„Good vibes only.“ Heslo, ktoré v Coffeeine myslia smrteľne vážne a dokonca ho vložili do kávy. Ich najnovší jarný blend s rovnomenným názvom je pokusom zhmotniť dobrú náladu, slnečné rána a iskru, ktorú dňu dodá skvelá káva. Poďte so mnou Good Vibes Only 2025 od Coffeeinu ochutnať ešte predtým, než si ju objednáte. A to vám ručím, že ju objednáte!
Káva ako myšlienka
Táto káva je iná. Jej predstavenie nie je plné faktografických informácií, nadmorských výšok či spôsobov praženia. Stelesňuje pozitívne myslenie a dobrú náladu. Neveríte? Keď ju ovoniate a následne ochutnáte, vyčarí vám úsmev na tvári. Tohtosezónna jarná verzia Good Vibes Only je zábavná, svieža a chutná.
Good Vibes Only 2025 je sezónny blend troch výberových arabík v pomere 1:1:1. Nájdete v nej:
1. Etiópia Yirgacheffe (premyté spracovanie)
2. Keňa Kirinyaga (premyté spracovanie)
3. Jáva Argopuro (anaeróbna fermentácia)

Všetky tri zložky majú rovnaký podiel, no každá prináša niečo vlastné. Etiópia a Keňa káve dodávajú kvetinovosť a sviežosť, ktorá je typická pre africké kávy. Fermentovaná Jáva zase obohacuje telo, zvyšuje sladkosť a káve dodáva funky “vajb”.
Aká príprava jej sadne najlepšie? Akákoľvek! Good Vibes Only prichádza aj v roku 2025 v dvoch verziách: na filter a na espresso. Rovnaké zrná, iné praženie a rozdiel je na svete.
Good Vibes Only – filter verzia
Už keď som otvoril balíček pražený na filter, vedel som, že to bude jazda na pozitívnej vlne. Vzduch sa naplnil výrazne ovocnou arómou – cítil som nektárinky, pomaranč a jemný závan tropických plodov. Aróma dokonale odrážala zloženie blendu. Prepájala sviežu Afriku a funky fermentovanú Jávu.

Pripravil som si ju v klasickej “V60-ke” a hneď prvý nálev ma opantal. Chuť bola jasná a čistá, ale zároveň šťavnatá a zaujímavá. V popredí sa nachádzali zrelé jahody a tropické plody, ktoré postupne prechádzali do citrusov a pomarančovej kôry. V dochuti som objavil aj nepatrný náznak rumu či whisky.
Telo Good Vibes Only je presne “akurátne”. Je šťavnaté, no nie príliš ťažké. Ako keby ste pili ovocný džúsik s rumovým záverom. Dochuť je dlhá, rumová a citrusová. No čo vám poviem, je to filter, ktorý vyčaruje poriadne dobrý “vajb”.

Chcete recept? Tento mi chutil najviac:
Recept: Good Vibes Only filter Hario V60
16 g kávy
Stredne hrubé mletie (24 klikov Comandante)
240 ml vody (93 °C)
Nálevy:
0:00–0:30 – 50 ml (krúživý nálev, zamiešať dripperom)
0:30–1:00 – do 140 ml (krúživý nálev, zamiešať dripperom)
1:00–1:30 – do 240 ml (nálev do stredu, zamiešať dripperom)
Extrakčný čas: cca 2:45

Good Vibes Only – espresso verzia
Espresso roast Good Vibes Only je síce o čosi tmavší, no stále si zachováva ovocného ducha. Kávu som si pripravil v pákovom kávovare, no nemusíte sa báť ani prípravy v automate. V oboch prípadoch vám ponúkne krásnu vyváženosť a komplexnosť chutí. Acidita je na espresse živá, no nie ostrá, a sladkosť bombová. Akoby ste si do úst vložili ovocný džem.
V mojej šálke sa miešali jahody, tmavé bobuľové ovocie a červený grep. Sladkosť a telo podčiarkovali tóny karamelu a rumu. Ak máte radi ovocné espresso, ale nechcete, aby vám acidita stiahla jazyk, toto je vaša šálka kávy. Takto vybalansované espresso je skvelé vo svojej čistej forme, ale aj v mlieku.

Recept Good Vibes Only espresso:
Pomer (ratio): 1:2 až 1:2,5
Teplota extrakcie: 93 °C
Čas extrakcie: 28 – 30 sekúnd
Ak používate automatický kávovar, odporúčam:
• čo najjemnejšie mletie
• vysokú vstupnú dávku
• stredný objem vody použitej na extrakciu

Nie je to len káva, je to stav mysle
Good Vibes Only 2025 nie je len taký hocijaký blend. Je to pripomienka, že jar je tu a s ňou aj dobrá nálada. A dokonca aj balíček výberovej kávy môže zlepšiť deň. Či ste fanúšikom espressa alebo filtrovanej kávy, v oboch verziách vás Good Vibes Only zaplaví príjemnou ovocnosťou, šťavnatosťou a balansom.Kávu nájdete na eshope pražiarne Coffeein coffeein.sk, ale neváhajte dlho – sezóna je krátka a dobré “vajby” sa míňajú rýchlejšie, než si myslíte. So zľavovým kódom BLOGOKAVE10 sa vám bude nakupovať o niečo príjemnejšie.