Druhy kávových nápojov

Filter na ľad: Návod na prípravu sladkej a nevodnatej kávy

Vedeli ste o tom, že svoju obľúbenú filtrovanú kávu si môžete vychutnať aj v studenej verzii? A vôbec to nie je náročné. Postačí vám AeroPress, ľad a káva. V článku vám priblížime zásady, ktoré by ste pri príprave ľadového filtra mali dodržať, ukážeme vám jeho výhody a napokon aj samotný návod na prípravu. Poďte sa zoznámiť, toto je filter na ľad.

Sto ľudí, sto spôsobov filtrovania 

Existuje veľké množstvo spôsobov, akými sa dá k filtrovaniu pristupovať. Môžete si vybrať z rôznych druhov príslušenstiev, no zároveň sa môžete hrať aj so samotným spôsobom extrakcie kávy. Práve filter na ľad je twist na klasickú filtrovanú kávu. 

Bez studených drinkov si je letné mesiace ťažké predstaviť. Výnimkou nie sú ani kávové nápoje. Prečo by ste si svoju obľúbenú kávu nemohli predstaviť aj v ľadovej verzii? Ľadový filter môže byť veľmi osviežujúci a v káve pripravenej na ľade sa zároveň skrývajú úplne odlišné chuťové prvky ako v teplom filtri.

filter na ľad - hotový nápoj v dekantéri

Výhody filtra na ľad

  • Jeho príprava je rýchlejšia, nemusíte čakať niekoľko hodín ako v prípade cold brew. Filter na ľad je hotový do niekoľkých minút. 
  • Ak vám prekáža typická “cold brew chuť”, filter na ľad je práve pre vás. Nenájdete v ňom žiadne nežiaduce chute spôsobené dlhšou prípravou.
  • Existuje mnoho spôsobov, akými si viete filter na ľad pripraviť. Máte teda obrovský priestor na experimentovanie.
  • Filter na ľad je stále čerstvý a pripravovaný v malých množstvách. 

Akú kávu zvoliť?

V prvom rade budete potrebovať zrnká upražené svetlejšie, čiže kávu vhodnú na prípravu filtra. To, či siahnete po premytej, naturálnej alebo experimentálne spracovanej káve, je len na vás. Nám sa osvedčili výraznejšie kávy, ktorých chute sa v studenej verzii nestratia. 

Coffeein Vietnam Lang Biang Pink Honey - pohľad na obal

Vietnam Lang Biang od Coffeeinu

Nedávno nám v Labe Blogu o káve pristál balíček od pražiarne Coffeein. Coffeein zaradil do svojej ponuky štyri novinky – Vietnam Lang Biang spracovaný štyrmi rôznymi spôsobmi. Na výber máte Vietnam Lang Biang Double Washed, Pink Honey, Extended Natural alebo Anaerobic Natural. Ak na ľade preferujete poriadne výrazné chute, vyberte si Vietnam Lang Biang Pink Honey

Náš tip: na eshope coffeein.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Ľadový Vietnam cez AeroPress

Existuje mnoho rôznych spôsobov prípravy ľadového filtra. My v redakcii Blogu o káve nedáme dopustiť na prípravu ľadového filtra pomocou AeroPressu. Jeho príprava je rýchla a nepotrebujete k nemu množstvo príslušenstva. Postačí vám mlynček, kanvica, káva, ľad a ľubovoľný dekantér. 

Možno sa pýtate, prečo práve AeroPress. Je to z dôvodu, že použitím obrátenej metódy viete pripraviť kávový koncentrát, nad ktorým máte absolútnu kontrolu. Ten následne stačí rozriediť ľadom a ľadový filter je na svete. 

filter na ľad - príprava s pomocou AeroPressu

Dôležitý pomer vody a ľadu

Aby váš filter na ľad nebol príliš rozriedený, odporúčame si rozdeliť celkový objem vody na dve časti. Prvá časť bude tvorená horúcou vodou, ktorou budete zalievať namletú kávu v AeroPresse. Jej objem bude tvoriť 60% celkového objemu nápoja. Zvyšných 40% doplníte ľadovými kockami, ktoré vložíte priamo do dekantéra, do ktorého budete kávu pretláčať. V jednoduchosti to znamená, že ak použijete 16 gramov kávy, v AeroPresse pripravíte koncentrát s množstvom 140 ml a do dekantéra vložíte 100 g ľadu. Dodržíte tým pomer 1:15-16, zaužívaný pri príprave filtrovanej kávy. 

filter na ľad - pripravené kocky ľadu

Filter na ľad – príprava:

  1. Do dekantéra si pripravte 100 gramov ľadu. 
  2. 18 gramov Vietnamu Lang Biang Pink Honey si nameľte stredne jemne. Na Comandante odporúčame 18 klikov a na Fellow Ode 4 kliky, čo zodpovedá cca 500 mikrónom.
  3. Pripravte si svoj AeroPress. Používať budete obrátenú metódu. Piest zasuňte a ponechajte dostatok miesta pre extrakciu kávy. Potom ho postavte na váhu tak, aby ste do komory mohli nasypať namletú kávu. 
  4. Namleté zrná zalejte 40 mililitrami vody a poriadne premiešajte lyžičkou. Blooming nechajte odstáť 40 sekúnd.
  5. Po 40 sekundách prichádza druhý nálev s objemom vody 100 mililitrov. Ten prudko nalejte na zrná a znovu dôkladne premiešajte lyžičkou. 
  6. AeroPress uzavrite sitkom s dvomi filtračnými papiermi, ktoré ste si predtým premyli vodou. 
  7. Kávu nechajte extrahovať po dobu 2 minút.
  8. AeroPress obráťte a položte na dekantér s ľadom. Kávu pretláčajte po dobu 30 sekúnd. Teplá káva z AeroPressu bude postupne rozpúšťať studené ľadové kocky, ktoré ju budú ochladzovať. Tým vznikne studená filtrovaná káva. 

Finálny filter na ľad

Takto pripravený ľadový filter je plný výrazných chutí. Vôbec sa nemusíte obávať akejsi “vodnatosti”. V studenom Vietname Lang Biang Pink Honey sa značne zvýrazní ovocnosť zastúpená bobuľovým ovocím. V dochuti pocítite sladký karamel a čokoládový milkshake. Textúra kávy je veľmi príjemná, hladká, telo je stredne ťažké. Vďaka svojmu spracovaniu je káva výrazne sladká aj v ľadovej verzii. 

Vďaka koncentrátu z AeroPressu už váš ľadový filter nikdy nebude vodnatý. Je len na vás, ako veľmi si koncentrát rozriedite ľadovými kockami. 

Náš tip: pri kúpe kávy Vietnam Lang Biang Pink Honey na coffeein.sk využite zľavový kód BLOGOKAVE10.

filter na ľad - hotový nápoj
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close