Filtrovaná káva: Čo to je a ako ju pripraviť?
V posledných rokoch sa filtrovaná káva stala veľmi obľúbenou predovšetkým u milovníkov výberovej kávy. Filter je zaujímavým, možno menej všedným a vlastne úplne iným, náprotivkom k espressu. Filtrovanú kávu by ste ju mali takmer vo všetkých kaviarňach ponúkajúcich výberovú kávu. Čo však dostanete, keď si ju objednáte?
Náš tip: Viac informácií o jednotlivých kávových nápojoch nájdete v rubrike „Druhy kávových nápojov„.
Čo je to filtrovaná káva?
Príprava filtrovanej kávy je jedným zo spôsobov, ako premeniť kávové zrnká na chutný nápoj. Nejde o zložitý proces, avšak vyžaduje si isté vedomosti. Základom filtrovanej kávy je prefiltrovanie namletej kávy pomocou drippera a filtračného papiera. Namletá káva nasypaná vo filtračnom papieri sa postupne zalieva horúcou vodou. Voda spravidla preteká vrstvami kávy a postupne extrahuje jednotlivé chute. Vyextrahované kávové zrná ostávajú v papierovom filtri, kým do karafy vloženej pod dripperom pomaly preteká “hotová” káva.
Pri príprave tohto článku sme pracovali s kávou Ethiopia Yirgacheffe z pražiarne Coffeein. Na eshope coffeein.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10, ktorý platí úplne na všetko.
História filtrovanej kávy
História filtrovanej kávy je veľmi zaujímavá, no zároveň relatívne krátka. Melitta Bentz, praktická žena v domácnosti, v roku 1908 vytvorila prvý prototyp “prekvapkávača” s vhodnými papierovými filtrami. Melitte sa nepozdával vtedajší spôsob prípravy cez látkové alebo iné filtre, ktoré prepúšťali sediment kaziaci zážitok z kávy. Preto sa svoj čas a obchodného ducha rozhodla venovať snahe o čo najčistejšiu šálku kávy. To sa jej aj podarilo. Melitta neskôr založila firmu pod rovnakým menom, ktorá funguje až do dnešného dňa.
Po Melittinom prelomovom príspevku do sveta kávy došlo k rozmachu inovácií. V roku 1954 vytvoril Gottlob Widmann prvý elektrický “prekvapkávač” Wigomat. Postupne vznikali stále nové a nové elektrické či neelektrické “prekvapkávače”.
Čím sa filtrovaná káva odlišuje od espressa?
1. Praženie
Pri filtrovanej káve je veľmi dôležité, akú kávu si vyberiete. Vo všeobecnosti je káva pražená na filter svetlejšia ako káva pražená na espresso. Dôvodom je, že čas styku kávy s vodou je omnoho dlhší ako v prípade espressa. Vďaka tomu môžu pražiari pražiť kávu svetlejšie a vy z nej aj tak vyextrahujete dostatok chutí. Kávy na filter sú často ovocnejšie a acidnejšie, čo je výsledkom svetlejšieho praženia.
2. Mletie
Kávu na filter potrebujete namlieť omnoho hrubšie, ako tú na espresso. Ak by ste namleli kávu príliš najemno, čas extrakcie by bol príliš dlhý a káva by napokon chutila preextrahovane. Mletie prispôsobujte každej káve zvlášť podľa potrieb.
3. Dripper
Čo sa týka samotných dripperov, na trhu ich nájdete naozaj mnoho. Medzi najznámejšie patrí Hario V60, Kalita Wave, Origami, Chemex, Clever Dripper, Fellow Stagg a iné. Je len na vás a vašich preferenciách, pre ktorý sa rozhodnete. Avšak pozor, každý dripper je svojim spôsobom špecifický, a preto odporúčame poriadne naštudovať spôsob prípravy kávy cez ten vami zvolený.
4. (Papierový) filter
Filtrovaná káva je filtrovanou práve z dôvodu prítomnosti istej formy filtrácie. Filter oddelí čiastočky namletej kávy od tekutiny. Najčastejšie sú filtre vyrábané z rôznych druhov papiera, textílie či kovu. Keď používate papierový filter, vložteho ho do drippra, premyte ho dostatočnou dávkou horúcej vody, aby ste ho zbavili papierovej chuti, a “brewing” môže začať. Pri bežnej príprave espressa žiaden filtračný papier nepotrebujete.
5. Čas extrakcie
Čas extrakcie je jednou z premenných, v ktorých sa filter a espresso úplne odlišujú. Kým espresso sa extrahuje zvyčajne cca 20 až 30 sekúnd, pri filtri to je podstatne dlhšie. Extrakcia trvá až niekoľko minút. Čas extrakcie primárne závisí od typu drippera. Napríklad pri Hario V60 by ste sa mali pohybovať niekde medzi dvoma až troma minútami.
6. Objem a pomer
Najviditeľnejším a najrukolapnejším rozdielom medzi filtrovanou kávou a espressom je ich objem. Ako sme uvádzali v článku o espresse, objem espressa sa najčastejšie pohybuje v rozmedzí 16 až 25 gramov. Objem filtra je niekoľkonásobne väčší a štandardne je pri vstupnej dávke 16 gramov výstup až 250 ml. Pomer kávy ku vode je v espresse cca 1:2 až 1:2,5. Pri filtri je to 1:14 až 1:17. Pri filtrovanej káve teda čakajte omnoho väčší objem tekutiny a jemnejšiu štruktúru.
Príprava filtrovanej kávy
Receptov a prístupov k príprave filtrovanej kávy je naozaj neúrekom. My sme si pre vás pripravili tip na kávu vhodnú na filter a rovno s ňou aj vhodný recept, vďaka ktorému predídete nepodareným pokusom.
V prvom rade budete potrebovať kvalitné kávové zrná upražené na filter. My sme siahli po Etiópii Yirgacheffe od pražiarne Coffeein. Je to premytá Etiópia, v ktorej prevláda florálnosť a mierna sladkosť. Telo kávy je ľahšie, čajové, čo ju robí vhodnou na každodenné pitie.
Z Etiópie Yirgacheffe odvážte 16 gramov a nameľte ich na stredne hrubo až hrubo. Vytiahnite svoj obľúbený dripper, vložte do neho filtračný papier a premyte ho. Pozor, vodu potom nezabudnite vyliať! Následne môžete do drippera nasypať namletú kávu.
Etiópia Yirgacheffe sa nám osvedčila pomocou drippera Kalita Wave, preto ak máte túto možnosť, zvoľte práve túto pomôcku. Nálevy rozdeľte do troch častí – prvý blooming (40 sekúnd) a následne dva nálevy po 100 g s odstupom 15 sekúnd.
Takto pripravená káva je plná florálnych tónov, sladkých jahôd, čaju earl grey, ktoré dopĺňajú lieskové oriešky v dochuti.
Recept na prípravu filtrovanej kávy
16 gramov Etiópie Yirgacheffe od pražiarne Coffeein
Kalita Wave + Kalita Wave papiere
voda s teplotou 92°C
mletie 25 klikov na Comandante
brew ratio 1:15
0:00-0:40 Blooming – 40 g
0:40-0:55 Prvý krúživý nálev – 100 g
0:55-1:10 Druhý krúživý nálev – 100 g
Výsledný čas 2:00 min
Výsledný objem 240 ml (ratio 1:15)
Video: