nedeľa, 11 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Expert Blogu o káve nefandí „100% arabike“: Môže v nej byť čokoľvek

Ladislav Király Od Ladislav Király
19. mája 2023
rozdiel medzi komoditnou a výberovou kávou
Share on FacebookShare on Twitter

Viete o tom, aký je rozdiel medzi komoditnou a výberovou kávou? Medzi tým, čo dostanete v supermarketoch a v malých pražiarňach? Zamýšľali ste sa nad tým niekedy? Ako je možné, že niektorá káva je lacnejšia a za niektoré chcú pražiarne pomerne veľké peniaze? My sme túto otázku položili expertovi Blogu o káve, Michalovi Maliarikovi z pražiarne Coffia.

Podľa držiteľa certifikátov SCA Roasting Professional a SCA Sensory Professional rozdiel medzi kávami pomáha riešiť stobodová SCA stupnica, pričom najzábavnejšia je podľa neho práca s 87- až 88-bodovými kávami. Okrem toho naznačil aj to, že nápis „stopercentná arabika“ na obaloch káv nie je bohviečo. A rovnako „prázdne slová“ sú aj nápisy ako prémiová káva.

Poďte zistiť viac. Názory si môžete vypočuť vďaka priloženému videu, prípadne prečítať v textovom prepise.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

Stobodová stupnica SCA

„Na balíčkoch kávy sa často stretávate s označením ako prémiová, gurmánska, luxusná a podobne. Bohužiaľ sú to len prázdne slová. Na to, aby tie slová dostali nejakú váhu, je potrebné, aby za nimi bola nejaká metrika a aby sa to dalo merať. Na túto úlohu sa podujala Specialty Coffee Association, čo je celosvetová organizácia zaoberajúca sa výberovou kávou. Táto organizácia vymyslela meranie/spôsob, ako kávu hodnotiť a na základe toho rozhodnúť, či sa jedná o výberovú alebo komoditnú kávu. Zaviedla stobodovú stupnicu, na ktorej keď daná káva dostane aspoň 80 bodov, tak o nej hovoríme ako o výberovej. Keď tých 80 bodov nedosiahne, hovoríme, že je to komoditná káva.“

„Spôsob merania začína už pri zelenom zrne. Zoberie sa 300-gramová vzorka a skúma sa, koľko má rôznych defektov. Niektoré defekty majú vyššiu váhu a niektoré nižšiu. Niektoré defekty by v takejto vzorke nemohli byť žiadne, z niektorých by mohol byť napríklad jeden a podobne. Keď vzorka prekročí tieto podmienky, nemôže ísť o výberovú kávu.“

Ako sa káva boduje?

„Následne sa káva hodnotí senzoricky, to znamená, že pomelieme upraženú kávu a dávame body. Potom kávu zalejeme a ovoniavame mokrú vôňu, za čo opäť udelíme nejaké body. Potom sa káva ochutnáva a hodnotí sa napríklad to, aká je v nej kyselina, či je príjemná alebo nepríjemná, kvalita tej kyseliny, atď. Týmto spôsobom sa postupne prideľujú body a na konci sa môžu nejaké body aj odčítať – keď sa v káve prejaví nejaký defekt. Odčítava sa pomerne veľa bodov, takže keď sa v káve prejaví nejaký defekt, pravdepodobne už spadne pod hranicu a nebude výberová, ale komoditná.“

„Takže na základe týchto pridelených bodov, keď ich je aspoň 80, hovoríme o výberovej káve. Čím viac bodov káva dosiahne, tým viac príjemných vlastností v nej je. Keď máme 80-bodovú kávu, tak bude chutiť ako káva bez defektov, čo je výborné, ale netreba v nej očakávať broskyne, maliny ani jahody. Na to, aby sme tieto príjemné senzorické vlastnosti mohli nájsť, potrebujeme kúpiť kávu, ktorá má viac ako 80 bodov.“

„Môj názor je taký, že najväčšia zábava sa deje okolo hranice 87 až 88 bodov, pretože to je taká hranica, ktorá ešte nestojí miliardu, ale zároveň je to veľká zábava. Ak by ste si chceli kúpiť kávu, ktorá má nad 90 bodov, tak pri niektorých je to už na hypotéku. Napríklad v minulom roku bola najdrahšia káva geisha s myslím 94 bodmi, a tá sa predala za 5 500 dolárov za kilo.“

Stopercentná arabika nič neznamená

„Ako sa to deje, že sa daná káva môže stať výberovkou a prečo nie sú všetky kávy výberovky? Bohužiaľ ide o to, že káva sa pestuje rôznymi spôsobmi. Jeden z tých spôsobov je taký, že sa zbiera strojmi. Príde stroj, otrasie celý krík, popadajú čerešne a zoberú sa všetky. Medzi nimi sú zrelé i nezrelé, napadnuté hmyzom, plesnivé, proste čokoľvek. Toto sa použije a predáva sa to.“

„Keď máte na balíčku uvedené, že je to 100-percentná arabika, tak dokonca neviete ani to, aká je to odroda. Prirovnal by som to napríklad k vínu. Keď si kupujete víno, tak veľmi pravdepodobne chcete vedieť, že aké je to víno. Je to Chardonnay alebo Müller Thurgau? Chcete vedieť, z ktorého kraja pochádza, od ktorého vinára a podobne. Viete totiž, že jeden vinár je lepší ako ten druhý.“

Chceme poznať meno farmára

„To isté platí aj v káve. Keď kávu pestujete na konkrétnej farme a viete, ako sa volá farmár, tak ten farmár sa pod tú kávu podpísal. A keďže sa pod ňu podpísal, tak to znamená, že sa ňou chce pochváliť. Keby bola daná káva mizerná, tak by sa pod ňu asi podpísať nechcel. Takže keď je niekde napísané len stopercentná arabika, tak tak môže byť čokoľvek.“

„Vo víne by to napríklad bola zmes čohokoľvek a na fľaške by ste mali napísané len, že víno. Napríklad víno zo Slovenska. Slovensko má 49 000 kilometrov štvorcových a napríklad Etiópia má 1,1 milióna kilometrov štvorcových. Ak máte na sáčku napísané, že je to stopercentná arabika z Etiópie, tak viete jedine to, že vnútri je káva, ktorá pochádza z krajiny, ktorá je 1,1 milióna kilometrov štvorcových veľká. Ja by som chcel vedieť, odkiaľ konkrétne z tej Etiópie je, od ktorého je farmára a aká je to odroda.“

Ako „vzniká“ výberová káva?

„Keď zbierame výberovú kávu, tak sa zbiera ručne a na niekoľkokrát. Zvyčajne je to štyrikrát, pričom medzi jednotlivými zbermi môže byť pokojne aj niekoľko týždňov. Najlepšie zbery sú druhý a tretí, ale aj prvý a posledný zvyknú byť fajn.“

„Po zbere sa všetky čerešne ručne triedia a nevyhovujúce sa dávajú bokom. Ani tie nevyhovujúce sa však nezahodia a predajú sa ako komoditná káva. Následne po spracovaní sa zrná opäť triedia a do specialty by sa mali dostať len také, ktoré neobsahujú žiadne defekty, pretože práve defekty spôsobujú zlé chute, ktoré tam nechceme. Sú to rušivé elementy, ktoré by sa vo výberovej káve vôbec nemali nachádzať.“


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: komoditná kávavýberová káva
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
poď ochutnať cascaru z Goriffee

Ochutnajte cascaru z Goriffee na štyri rôzne spôsoby

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL