Zaujímavosti o káve

Geisha alebo gesha? Záhada najlepšej kávy na svete

V kávovej komunite existuje debata, ktorú možno považovať za nekonečnú. Týka sa odrody kávy často označovanej ako geisha. Alebo gesha. Ale ako to v skutočnosti je? Je to geisha alebo gesha? Názory sú rôzne a pokúsili sme sa dopátrať k relevantným faktom.

Geisha alebo gesha je odroda arabiky. Všeobecne je považovaná za najkvalitnejšiu, najlepšiu a najvyhľadávanejšiu. Získala už množstvo ocenení, má dokonalú vôňu, intenzívnu chuť a pretrvávajúcu dochuť. Je to jednoducho tá najvyššia kávová liga.

História siahajúca do roku 1936

Geishu prvýkrát spomenul britský konzul, ktorý v blízkosti kopca označeného ako „Geisha Mountain“ nazbieral niekoľko vzoriek tejto odrody. Doviezol ju do Kostariky a práve odtiaľto si rastlinky postupne malo vziať viacero kávových farmárov. Lákalo ich hlavne to, že táto odroda bola odolná voči viacerým bežným chorobám, ktoré kávovníky napádali.

Tu niekde sa to všetko začalo, ale ako píše odborný magazín Sprudge, nebude to také jednoduché. Britský konzul síce v roku 1936 písal o káve označenej ako „geisha“, ale žiadna „Geisha Mountain“, na ktorú sa odvolával, v Etiópii nie je. Možno teda niečo zle pochopil a zle si zaznamenal. Ktovie. Vieme však inú vec: v Etiópii existuje región Gesha.

Vznikla chyba pri prepise?

Jedna z teórií hovorí aj o tom, že mohlo ísť len o zlý prepis slova pochádzajúceho z miestneho jazyka kafa patriaceho medzi omotické jazyky. Pri jeho romanizácii, teda prepise do latinky, mohlo prísť k chybe. Uvažuje sa aj o tom, že slovo „geisha“ pripomínajúce tradičnú japonskú spoločníčku, vyznievalo o niečo lepšie a kávu to pomáhalo lepšie predávať.

Rozpor je aj v tom, že súradnice oblasti „Geisha Coffee Area“, ktoré konzul uviedol, sa nezhodujú so súradnicami regiónu Gesha. Záhad okolo tohto všetkého je teda viac a pravdu možno už nikdy nespoznáme.

Obroda odrody v roku 2004

História tejto odrody je teda pomerne dlhá a má minimálne 85 rokov, no na svetovej kávovej scéne nie je hitom ešte ani dve desaťročia. V podstate sa to všetko začalo v roku 2004 na slávnej súťaži Best of Panama, ktorú vyhrala odroda označená ako geisha z farmy Hacienda La Esmeralda. Porotcovia ochutnali kávu, ktorá bola nezabudnuteľne florálna a sladká. Jednoducho bezkonkurenčná.

Od tohto okamihu chcel geishu/geshu každý. Postupne sa jej pestovanie rozšírilo aj do ďalších štátov ako Honduras, Guatemala, Brazília či Kolumbia. O kvalitatívne nadradenú kávu je už niekoľko rokov veľký záujem a aj keď je výrazne drahšia, ako ostatné kávy, ľudia ju chcú. Je to niečo, čo človek musí ochutnať.

Tak geisha alebo gesha?

„Čo sa týka označení geisha a gesha, je to jednoduché,“ povedala Rachel Petersonová z Hacienda La Esmeralda pre Daily Coffee News. „My sme ju začali označovať slovom geisha preto, lebo osoba, ktorá ju do Panamy na začiatku 60. rokov priniesla z CATIE (Centro Agronómico Tropical de Investigación y Enseñanza v Kostarike), Don Pachi Serracin, si ju pamätala ako Geisha 2722.“

Nuž a aj spomínanej organizácii CATIE bola táto odroda v roku 1953 predstavená ako geisha. Rachel Petersonová pritom zmienenému webu predložila kópiu listu, ktorú nájdete na tomto linku. Vidieť, že podľa týchto historických informácií skutočne malo ísť o región Geisha.

Don Pachi mal geishu

„To, čo pochádza od Dona Pachiho v strednej Amerike, by asi malo byť označované ako geisha,“ prikývla Sara Gibsonová z Greater Goods Roasting Company. „Pretože to môže byť z regiónu Gesha Mountain, ale nemusí. A káva, ktorá je pestovaná v Etiópii v blízkosti Gesha Mountain, kde je to často o zmesi odrôd heirloom, by mala byť gesha. Zákazníci možno toto odlišovanie nechcú alebo nepotrebujú, ale mne by sa páčilo!“

Nuž a pražiarka a Q-graderka Candice Madisonová s týmito slovami súhlasila: „Gesha by mala byť pre Afriku a geisha pre strednú Ameriku.“

Vraj „začala len tak rásť“

„Pražiar, pre ktorého aktuáne pracujem, uvádza zdroj svojej geshe v Kolumbii a táto rastlina má pôvod v Afrike. Je považovaná za geshu, a to kvôli tomu, odkiaľ rastlina pochádza,“ vyjadrila sa Alexandria Dancyová pracujúca pre Devoción. „Všetky ostatné geishe, s ktorými som sa stretla, mali stredoamerický pôvod (boli to panamské geishe), pretože táto odroda tam mala začať rásť bez toho, aby bola odniekiaľ importovaná.“

O týchto slovách by sa veru dalo polemizovať, pretože ťažko akceptovať, že by niečo malo začať niekde len tak rásť. Aj táto geisha tu teda musela byť importovaná, ale možno skôr, ako gesha, o ktorej sme písali v súvislosti s Kolumbiou. Ktovie.

Geisha alebo gesha: môže za to odlišná výslovnosť?

Zaujímavý názor pridal aj Tim Hill, ktorý pracuje pre Counter Culture Coffee. Podľa neho by celý spor „geisha alebo gesha“ mohol byť o odlišnej výslovnosti. „Väčšina výskumníkov od 30. rokov minulého storočia až do súčasnosti, ktorí nepochádzali z Etiópie, ju označovali ako geisha a preto ju takto poznáme. Avšak väčšina výskumníkov a dokumentov, ktoré pochádzajú z Etiópie a ktoré som mal možnosť vidieť, uvádzajú označenie gesha. Nuž a napokon je to tak, že mnoho anglických prekladov rôznych regiónov, miest, mien a podobne, je dosť vzdialených od pôvodného fonetického znenia,“ skonštatoval Hill.

Geisha je fajn, pretože sex predáva

Existujú aj názory hovoriace o tom, že označenie „geisha“ sa predajcom veľmi hodí. V mnohých ľuďoch totiž vyvoláva sexuálny podtón a ako vieme, sex predáva. Káva je vďaka tomuto označeniu jednoducho viac sexi a vábivá, ako keby bola len gesha. So slovom gesha si totiž podvedome nič nespájame.

Téme sa venovala aj uznávaná stránka zasvätená káve, Sprudge. Autorka Jenn Chennová sa pustila do kritiky a to, že káva je označovaná ako japonská „gejša“, nedokáže akceptovať. Skúmala kávový trh a našla mnoho obrázkov a motívov tradičnej japonskej spoločníčky, ktorá takto kávu pomáhala predávať. Ale o tom predsa skutočná geisha nie je.

„A toto zneužívanie nie je len rušivé, ale je úplne zbytočné. V čase, keď sa geisha preslávila v kávovej komunite, boli gejše už dávno známe niečím iným,“ skonštatovala Chennová, ktorá vzápätí všetkých kávičkárov, pražiarov, importérov i ostatných profesionálov z oblasti kávy vyzvala k činu: „Čo keby sme tú kávu prestali volať geisha? Myslím si, že priemysel by si mal vybrať označenie gesha. Aby sme napredovali, skoncovali s označením geisha a jej nešťastným lingvistickým zneužívaním a navždy to zahodili do odpadkového koša kávovej histórie.“

Vyše tisíc dolárov za necelé pol kilo

Gesha má v každom prípade vysokú hodnotu. Keď v roku 2004 vyhrala spomínanú kávovú súťaž farma Hacienda La Esmeralda, bola libra tejto kávy (0,45kg) predaná za 21 dolárov. Bolo to však dávno a medzitým sme už prekročili aj hranicu tisíc dolárov. A to za menej ako pol kila zelenej kávy! Odporúčame vám prečítať aj článok „Kilogram kávy za 10 000 dolárov?

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close