Predstavujeme nové kávy

Go Bananas: Šialená káva od Goriffee

Gorila v logu slovenskej pražiarne Goriffee sa nezaprela a pre toto leto si pre vás pripravila uletenú banánovú kávu. Vďaka blendu dvoch kolumbijských káv s názvom Go Bananas prežijete kávový zážitok, na ktorý len tak nezabudnete. Ako sa však do kávy dostali banány? Poďte to zistiť.

Blend dvoch kolumbijských káv

Zmes Go Bananas sa skladá z dvoch káv vypestovaných v Kolumbii. Prvou, základnou zložkou, je Kolumbia Popayán Reserve. Túto kávu vypestovalo približne 50 malých farmárskych rodín v regióne Cauca. Zrná z týchto fariem odkúpila spoločnosť Cofinet, ktorá ich následne spracovala metódou washed (premytou metódou). 

Go Bananas - blend od Goriffee

Honey Wine Yeast Banana – čo to sakra je?

Lahodné chute premytej kávy doplnila druhá zložka blendu – odroda Castillo vypestovaná Jairom Arcilom. Ten svoje zrná spracoval experimentálnym spôsobom, ktorý nazval Honey Wine Yeast Banana. Čo sa za týmto zložitým názvom skrýva? 

Rozmeňme si to na drobné. Slovo honey predstavuje jeden zo základných spôsobov spracovania kávovníkových čerešní. Tie sú po zbere zbavené šupky a časti dužiny, zatiaľ čo určité množstvo dužiny ostáva prichytené na zrne a vytvára medový povlak. Takto spracované čerešne Jairo Arcila fermentuje za prítomnosti dvoch zložiek. Prvou zložkou sú zrelé banány (Banana). Kávovníkové zrno tak príde do priameho kontaktu s banánmi a ich šťavou. Zrno by však do seba nenasiaklo dostatok banánových chutí, ak by do zmesi Jairo neintrodukoval vínne kvasinky (Wine Yeast). Tie svojou mikrobiálnou aktivitou sprostredkúvajú výmenu aromatických a chuťových zložiek medzi banánmi a kávovníkovým zrnom. 

Kofermentáciu kávy a banánu musí farmár dôkladne sledovať a kontrolovať. Po ukončení tohto procesu nasleduje oddelenie kávy od banánov a následné sušenie.

Go Bananas od Goriffee - zrná

Všade samé banány

V Goriffee postavili tento blend tak, aby premytý Popayán Reserve tvoril akýsi neutrálny základ. Popayán Reserve dotvára sladkosť a jemnú aciditu výslednej kávy, kým druhá uletená zložka ho vystreľuje do inej galaxie. Banánové Castillo od Jaira Arcilu káve dodáva výraznú banánovú chuť a vôňu. V aróme kávy nájdete sladký banánovo-orieškový chlieb s jemnou škoricovou korenistosťou. V chuti dominuje znovu banán. Za horúca vo forme banánového chleba, za tepla a studena ako čerstvý zrelý banán. Spoza výrazného banánu vyliezajú sladké a korenisté vanilkové a škoricové chute a jemná acidita. Banán je v káve skutočne dominantný, no neutrálnejší. Popayán Reserve ho akoby ukľudňuje a jeho intenzitu znižuje. Vďaka tomu je káva vyvážená a banán vám neotupí všetky vaše zmysly.

Go Bananas od Goriffee - zalievanie kávy

Filter, espresso, cold brew i mliečne nápoje

Go Bananas je napražený svetlo. Preto sa káva ideálne hodí pre prípravu filtrovanej kávy. Ak nie ste fanúšikom filtrov, nebojte sa ísť do espressa či cold brew. Vo forme espressa vám Go Bananas odpáli dekel svojim vysokým funky faktorom, vysokou intenzitou chutí a plným telom. Ako Cold Brew sa Go Bananas ukáže v osviežujúcom a funky svetle. Úplný ideál do teplých letných dní. 

Vrchol fajnšmekerstva však dosiahnete, ak vyskúšate cappuccino či flat white. Banány a mlieko – úplný banánový milkshake.

Go Bananas od Goriffee - príprava kávy

Go Bananas: Príprava filtrovanej kávy

Primárne je Go Bananas určený na prípravu filtrovanej kávy. Recept, ktorý sa nám pre Go Bananas osvedčil najviac, využíva pomerne jemné mletie (20 klikov na mlynčeku Comandante), nižšiu teplotu vody (87 stupňov Celzia) a pomer 1:15. 

Pri kofermentovaných kávach sa často využívaju recepty s vyšším pomerom vody k namletej káve. V tomto prípade je však uletené banánové Castillo veľmi dobre vyvážené premytou kávou a aj pri pomere 1:15 je káva vyvážená a štruktúra krásne zamatová. 

Go Bananas sme pripravovali na dripperi Hario V60 s použitím filtračných papierov od firmy Cafec. Tie si na eshope Goriffee môžete kúpiť za mimoriadne priaznivú cenu: kliknite sem a pozrite si ju.

Recept Go Bananas Hario V60

20 g —> 300 ml (87°C)
20 klikov na mlynčeku Comandante 
0:00 – 0:30 60 ml (rýchly krúživý nálev a následný “blooming”)
0:30 – 1:00 90 ml (rýchly krúživý nálev)
1:00 – 1:40 150 ml (krúživý nálev a zamiešanie)
finálny čas extrakcie: cca 2:45-3:00

Go Bananas od Goriffee - hotová filtrovaná káva

Chuťový úlet

Takto pripravená filtrovaná káva je mimoriadne nezvyčajný úlet, na ktorý len tak nezabudnete. Banány sú výrazné a rozpozná ich aj kávový laik. Telo kávy je plné a štruktúra zamatová. Káva má vysokú sladkosť, jemnú aciditu a jemnú horkosť.

Kávy kofermentované s ovocím majú svojich odporcov, ale aj zástancov. Čo sa im však nemôže odoprieť, je zábavný faktor a funky faktor, ktorý do sveta kávy prinášajú. Konzumácia Go Bananas vám vyčaruje úsmev a pobavenie na tvári. Je to nezvyčajný zážitok, ktorý by ste si nemali nechať ujsť. 

Náš tip: pri nákupe na goriffee.com využite zľavový kód BLOGOKAVE10.

Goriffee Go Bananas
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close