sobota, 24 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Filtrovanie vody: Ku kvalitnej káve patrí aj kvalitná voda

Ladislav Király Od Ladislav Király
14. júna 2021
Filtrovaná voda dodá káve vyššiu kvalitu

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, že pre prípravu kvalitnej kávy potrebujete aj kvalitnú vodu? Viac vám prezradíme v našom dnešnom článku.

Share on FacebookShare on Twitter

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, akú vodu pijete? Keď si len tak otvoríte vodovodný kohútik, naplníte si pohár a schuti sa napijete, je to dobré, prípadne to môže byť aj lepšie? Respektíve keď si robíte čaj alebo kávu, zohráva voda dôležitú rolu? Práve nad týmito témami sme sa zamýšľali v našom aktuálnom rozhovore. Aký význam má filtrovanie vody?

„Úprave vody sa venujem už šesť rokov a môžem vám povedať, že predtým som ju bral ako samozrejmosť, ku ktorej máme všetci prístup,“ povedal pre Blog o káve odborník zo stránky filtrovanie.eu Jozef Rybár. „Úprimne vám poviem, ani som netušil, že voda má chutiť inak, ako sme bežne zvyknutí. Do tých okamihov som pozoroval rozdiel jedine v tom, že voda zo studne u babky chutí inak, ako z vodovodu v byte.“

Kvalitné vodné zdroje verzus staručké potrubia

Potešiteľnou správou je tá, že vodné zdroje na Slovensku patria medzi najkvalitnejšie v Európe. Avšak ako nás náš respondent okamžite upozornil, to je len jedna strana mince: „Problém je v zastaraných potrubiach, rozvodoch, výmenníkoch i v tom, že vodári musia do vody zo zákona pridávať chlór. Týmto všetkým však vodu znehodnocujeme a kým dorazí do našich domovov, má už úplne iné hodnoty a kvalitu, ako pri kontrole vo vodárni. Dnes je situácia taká, že nepostačí ani výmena stúpačiek v jednotlivých blokoch, pretože voda už tak či tak prešla staručkými potrubiami.“

Na kvalitu vody má vplyv mnoho faktorov

Pri otázke kvality vody mnohým z nás prídu na um dovolenkové „zážitky“ z iných krajín. Pri návšteve Egypta, ale aj Turecka, prípadne Bulharska či ďalších krajín, už nejeden našinec dostal žalúdočné problémy. Nedalo nám neopýtať sa: je naša voda iná, ako voda v týchto krajinách? Alebo ako sa na to máme dívať?

„Áno, je,“ znela jednoznačná odpoveď. „Kvalita samotnej vody závisí aj od podnebia, podložia a prírodnej filtrácie. Voda má tendenciu naviazať na seba rôzne látky, takže závisí, cez čo všetko prechádza. Tým, že znečisťujeme prírodu, vplývame aj na vodné zdroje. Ide aj o kvalitu ovzdušia, pretože tam sa voda kondenzuje a padá ako dážď. Prechádza znečisteným vzduchom, pôdou a bežne v nej nájdeme ťažké kovy i mikroplasty, teda čokoľvek, s čím príde do styku. Následne vsiaka do zeme a prechádza prírodnou filtráciou, no nie so všetkými látkami si vie príroda poradiť.“

Filtrovanie vody a káva

Riešia Slováci filtrovanie vody a jej kvalitu?

Bežný Slovák kvalitu vody dlhodobo v podstate neriešil, v našich končinách to nebola prioritná téma a nevládla tu ani dostatočne dobrá informovanosť. Situácia sa však postupom času mení.

„V poslednom čase je o filtrovanie vody väčší záujem,“ prikývol Jozef Rybár. „Ľudia si uvedomujú, že dôležité nie sú len zdravé potraviny, ale aj zdravá voda. Je to však beh na dlhé trate a naďalej vidím obrovský priestor pre zmenu myslenia ľudí v tom smere, aby sa zaujímali aj o kvalitu vody. Ide tu totiž o ich zdravie.“

Filtrovanie vody a káva: Pocítite obrovský rozdiel

Blog o káve je pochopiteľne zasvätený káve a preto sme prešli aj k téme, aké dôležité je filtrovanie vody z pohľadu kávy. „Samotný hotový nápoj, espresso, tvorí až 99 percent vody. Poviem to takto: ak chcete kvalitnú kávu, musíte si obstarať kvalitné zrno, ale dôležitý je aj proces zberu, sušenia, praženia, nastavenia mletia, samotnej extrakcie kávy. Ale ak aj tú najkvalitnejšiu kávu zalejete zlou vodou, tak celý spomenutý proces bol zbytočný.“

„V testoch, ktoré sme vykonali a pri ktorých sme kávu zalievali filtrovanou a nefiltrovanou vodou, bol rozdiel ozaj veľký. Aj bežný človek, ktorý v danej téme vôbec nebol odborník, okamžite pocítil rozdiel. Robili sme to tak, že kávu sme namleli rovnako, využili sme rovnakú gramáž, len sme ju zaliali inou vodou. Ľudia nechceli veriť, že ide o ten istý druh kávy!“ usmial sa J. Rybár. „Mala ťažšiu chuť, bola viac trpká, chýbala jej akási jemnosť. A takýto rozdiel cítiť aj pri čaji či polievke…“

Filtrovanie vody a káva

Ako si vybrať svoj filter?

Táto otázka je natoľko komplikovaná, že Jozefovi Rybárovi sme prenechali sólo. Aby sme jeho odpoveď neskreslili, uverejňujeme ju v plnom znení:

„V prvom rade je dôležité vedieť, o akú vodu sa jedná, či je studňová alebo mestská. Pri studňovej vode je potrebné absolvovať rozbor vody, po ktorom vieme nadefinovať filtráciu. Pri mestskej vode, ak sa nebavíme o úprave tvrdosti, zvyčajne stačí filter, ktorý z vody odstráni všetko nepotrebné ako chlór, sedimenty, ťažké kovy, nečistoty, zápach, pachuť, mikroplasty. Filtre spoločnosti 3M a ich patentované technológie fungujú tak, že minerály ponechávajú naďalej vo vode. Tie sú totiž dôležité pre ľudský organizmus a pre čokoľvek, kde pridávame vodu: varenie, prípravu kávy, čaju. Všetka potrebná chuť sa do vody vylúhuje práve vďaka minerálom, ktoré vo vode ostávajú.“

Filtrovanie vody prostredníctvom osvedčených značiek

„Filtre, ktoré klientom ponúkame, sú od svetoznámej značky. Tá na trhu pôsobí už viac ako 117 rokov, navyše je zárukou splnenia najprísnejších noriem a certifikátov pre styk s pitnou vodou, takže takto upravenú vodu môžu piť aj dojčatá. Rád pripomeniem, že voda upravená filtrom 3M človeka vyjde na menej ako 0,01e za liter; ide teda o najlacnejší a najefektívnejší spôsob úpravy vody. Balená voda v obchodoch vyjde na minimálne 0,20e za liter, pričom súčasne produkujeme/spotrebúvame plast. A to nehovorím, že mnohokrát takto dostaneme vodu možno z toho istého zdroja, ktorý tak či tak tečie k nám domov. Hovorím tu o vodách, ktoré nemajú nálepku minerálna voda alebo liečivá voda – porovnávam stolovú alebo pramenitú vodu.“

Filtrovanie vody a káva

„Ak sa pozrieme na filtračné kanvice, tam zákazníka vyjde liter upravenej vody na 0,03e. Pri tomto procese je však potrebné dodržať zásady, o ktorých mnoho ľudí ani nevie. Ak má byť kanvica účinná, musí byť vždy plná vody, no súčasne musí byť položená v tme a v chlade. Drvivá väčšina ľudí ju má položenú na kuchynskej linke, ibaže tam je teplo, navyše je tam prístup svetla a v mnohých prípadoch je poloprázdna. Keďže k filtračnej patróne, ktorá má v sebe vlhký uhlík, je prístup vzduchu, je to živná pôda pre baktérie.“

Pred kúpou filtra sa poraďte

„Pred kúpou filtra sa treba poradiť a klient následne dostane presne to, čo potrebuje, aby to bolo efektívne pre jeho peňaženku, ale hlavne pre jeho zdravie. Kúpou filtra však naša spolupráca nekončí, práve naopak: rozbieha sa dlhodobá spolupráca, ktorej súčasťou je aj inštalácia, pravidelný servis či prípadná výmena filtra.“

Dodajme, že viac informácií nájdete na stránke filtrovanie.eu, na mailovej adrese filtrovanie.eu@gmail.com, prípadne na telefónnom čísle 0918 480 441. Odporúčame sledovať „Filtrovanie“ aj na Facebooku a Instagrame.

Radi pripomíname aj to, že s heslom „blog o káve“ sa môžete tešiť na zľavu vo výške 5 percent.

Kvalitná káva a filtrovanie vody
Verte nám, že s filtrovanou vodou si vašu kávu budete odrazu omnoho viac vychutnávať 😉
0 Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: filtrovanie vody
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Najsilnejšia káva na svete: Asskicker (muž objednávajúci si v kaviarni)

Najsilnejšia káva na svete? Asskicker!

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Lázeňská káva Kostarika Coffee Nace a Etiópia Iron Lion

    Etiópia a Kostarika z pražiarne Lázeňská káva: Dokonalé kávové kúpele od našich susedov

    23. mája 2025
    kniha Cesta kávy - obal

    O knihu Cesta kávy je veľký záujem, akciová predpredajová cena platí len do konca mája

    23. mája 2025
    obaly na kávu - Kofipack

    Odborník z Kofipacku: Malé pražiarne potrebujú iné obaly ako veľké

    23. mája 2025
    DeLonghi La Specialista Maestro - čerstvá a stará káva

    Aký je rozdiel medzi čerstvou a odstátou kávou? Otestovali sme to na De’Longhi Maestro

    22. mája 2025
    Mexiko Turquesa od READY AFTER - príprava espressa na La Marzocco

    Káva za polovicu: K.O. od READY AFTER, kilovka Mexika za neuveriteľnú cenu

    23. mája 2025
    Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - príprava espressa

    Recenzia Bercoff Espresso Elegante: Hanba! Taký bordel sme v balíku kávy ešte nevideli

    19. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Lázeňská káva Kostarika Coffee Nace a Etiópia Iron Lion

    Etiópia a Kostarika z pražiarne Lázeňská káva: Dokonalé kávové kúpele od našich susedov

    23. mája 2025
    kniha Cesta kávy - obal

    O knihu Cesta kávy je veľký záujem, akciová predpredajová cena platí len do konca mája

    23. mája 2025
    obaly na kávu - Kofipack

    Odborník z Kofipacku: Malé pražiarne potrebujú iné obaly ako veľké

    23. mája 2025
    DeLonghi La Specialista Maestro - čerstvá a stará káva

    Aký je rozdiel medzi čerstvou a odstátou kávou? Otestovali sme to na De’Longhi Maestro

    22. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL