piatok, 13 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Farebné latté: Epilepsia priviedla baristu k skvelému nápadu

Ladislav Király Od Ladislav Király
19. októbra 2024
káva a epilepsia, Peter Popovič

Peter Popovič trpí epilepsiou a pitie kávy s kofeínom môže jeho problémy zhoršovať. Našiel však riešenie a začal podnikať.

Share on FacebookShare on Twitter

Môžu ľudia trpiaci epilepsiou piť kávu? Idú epilepsia a káva vôbec dokopy? V tejto súvislosti nás zaujal príbeh Petra Popoviča, ktorý sa oň podelil v skupine Kávomilci na Facebooku: „Liečim sa na nervové ochorenie – epilepsiu. Kofeínu až tak veľa nemôžem, len jedno alebo dve espressá denne. Táto skutočnosť ma priviedla k vytvoreniu farebných bezkofeínových latté nápojov ako môj finálny projekt na štúdiách v Kodani.“

Keď sme si to prečítali, Petra sme okamžite oslovili so žiadosťou o rozhovor. Nadobudli sme pocit, že takýto produkt – aj keď nie kávový a ani kofeínový – by mohol potešiť mnohých ľudí. Veď na Slovensku žije okolo 60 000 ľudí trpiacich epilepsiou a farebné latté nie je určené len pre nich. Klientela môže byť omnoho širšia.

Od Illy a Lavazzy cez Popradskú…

„Ku káve som sa dostal ako tretiak na strednej škole, kedy sa začínalo piť espresso a mnoho ľudí definitívne končilo s hnusnými neskami,“ povedal Peťo v rozhovore pre Blog o káve. „Keď si tak spomínam, tak okolo roku 2008 sa v Košiciach, odkiaľ pochádzam, celkom rozmohli kaviarne a s kámošmi sme po škole veľa ‚pili‘. Začínalo to značkami ako Illy a Lavazza, doma som pil Popradskú na turecký spôsob, ale postupne som samozrejme napredoval.“

Z Košíc ako metropoly východného Slovenska Peťo zamieril do zahraničia a žil vo viacerých krajinách. „Vždy ma to ťahalo ku káve a v časoch, keď som žil v Londýne, mi firma Pret a Manger ponúkla spravenie baristického kurzu. Prikývol som, veľa som sa o káve naučil a od toho okamihu si neprestajne vylepšujem svoje ‚skills’ a nadobúdam nové vedomosti. Veľmi ma začali zaujímať jej zdravotné a stimulačné účinky a myslím si, že dobre upražená a pripravená kvalitná káva je niekde blízko vrcholu superpotravín, o ktorých som si veľa načítal.“

Grand mal epilepsia a káva

Kávičkovanie však v Petrovom prípade má aj háčik. Kedysi si svoj obľúbený nápoj zvykol dopriať veľmi často a kávu dokonca pil aj o 21:00, avšak to je už minulosťou. Dozvedel sa totiž, že má „grand mal epilepsiu“. Tá je podľa jeho slov našťastie dobre manažovateľná, ale napriek tomu ho viackrát nepríjemne prekvapila: „Dá sa povedať, že už som si na ňu zvykol. A možno aj to, že žijem s týmto ochorením, ma prinútilo viac sa zamýšľať nad svojim zdravím.“

Ako sa táto forma epilepsie prejavuje? „Keď som prekofeínovaný, tak sa mi trasú ruky a cítim návaly hlavne na hrudníku. Niečo ako úzkosť,“ odpovedal Peter Popovič. „Jeden takýto deň mi nič nespraví, ale ak by som v tom pokračoval, asi by som za to zaplatil vysokú daň. Záchvaty často prichádzajú v takých hardcore obdobiach v živote. Napríklad si pamätám, že som jeden dostal keď som maturoval. No a káva a ostatné stimulanty tomu len napomáhajú, keďže zvyšujú hladinu stresových hormónov.“

Alternatívy bez kofeínu a austrálska inšpirácia

Aj preto tento tridsiatnik začal uvažovať, ako by s tým mohol niečo spraviť. Keďže káva a epilepsia nie sú najväčší kamaráti, špekuloval, aké nápoje by mu vyhovovali a ako by si ich vedel pripraviť. „Uvedomil som si, že aj keď som v kaviarni, tak hlavne v popoludňajších hodinách si jednoducho musím dať niečo bez kofeínu. A nechcel som nejakú limonádu s množstvom cukru, no radšej niečo zdravé a prospešné.“

„Veľa času som strávil skúmaním rôznych článkov a cielene som hľadal, čo sa kde pije. Austrália ma inšpirovala asi najviac, pretože tam sú zdravé lattéčka úplne bežné. Začiatok môjho projektu prišiel v dánskej Kodani, kde som inak vyštudoval medzinárodný obchod. Po návrate na Slovensko som pokračoval v prípravách a robil som všetko pre to, aby môj nápad nezakapal.“

Zdravé farebné a instantné latté nápoje

Peťo začal produkovať mnoho rôznych latté nápojov, ktoré sú zdravé a ktorých príprava je veľmi jednoduchá. „A jednoducho chcem formulovať aj to, čo ponúkame: Nu3o prináša balans s každým dúškom.“

„Budujeme akúsi online kaviareň, kde si človek príde prečítať niečo zaujímavé a k tomu si dá svoj farebný nápoj so superpotravinami. Či už ráno, počas dňa alebo večer. Naše lattéčka sú instantné, takže ich stačí zaliať vodou alebo mliekom a vychutnávať. Toto je náš cieľ. Chceme, aby si ľudia dopriali príjemný zážitok, ktorý obohatí ich zdravie. Postupom času chceme rásť a tento zážitok ponúkať aj ľuďom v kaviarňach. Môj sen je taký, aby bola v každom meste aspoň jedna kaviareň, ktorá si osvojí naše nápoje a pôjde do toho s nami,“ dodal Peter Popovič.

Náš tip: ak hľadáte kvalitnú zrnkovú kávu, pozrite si zľavové kódy do slovenských pražiarní kávy.

káva a epilepsia, bezkofeínové latté
Niekoľko druhov instantných latté nápojov, ktoré ponúka spoločnosť Nu3o.
0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: nu3orozhovor
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Eva Myjavcová Popradská káva Zaraguza

Kúzlo Popradskej kávy: Takto ho budujú experti zo Zaraguzy

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Ty Kokos z pražiarne Aurelica - hotová káva v dekantéri

    Ty Kokos! od Aurelica Coffee: Tyčinka Margot alebo káva?

    10. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL