streda, 19 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Spôsoby prípravy

French press: Návod na prípravu

Gabriela Drenková Od Gabriela Drenková
31. marca 2024
French press - príprava kávy
Share on FacebookShare on Twitter

Nedávno sme v redakcii Blogu o káve obdržali žiadosť o recept na prípravu kávy vo French presse. French press je pomerne bežné zariadenie, s ktorým ste sa určite mnohí stretli a viacerí ho aj pravidelne využívate. Ultimátny recept na French press, ktorý pasuje k takmer každej káve, sa vám určite bude hodiť.

Čo potrebujete na najlepší French press?

Náš tip: Všetky produkty, ktoré sme použili, nájdete na e-shope pražiarne Coffeein coffeein.sk. So zľavovým kódom BLOGOKAVE10 si ich zakúpite o niečo výhodnejšie.

V prvom rade potrebujete samozrejme French press. Nájdete ho v mnohých veľkostiach, farebných prevedeniach a materiáloch. Je v podstate len na vás, pre aký sa rozhodnete. My sme si zvolili French Press Hario Slim S. Jeho objem je 240 ml, čo ho robí malým a praktickým. Je ideálny pre jedného až dvoch ľudí. 

French press Hario Slim S

Káva na French press

Keď už máte svoj French press, vyberte si kávu podľa vašej chuti. Tento recept je aplikovateľný tak na svetlejšie, ako aj tmavšie pražené kávy. Keď obľubujete ovocnejšie a acidnejšie kávy, odporúčame z aktuálnej ponuky pražiarne Coffeein siahnuť po (Not so) Pineapple Express. To je priam exotika v šálke. Šťavnaté exotické tóny marakuje, ananásu a trstinového cukru vytvárajú dokonalý balans ovocnosti a sladkosti. 

V neposlednom rade budete potrebovať mlynček, akúkoľvek rýchlovarnú kanvicu, baristickú váhu a stopky (ideálne váhu so stopkami). 

Not so Pineapple Express od Coffeeinu

Ultimátny recept 

Pri French presse sa káva zvyčajne odporúča namlieť na hrubšie ako pri príprave bežnej filtrovanej kávy. V tomto recepte ju však musíte namlieť jemnejšie. Na mlynčeku Comandante to predstavuje cca 19 až 22 klikov. Pre potreby tohto článku sme používali 13 gramov kávy na 200 ml vody, čo predstavuje pomer 1:15,5. Vstupnú dávku a objem použitej vody si však viete upraviť podľa vlastných potrieb. 

Namletú kávu nasypte do French Pressu, zapnite časovač a čo “najagresívnejšie” zalejte kávu celým objemom vody (v tomto prípade 200 ml). Cieľom agresívneho nálevu je kávu agitovať v celom objeme a vodu dostať do všetkých častí kávy. 

príprava kávy vo French presse - pohľad zhora
príprava kávy vo French presse

French press si žiada trpezlivosť

Pri tomto recepte je veľmi dôležitá trpezlivosť. Po naliatí vody je dôležité nechať kávu extrahovať niekoľko minút. V prípade Pineapple Express sme sa rozhodli nechať ju v prvej fáze extrahovať 4 minúty. Tento čas však závisí primárne od typu praženia a od želanej výslednej chuti. Keď používate tmavšie praženú kávu, nechajte ju extrahovať v prvej fáze 3 minúty. V prípade ovocných svetlých káv extrakciu pokojne natiahnite na 5 až 6 minút. 

Druhú fázu extrakcie začnite poriadnym zamiešaním. Vezmite si lyžičku a dôkladne premiešajte všetky vrstvy kávy. Takto rozbijete “krustu”, ktorá sa vytvorila na vrchu tekutiny. Po premiešaní nasaďte vrchnák s piestom, avšak zatiaľ bez stlačenia piestu. V tejto fáze nechajte kávu odstáť ďalšie tri minúty. Vďaka tomu budú mať kávové čiastočky dosť času na usadenie, čím získate čistejší nápoj. 

French press - príprava Pineapple Express

Pozor na sediment

Po troch minútach začnite veľmi pomaličky stláčať piest so sitkom. Ale pozor, je dôležité kávu nerozvíriť. Tým by ste všetok sediment dostali späť do vrchných častí tekutiny. French press so stlačeným piestom nechajte ešte minútku odstáť, a to hlavne kvôli usadeniu posledných kávových čiastočiek. V tomto bode by ste na deviatej minúte mali mať hotovú kávu.

French press nakloňte a kávu pomaly vylejte do šálky. Pozor, nevylievajte z French pressu všetku tekutinu! Na spodku French pressu sa totiž nachádza sediment, ktorý by v chuti kávy prekážal. Finálna šálka kávy by mala byť jemne zakalená, no bez čiastočiek. 

(Not so) Pineapple Express pripravený cez French press veľmi dôveryhodne imituje filtrovanú kávu pripravenú cez akýkoľvek dripper. Chuti dominuje tropické ovocie a karamel. V dochuti sa zasa objavujú jemné korenisté tóny, ktoré robia kávu komplexnou. Aj najväčší odporca French pressu si toto combo zamiluje. 

French press - opatrné vylievanie kávy

Ingrediencie pre prípravu kávy vo French presse:

  • káva (Not so) Pineapple Express od Coffeeinu
  • French press
  • kanvica
  • mlynček na kávu (Comandante 20 klikov)
  • baristická váha so stopkami

0:00-4:00 min – namletú kávu prudko zalejte vodou s objemom 200 ml. Nechajte odstáť po dobu 4 min
4:00-7:00 min – na štvrtej minúte kávu premiešajte lyžičkou a nasaďte vrchnák s piestom. Pozor, piest nestláčajte
7:00-8:00 min – pomaly stlačte piest French pressu tak, aby ste nerozvírili usadené kávové čiastočky
8:00-9:00 min – kávu nechajte posledný krát odstáť
9:00 min – kávu pomaly vylejte z French pressu a užívajte.

French press

Tento ultimátny recept zmení nielen váš názor na French press, ale predovšetkým vylepší vašu šálku kávy. Určite ho vyskúšajte a v komentároch zanechajte vaše dojmy. 

Náš tip: pri nákupe na eshope coffeein.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10. Platí na kávy i na všetko príslušenstvo.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ★ BLOGOKÁVE ★ (@blogokave)

PS: inšpirovali sme sa týmto videom.

0x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: Coffeeinfrench press
Gabriela Drenková

Gabriela Drenková

Ahojte, moje meno je Gabriela. Pred niekoľkými rokmi som prvýkrát ochutnala filtrovanú kávu a odvtedy som sa jej nevzdala. Raz za čas ma môžete nájsť za barom v Košiciach, avšak primárne sa venujem Blogu. Prečítať si odo mňa môžete články týkajúce sa alternatívnej prípravy kávy, kávových trendov a iných výstrelkov. Okrem kávy občas filozofujem na FF UPJŠ, čítam knihy a venujem sa psovi.

Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

ĎALŠÍ ČLÁNOK
spolupráca Blogu o káve s pražiarňou Coffeein

Dôkaz zvaný Coffeein: Dlhodobá spolupráca s Blogom o káve prináša ovocie

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

bezkofeínové kávy od COFFEEINu

Bezkofeínová nálož od COFFEEINu: Päť decafov na espresso

18. novembra 2025
Káva Čaj Čokoláda Košice

Festival Káva Čaj Čokoláda Košice 2025: najchutnejší záver roka v Kunsthalle

18. novembra 2025
Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger Marián Takáč mlynček na kávu pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

bezkofeínové kávy od COFFEEINu

Bezkofeínová nálož od COFFEEINu: Päť decafov na espresso

18. novembra 2025
Káva Čaj Čokoláda Košice

Festival Káva Čaj Čokoláda Košice 2025: najchutnejší záver roka v Kunsthalle

18. novembra 2025
Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL