sobota, 14 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Spôsoby prípravy

French press: Návod na prípravu

Gabriela Drenková Od Gabriela Drenková
5. júna 2024
French press - príprava kávy
Share on FacebookShare on Twitter

Nedávno sme v redakcii Blogu o káve obdržali žiadosť o recept na prípravu kávy vo French presse. French press je pomerne bežné zariadenie, s ktorým ste sa určite mnohí stretli a viacerí ho aj pravidelne využívate. Ultimátny recept na French press, ktorý pasuje k takmer každej káve, sa vám určite bude hodiť.

Čo potrebujete na najlepší French press?

Náš tip: Všetky produkty, ktoré sme použili, nájdete na e-shope pražiarne Coffeein coffeein.sk. So zľavovým kódom BLOGOKAVE10 si ich zakúpite o niečo výhodnejšie.

V prvom rade potrebujete samozrejme French press. Nájdete ho v mnohých veľkostiach, farebných prevedeniach a materiáloch. Je v podstate len na vás, pre aký sa rozhodnete. My sme si zvolili French Press Hario Slim S. Jeho objem je 240 ml, čo ho robí malým a praktickým. Je ideálny pre jedného až dvoch ľudí. 

French press Hario Slim S

Káva na French press

Keď už máte svoj French press, vyberte si kávu podľa vašej chuti. Tento recept je aplikovateľný tak na svetlejšie, ako aj tmavšie pražené kávy. Keď obľubujete ovocnejšie a acidnejšie kávy, odporúčame z aktuálnej ponuky pražiarne Coffeein siahnuť po (Not so) Pineapple Express. To je priam exotika v šálke. Šťavnaté exotické tóny marakuje, ananásu a trstinového cukru vytvárajú dokonalý balans ovocnosti a sladkosti. 

V neposlednom rade budete potrebovať mlynček, akúkoľvek rýchlovarnú kanvicu, baristickú váhu a stopky (ideálne váhu so stopkami). 

Not so Pineapple Express od Coffeeinu

Ultimátny recept 

Pri French presse sa káva zvyčajne odporúča namlieť na hrubšie ako pri príprave bežnej filtrovanej kávy. V tomto recepte ju však musíte namlieť jemnejšie. Na mlynčeku Comandante to predstavuje cca 19 až 22 klikov. Pre potreby tohto článku sme používali 13 gramov kávy na 200 ml vody, čo predstavuje pomer 1:15,5. Vstupnú dávku a objem použitej vody si však viete upraviť podľa vlastných potrieb. 

Namletú kávu nasypte do French Pressu, zapnite časovač a čo “najagresívnejšie” zalejte kávu celým objemom vody (v tomto prípade 200 ml). Cieľom agresívneho nálevu je kávu agitovať v celom objeme a vodu dostať do všetkých častí kávy. 

príprava kávy vo French presse - pohľad zhora
príprava kávy vo French presse

French press si žiada trpezlivosť

Pri tomto recepte je veľmi dôležitá trpezlivosť. Po naliatí vody je dôležité nechať kávu extrahovať niekoľko minút. V prípade Pineapple Express sme sa rozhodli nechať ju v prvej fáze extrahovať 4 minúty. Tento čas však závisí primárne od typu praženia a od želanej výslednej chuti. Keď používate tmavšie praženú kávu, nechajte ju extrahovať v prvej fáze 3 minúty. V prípade ovocných svetlých káv extrakciu pokojne natiahnite na 5 až 6 minút. 

Druhú fázu extrakcie začnite poriadnym zamiešaním. Vezmite si lyžičku a dôkladne premiešajte všetky vrstvy kávy. Takto rozbijete “krustu”, ktorá sa vytvorila na vrchu tekutiny. Po premiešaní nasaďte vrchnák s piestom, avšak zatiaľ bez stlačenia piestu. V tejto fáze nechajte kávu odstáť ďalšie tri minúty. Vďaka tomu budú mať kávové čiastočky dosť času na usadenie, čím získate čistejší nápoj. 

French press - príprava Pineapple Express

Pozor na sediment

Po troch minútach začnite veľmi pomaličky stláčať piest so sitkom. Ale pozor, je dôležité kávu nerozvíriť. Tým by ste všetok sediment dostali späť do vrchných častí tekutiny. French press so stlačeným piestom nechajte ešte minútku odstáť, a to hlavne kvôli usadeniu posledných kávových čiastočiek. V tomto bode by ste na deviatej minúte mali mať hotovú kávu.

French press nakloňte a kávu pomaly vylejte do šálky. Pozor, nevylievajte z French pressu všetku tekutinu! Na spodku French pressu sa totiž nachádza sediment, ktorý by v chuti kávy prekážal. Finálna šálka kávy by mala byť jemne zakalená, no bez čiastočiek. 

(Not so) Pineapple Express pripravený cez French press veľmi dôveryhodne imituje filtrovanú kávu pripravenú cez akýkoľvek dripper. Chuti dominuje tropické ovocie a karamel. V dochuti sa zasa objavujú jemné korenisté tóny, ktoré robia kávu komplexnou. Aj najväčší odporca French pressu si toto combo zamiluje. 

French press - opatrné vylievanie kávy

Ingrediencie pre prípravu kávy vo French presse:

  • káva (Not so) Pineapple Express od Coffeeinu
  • French press
  • kanvica
  • mlynček na kávu (Comandante 20 klikov)
  • baristická váha so stopkami

0:00-4:00 min – namletú kávu prudko zalejte vodou s objemom 200 ml. Nechajte odstáť po dobu 4 min
4:00-7:00 min – na štvrtej minúte kávu premiešajte lyžičkou a nasaďte vrchnák s piestom. Pozor, piest nestláčajte
7:00-8:00 min – pomaly stlačte piest French pressu tak, aby ste nerozvírili usadené kávové čiastočky
8:00-9:00 min – kávu nechajte posledný krát odstáť
9:00 min – kávu pomaly vylejte z French pressu a užívajte.

French press

Tento ultimátny recept zmení nielen váš názor na French press, ale predovšetkým vylepší vašu šálku kávy. Určite ho vyskúšajte a v komentároch zanechajte vaše dojmy. 

Náš tip: pri nákupe na eshope coffeein.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10. Platí na kávy i na všetko príslušenstvo.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ★ BLOGOKÁVE ★ (@blogokave)

PS: inšpirovali sme sa týmto videom.

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Coffeeinfrench press
Gabriela Drenková

Gabriela Drenková

Ahojte, moje meno je Gabriela. Pred niekoľkými rokmi som prvýkrát ochutnala filtrovanú kávu a odvtedy som sa jej nevzdala. Raz za čas ma môžete nájsť za barom v Košiciach, avšak primárne sa venujem Blogu. Prečítať si odo mňa môžete články týkajúce sa alternatívnej prípravy kávy, kávových trendov a iných výstrelkov. Okrem kávy občas filozofujem na FF UPJŠ, čítam knihy a venujem sa psovi.

Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
spolupráca Blogu o káve s pražiarňou Coffeein

Dôkaz zvaný Coffeein: Dlhodobá spolupráca s Blogom o káve prináša ovocie

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    13. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    13. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL