nedeľa, 18 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Druhy kávových nápojov

Flat white: Čo je to a ako ho správne pripraviť?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
22. apríla 2024
Flat white - Colombia Ortíz od Coffeeinu
Share on FacebookShare on Twitter

V ponuke kaviarní sa často objavuje niekoľko drinkov s cudzojazyčným pomenovaním. Jedným z nich je flat white. Ide o je jeden z najobľúbenejších kávových nápojov, no pre množstvo ľudí je stále veľkou neznámou. Čo to ten flat white vlastne je, z čoho sa skladá a ako si ho jednoducho pripravíte aj doma?

Čo je to flat white?

Flat white je druh kávového nápoja skladajúci sa z dvojitého espressa a napeneného mlieka. Je to veľmi jednoduchý drink, ktorý obľubujú kávičkári na celom svete. Prirovnať by sa dal k výraznejšiemu a “viac kávovému” kapučínu. Celkový objem nápoja je podobný kapučínu, čo znamená, že sa väčšinou pohybuje v rozmedzí 120 až 180 ml. Objem sa však môže líšiť naprieč kaviarňami. 

Náš tip: definície ďalších kávových nápojov nájdete v rubrike „Druhy kávových nápojov„.

flat white pred flavor wheel

História

Nie je úplne jasné, odkiaľ flat white pochádza. Najčastejšie sa môžete stretnúť s názorom, že je to nápoj z Austrálie a Nového Zélandu. Ukazuje sa, že je nemennou súčasťou austrálskej kávovej kultúry už od 80. rokov 20. storočia. 

Jedným z pravdepodobných tvorcov flat white je austrálsky barista Alan Preston, ktorý do ponuky svojej kaviarne drink zaradil v polovici 80. rokov. Podával ho v podobe dvojitého espressa s napeneným mliekom a veľmi malou dávkou mliečnej peny. Pôvodne sa drink podával bez akéhoľkovek latte artu. 

Na druhej strane, barista Fraser McInnes z Nového Zélandu tvrdí, že „flatko“ vzniklo vďaka jeho chybe. Pri pokuse urobiť cappuccino z nízkotučného mlieka sa mu nepodarilo našľahať mlieko do požadovanej mikropeny. Drink údajne odniesol zákazníkovi so slovami: “Sorry, it’s a flat white!”

Nech už to teda bolo akokoľvek, sme radi že tento drink vznikol a môžeme si ho užívať aj v našich lokálnych specialty kaviarňach. 

flat white

Charakteristika flat white

Flat white je charakteristický nielen vyššou dávkou kofeínu, ktorú obsahuje vďaka dvojitému espressu, ale taktiež aj malým množstvom mliečnej peny. Pena by nemala mať viac ako 0,5 cm. 

Práve vďaka väčšiemu objemu kávy v nápoji v ňom môžete ľahšie rozoznávať jednotlivé chuťové nuansy kávy. Mlieko ich neprebije tak jednoducho, ako to je v prípade latte či cappuccina.  

latte art na flat white

Flat white, cappuccino alebo cortado? 

Aj vám sa občas miešajú jednotlivé názvy týchto veľmi podobných kávových nápojov? Nebojte sa, takýchto ľudí je viac.

Rozdiel medzi jednotlivými nápojmi je v prvom rade v objeme espressa, ktoré sa v ňom nachádza. Kým cappuccino pozostáva zo single shotu espressa, flat white obsahuje dvojité espresso. 

Rozdiel je aj v celkovom objeme nápoja a jeho pomeroch. Pomer espresso:mlieko je v prípade flat white cca 1:3, čo znamená cca 40 ml espressa a 100 až 120 ml mlieka. V prípade cappuccina to je cca 18 ml espressa a 150 až 180 ml mlieka, čo je cca 1:8. Cortado je objemovo menšie, čo znamená že obsahuje single shot espressa (cca 18g) a 40 až 60 ml mlieka. Pomer je teda približne 1:2 až 1:3.

Spomínané nápoje sa líšia aj v spôsobe podávania. Kým cappuccino dostanete v keramickej nižšej šálke, cortado a „flatko“ by mali byť podávané v sklenených priehľadných pohároch. Nie je to však pravidlo, oba nápoje môžete dostať aj v keramickej šálke, avšak mala by byť vyššia a užšia ako v prípade cappuccina. 

pohár na flat white

Akú kávu zvoliť?

Ako ste sa mohli dočítať vyššie, flat white sa skladá len z double espressa a mlieka. Obe suroviny však musia byť v čo najvyššej kvalite, aby chuť vášho finálneho nápoja naozaj vynikla. 

Vo všeobecnosti platí presvedčenie, že k mlieku sa najlepšie hodia sladké, čokoládovo-orieškové kávy. Nie je tomu inak ani v prípade tohto kávovo-mliečneho drinku. Takýmto typom káv nič nepokazíte. 

Keď však máte chuť experimentovať, odporúčame vyskúšať aj ovocnejšie a acidnejšie, prípadne svetlejšie pražené kávy. Vo flat white sa nestratí ich charakteristická chuť a jemná ovocnosť mierne osvieži a obzvláštni vašu šálku (alebo pohár) kávy. 

Colombia Ortíz od Coffeein

My sme pri príprave flat white siahli po káve z pražiarne Coffeein. Colombia Ortíz nás zaujala svojou vybalansovanosťou. Ovocné tóny červeného ovocia dopĺňa korenistosť a sladkosť karamelovej lízanky. Vo flat white sa Colombia Ortíz nestráca, práve naopak. Vďaka mlieku ešte viac vyniká sladkosť, ktorá pripomína karamelový milkshake. 

Náš tip: pri nákupe na coffeein.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Colombia Ortíz od Coffeeinu

Návod na prípravu

  1. Pripravte dvojité espresso. Svoje obľúbené zrnká hoďte do mlynčeka, kávu pomeľte do páky a vložte do hlavy kávovaru. Návod na najlepšie double espresso nájdete TU.
  2. Doppio prelejte do svojho obľúbeného pohára. 
  3. Do konvičky nalejte mlieko a napeňte ho do požadovanej konzistencie. Keďže vo flatku by ste nemali mať príliš veľa peny, odporúčame mlieko napustiť menším množstvom vzduchu. 
  4. Mlieko pomaly nalejte do pohára s kávou. Latte art je jednoznačne vítaný – výsledný nápoj bude nielen chutiť, ale aj vyzerať omnoho lepšie.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ★ BLOGOKÁVE ★ (@blogokave)


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: kávové nápoje
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Gabriela Drenková

Gabriela Drenková

Ahojte, moje meno je Gabriela. Pred niekoľkými rokmi som prvýkrát ochutnala filtrovanú kávu a odvtedy som sa jej nevzdala. Raz za čas ma môžete nájsť za barom v Košiciach, avšak primárne sa venujem Blogu. Prečítať si odo mňa môžete články týkajúce sa alternatívnej prípravy kávy, kávových trendov a iných výstrelkov. Okrem kávy občas filozofujem na FF UPJŠ, čítam knihy a venujem sa psovi.

Ďalší článok
Two Coffee Champs 2023

Bratislava v máji privíta najväčší slovenský kávový festival Two Coffee Champs

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    14. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL