Slovenská pražiareň Grand Roastery má svoje sídlo v malebnom prostredí Bardejovských Kúpeľov, no ich kávový výber siaha poriadne ďaleko. Ich dve najnovšie výberové kávy prichádzajú z môjho obľúbeného kávového originu – ďalekej Kostariky. Obe toho majú spoločného viac než len pôvod. Sú pražené svetlo, primárne určené na filter, no moderní espresso dobrodruhovia si v nich tiež prídu na svoje. Ochutnajme ich a vyskúšajme jednu super novinku, ktorú si pre vás v Grand Roastery pripravili na zadnej strane balíčkov.

Geisha La Abejilla: Trópy a medovina
Hneď pri otvorení balíčka Geishe La Abejilla som vedel, že pôjde o veľmi zaujímavú kávu. Aróma je plná tropického ovocia, s dominantným ananásom a sladkou marakujou, ktoré dopĺňa jemná medová linka.

Prípravou sa chuť krásne rozvinie – tropické ovocie, medová sladkosť a jemný alkoholový podtón tancujú na jazyku v harmonickom rytme. Acidita je živá, no nerušivá, telo stredne ťažké, až krémové, a dochuť? Medovina. Jemná, alkoholovo-sladká stopa, ktorá ostáva na jazyku ešte dlho po dopití.
Táto geisha je poriadne vytunená – je to sofistikovaná a komplexná káva, ktorá zaujme každého, kto má rád bohaté ovocné profily a fermentované kávy.

Tobosi Rum Aged: Sladký dezertný filter s nádychom rumu vhodný aj na espresso
Oproti geishi La Abejilla je Tobosi Rum Aged úplne inou šálkou kávy. Už pri prvom privoňaní vás obklopí hrejivá vôňa čokolády a korenín s jemným doťukom rumu. Chuť je dominantne sladká, s kakaovo-karamelovým základom, ktorý dopĺňajú tóny sušeného ovocia a korenia. Alkoholové tóny nie sú rušivé – práve naopak, v dochuti vytvárajú jemný rumový dozvuk, ktorý pôsobí elegantne a nevtieravo. Telo kávy je plné a textúra hladká, zamatová. Tobosi Rum Aged pôsobí krásne uhladene, vyvážene a sladko.

Tento filter je ako stvorený pre tých, čo majú radi sladké, zamatové kávy s netradičným spracovaním. A ak máte radi espresso s netypickým charakterom – skúste ho. Sladkosť a rumové tóny túto kávu priam predurčujú k príprave zaujímavého espressa či mliečnych nápojov.

Recepty priamo z Bardejova
Skvelou novinkou je, že Grand Roastery sa rozhodla na zadnú stranu svojich balení pridať odporúčané recepty. A musím povedať – fungujú výborne. Obe kávy som skúšal práve podľa týchto receptúr a výsledok stál za to. Nielenže výrazne uľahčujú prípravu, ale zároveň vám umožnia vychutnať kávu tak, ako ju zamýšľala samotná pražiareň.

La Abejilla Geisha – recept Hario V60
Mletie: 22 klikov Comandante
Dávka kávy: 20 g
Výsledné množstvo kávy: 360 g
Teplota vody: 95 °C
Nálevy:
0:00 – do 72 g (blooming)
0:40 – do 144 g
1:00 – do 216 g
1:25 – do 288 g
1:50 – do 360 g
Celkový čas extrakcie: cca 2:30

Tobosi Rum Aged – recept Hario V60
Mletie: 13 klikov Comandante
Dávka kávy: 15 g
Výsledné množstvo kávy: 255 g
Teplota vody: 90 °C
Nálevy:
0:00 – do 50 g (blooming)
0:30 – do 155 g
1:10 – do 255 g
Celkový čas extrakcie: cca 2:15

Jedna krajina pôvodu, dve odlišné kávy
Kostarika v podaní Grand Roastery ukazuje, aký pestrý vie byť svet výberovej kávy. La Abejilla Geisha je tropická, ovocná a komplexná, zatiaľ čo Tobosi Rum Aged ponúka sladký, zamatový zážitok s rumovou čerešničkou na torte. Obidve kávy zanechávajú silný dojem a nezabudnuteľný aromatický aj chuťový zážitok. Ak ste zvedaví, ako chutí Kostarika v rukách pražiarov z Bardejova, určite tieto kávy ochutnajte a pri nákupe na grandroastery.sk nezabudnite na zľavový kód BLOGOKAVE10. A možno si tak ako ja poviete: výberovka od Grand Roastery je ozaj grandiózna.