Kávový bloger

Káva ako hobby pre všetkých: Nikdy nevieme, čím nás môže prekvapiť

Ahojte. Volám sa Niko Staš, mám šestnásť rokov a káva sa stala mojím hlavným koníčkom. Blog o káve ma poprosil o to, či by som kávových začiatočníkov alebo záujemcov o vstup do sveta výberovej kávy neskúsil nejako motivovať, prípadne dať zopár rád. Pochopil som, že ide o dôležitú misiu: aby sa mojou cestou vydali aj ďalší ľudia, a tak som sa do toho s chuťou pustil.

Výberové kávy ma dostali preto, lebo nie sú len baleniami upražených zŕn, ale skrýva sa v nich niečo oveľa hlbšie. Ponúkajú príbehy konkrétnych ľudí, ktorí za kávou stoja, ich pražiari sú oveľa transparentnejší a desať rôznych káv môže skutočne predstavovať desať úplne iných, často nepoznaných aróm, chutí.

To všetko je síce veľmi fajn, ale po prvej kúpe kvalitnej, výberovej kávy sa aj tak môže dostaviť nepríjemné prekvapenie. A to aj v tom prípade, ak si bol záujemca o tento druh kávy vedomý, že to nebude horká prepražená spálenina. Niet sa čo čudovať – keď dlhé roky žijete v stereotypoch o tom, že káva má mať hlavne veľa kofeínu, má byť čo najhorkejšia a krásne čierna, tak vás príliš funky káva, ktorá je často acidná, aj tak prekvapí.

Nezačínajte najšialenejšími kávami

Moje prvé a úplne základné odporúčanie založené na vlastných skúsenostiach je teda takéto: nezačínajte hneď s tými najšialenejšími kávami. Vaša prvá (výberová) káva by určite nemala byť tá, ktorá chutí ako limetková kôra, mangový džem alebo rebarborový sirup.

Pustite sa najskôr do niečoho rustikálnejšieho, obyčajnejšieho – môžu to byť sladké tóny, ktoré vám ponúknu napríklad konzervatívnejšie espresso praženia. Kúpa „moc šialenej kávy“ hneď na začiatok by vás totiž mohla odradiť, a to určite nechcete. A určite to nechcú ani pražiari, ktorí takú kávu produkujú. Skratka – treba sa k nej postupne, časom „prepiť”.

Kde hľadať dobrú kávu a čo si všímať?

Pokiaľ sa chcete vyvarovať namáhavému hľadaniu kvalitnej kávy medzi „kvalitnými kávami“, tak si zo zoznamu potenciálnych cieľov rovno vyškrtnite supermarkety. Nevravím, že sa nikdy a za žiadnych okolností nemôže stať, že v niektorom z nich na nejakú ozaj kvalitnú výberovku natrafíte, no nie je to veľmi pravdepodobné. Je to asi tak pravdepodobné, ako že pod obalom „pravej talianskej kávy” budú neprepálené zrná.

Supermarkety minimálne nie sú miestom, kde by predajcovia takýto predaj preferovali. Bežní zákazníci sú totiž stále naučení na notoricky známe kávy, ktorých názvy sú vryté do ich myslí. Skúste cielene hľadať menšie pražiarne, ktoré sa tomuto remeslu venujú celým svojím srdcom a vkladajú do toho nemalé úsilie.

kvalitné zrná sú základom dobrej kávy
Začínal som s kávami od Ready After, ale vyskúšal som už všeličo. Chutila mi aj táto geisha od Coffeeinu.

Napriek tomu nemusí byť jednoduché prísť na to, kto predáva ozajstnú kvalitu. Mnoho pražiarní totiž ponúka „výberové kávy“, ktoré vlastne výberové nie sú. A presne na to si treba dať pozor. Poradil by som vám tri veci, ktoré vám môžu poslúžiť ako semafor pri nákupnom rozhodovaní, aby ste nedostali len „kvalitnú kávu na pravé talianske espresso“.

1. Hľadajte kávu, o ktorej viete čo najviac informácií

Základom by mala byť krajina pôvodu, odroda kávovníka, spôsob spracovania zŕn, stupeň praženia a jeho dátum. Ideálne je vedieť aj nadmorskú výšku, v ktorej káva rástla, meno farmára, prípade importéra, spôsob zberu, typ pôdy. Čím viac informácií, tým lepšie. Je to akási pridaná hodnota kávy. Má aj vaša káva na svojom obale tieto informácie?

2. Dajte si pozor, či káva nie je prepražená

Tento atribút si preveríte až vo chvíli, keď samotnú kávu otvoríte. Pravidlo znie veľmi jednoducho; káva by nemala byť čierna, prípadne úplne tmavohnedá alebo – v tých najhorších prípadoch – olejnatá. V tom prípade je totiž prepražená. Tento fakt z nej robí nekvalitnú kávu a navyše s veľkou pravdepodobnosťou predznamenáva, že aj samotné zelené zrno asi nebolo úplne najkvalitnejšie. Človeku vtedy môže napadnúť kadejaká myšlienka – napríklad, že pražiar rôzne defekty zrna musel zakryť za praženie, prípadne danú kávu potreboval zuniformovať – ak sa jednalo o zmes kávovníkových zŕn z celého sveta. Takej káve je najlepšie vyhnúť sa oblúkom.

3. Preferujte celé zrná pred mletou kávou

Istotne si hneď nemusíte kúpiť drahý mlynec za stovky eur, ale verte, že aj keď budete mať lacnejší mlynček v hodnote, povedzme, do 50 eur, v porovnaní s vopred namletou kávou pocítite v kvalite vami pripraveného nápoja podstatný rozdiel. Káve hlavne dáte možnosť ukázať celý svoj potenciál. Niektoré zdroje uvádzajú, že káva stratí počas prvých 15 minút po namletí až 50 % aromatických prchavých látok. Prechod na celé zrná bude aj v kombinácii s lacnejším mlynčekom (napr. Lodos, Hario Slim) skvelou investíciou.

Ale veď výberovky sú kyslé a drahé!

Okrem iného by som sa chcel ešte pristaviť pri dvoch argumentoch, ktoré stojí za to prebrať a ktorými sa oháňajú práve kávičkári odmietajúci výberovku. Prvý znie tak, že výberová káva je acidná hipsterská káva pre mladých ľudí a že to vlastne ani nie je káva.

Mojou odpoveďou na toto je, že výberová káva nie je len kyslá káva. Ako som už spomínal vyššie, ani by nebolo dobré, ak by káva podobného rázu bola vašou prvou ochutnanou výberovkou. Existovala by totiž reálna šanca, že vás to odradí. Výberová káva, to je široká paleta káv čo sa týka spracovania, praženia, chuťového profilu. Výberovka, to sú aj tmavšie praženia s horkejšou arómou, zaujímavými karamelovými, orieškovými či čokoládovými tónmi. Rozhodne stojí za to ochutnať takúto kávu a až potom uvidíte, že ste doteraz mali „klapky na očiach” a nevideli ste všetky možnosti, ktoré káva môže ponúknuť.

Niko Staš - latte art - cappuccino
Tmavšie pražená káva sa môže hodiť napríklad na cappuccino. Mne sa podaril takýto latte art.

Druhým argumentom a citlivou témou je, samozrejme, cena. Výberová káva je v očiach ľudí stále predražený luxus. Tento argument je veľmi jednoduché vyvrátiť. V regáloch supermarketov nájdete častokrát kávy najnižšej kvality, o ktorých v podstate nič neviete, sú prepražené, z chuťového hľadiska neponúkajú absolútne nič a obsahujú množstvo defektných zŕn. Šmakocina! V porovnateľnej cenovej relácii si pritom viete zadovážiť konzervatívnejšiu výberovku, v ktorej nehrozí enormný výskyt defektov, viete o nej všetky informácie o pôvode, nie je prepražená a chutí. Veď prečo by mala káva, ktorá vlastne rastie ako ovocie, chutiť horko a spálene?

A ak hovorím „v porovnateľnej cenovej relácii“, tak to myslím úplne vážne. Rozdielne kvality a rovnaké ceny. Niektoré komoditné kávy majú cenovky nadhodnotené aj trojnásobne. Vaša kúpa – vaša voľba. Vyberte si dobre.

Vychutnajte si každý dúšok

Keby som mal zo všetkých rád vybrať jednu, bola by to táto: vychutnajte si každú jednu prípravu kávy a každý jeden jej dúšok. Uvedomte si, že káva by nemala byť len kofeínový nakopávač. Ja kávu milujem práve kvôli rozmanitosti jej chutí a aróm a kofeín beriem len ako vedľajší produkt, s ktorým je nutné počítať a zodpovedne a s mierou ho prijímať.

Radšej si užite „chuťovú jazdu” pri dvoch naozaj kvalitných kávach denne, ako pri piatich nekvalitných. Raz za čas vyskúšajte aj nejakú drahšiu prémiovú kávu, sústreďte sa na ňu a naplno si ju vychutnajte. Nemusí vám chutiť každá káva, veď je to úplne normálne. Všetci máme nejaké preferencie a aj vy časom zistíte tie vaše. Ale práve to je na káve také krásne. Nikdy nevieme, čím nás môže prekvapiť.

Tip redakcie: zľavové kódy na kávy zo slovenských pražiarní nájdete v rubrike zľavové kódy v hornom menu.

espresso - Niko Staš
Espresso z dielne Nika Staša.
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close