduchšia je príprava cold brew pomocou automatického kávovaru De’Longhi Eletta Explore. Tento multifunkčný a extrémne obľúbený automat za vás spraví takmer všetko. Stačí jeden klik a postará sa o mletie aj extrakciu. Vy mu len dodáte tie správne zrná a môžete sa tešiť na skvelé cold brew. 

príprava cold brew na kávovare DeLonghi

Test za pomoci De’Longhi Eletta Explore

My sme sa rozhodli otestovať, či je technológia Cold Extraction od De’Longhi skutočne tak podarená a či sa môže naozaj porovnávať s klasickou prípravou cold brew. Preto sme navrhli malý experiment. Rovnakú kávu sme pripravili pomocou klasickej metódy prípravy a pomocou automatického kávovaru De’Longhi Eletta Explore. 

V oboch prípadoch sme využili hneď niekoľko rôznych receptov. Výsledné vzorky cold brew sme porovnali po chuťovej stránke a takisto sme zmerali aj extrakciu káv. Pri každej vzorke sme pomocou refraktometra zmerali TDS. TDS (z anglického “total dissolved solids”) odráža množstvo látok rozpustených v tekutine. Je jednou z premenných, ktoré sa využívajú pri výpočte extrakcie kávy, vďaka čomu vám poskytne veľmi dobrý obraz o úspešnosti či neúspešnosti oboch metód prípravy. 

Brazília Esmeril Farm od Be:Café – studené “kakauko”

Schopnosti kávovaru De’Longhi Eletta Explore pri príprave cold brew sme testovali na skvelej novinke od obľúbenej slovenskej pražiarne kávy Be:Café. Brazílii Esmeril Farm Natural Anaerobic praženej na espresso sa skvelo hodí studená extrakcia. Vďaka experimentálnemu spracovaniu a tmavšiemu stupňu praženia je ľahko extrahovateľná a dobre rozpustná. Je plná sladkých, čokoládových chutí, ale aj tónov sušeného ovocia a klinčekov. Za tepla aj studena má plné telo a dlhú kakaovú dochuť. Jej chuti dominuje sladkosť, vďaka ktorej vytvára dojem, ako keby ste pili studené kakao. Ktorý spôsob prípravy z jej vytiahol lepšie chute? Poďte to zistiť.

BeCafe Brazil Esmeril Farm Natural Anaerobic
Brasil Esmeril Farm Natural Anaerobic od Be:Café.

Šesť rôznych vzoriek

Vzorky cold brew pripravené klasickou metódou sme si museli pripraviť deň vopred. Celkovo sme pripravili tri vzorky odlišujúce sa vždy v jednom z parametrov prípravy. Všetky vzorky sme extrahovali mimo chladničky, a teda pri izbovej teplote. Základný recept zahŕňal pomer namletej kávy a vody 1:10, hrubé mletie (35 klikov na mlynčeku Comandante) a 12 hodinovú extrakciu. Druhá vzorka sa líšila v hrúbke mletia, ktorá bola o niečo jemnejšia (30 klikov) a tretia vzorka zahŕňala menší pomer vody k namletej káve (1:8). Tieto tri recepty odrážajú možnosti, ktoré vám pri príprave cold brew ponúkne kávovar Eletta Explore.

Plnoautomatický kávovar vám umožní úpravu hrúbky mletia a nastavenie intenzity a teda vstupnej dávky kávy. Klasické nastavenie pracuje s dávkou 11,5 gramu kávy a intenzívne nastavenie s dávkou rovných 13 gramov. Základný recept, ktorý sme na kávovare De’Longhi Eletta Explore využili, zahŕňal hrúbku mletia na stupienku 2 a klasické nastavenie vstupnej dávky. Druhá vzorka pracovala s jemnejším mletím (stupienok 1) a tretia s intenzívnejším nastavením vstupnej dávky kávy, a teda nižším pomerom vody ku káve. Každú vzorku sme posudzovali z chuťového hľadiska a z hľadiska hodnoty TDS. Čo si myslíte, našli sme rozdiely?

príprava cold brew na kávovare DeLonghi Eletta Explore

Namerané TDS

Ako prvé vám predstavíme namerané hodnoty TDS. Vzorky pripravované klasickou metódou dosahovali hodnoty v rozmedzí 1,5% až 1,9%. To znamená, že 98,1 až 98,5 percenta takto pripraveného cold brew tvorí voda a zvyšok látky vyextrahované z namletej kávy. 

Najnižšiu hodnotu (1,5%) sme namerali pri vzorke pripravenej základným receptom. Vyššie TDS sme zistili zo vzoriek s jemnejším mletím a nižším pomerom. Vzorka s jemnejším mletím dosahovala TDS na úrovni 1,81 percenta a vzorka s nižším pomerom vody ku káve 1,9 percenta. 

Merania TDS u vzoriek pripravených pomocou plnoautomatického kávovaru vykazovali veľmi podobný vzorec. U vzorky pripravenej základným receptom sme namerali TDS 1,39 percenta, vzorka s jemnejším mletím dosiahla TDS 1,49 percenta a vzorka s intenzívnejším pomerom presiahla hranicu 1,5 percenta: konkrétne sme namerali 1,55 percenta. 

Z toho vyplýva, že cold brew pripravené pomocou technológie Cold Extraction v obsahu rozpustených látok mierne zaostáva za klasickým cold brew. Rozdiely v nameraných hodnotách však nie sú veľké. Je čas zistiť, ako sa to odrazilo v chuti jednotlivých vzoriek. 

nalievanie cold brew do pohára

Rozdiely v chuti

Nižšie hodnoty TDS namerané u vzoriek z kávovaru De’Longhi Eletta Explore sa odrazili aj na chuti výsledného nápoja. Ak očakávate, že toto cold brew bude slabé a vodnaté, ste na omyle. 

Nižšie TDS sa paradoxne odrazilo v absencii negatívnych chuťových prvkov, ktoré sme naopak nachádzali vo vzorkách pripravených klasickou metódou. Hlavne vzorky s najvyšším nameraným TDS (1,81 a 1,9 percenta) v sebe obsahovali vyššiu horkosť a suchosť. Cold brew pripravené za pomoci technológie Cold Extraction tieto chuťové prvky neobsahovalo, prípadne sme ich nachádzali len v malej, príjemnej miere. 

Chuťovo najvyváženejšie a najpodarenejšie boli vzorky základného receptu pripraveného klasickou metódou a vzorka s intenzívnejším pomerom pripravená technológiou Cold Extraction. Obe sa vyznačovali príjemnou štruktúrou, stredne ťažkým telom a vyváženými chuťami kakaa, hrozienok, vanilky a klinčekov. Zvyšné vzorky pripravené technológiou Cold Extraction boli chuťovo veľmi príjemné, no mierne zaostávali v kvalite štruktúry. Na druhej strane, ostatné dve vzorky pripravené klasickou metódou v sebe obsahovali množstvo nepríjemných chutí a aj napriek plnému telu zaostávali v kvalite chuti a dochuti.

poháre naplnené cold brew

Prekvapivé výsledky

Analýza chuti, ale aj analýza obsahu rozpustených látok cold brew pripraveného pomocou plnoautomatického kávovaru značky De’Longhi, dokazuje, že technológia Cold Extraction skutočne nezaostáva za klasickou prípravou cold brew. 

Expresne pripravené cold brew sa vyznačuje mierne odlišnými charakteristikami, no ani zďaleka za tým klasickým nezaostáva. Absentujú v ňom klasické “pachute” dlhej extrakcie a oxidácie, vďaka čomu sú jeho chute jasnejšie a jemnejšie. 

Zľavové kódy

Náš tip: Na eshope delonghi.com teraz môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE, vďaka ktorému nakúpite modely EC9255.M/T, EC9865.M, ECAM450.65.G/S, ECAM452.67.G a ECAM450.76.T s cold extraction s 15% zľavou. Ponuka platí do 21. júla 2024.

So zľavou môžete okrem toho nakúpiť aj kávy z pražiarne Be:Café. Na eshope becafe.sk platí zľavový kód BLOGOKAVE10, s ktorým ušetríte 10%.

BeCafe Brazil Esmeril Farm Natural Anaerobic - zrná
0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Tags: De'Longhi
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Next Post
Káva na bajku - pojazdná kaviareň v Prešove

Káva na bajku - špičková prešovská kaviareň bez strechy

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Uncategorized @sk
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Jednoducho káva od Goriffee - príprava espressa na La Marzocco

    Jednoducho káva: Pražiareň Goriffee nasadila espresso zmes za 7 €

    4. júla 2025
    Barista Roasters - akcia - espresso za euro

    Výberové espresso za 1 €: Taký je júl v kaviarňach Barista Roasters v Lučenci

    4. júla 2025
    Idylika - produkty siete Me Gusta

    Pražiareň Idylika nie je len o Martine – jej kamenné obchody nájdete aj v Žiline vo VOYAGE a Rajeckých Tepliciach v PENSIONE RELISH

    3. júla 2025
    Summertime Coffee od READY AFTER - espresso

    Summertime Coffee: Pražiareň READY AFTER predstavila nový letný hit

    4. júla 2025
    Kolumbia Supernatural od Barista Roasters - nalievanie kávy do šálky

    Kolumbia Supernatural od Barista Roasters: Paranormálne supernaturálna káva plná exotiky

    1. júla 2025
    Venezuela Santa Cruz de Mora od Barista Roasters - espresso

    Top kávový tip: Obrovská hodnota od Barista Roasters za menej ako 25 €/kg

    30. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Uncategorized @sk
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger Marián Takáč mlynček na kávu pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Jednoducho káva od Goriffee - príprava espressa na La Marzocco

    Jednoducho káva: Pražiareň Goriffee nasadila espresso zmes za 7 €

    4. júla 2025
    Barista Roasters - akcia - espresso za euro

    Výberové espresso za 1 €: Taký je júl v kaviarňach Barista Roasters v Lučenci

    4. júla 2025
    Idylika - produkty siete Me Gusta

    Pražiareň Idylika nie je len o Martine – jej kamenné obchody nájdete aj v Žiline vo VOYAGE a Rajeckých Tepliciach v PENSIONE RELISH

    3. júla 2025
    Summertime Coffee od READY AFTER - espresso

    Summertime Coffee: Pražiareň READY AFTER predstavila nový letný hit

    4. júla 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    No Result
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL