štvrtok, 5 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Expert Blogu o káve: Créma je najmenej chutná časť espressa

Ladislav Király Od Ladislav Király
3. júla 2023
créma najmenej chutná časť espressa
Share on FacebookShare on Twitter

Créma je vo veľkej časti kávičkárskej obce veľmi vítanou súčasťou espressa. Dokonca existujú názorové prúdy, ktoré sa medzi sebou doslova pretekajú a chvália sa väčšou a bohatšou penou. Pritom je to len dôsledok tmavého praženia kávy a s tým spojeného vytvorenia väčšieho množstva oxidu uhličitého (CO2), čo už až tak pozitívne nevyznieva.

Téme týkajúcej sa crémy sa v náučnom videu venoval aj expert Blogu o káve Michal Maliarik pôsobiaci v slovenskej pražiarni kávy Coffia. Uznávaný odborník, ktorý má najvyššie certifikáty z oblastí praženia kávy i senzoriky tvrdí, že créma je najmenej chutná časť espressa. Frajerovať ňou teda vôbec nemusíte.

Oxid uhličitý a oleje

„Créma na espresse je tvorená bublinkami CO2 a olejmi, ktoré v káve prirodzene sú,“ uviedol Michal Maliarik. „Créma je bohužiaľ aj to najmenej chutné, čo na espresse máte; skúste si niekedy zobrať malú lyžičku, zvrchu espressa zhrnúť len crému a ochutnať ju. Uvidíte, že to nie je bohvieaký zážitok.“

Vzápätí pripomenul, ako to všetko súvisí s dĺžkou a intenzitou praženia: „Créma vznikla z bubliniek CO2, ktorý v káve vznikol pri pražení. Čím tmavšie kávu pražíme, tým viac CO2 vzniká, pretože CO2 je v skutočnosti bočný produkt horenia.“

créma ako najmenej chutná časť espressa
Zdroj foto: PxFuel

Svetlejšie praženie = menej crémy

V svetlejšie pražených kávach ostáva viac pôvodných vlastnosti a kvality zrnka kávovníkovej čerešne, preto môžu byť ovocnejšie či acidnejšie. Tmavšie praženie všetko toto v káve zabije, ovocnosť i chuťové pozitíva sú potlačené a do popredia vystúpi hlavne horkosť. Z uvedeného vychádza, že káva s množstvom crémy bude dosť pravdepodobne tmavšie pražená a horkejšia.

Keď si pripravíte espresso a créma sa na ňom príliš neobjavila, nemusí to byť zlé. Áno, mohli ste pokaziť prípravu, ale mohli ste mať aj svetlo praženú kávu. „Pri svetlých kávach vzniká oveľa, oveľa menej CO2 a môže sa stať, že créma bude veľmi slabá, niekedy žiadna,“ zdôraznil Michal Maliarik.

Créma a čerstvosť kávy

Všeobecne platí aj to, že množstvo crémy môže odrážať aj čerstvosť kávy. V tej, ktorá bola pražená len nedávno, je ešte veľa CO2. Keď sa však dostanete ku káve, ktorá bola pražená pred rokom, prípadne nebola dobre uzatvorená, už bude zvetraná a CO2 bude fuč. Takto by ani tmavo pražená káva crému neponúkla.

„Pri tmavom pražení vzniká oveľa viac CO2 a podľa jeho množstva sa dá určiť aj to, či je káva čerstvá alebo nie. Keď na tmavo praženom espresse nemáme žiadnu crému, môže to byť spôsobené chybou prípravy espressa, ale aj tým, že káva dlho stála a všetko CO2 už z kávy uniklo,“ dodal Michal Maliarik pre Blog o káve.

Náš tip: ochutnajte kvalitne upraženú kávu z pražiarne Coffia. Pri nákupe na coffia.sk využite zľavový kód BLOGOKAVE10.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: zaujímavosti o káve
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Nicaragua Las Nubes od Goriffee

Najlepší filter z Nikaraguy: Nicaragua Las Nubes od Goriffee (VIDEO)

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Rwanda Gicumbi Bukure od READY AFTER - espresso

    Rwanda Gicumbi Peaberry od READY AFTER: Ovocné africké espresso plné prekvapení

    2. júna 2025
    ManGoGo od Aurelica Coffee

    ManGoGo od Aurelica Coffee: Káva, ktorá zmení Liptov na tropický raj

    30. mája 2025
    Future Coffee Dubai - espresso

    Káva od exota Kewina Futura: Rozporuplné dojmy, ale aj zaujímavé chute

    30. mája 2025
    Nicaragua Finca la Huella Limoncillo od BeCafé - turbo shot

    Turbo shot espresso: Čo to je, ako ho pripraviť a ako chutí na výberovke od Be:Café

    29. mája 2025
    Václav Faltus na vreciach s kávou

    Václav Faltus zo Zlatého Zrnka: Bál som sa, že po vašej recenzii skrachujeme, dnes som za ňu vďačný

    30. mája 2025
    Colombia El Diviso a Venezuela Rivero Family od Barista Roasters - espresso

    Espresso novinky od Barista Roasters: Funky Venezuela a Kolumbia od svetoznámeho producenta 

    28. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Rwanda Gicumbi Bukure od READY AFTER - espresso

    Rwanda Gicumbi Peaberry od READY AFTER: Ovocné africké espresso plné prekvapení

    2. júna 2025
    ManGoGo od Aurelica Coffee

    ManGoGo od Aurelica Coffee: Káva, ktorá zmení Liptov na tropický raj

    30. mája 2025
    Future Coffee Dubai - espresso

    Káva od exota Kewina Futura: Rozporuplné dojmy, ale aj zaujímavé chute

    30. mája 2025
    Nicaragua Finca la Huella Limoncillo od BeCafé - turbo shot

    Turbo shot espresso: Čo to je, ako ho pripraviť a ako chutí na výberovke od Be:Café

    29. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL