sobota, 14 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Predstavujeme nové kávy

Go Bananas: Šialená káva od Goriffee

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
13. júna 2024
Go bananas od Goriffee - titulná fotka
Share on FacebookShare on Twitter

Gorila v logu slovenskej pražiarne Goriffee sa nezaprela a pre toto leto si pre vás pripravila uletenú banánovú kávu. Vďaka blendu dvoch kolumbijských káv s názvom Go Bananas prežijete kávový zážitok, na ktorý len tak nezabudnete. Ako sa však do kávy dostali banány? Poďte to zistiť.

Blend dvoch kolumbijských káv

Zmes Go Bananas sa skladá z dvoch káv vypestovaných v Kolumbii. Prvou, základnou zložkou, je Kolumbia Popayán Reserve. Túto kávu vypestovalo približne 50 malých farmárskych rodín v regióne Cauca. Zrná z týchto fariem odkúpila spoločnosť Cofinet, ktorá ich následne spracovala metódou washed (premytou metódou). 

Go Bananas - blend od Goriffee

Honey Wine Yeast Banana – čo to sakra je?

Lahodné chute premytej kávy doplnila druhá zložka blendu – odroda Castillo vypestovaná Jairom Arcilom. Ten svoje zrná spracoval experimentálnym spôsobom, ktorý nazval Honey Wine Yeast Banana. Čo sa za týmto zložitým názvom skrýva? 

Rozmeňme si to na drobné. Slovo honey predstavuje jeden zo základných spôsobov spracovania kávovníkových čerešní. Tie sú po zbere zbavené šupky a časti dužiny, zatiaľ čo určité množstvo dužiny ostáva prichytené na zrne a vytvára medový povlak. Takto spracované čerešne Jairo Arcila fermentuje za prítomnosti dvoch zložiek. Prvou zložkou sú zrelé banány (Banana). Kávovníkové zrno tak príde do priameho kontaktu s banánmi a ich šťavou. Zrno by však do seba nenasiaklo dostatok banánových chutí, ak by do zmesi Jairo neintrodukoval vínne kvasinky (Wine Yeast). Tie svojou mikrobiálnou aktivitou sprostredkúvajú výmenu aromatických a chuťových zložiek medzi banánmi a kávovníkovým zrnom. 

Kofermentáciu kávy a banánu musí farmár dôkladne sledovať a kontrolovať. Po ukončení tohto procesu nasleduje oddelenie kávy od banánov a následné sušenie.

Go Bananas od Goriffee - zrná

Všade samé banány

V Goriffee postavili tento blend tak, aby premytý Popayán Reserve tvoril akýsi neutrálny základ. Popayán Reserve dotvára sladkosť a jemnú aciditu výslednej kávy, kým druhá uletená zložka ho vystreľuje do inej galaxie. Banánové Castillo od Jaira Arcilu káve dodáva výraznú banánovú chuť a vôňu. V aróme kávy nájdete sladký banánovo-orieškový chlieb s jemnou škoricovou korenistosťou. V chuti dominuje znovu banán. Za horúca vo forme banánového chleba, za tepla a studena ako čerstvý zrelý banán. Spoza výrazného banánu vyliezajú sladké a korenisté vanilkové a škoricové chute a jemná acidita. Banán je v káve skutočne dominantný, no neutrálnejší. Popayán Reserve ho akoby ukľudňuje a jeho intenzitu znižuje. Vďaka tomu je káva vyvážená a banán vám neotupí všetky vaše zmysly.

Go Bananas od Goriffee - zalievanie kávy

Filter, espresso, cold brew i mliečne nápoje

Go Bananas je napražený svetlo. Preto sa káva ideálne hodí pre prípravu filtrovanej kávy. Ak nie ste fanúšikom filtrov, nebojte sa ísť do espressa či cold brew. Vo forme espressa vám Go Bananas odpáli dekel svojim vysokým funky faktorom, vysokou intenzitou chutí a plným telom. Ako Cold Brew sa Go Bananas ukáže v osviežujúcom a funky svetle. Úplný ideál do teplých letných dní. 

Vrchol fajnšmekerstva však dosiahnete, ak vyskúšate cappuccino či flat white. Banány a mlieko – úplný banánový milkshake.

Go Bananas od Goriffee - príprava kávy

Go Bananas: Príprava filtrovanej kávy

Primárne je Go Bananas určený na prípravu filtrovanej kávy. Recept, ktorý sa nám pre Go Bananas osvedčil najviac, využíva pomerne jemné mletie (20 klikov na mlynčeku Comandante), nižšiu teplotu vody (87 stupňov Celzia) a pomer 1:15. 

Pri kofermentovaných kávach sa často využívaju recepty s vyšším pomerom vody k namletej káve. V tomto prípade je však uletené banánové Castillo veľmi dobre vyvážené premytou kávou a aj pri pomere 1:15 je káva vyvážená a štruktúra krásne zamatová. 

Go Bananas sme pripravovali na dripperi Hario V60 s použitím filtračných papierov od firmy Cafec. Tie si na eshope Goriffee môžete kúpiť za mimoriadne priaznivú cenu: kliknite sem a pozrite si ju.

Recept Go Bananas Hario V60

20 g —> 300 ml (87°C)
20 klikov na mlynčeku Comandante 
0:00 – 0:30 60 ml (rýchly krúživý nálev a následný “blooming”)
0:30 – 1:00 90 ml (rýchly krúživý nálev)
1:00 – 1:40 150 ml (krúživý nálev a zamiešanie)
finálny čas extrakcie: cca 2:45-3:00

Go Bananas od Goriffee - hotová filtrovaná káva

Chuťový úlet

Takto pripravená filtrovaná káva je mimoriadne nezvyčajný úlet, na ktorý len tak nezabudnete. Banány sú výrazné a rozpozná ich aj kávový laik. Telo kávy je plné a štruktúra zamatová. Káva má vysokú sladkosť, jemnú aciditu a jemnú horkosť.

Kávy kofermentované s ovocím majú svojich odporcov, ale aj zástancov. Čo sa im však nemôže odoprieť, je zábavný faktor a funky faktor, ktorý do sveta kávy prinášajú. Konzumácia Go Bananas vám vyčaruje úsmev a pobavenie na tvári. Je to nezvyčajný zážitok, ktorý by ste si nemali nechať ujsť. 

Náš tip: pri nákupe na goriffee.com využite zľavový kód BLOGOKAVE10.

Goriffee Go Bananas
0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Goriffee
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
DeLonghi Rivelia - plnoautomatický kávovar

De’Longhi Rivelia: Vyskúšali sme nový kávovar s vymeniteľným násypníkom

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    13. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    13. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL