piatok, 13 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Druhy kávových nápojov

Filter na ľad: Návod na prípravu sladkej a nevodnatej kávy

Gabriela Drenková Od Gabriela Drenková
25. júna 2024
filter na ľad
Share on FacebookShare on Twitter

Vedeli ste o tom, že svoju obľúbenú filtrovanú kávu si môžete vychutnať aj v studenej verzii? A vôbec to nie je náročné. Postačí vám AeroPress, ľad a káva. V článku vám priblížime zásady, ktoré by ste pri príprave ľadového filtra mali dodržať, ukážeme vám jeho výhody a napokon aj samotný návod na prípravu. Poďte sa zoznámiť, toto je filter na ľad.

Sto ľudí, sto spôsobov filtrovania 

Existuje veľké množstvo spôsobov, akými sa dá k filtrovaniu pristupovať. Môžete si vybrať z rôznych druhov príslušenstiev, no zároveň sa môžete hrať aj so samotným spôsobom extrakcie kávy. Práve filter na ľad je twist na klasickú filtrovanú kávu. 

Bez studených drinkov si je letné mesiace ťažké predstaviť. Výnimkou nie sú ani kávové nápoje. Prečo by ste si svoju obľúbenú kávu nemohli predstaviť aj v ľadovej verzii? Ľadový filter môže byť veľmi osviežujúci a v káve pripravenej na ľade sa zároveň skrývajú úplne odlišné chuťové prvky ako v teplom filtri.

filter na ľad - hotový nápoj v dekantéri

Výhody filtra na ľad

  • Jeho príprava je rýchlejšia, nemusíte čakať niekoľko hodín ako v prípade cold brew. Filter na ľad je hotový do niekoľkých minút. 
  • Ak vám prekáža typická “cold brew chuť”, filter na ľad je práve pre vás. Nenájdete v ňom žiadne nežiaduce chute spôsobené dlhšou prípravou.
  • Existuje mnoho spôsobov, akými si viete filter na ľad pripraviť. Máte teda obrovský priestor na experimentovanie.
  • Filter na ľad je stále čerstvý a pripravovaný v malých množstvách. 

Akú kávu zvoliť?

V prvom rade budete potrebovať zrnká upražené svetlejšie, čiže kávu vhodnú na prípravu filtra. To, či siahnete po premytej, naturálnej alebo experimentálne spracovanej káve, je len na vás. Nám sa osvedčili výraznejšie kávy, ktorých chute sa v studenej verzii nestratia. 

Coffeein Vietnam Lang Biang Pink Honey - pohľad na obal

Vietnam Lang Biang od Coffeeinu

Nedávno nám v Labe Blogu o káve pristál balíček od pražiarne Coffeein. Coffeein zaradil do svojej ponuky štyri novinky – Vietnam Lang Biang spracovaný štyrmi rôznymi spôsobmi. Na výber máte Vietnam Lang Biang Double Washed, Pink Honey, Extended Natural alebo Anaerobic Natural. Ak na ľade preferujete poriadne výrazné chute, vyberte si Vietnam Lang Biang Pink Honey. 

Náš tip: na eshope coffeein.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Ľadový Vietnam cez AeroPress

Existuje mnoho rôznych spôsobov prípravy ľadového filtra. My v redakcii Blogu o káve nedáme dopustiť na prípravu ľadového filtra pomocou AeroPressu. Jeho príprava je rýchla a nepotrebujete k nemu množstvo príslušenstva. Postačí vám mlynček, kanvica, káva, ľad a ľubovoľný dekantér. 

Možno sa pýtate, prečo práve AeroPress. Je to z dôvodu, že použitím obrátenej metódy viete pripraviť kávový koncentrát, nad ktorým máte absolútnu kontrolu. Ten následne stačí rozriediť ľadom a ľadový filter je na svete. 

filter na ľad - príprava s pomocou AeroPressu

Dôležitý pomer vody a ľadu

Aby váš filter na ľad nebol príliš rozriedený, odporúčame si rozdeliť celkový objem vody na dve časti. Prvá časť bude tvorená horúcou vodou, ktorou budete zalievať namletú kávu v AeroPresse. Jej objem bude tvoriť 60% celkového objemu nápoja. Zvyšných 40% doplníte ľadovými kockami, ktoré vložíte priamo do dekantéra, do ktorého budete kávu pretláčať. V jednoduchosti to znamená, že ak použijete 16 gramov kávy, v AeroPresse pripravíte koncentrát s množstvom 140 ml a do dekantéra vložíte 100 g ľadu. Dodržíte tým pomer 1:15-16, zaužívaný pri príprave filtrovanej kávy. 

filter na ľad - pripravené kocky ľadu

Filter na ľad – príprava:

  1. Do dekantéra si pripravte 100 gramov ľadu. 
  2. 18 gramov Vietnamu Lang Biang Pink Honey si nameľte stredne jemne. Na Comandante odporúčame 18 klikov a na Fellow Ode 4 kliky, čo zodpovedá cca 500 mikrónom.
  3. Pripravte si svoj AeroPress. Používať budete obrátenú metódu. Piest zasuňte a ponechajte dostatok miesta pre extrakciu kávy. Potom ho postavte na váhu tak, aby ste do komory mohli nasypať namletú kávu. 
  4. Namleté zrná zalejte 40 mililitrami vody a poriadne premiešajte lyžičkou. Blooming nechajte odstáť 40 sekúnd.
  5. Po 40 sekundách prichádza druhý nálev s objemom vody 100 mililitrov. Ten prudko nalejte na zrná a znovu dôkladne premiešajte lyžičkou. 
  6. AeroPress uzavrite sitkom s dvomi filtračnými papiermi, ktoré ste si predtým premyli vodou. 
  7. Kávu nechajte extrahovať po dobu 2 minút.
  8. AeroPress obráťte a položte na dekantér s ľadom. Kávu pretláčajte po dobu 30 sekúnd. Teplá káva z AeroPressu bude postupne rozpúšťať studené ľadové kocky, ktoré ju budú ochladzovať. Tým vznikne studená filtrovaná káva. 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ★ BLOGOKÁVE ★ (@blogokave)

Finálny filter na ľad

Takto pripravený ľadový filter je plný výrazných chutí. Vôbec sa nemusíte obávať akejsi “vodnatosti”. V studenom Vietname Lang Biang Pink Honey sa značne zvýrazní ovocnosť zastúpená bobuľovým ovocím. V dochuti pocítite sladký karamel a čokoládový milkshake. Textúra kávy je veľmi príjemná, hladká, telo je stredne ťažké. Vďaka svojmu spracovaniu je káva výrazne sladká aj v ľadovej verzii. 

Vďaka koncentrátu z AeroPressu už váš ľadový filter nikdy nebude vodnatý. Je len na vás, ako veľmi si koncentrát rozriedite ľadovými kockami. 

Náš tip: pri kúpe kávy Vietnam Lang Biang Pink Honey na coffeein.sk využite zľavový kód BLOGOKAVE10.

filter na ľad - hotový nápoj
0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: kávové nápoje
Gabriela Drenková

Gabriela Drenková

Ahojte, moje meno je Gabriela. Pred niekoľkými rokmi som prvýkrát ochutnala filtrovanú kávu a odvtedy som sa jej nevzdala. Raz za čas ma môžete nájsť za barom v Košiciach, avšak primárne sa venujem Blogu. Prečítať si odo mňa môžete články týkajúce sa alternatívnej prípravy kávy, kávových trendov a iných výstrelkov. Okrem kávy občas filozofujem na FF UPJŠ, čítam knihy a venujem sa psovi.

Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
Ladislav Király a Jakub Sobota si podávajú ruky

Jakub Sobota novou posilou Blogu o káve

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Ty Kokos z pražiarne Aurelica - hotová káva v dekantéri

    Ty Kokos! od Aurelica Coffee: Tyčinka Margot alebo káva?

    10. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL