streda, 12 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Exkluzívne

Fenomén kávy: Ochutnáš lepšiu, k tej predtým sa už nevrátiš

Ladislav Király Od Ladislav Király
28. februára 2023
fenomén kávy
Share on FacebookShare on Twitter

Aj vy patríte medzi ľudí, ktorí už svojej niekdajšej obľúbenej značke kávy nevedia prísť na meno a nechutí vám? A nie je to preto, že by ste sa chceli hrať na samozvaných snobov. V káve je totiž tento efekt celkom bežný. Jednoducho ste ochutnali niečo lepšie a posunuli ste sa na vyšší stupienok kávového sveta. Tento tajomný fenomén kávy hovorí o tom, že keď raz ochutnáš lepšiu kávu, k tej predtým sa už nevrátiš.

Viem, že ľudí, ktorí si prešli touto cestou, je obrovské množstvo. Chodí mi ozaj veľa podobne ladených správ. Predpokladám, že v blízkej budúcnosti sa táto skupina ešte rozrastie a na náš vlak naskočia mnohí ďalší ľudia. Takí, ktorí do týchto chvíľ nevedia, o čo prichádzajú. Poďte k nám, ochutnajte niečo lepšie a k doterajším kávam sa už nevrátite. Vaše vnímanie kávového sveta sa úplne zosype. Objavíte krajší a rozmanitejší svet.

Reakcie, ktorým ťažko veriť

Vždy, keď narazím na komentáre čitateľov vychvaľujúcich bežné prepálené komoditné kávy, uvedomím si, aký veľký potenciál tu ešte je. A verte mi, že pochvalných reakcií na prepražené kávy svetoznámych značiek registrujem dosť. Som si istý tým, že títo ľudia ešte nedali šancu modernejšiemu prístupu ku káve, prípadne ho nepochopili.

Aj po recenzii Starbucksu to bolo podobné. „Mne osobne Starbucks kávy nadmieru chutia. Pijem ich denne a je úplne jedno či Dark Roast alebo Blond Roast,“ stálo v jednom komentári. Ďalší znel nasledovne: „Tieto dve kávy sú u nás topka. Najlepšie, aké sme mali, nedám na ne dopustiť. Vyskúšali sme veľa kávy a tieto sú topka, veľmi nám chutia a vždy si pochutíme, každý jeden deň, aj celá naša rodina, na naše odporúčanie.“

Na prvý pohľad to možno vyznie, že si niekto robí srandu. Ale nie, nerobí, takýchto ľudí je dosť. Kávu, ktorá neponúka v podstate absolútne nič, označili za „topku“ a ešte napísali, že „vyskúšali sme veľa kávy“. Samozrejme, nejaké mleté štvrtotriedne zmesi s 10 percentami arabiky a 90 percentami robusty. Stavím sa o čo chcete, že kvalitná káva ešte ústa oných diskutujúcich nezvlažila.

Starbucks Dark Roast pohľad na zrná
Takto, ako táto vzorka Starbucksu, káva rozhodne vyzerať nemá. Takéto zrno neponúka okrem horkosti absolútne nič.

Reakcie z iného súdka

Po recenzii Starbucksu však prišli aj presne opačné reakcie. „Kým som si neprečítala vaše články na Instagrame, nevedeli sme, že káva môže chutiť aj inak,“ napísala jedna čitateľka. „Teraz sú pre nás (supermarketové kávy) už absolútne nepitné. Odkedy objednávam kávy zo slovenských pražiarní, viem ako má chutiť dobrá káva.“

„Ku kvalitnej káve sa treba prepiť,“ napísal ďalší diskutujúci. „Keď pijete prepálené talianske kremačné blendy, tak výberová káva pre vás bude šok. Skúste na to ísť postupne a prestaňte kupovať kávu v supermarketoch. Tam na nič dobré nenarazíte. Začal by som blendom stopercentnej arabiky, následne skúsil nejaké Brazílie, Guatemaly a postupne zvyšoval latku ovocnosti. Keď si jazyk zvykne, uvidíte, že horké a prepálené kávy už do úst nedáte.“

Od talianskej kávy k výberovke

O téme som sa bavil aj s odborníkmi zo slovenskej pražiarne Ready After. Prešli si podobnou cestou? Aké to bolo u nich? Tiež prišlo očarenie kávou a neschopnosť vrátiť sa k tej, ktorú predtým považovali za dobrú?

ready after banner

„S kávou robím vyše dvadsať rokov,“ povedal Slavomír Melišek pre Blog o káve. „Začínali sme ako dovozcovia kávy z Talianska, ktorú sme tuto na Slovensku predávali. Raz som bol v Čechách na návšteve v pražiarni, kde som ochutnal výberovú kávu. Síce nebola acidná a bola to zmes viacerých arabík, avšak oproti tej klasickej talianskej káve to bolo niečo celkom iné a úplne ma to dostalo. Otvoril sa mi nový svet a začal som sa viac obzerať po kávach podobnej kvality.“

Slavomír sa s danou pražiarňou dokonca dohodol na spolupráci. Túžil po tom, aby takúto dobrú kávu priniesol na Slovensko a ponúkol ju viacerým ľuďom. „Neskôr sme sa myšlienkami posúvali čoraz ďalej a zvažovali sme, či by sme takúto kávu nemohli pražiť priamo tu u nás. Až sme napokon spustili celý proces, kúpili sme si stroj a vytvorili sme vlastnú značku,“ dodal Slavomír Melišek.

Slavomír Melišek kontroluje kvalitu upraženej kávy
Slavomír Melišek počas praženia kontroluje kvalitu kávy.

Objavenie nového sveta

Podobnou cestou prešiel aj mladší z Meliškovcov, Simon, ktorý takisto pôsobí v Ready After. U neho prišlo veľmi silné oslovenie počas baristického kurzu. „Bol to espresso kurz, v rámci ktorého som prvýkrát ochutnal acidnú kávu,“ prezradil mi. „Výberovky som samozrejme poznal už aj predtým, ale skôr tie horkejšie. Prvým ochutnaním acidnejšej kávy som objavil úplne nový svet, ktorý som do danej chvíle nepoznal. Dostalo ma to.“

Čo sa s človekom po takejto skúsenosti vlastne stane? „Ani neviem, ale už sa nikdy nechce vrátiť do sveta, ktorý poznal predtým. Do sveta prepálených a horkých chutí. Vlastne sa stane presne to, čo nám píše aj veľké množstvo zákazníkov. Že po príchode do kaviarne alebo reštaurácie najskôr zmonitorujú situáciu a pozrú sa, akú kávu tam majú a ako ju pripravujú. Zlú kávu už vypiť nedokážu.“

Len s cukrom a mliekom

Podľa Simona je u nás veľké množstvo kaviarní a reštaurácií, ktoré podávajú ešte kávu starého typu. Horkú a prepálenú. „A platí to aj o benzínkach, kde si kávu už neviem dať. Nie som v tom sám, pretože takéto reakcie zachytávam pravidelne. Keď ľudia, ktorí sa už nakazili dobrou kávou, niekde dostanú zlú, musia ju prebiť veľkým množstvom cukru a mlieka. Inak sa to nedá vypiť.“

„Ide o veľmi bežný a častý „problém“ – jednoducho keď ochutnáme dobrú kávu, nechceme alebo nedokážeme sa vrátiť pod tú úroveň. Máme problém piť kávu v bežných kaviarňach, v reštauráciách, alebo aj na návštevách. Ja som dospel do takého štádia, že keď niekde potrebujem nakopnúť a neviem zohnať dobrú kávu, radšej si dám energetický nápoj. Do sveta obyčajnej kávy, akú sme poznali predtým, teda horkej, sa už vrátiť nedokážeme. Je to zaujímavý fenomén,“ dodal Simon Melišek pre Blog o káve.

Simon Melišek z pražiarne kávy Ready After
Simon Melišek lebedí v zákulisí pražiarne.
0x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: kávaReady After Coffee
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

ĎALŠÍ ČLÁNOK
ako správne nastaviť kávovar DeLonghi La Specialista Arte

Ako si správne nastaviť kávovar po kúpe novej kávy?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

Brasil Santos Cerrado od READY AFTER - príprava espressa

Top ponuka: Kilo Brazílie zo slovenskej pražiarne za 21,53 €

11. novembra 2025
Mangová káva Colombia Monteblanco Mango Fermentation od READY AFTER - espresso

Mangová káva od READY AFTER: Ovocná smršť, ktorá opantá každého

5. novembra 2025
Christmas Espresso Blend od Goriffee - espresso

Kávové Vianoce už v novembri: Goriffee prináša limitky Christmas Espresso Blend a Christmas Brewing Blend

4. novembra 2025
Coffeein akcia Čierny November

Čierny November: Nakúpte v COFFEEINe za 130 €, zasypú vás darčekmi

3. novembra 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta sú ako dve hrozná: Dostali sme K.O. v prvom kole

31. októbra 2025
káva spája - festival Káva Čaj Čokoláda

Festival Káva Čaj Čokoláda Bratislava 2025: Všetko, čo by ste mali vedieť

28. októbra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

Brasil Santos Cerrado od READY AFTER - príprava espressa

Top ponuka: Kilo Brazílie zo slovenskej pražiarne za 21,53 €

11. novembra 2025
Mangová káva Colombia Monteblanco Mango Fermentation od READY AFTER - espresso

Mangová káva od READY AFTER: Ovocná smršť, ktorá opantá každého

5. novembra 2025
Christmas Espresso Blend od Goriffee - espresso

Kávové Vianoce už v novembri: Goriffee prináša limitky Christmas Espresso Blend a Christmas Brewing Blend

4. novembra 2025
Coffeein akcia Čierny November

Čierny November: Nakúpte v COFFEEINe za 130 €, zasypú vás darčekmi

3. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL