nedeľa, 18 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Nezaradené

Ford začína pri výrobe áut používať kávový odpad

Ladislav Király Od Ladislav Király
10. januára 2020
Využitie kávového odpadu: Ford a McDonald's

Tento kávový odpad by si ešte nedávno nenašiel uplatnenie a mieril by niekam na skládku. Veci sa však postupom času menia k lepšiemu.

Share on FacebookShare on Twitter

Spoločnosti Ford a McDonald’s, teda svetoví giganti v oblastiach, v ktorých pôsobia, nadviazali veľmi zaujímavú spoluprácu. Časť kávového odpadu, ktorý sieť rýchleho občerstvenia vyprodukuje, bude opätovne využitý pri výrobe automobilových súčiastok. Pôjde konkrétne o obaly kávového zrna, ktoré sa samovoľne uvoľnia pri pražení.

Čoraz viac veľkých globálnych spoločností sa uberá ekologickou, respektíve udržateľnou cestou a je potešiteľné, že aj odpad z kávy si nachádza svoje uplatnenie. Obaly kávových zŕn, či strieborné blany, sú pritom vyhadzované a dlhodobo neboli vôbec využívané, no Ford z nich bude vyrábať napríklad vnútorné obloženie svetlometov, ale aj časti interiéru a komponenty motorového priestoru.

Udržateľnosť je prioritou Fordu už dve dekády

Prvé rozhovory týkajúce sa tejto spolupráce vraj prebehli už pred dvoma rokmi, keď si ľudia z Fordu všimli záujem a odhodlanosť siete McDonald’s inovovať, myslieť s ohľadom na budúcnosť a konať udržateľne.

„Pre Ford je to priorita už vyše dvadsať rokov,“ povedala technická odborníčka amerického výrobcu automobilov Debbie Mielewski, ktorá sa zaoberá udržateľnosťou a skúma možnosti využívania nových materiálov. „Je fajn, ak vedia rôzne oblasti priemyslu spolupracovať a vymeniť si materiály, ktoré by inak ostali vo forme vedľajšieho produktu, prípadne odpadu.“

Tony kávového odpadu vychádzajú navnivoč…

Ročne sa na celom svete vyprodukujú milióny kilogramov prebytočného kávového odpadu, z ktorého sa však dá vyrobiť trvanlivý a odolný materiál. „Tradičné materiály sú síce skvelé, ale nie je nemožné nahradiť ich niečím lepším, čo má vyšší výkon, je lepšie pre Zem ako takú a navyše je aj udržateľné.“

Obe spoločnosti sa verejne prihlásili k záujmu podnikať kroky smerom k udržateľnosti, ekológia im nie je ľahostajná. Ford okrem toho využíva napríklad recyklované či obnoviteľné plasty a do výroby zapája čoraz viac udržateľných materiálov.

„Jednorazové plasty z našich operačných činností do roku 2030 celkom vyradíme,“ hlási Ford. Nuž a McDonald’s sa pridáva s plánom, že do roku 2025 chce mať všetky svoje obaly z obnoviteľných, prípadne recyklovateľných surovín.

Ako Ford upravuje kávový odpad?

Doplňme, že obaly kávových zŕn sú za prítomnosti malého množstva kyslíka zahrievané, aby boli následne premiešané s kúskami plastov a inými prídavnými látkami.

Takto sa z nich vyrobí niečo na štýl malých piluliek, ktoré sa potom dajú formovať do rôznych tvarov. Pri následnom procese lisovania je podľa Fordu potrebné využiť o 25 percent energie menej, ako pri klasickom type materiálu, nuž a takto vyrobené komponenty sú navyše o 20 percent ľahšie.

Pekná snaha, čo poviete?

Využitie kávového odpadu: spolupráca Fordu a McDonald's
Takto vyzerá finálny výrobok z kávového odpadu, toto je vnútorné obloženie predných svetiel.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: ekológiakávový odpadzaujímavosti o káve
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Biodegradovateľný obal ako kôš na smeti

BOK č. 5: Ako som využil biodegradovateľný obal

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    14. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL