Filter pod levanduľovým mráčikom
Mlieko do filtrovanej kávy nepatrí. A čo tak mlieko NA filter? Rozhodli sme sa, že si trochu uletíme a najnovší drink postavíme na kontroverznej kombinácii. Mlieko a filtrovaná káva je spojenie, nad ktorým väčšina z nás krúti hlavou. Našli sme však spôsob, akým sa dajú obe ingrediencie veľmi zaujímavo prepojiť. Kľúčom k úspechu je správna voľba kávy, pár kociek ľadu a Levanduľovo-ružový sirup od spoločnosti Vlčie sirupy. Vznikol tak drink, ktorý sme nazvali ľubozvučne: Filter pod levanduľovým mráčikom. Poďte si ho užiť spolu s nami.
Čo potrebujete?
Rozoberme si ho na drobné. Drink sa skladá len z troch surovín, a preto nie je náročné ho pripraviť. Potrebujete len kvalitnú kávu, plnotučné kravské mlieko, prípadne jeho adekvátnu alternatívu, a sirup Levanduľa – Ruža.
Ako základ drinku sme zvolili koncentrát pripravený v AeroPresse, čiže filtrovanú kávu. Espresso by mohlo pôsobiť príliš ťažko a prebiť tak chute mliečnej peny, ktorá robí tento drink zaujímavým. Zároveň sme sa snažili o vytvorenie “dlhšieho” drinku. To by pri klasickom alebo dvojitom (nezriedenom) espresse nebolo možné. Koncentrovaný filter pripravený v AeroPresse mal plnšie chute a ťažšie telo ako klasický filter, ktorého pomer sa zvyčajne pohybuje niekde okolo 1:15 až 1:16. Do bodky tak naplnil naše potreby. Koncentrát pre Filter pod levanduľovým mráčikom odporúčame pripravovať v pomere 1:9 (pomer káva:voda).
Káva
Pozor, je však dôležité vybrať tú správnu kávu s vhodným chuťovým profilom, a to tak, aby sa chuť kávy a sirupu nebila. Chceme dosiahnuť balans. A ten sa nám podarilo dosiahnuť za pomoci kávy z pražiarne Coffia, konkrétne Kostarika Cordillera de fuego (s kódom BLOGOKAVE10 viete na coffia.sk nakúpiť výhodnejšie). Práve táto káva v našom koncentráte vytvorila príjemnú škoricovo-vanilkovú chuť doplnenú o figový džem. Odporúčame vybrať korenistejšiu a sladšiu kávu s výraznými chuťami a ťažším telom.
Sirup
Sirup Levanduľa – Ruža od Vlčích sirupov dodal celému drinku kvetinový osviežujúci nádych. Samotný sirup mal byť v našom drinku čerešničkou na torte, a tak sme z neho vytvorili obláčik, ktorý sedí priamo na filtrovanej káve. Pridali sme ho priamo do mlieka a spoločne ho s mliekom “vyšejkovali”.
Mlieko
Mlieko je základom pre vytvorenie studenej mliečnej peny a nosičom kvetinových chutí sirupu. Nepotrebujete žiadne barmanské pomôcky. Stačí uzatvárateľná nádoba (v našom videu klasická zaváraninová fľaša), do ktorej pridáte niekoľko kociek ľadu, sirup, mlieko a “vyšejkujete”. Mlieko “vyšejkované” so sirupom vytvorí hustú penu, ktorú je jednoduché nabrať a “položiť” na vrch kávy v pohári. Takto sa káva s mliekom a sirupom hneď nepremieša. Pri pití drinku sa vaše pery dotýkajú mliečnej levanduľovo-ružovej peny a káva prechádzajúca cez túto penu jemne naberá jej sladkosť a kvetinovosť. Spolu to vytvára veľmi príjemný mliečno-kvetinový finish.
Je však dôležité použiť mlieko s dostatočne vysokým obsahom tukov, aby sa vytvorila tuhá pena, ktorá sa neponorí hneď a nepadne do kávy.
Do mlieka so sirupom je nevyhnutné pridať ľad, ktorý pomáha celý drink “vyšejkovať” a vytvoriť želanú štruktúru.
FANTÁZII SA MEDZE NEKLADÚ…
… pri skúšaní tohto drinku. Ponúkame vám dve rôzne alternatívy, ktorými viete drink jemne obmeniť a dať mu iný “vibe”.
- S ľadom alebo bez ľadu – Keďže je leto, my sme si tento drink pripravili s použitím ľadu. Kávový koncentrát sme najskôr nechali chvíľu vychladnúť a následne sme ho naliali na ľadové kocky. Na videu môžete vidieť práve túto ľadovú verziu nápoja. Nie je to však nevyhnutné. Káva môže pokojne ostať aj teplá. Vytvorí sa vám tak zaujímavý teplotný kontrast medzi studenou mliečnou penou a teplou kávou.
- S cukrom alebo bez cukru – My preferujeme tento drink bez osladenia kávovej zložky. Zvýrazní sa tak kontrast medzi korenistosťou a jemnou sladkosťou kávy a výraznejšou sladkosťou a kvetinovosťou mliečnej sirupovej peny. Avšak je tu možnosť pridať do kávy cukor, prípadne simple sirup. Takto sa osladí káva a priblíži sa svojou chuťou k chuti írskej kávy (no samozrejme bez alkoholu). Túto možnosť odporúčame najmä pri teplej verzii nápoja.
Recept na prípravu kávy
Kávový koncentrát – obrátená metóda AeroPress
20 g kávy
180 ml vody s teplotou 90°C
Prvý nálev – blooming: 0:00 – 0:30 – 50 ml + zamiešať lyžičkou/miešadlom
Druhý nálev – 0:30 – 0:45 – do 140 ml + zamiešať lyžičkou/miešadlom
Tretí nálev – 0:45 – 1:00 – do 180 ml + zamiešať lyžičkou/miešadlom
2:45 otočiť AeroPress a tlačiť 30 sekúnd
Výsledný čas extrakcie – 3:15
Filter pod levanduľovým mráčikom
- Pripravený kávový koncentrát (cca 140 ml) nalejeme do pohára.
- Do plnotučného mlieka nalejeme Levanduľa – Ruža sirup od Vlčích sirupov v pomere 1:3 (pomer sirup:mlieko).
- Mlieko so sirupom sme si prelejeme do shakera a poriadne “vyshakeujeme”. Ak nemáme shaker, postačí použiť aj zaváraninovú fľašu.
- Vzniknutú penu jemne lyžičkou naberieme a položíme na vrch pripravenej kávy. Ako garnish môžeme použiť napríklad rozdrvené lyofilizované maliny.
- Užívame si Filter pod levanduľovým mráčikom.
Náš tip: viac tipov na zaujímavé nápoje nájdete v rubrike Kávové drinky s Vlčie sirupy.
Jeden komentár