nedeľa, 1 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Frišná káva: Detvianska nálož výberovej kvality a čerstvosti

Ladislav Király Od Ladislav Király
8. apríla 2021
Frišná káva - pražiareň kávy v Detve

Aj Detva má vlastnú pražiareň kávy. Volá sa Frišná káva a vedie ju Patrik Jaroš. Poďte sa zoznámiť.

Share on FacebookShare on Twitter

Keď sa bežného našinca opýtate, koľko slovenských pražiarní kávy pozná, pravdepodobne ich veľa nevymenuje. Frišná káva medzi nimi s veľkou pravdepodobnosťou nebude. V tejto oblasti vládne taká zvláštna situácia; trh ovláda niekoľko notoricky známych značiek a tie ostatné majú mizivý podiel. A to napriek tomu, že zväčša produkujú omnoho kvalitnejšiu kávu.

Verte či nie, máme tu vyše stovku pražiarní a neustále narážame na ďalšie a ďalšie. Menším remeselníkom pôsobiacim na lokálnej úrovni v Blogu o káve veľmi prajeme a chceme hľadať cesty, ako im pomôcť. Nebolo by to fajn ak by v každom meste fungovala aspoň jedna pražiareň, do ktorej si viete zájsť pre čerstvú kávu a aj si trochu pokecať?

Jednu z takýchto menších pražiarní majú aj v Detve. Ako sme spomínali už v úvode, volá sa Frišná káva a vedie ju Patrik Jaroš, ktorého sme si prizvali na rozhovor.

Začnime celkom zoširoka. Aké boli vaše prvé kontakty s kávou?

„Hmm, tak na to, kedy som sa prvýkrát stretol s kávou, si už naozaj nespomínam. Bolo to pravdepodobne ešte na strednej škole, ale presne vám to už bohužiaľ nepoviem. Viem však, ako som kávu vnímal: pre mňa to bolo niečo, čo pijú výhradne dospelí. Až donedávna to bol pre mňa nápoj, ktorý nevyniká výnimočnou chuťou a pil som ju len kvôli jej povzbudivým účinkom, a to najmä počas štúdia na vysokej škole. To je však už minulosť a dnes kávu vnímam úplne inak.“

Čo sa postaralo o zmenu?

„S kávou som sa začal detailnejšie zaoberať asi pred tromi alebo štyrmi rokmi. Dosť veľa som cestoval a navštívil som aj rôzne exotické krajiny, napríklad Vietnam alebo krajiny Blízkeho Východu. Všade som sa dostal k inej káve, k inému spôsobu jej konzumovania, prípravy a podobne.“

„Napríklad vo Vietname to bolo veľmi špecifické; tam kávu vôbec neservírujú tak, ako to poznáme my. Donesú Vám pohár na whisky do troch štvrtín naplnený ľadom, na dne ktorého bude asi centimetrová vrstva sladkého kondenzovaného mlieka. Na pohár sa položí kovová tácka s dierkami na prekvapkávanie a na ňu zasa plechová nádobka s dierkami v spodnej časti a objemom približne jeden a pol decilitra. Tá je približne do polovice naplnená kávou, ktorú pred vami zalejú horúcou vodou. Káva následne prekvapká do kondenzovaného mlieka, čo je pre našinca možno otrasná predstava, ale výsledok bol vskutku úchvatný. Ak si to náhodou opýtate bez ľadu a mlieka, budú sa na vás pozerať veľmi nechápavo a budú krútiť hlavou.“

„V Kuvajte to bola taká klasika, čierna a super horká káva, totálne prepálená. Niečo na taliansky spôsob. Tam bol zasa problém dopracovať sa k väčšiemu objemu ako 50 ml kávy. Vyskúšal som toho veľa, káva ma postupne opantávala a začal som vyhľadávať iné chute. Teda nie len tie, na ktoré som bol zvyknutý, teda nielen horkú chuť bez akýchkoľvek podtónov.“

Ako ste sa dopracovali až k otvoreniu pražiarne Frišná káva?

„Tento nápad sa nezrodil okamžite. Kúpil som si malú elektrickú pražičku, začal som si kupovať rôzne druhy káv a pražil som si ich doma na terase. Sused vám určite potvrdí častý zápach zhorenej kávy (smiech). O kávu som sa začal zaujímať čoraz intenzívnejšie, študoval som spôsob jej praženia i to, čo z nej možno získať. Venoval som sa spoznávaniu rozdielov medzi výberovou a komoditnou kávou a mnohým ďalším veciam týkajúcim sa pestovania a praženia. Bolo to veľmi zaujímavé, informácie som doslova hltal a nasával ako špongia. Zúčastnil som sa aj na cuppingovom workshope, kde som pochytil veľa cenných informácií o testovaní kávy pre výber najvhodnejšieho spôsobu praženia.“

„S manželkou sme absolvovali aj zaujímavý baristický kurz, ktorý nám otvoril dvere do tajomstiev prípravy a servírovania kávy. Oboznámili sme sa s tým, aké nesmierne dôležité je nastavenie mlynčeka, hrúbky mletia a samozrejme kávovaru. Alebo aký veľký vplyv má na skvelé cappuccino taká „banalita“ ako výber mlieka a jeho teplota. Začalo mi byť jasné, že proces spracovania kávy od zberu až po podanie do šálky pozostáva z obrovského množstva krokov a ak sa jeden z nich odflákne, prípadne si niekto svoju prácu neodvedie stopercentne, môže to zmariť finálny výsledok. Ale späť k otázke: myšlienka na vlastnú pražiareň vznikla tak, že nami upraženú výberovku sme ponúkali známym, ktorým veľmi chutila. V regióne, v ktorom pôsobíme, pražiareň výberovej kávy nie je a tak sme sa rozhodli, že to skúsime.“

Prečo práve Frišná káva? Má to nejaký špecifický dôvod alebo za tým nájdeme nejaký príbeh?

„Na začiatku tohto príbehu stojí náš obdiv k tomuto nádhernému kraju. Aj preto všetky prvky v logu a v názve vychádzajú z tvorby pod Poľanou. Frišný znamená v podpolianskom nárečí svieži alebo čerstvý a presne takú kávu chceme predávať. Pražíme v malom a často; presne preto, aby sme kávu predávali vždy čerstvo upraženú. Snažíme sa nepredávať takú, ktorá u nás stojí viac ako mesiac. Tým, že sme do názvu prevzali nárečové slovo, sme chceli našu aktivitu prepojiť aj s miestnym regiónom a kultúrou – aj keď praženie kávy nepatrí k tradičným podpolianskym činnostiam.“

„Do loga sme si okrem toho dali aj tzv. Perúnovu hviezdu alebo slnečný kvet. Je to jeden z najstarších slovanských symbolov, ktorý sa tu na Podpoľaní v oblasti Detvy a Hriňovej používa na všetkých tradičných ľudových výšivkách, na vyrezávaných krížoch, ktorými je Detva známa a vôbec na všetkých ľudových ornamentoch používaných v tejto lokalite. Perúnovu hviezdu starí Slovania uctievali ako ochranu pred živelnými pohromami a katastrofami. Neskôr sa tento pohanský symbol preniesol aj do kresťanskej tradície a používa sa dodnes.“

Čo samotné spustenie prevádzky? Čo všetko ste museli vyriešiť, zabezpečiť a zakúpiť? Môžete nám povedať aj to, koľko to stálo?

„Bolo toho pomerne veľa. Základom je samozrejme pražička, ktorú sme objednali z Turecka. K tomu treba prirátať veľa ďalších prístrojov, mlynčekov, baličiek, váh a podobne. A navyše vybavenie obchodu a splnenie všetkých zákonných požiadaviek týkajúcich sa hygieny, ochrany spotrebiteľov a samotného predaja. Nemalé prostriedky boli potrebné aj na obalový materiál. Pri pražiarni je trochu problém aj s výberom priestoru, keďže pri pražení kávy vzniká aj neželaný zápach. Pražiarne sú zväčša umiestnené mimo obytných lokalít, avšak nám sa podarilo získať priestory v podstate v centre Detvy. V budúcnosti však tieto výrobné priestory budeme musieť zmeniť.“

„Pôvodne sme chceli mať internetový obchod a obzerali sme sa po priestoroch na praženie kávy. Skončilo to však úplne inak. V meste sme našli priestory vhodné na predajňu kávy, umiestnili sme tam našu malú pražičku a obchod sme spojili s pražiarňou. Neľutujeme to, pretože osobný kontakt so zákazníkmi si nevieme vynachváliť. Rozprávame im o káve a oni nám zasa dávajú podnety na ďalšie aktivity. V týchto ťažkých časoch sú naším hnacím motorom.“

Frišná káva

Kde nakupujete zelenú kávu?

„Káva sa dá dnes relatívne výhodne kúpiť už aj na Slovensku, avšak gro našej kávy pochádza zo zahraničia. Momentálne spolupracujeme s firmou z Belgicka, ktorá má svoje sklady v Antverpách, ale v budúcnosti by sme chceli kávu odoberať aj od importérov z Nemecka a Veľkej Británie. Sklady sa nachádzajú prakticky vo všetkých prístavných mestách Európy, kam je možné priviezť kávu loďou.“

Z koľkých druhov káv je v takomto veľkosklade na výber?

„Importéri, od ktorých ako Frišná káva nakupujeme, ju vozia z celého sveta a druhov, odrôd i rôznych variácií je nespočetne veľa. Zameriavame sa výlučne na výberovú kávu. Komoditnú kávu vôbec nenakupujeme a podľa toho si vyberáme aj dodávateľov. Sú to predovšetkým spoločnosti, ktoré kávu vykupujú priamo od konkrétnych farmárov alebo z konkrétnych spracovateľských staníc v danej krajine či regióne.“

Na čo všetko pri výbere kávy hľadíte?

„Ako som už spomínal, zameriavame sa na výberovú kávu a snažíme sa vyberať kávy, ktoré majú aj akýsi rodný list. Chceme jednoducho vedieť detailné informácie o káve, o konkrétnom farmárovi, farme, jej histórii i súčasnosti. Samozrejmosťou sú informácie o lokalite, čase zberu, o nadmorskej výške, pôde či klimatických podmienkach, v ktorých bola káva pestovaná. Všetko to totiž prispieva k jej profilu a chuti. Najdôležitejšie informácie uvádzame aj na našich obaloch, aby si spotrebiteľ o káve, ktorú od nás kupuje, vedel vytvoriť obraz. Nuž a nájdete ich aj pri popise káv na našej internetovej stránke. Nie je to len marketingový ťah, ale je to naša filozofia a stratégia, ktorou sa chceme na trhu presadiť. Ide nám o kvalitu ponúkanej kávy a podriaďujeme tomu úplne všetko.“

Ako ste sa naučili pražiť?

„Pražiť som sa naučil sám. Teda budem presnejší: kávu sa naďalej učím pražiť. Je to proces, ktorý podľa mňa nikdy úplne neovládnete. Každá káva je špecifická a na praženie vplýva nespočetné množstvo rôznych faktorov, ktoré sa môžu neprestajne meniť. Na začiatku som si informácie o spôsoboch a postupoch praženia hľadal na internete, neskôr som siahol po odbornej literatúre, respektíve názoroch a postupoch iných pražiarov. Je dôležité prečítať si čo možno najviac článkov týkajúcich sa celého procesu prípravy kávy od jej vypestovania až po finálne naservírovanie do šálky.“

Vždy ma zaujíma pohľad jednotlivých pražiarov na veľké značky ako Popradská káva, Tchibo a spol. Aký je váš názor na tieto veľké pražiarne? Prečo by mal zákazník radšej siahnuť po vašej káve ako po ich produktoch?

„Popradská káva a Tchibo, teda značky, ktoré ste uviedli, sú pre mňa veľkými len z hľadiska objemu. Určite nie z hľadiska kvality. Preto by som bol aj veľmi nerád, keby niekto našu kávu porovnával s týmito značkami. Cieľ a filozofia pražiarne Frišná káva sú úplne niekde inde. Našou ambíciou nie je pokryť národný trh jedným, dvomi či tromi druhmi kávy. My ju chceme predávať v menších objemoch, ale zato v neporovnateľne vyššej kvalite. Ide nám hlavne o kvalitu, pretože tá tu celé desaťročia chýbala a do veľkej miery naďalej aj chýba. Ľudia si akosi zvykli na to, že konzumujú nekvalitné veci. My im chceme ukázať, že aj kvalitné potraviny sú dostupné za relatívne rozumnú cenu a môže si ich dovoliť prakticky každý.“

Rozdiel oproti týmto veľkým značkám je aj v čerstvosti. Tie dátum praženia ani neuvádzajú. Do akej doby by mal zákazník v ideálnom prípade spotrebovať vašu kávu?

„Ideálne do mesiaca po upražení, ale to hovoríme o zrnkovej káve. Mletú odporúčam spotrebovať maximálne do 48 hodín. Naša káva má ideálne vlastnosti od troch dní po upražení do približne jedného mesiaca. Z tohto dôvodu sa zákazníkov snažíme viesť k tomu, aby si kupovali možno menšie balenia a radšej častejšie. Vtedy budú mať kávu zaručene čerstvú.“

Aké štýly praženia uprednostňujete a čo si žiada slovenský zákazník?

„Slovenský zákazník nie je veľmi náročný a otvorene poviem, že ani veľmi uvedomelý. Keďže sa na komerčnom trhu výberová káva prakticky kúpiť ani nedá, ľudia sú zvyknutí na to, že káva musí byť horká a čierna. Len nie kyslá, to v žiadnom prípade! Preto sa aj u nás predávajú skôr kávy, ktoré pražíme na tmavší odtieň, teda City+ a Full City. Všetko je to podľa mňa otázka šírenia osvety. Kávu však pražíme aj na svetlejšie, a to hlavne africké kávy, z ktorých väčšina je na to predurčená. Alebo sa so zákazníkom dohodneme a upražíme mu ju na objednávku, ak si praje napríklad svetlejšie praženie do filtra.“

Čo také zaujímavé u vás aktuálne nájdeme? Ktoré kávy by ste odporučili náročnejšiemu zákazníkovi?

„Momentálne máme v pražiarni Frišná káva v ponuke napríklad „Brazílske kombo“, čo sú štyri výberové kávy zo štyroch rôznych fariem v Brazílii. Každá z nich je niečím špecifická, hoci všetky majú spoločný základ a akúsi spoločnú brazílsku dušu. Náročnejším kávičkárom by som odporučil kávu z Indonézie a Nikaraguy, ktorú momentálne máme v ponuke. Sú to exotické druhy káv s veľmi zaujímavou chuťou a vôňou.“

A na záver ešte to najdôležitejšie: kde vo virtuálnom a skutočnom svete ľudia nájdu značku Frišná káva?

„Sme na Facebooku i Instagrame a máme aj vlastnú webovú stránku spojenú s eshopom: www.frisnakava.sk. Okrem toho máme aj kamennú predajňu priamo v Detve, kde všetkých kávičkárov veľmi radi privítame.“

Frišná káva
0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Frišná kávapražiareň kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
strata hmotnosti kávy počas praženia

Koľko hmotnosti stratí kávové zrno pri pražení?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    ManGoGo od Aurelica Coffee

    ManGoGo od Aurelica Coffee: Káva, ktorá zmení Liptov na tropický raj

    30. mája 2025
    Future Coffee Dubai - espresso

    Káva od exota Kewina Futura: Rozporuplné dojmy, ale aj zaujímavé chute

    30. mája 2025
    Nicaragua Finca la Huella Limoncillo od BeCafé - turbo shot

    Turbo shot espresso: Čo to je, ako ho pripraviť a ako chutí na výberovke od Be:Café

    29. mája 2025
    Václav Faltus na vreciach s kávou

    Václav Faltus zo Zlatého Zrnka: Bál som sa, že po vašej recenzii skrachujeme, dnes som za ňu vďačný

    30. mája 2025
    Colombia El Diviso a Venezuela Rivero Family od Barista Roasters - espresso

    Espresso novinky od Barista Roasters: Funky Venezuela a Kolumbia od svetoznámeho producenta 

    28. mája 2025
    Stanislav Cibuľa

    Kávový kurz u trojnásobného majstra Slovenska: Škola Baristu formovala aj majstra sveta

    27. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    ManGoGo od Aurelica Coffee

    ManGoGo od Aurelica Coffee: Káva, ktorá zmení Liptov na tropický raj

    30. mája 2025
    Future Coffee Dubai - espresso

    Káva od exota Kewina Futura: Rozporuplné dojmy, ale aj zaujímavé chute

    30. mája 2025
    Nicaragua Finca la Huella Limoncillo od BeCafé - turbo shot

    Turbo shot espresso: Čo to je, ako ho pripraviť a ako chutí na výberovke od Be:Café

    29. mája 2025
    Václav Faltus na vreciach s kávou

    Václav Faltus zo Zlatého Zrnka: Bál som sa, že po vašej recenzii skrachujeme, dnes som za ňu vďačný

    30. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL