piatok, 9 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Goriffee na love v Kolumbii: Pražiareň zohnala kávu fermentovanú v pivnom tanku

Ladislav Király Od Ladislav Király
30. novembra 2023
Erik Šimšík - Goriffee - cupping
Share on FacebookShare on Twitter

Traja zástupcovia slovenskej pražiarne kávy Goriffee pred niekoľkými týždňami absolvovali trip po Kolumbii. Erik Šimšík, Matej Hambalko a Peter Kučerka navštívili viacero kávovníkových fariem a nadväzovali kontakty, z ktorých by v budúcnosti mohli ťažiť.

Videli toho veľa a časť zážitkov si môžete pripomenúť prostredníctvom instagramového účtu @goriffee, kde sú archivované vo forme reelsov, prípadne výberu storiek. Blog o káve vyspovedal spoluzakladateľa Goriffee Erika Šimšíka, ktorý prezradil množstvo zaujímavostí a napríklad aj to, že v budúcom roku pražiareň predstaví lot kávy fermentovaný v pivnom tanku. Pochádzať bude práve z Kolumbie.

Náš tip: na eshope goriffee.com môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Erik Šimšík z pražiarne Goriffee
Erik Šimšík.

Prečo ste sa rozhodli vycestovať práve do Kolumbie? Malo to nejaký špecifický dôvod?

„Postupne navštevujeme rôzne pestovateľské krajiny či už v Afrike alebo Amerike. Po Guatemale a Nikarague prišiel na rad náš veľký sen, ktorým bola Kolumbia.“

Koľko vás vycestovalo a koľko približne taká cesta finančne vyjde?

„Boli sme traja a na takýto dvojtýždňový trip človek potrebuje približne 2 000 eur. Keď to mám rozmeniť na drobné, tak letenky do Kolumbie a následne aj v rámci krajiny, predstavovali približne 65 percent celého rozpočtu.“

Erik Šimšík a Matej Hambalko v Kolumbii
Gorifáci Erik Šimšík a Matej Hambalko.

Ktoré farmy alebo spracovateľské stanice ste navštívili?

„Navštívili sme štyri kolumbijské regióny, z ktorých dva boli významné kávové regióny – Arménia a Huila. Ležia na tzv. kávovej osi, kde sa pestuje najviac kolumbijskej kávy. Navštívili sme viacero našich partnerov, s ktorými spolupracujeme dlhšie obdobie. Spomeniem napríklad Arcilovcov, prípadne farmárov okolo Freda Bertoloneho. Bol mimoriadny zážitok vidieť, ako je pestovanie kávy v Kolumbii decentralizované. Narážam tým na to, že malí farmári majú dosah na spôsob pestovania, ale aj spracovania. Neboja sa experimentovať a celková atmosféra sa nesie vo veľmi kreatívnom duchu. V Kolumbii sa aj preto pestuje naozaj skvelá káva a vďaka ochote farmárov skúšať nové veci si myslím, že Kolumbia bude aj naďalej patriť k najobľúbenejším originom.“

Spomínal si, že ste boli aj za Jairom Arcilom, ktorého špeciálne macerácie sme mali možnosť ochutnať už mnohí. Aký je to človek?

„Jaira sme bohužiaľ nestretli, keďže bol po operácii a nemohol sa nám venovať. Mali sme však možnosť tráviť čas s jeho synom Felipem (video TU), ktorý stojí za experimentovaním s ovocnými maceráciami.“

Erik Šimšík - pink Gesha
Erik Šimšík pri farme s odrodou pink Gesha.

Aký je váš pohľad na macerácie a podobné „úpravy“ chuťových vlastností kávy?

„V prvom rade chcem povedať, že toto spracovanie treba chápať v širšom kontexte. Kolumbia je momentálne epicentrom experimentovania. Macerácie s vínnymi kvasinkami, ktoré rozložia ovocie a prenášajú chuťové vlastnosti do kávy, sú len jedným zo smerov. Ďalším smerom sú infúzované kávy, kde sa chuťové vlastnosti dosahujú pridaním esenciálnych olejov. To sú presne tie kávy, ktoré chutia ako piňacoláda alebo jahodový shake, ale tak zvláštne, akoby mydlovo. Infúzované kávy sú pre nás už za hranicou tolerovateľnosti, pretože logika za nimi je veľmi jednoduchá: zobrať menej kvalitnú kávu, naliať do nej esenciálny olej a predať ju za veľa peňazí. Takéto kávy chutia veľmi intenzívne, čo je podľa mňa aj príčinou ich popularity. Čo je horšie, ich producenti sa často tvária, že celý proces je naturálny, čo však nie je pravda. Dosť to pripomína návrat do 90. rokov, kedy sa bežne predávali infúzované kávy a čaje veľmi pochybnej kvality. Chuťové vlastnosti sa pri nich dosahovali parfumovaním.“

Keďže musia takto špekulovať, asi nie je ľahké predať kávu, prípadne sa odlíšiť. Ako sa vlastne majú ľudia, ktorí pestujú a spracovávajú výberovú alebo komoditnú kávu? Dokážu si dobre zarobiť? Oproti zvyšku populácie žijú priemerne, podpriemerne alebo nadpriemerne?

„Poľnohospodárstvo je náročná a zle platená práca aj u nás v EÚ, nie len v krajinách tretieho sveta. Okrem majiteľov obrích fariem a haciend vedie väčšina farmárov veľmi skromný život.“

kvet, plody a zrnká kávovníka
Kvet kávovníka, plod a jeho zrnká.

Koľko zarába priemerný zberač?

„Zberač pozbiera zhruba 100 kilogramov čerešní denne, pričom za deň zarába 8 až 10 dolárov. Toto dobre vysvetľuje, prečo je obrovský nedostatok zberačov. Problém sa navyše stále prehlbuje, pretože najmä mladí ľudia nemajú záujem o náročnú a zároveň zle platenú prácu. Ako sa bude káva zbierať v budúcnosti je jednou z najväčších výziev, ktoré bude musieť kávový priemysel vyriešiť.“

V Brazílii sa na nekonečných plantážach kávovníky oberajú strojmi. Je pravda, že v Kolumbii prebieha zber iba ručne? Prečo?

„Áno, je to pravda. Inak to ani nie je možné, pretože terén je tak kopcovitý a náročný, že je nemysliteľné, aby sa tam dostali akékoľvek stroje. Čo je na jednej strane nevýhoda, pretože je náročnejšie čerešne pozbierať, ale zároveň je to výhoda, lebo už pri zbere prebieha selekcia.“

Ktoré sú najpopulárnejšie pestované odrody/variety v Kolumbii? Existujú nejaké konkrétne typy, ktoré sa k tamojšiemu podnebiu najviac hodia?

„V Kolumbii najčastejšie nájdeme šľachtence, ktoré sú úplne alebo čiastočne odolné voči listovej plesni. Populárne sú tam preto variety colombia a caturra. Mimoriadne populárna je aj kolumbijská varieta pink bourbon, ktorá je prirodzenou mutáciou variety bourbon. Mnoho fariem pestuje aj geshu a iné tropické variety.“

životný cyklus kávovníkovej čerešne
Životný cyklus kávovníkovej čerešne.

Na Instagrame @goriffee som pozorne sledoval priebeh vášho kolumbijského dobrodružstva. Na jednej storke som videl aj fotku troch čerešní rôznych variet. Sú medzi jednotlivými varietami na prvý pohľad veľké rozdiely? Vyzerajú čerešne viditeľne inak? Prípadne aj inak chutia?

„Určite je medzi nimi vizuálny rozdiel, čerešne sa líšia farebne i veľkosťami. Ale našli sme aj chuťový rozdiel a môžem povedať, že rôzne variety majú rôzny profil už pri ochutnaní surovej čerešne. Niektoré chutili ako zrelý ananás a niektoré skôr štipľavo, paprikovo. Rozdiely v chuti čerešne napovedajú rozdiely v chuti pri samotnom zrne.“

Zaujali ma aj vaše fotky pri stromoch liberiky. Väčšinou všetci pijeme arabiku, na trhu je dostupná aj robusta, ale liberika je unikát. O čo sú iné stromy liberiky od stromov arabiky a canephory/robusty?

„Liberica je odroda, ktorá bola identifikovaná v Libérii, ale pestuje sa najmä v juhovýchodnej Ázii, hlavne na Filipínach či v Malajzii. Kedysi bola zbieraná a miešaná s robustou, keďže neexistovali kupci, ktorí by mali záujem o vytriedenú libericu, ale to sa v posledných rokoch mení. Hlavný rozdiel medzi libericou a ostanými odrodami je zjavný na prvý pohľad. Listy, čerešne aj krík sú omnoho väčšie ako arabica a canephora. Liberica je zároveň omnoho odolnejšia oproti voči chorobám kávovníka a dá sa pestovať v nižších nadmorských výškach. Čiže môžeme očakávať, že sa s ňou budeme stretávať čoraz častejšie.“

Erik Šimšík a Matej Hambalko vyberajú nové kávy
Hľadanie najlepšej kávy.

Do tohto všetkého vstupuje aj globálne otepľovanie. Dotýkajú sa klimatické zmeny aj Kolumbie? Je to výraznejšie ako u nás? Aký vplyv má otepľovanie na pestovanie kávy?

„Klimatická zmena je obrovský problém, ktorý sa dotýka celého sveta a samozrejme aj Kolumbie. Vzory počasia sa menia po celej zemeguli, počasie sa stáva nepredvídateľným a tým pádom je veľmi náročné sa prispôsobiť. Jeden deň je teplo, ďalší prší a ďalší extrémne fúka vietor. Čoraz menej sa stretávame s dlhšími obdobiami, ktoré spája jeden typ počasia, a to vytvára nekončiaci stres a nepredvídateľné náklady. Obdobia sucha striedajú obdobia intenzívnych zrážok, ktoré majú tendenciu tvoriť potopu. Toto vplýva aj na životný cyklus kávovníkov a častokrát sa stáva, že dozrievanie čerešní ovplyvňuje nedostatok alebo prebytok zrážok, prípadne že sušenie prebieha vo veľmi vlhkom prostredí, čo ovplyvňuje životnosť kávovníkového zrna. Ale asi najväčším strašiakom je vidina sucha, ktoré sa v rôznych regiónoch objavuje čoraz častejšie.“

Našli ste nejaké fajnové kávy, ktoré budeme môcť onedlho ochutnať?

„Našli sme naozaj veľké bomby a celkovo bude naša selekcia v roku 2024 do veľkej miery o Kolumbii a rôznych väčších či menších unikátnych lotoch. Našli sme kávy pre rôzne kategórie od lacnejšieho espressa až po experimentálne spracované nanoloty. Spomeniem napríklad lot od nášho partnera Oscara, ktorý bol 300 hodín fermentovaný v pivnom tanku.“

Viac informácií o Goriffee nájdete na webovej stránke goriffee.com, prípadne na Instagrame @goriffee. Na eshope môžete využiť aj zľavový kód BLOGOKAVE10.

Erik Šimšík a Matej Hambalko na farme v Kolumbii
Nazdravíčko.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Goriffee
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
recenzia vianočnej kávy z lidla

Recenzia vianočnej kávy z Lidla: Ligotavé uhlie, ktoré je urážkou kávy i Vianoc

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL