streda, 19 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Exkluzívne

Habesh Coffee: Etiópska kávová kultúra dobýja slovenský trh

Ladislav Király Od Ladislav Király
6. decembra 2020
Habesh Coffee

Počuli ste už o značke Habesh Coffee? Vlastní ju Žilinčan Martin Vavrík, ktorý sa venuje výhradne etiópskej káve. Viac vám prezradíme v článku.

Share on FacebookShare on Twitter

Keď sme sa obzerali po domácom kávovom trhu a hľadali vhodné spoločnosti pre možnú budúcu spoluprácu, chceli sme nájsť niekoho ani nie malého, ale ani nie príliš veľkého. Jednoducho niekoho tak akurát. Do toho prišlo echo na „Habesh Coffee“ a dostavil sa ten známy „hell-yeah“ okamih. To je presne ono!

Skúsili sme nadviazať kontakt a vyšlo to, pretože sme narazili na veľmi ochotného chlapíka menom Martin Vavrík. Prečo sa jeho značka i kávy volajú Habesh? A prečo sú všetky z Etiópie? Viac vám prezradíme v aktuálnom rozhovore.

Prvý kontakt s Etiópiou a inšpirácia pre Habesh Coffee

„Do tejto africkej krajiny som sa dostal vďaka rodinnému známemu, Etiópčanovi, ktorý študoval v Žiline,“ prezradil Martin Vavrík v rozhovore pre Blog o káve. „Vyrazil som tam so skupinkou známych a rozhodli sme sa, že trochu spoznáme tamojšiu podnikateľskú kultúru. Išli sme si urobiť prieskum trhu a možno sme ani presne nevedeli, čo konkrétne hľadáme, ale našli sme kávu…“

Etiópia je považovaná za historický domov kávy a legendu o pastierovi Kaldim, ktorého kozy začali po zjedení kávových čerešní prekypovať energiou, už asi poznáte. „Káva je v Etiópii prezentovaná doslova na každom kroku a každý, kto túto krajinu navštívi, sa o nej niečo naučí. Myslím si, že každý, kto sa tam raz ocitne, by mal zažiť známu etiópsku kávovú ceremóniu.“

Nákazlivé nahliadnutie do sveta kávy

„V mojom prípade je tak trochu paradoxné, že kávu som predtým pil dosť málo. Až priamo v Etiópii som si dokázal lepšie uvedomiť, čo to ten čierny horkastý nápoj vlastne je. Stalo sa tak vďaka rozprávaniu tamojších ľudí, vďaka zážitkom zo spomínanej kávovej ceremónie, ale aj vďaka návštevám fabriky na triedenie kávových zŕn, pražiarní i plantáží. Podarilo sa mi nahliadnuť do sveta kávy, a to tým najlepším možným spôsobom. Takto sa to všetko začalo,“ pokračoval Žilinčan.

Habesh Coffee

Martin navštívil Etiópiu dovedna šesťkrát a stretol sa s množstvom zaujímavých ľudí. „S niektorými sme ihneď urobili prvé malé obchody a vybudovali sme si základ do budúcnosti. Prvé experimenty sme realizovali ešte v rokoch 2014 a 2015. Nebolo to však ľahké, pretože nastávali dva základné problémy. Prvým bol ten, že síce nám nasľubovali hory-doly, ale napokon to všetko trvalo veľmi dlho…“

Obchodníci chcú predávať veľké objemy

A ten druhý problém? „Tak s tým sa trápim do dnešných dní – obchodujem len malé objemy. Väčšina exportérov zelenej kávy sa so mnou ani nechcela baviť, pretože ich minimom bol predaj celého kontajnera. A to je okolo 19 ton surovej kávy!“

Napokon sa však predsa len podarilo nadviazať spoluprácu so spoločnosťou, ktorá vie predať aj menšie množstvo kávy. „Zameriava sa najmä na výberovú kávu, má vlastné spracovateľské stanice a tamojšie regióny podporuje výstavbou škôl,“ prezradil Martin Vavrík naznačujúc, že ak si kúpite kávu značky Habesh Coffee, nepriamo podporíte aj dobrú vec.

Unikátna anaeróbna káva na Slovensku

„V tomto roku sa nám podarilo doviezť aj naozaj unikátnu kávu, ktorá je anaeróbne spracovaná a tri dni fermentovala v plastových vreciach, aby sa rozvinuli jej ovocné chute a aróma. Pochádza z regiónu Aricha. Táto „anaeróbka“ je asi to najlepšie, čo sme zatiaľ mali v ponuke a mám z nej veľkú radosť.“

„Musím prezradiť, že vďaka nám sa dostala aj do ponuky Peťa, jedného z top slovenských pražiarov výberovej kávy v pražiarni Concept Coffee. Takmer každý, kto ju ochutnal, v nej cítil výraznú chuť po ovocí, najmä jahôd, no nie každý to ocenil. Predsa len, väčšina našich zákazníkov si potrpí na tradičnejších kávových chutiach,“ usmial sa Martin Vavrík.

predajňa kávy v Žiline, Habesh Coffee

Čo to znamená Habesh?

Náš respondent nám následne prezradil aj to, prečo sa jeho značka volá Habesh: „Habeš je dávny názov pre Etiópiu. Keď poviete v Etiópii slovo Habesha, väčšina ho pochopí ako slovo „Etiópčan“, „etiópsky“. Termín Habesha zahŕňa etnickú skupinu ľudí žijúcu v tzv. rohu Afriky, najmä Etiópčanov a Eritrejcov. A teda my sa týmto názvom snažíme prezentovať etiópsku kávu.“

To vysvetľuje, prečo sa žilinská spoločnosť orientuje len na etiópske kávy. Iné v jej ponuke nenájdete a ako nám majiteľ priznal, „má to svoje výhody i nevýhody.“ Avšak pražiarní, ktoré ponúkajú kávy z celého sveta, je mnoho. Táto cesta je už prejdená, priam vyšliapaná.

Habesh Coffee: Radšej jednu vec, ale poriadne

„Skôr som zástanca toho, aby sme radšej robili jednu vec, ale poriadne,“ zdôraznil M. Vavrík. „Aj preto som sa zameral na jednu krajinu. To však neznamená, že na výber máme len jeden druh kávy, pretože našu ponuku sa snažíme diverzifikovať spôsobmi praženia kávy, kávami rôznych spracovaní, či kávami z rôznych regiónov Etiópie.“

Sto ľudí, sto chutí – káva nemusí chutiť každému

Väčšina produktov spadajúcich pod Habesh Coffee sa praží v Bratislave, avšak výberové kávy praží spoločnosť KARMA Coffee z Liptovského Mikuláša. Nuž a keďže sa Martin nebojí skúšať nové veci, táto kultúra sa prenáša aj na  Habesh Coffee. „Ja som človek, ktorý rád experimentuje tak s jedlom, ako aj s nápojmi. Rád skúšam nové a moderné veci a aj preto som sa pri pití postupne začal zameriavať na svetlejšie pražené kávy. Tie mi vyhovujú.“

„Z mojich skúseností usudzujem, že mnoho ľudí dnes vyhľadáva práve to „niečo iné“ a vie, že v televíznej reklame alebo obchodnom dome by to našli len ťažko. My sa snažíme prinášať ľudom niečo nové a vôbec nám nevadí, že nie každý náš produkt chutí každému. Veď každý dávno vie, že sto ľudí, sto chutí. A na celom tomto kávovom svete je najkrajšie to, že všetci máme na výber nekonečno možností,“ dodal Martin Vavrík.

Habesh Coffee - Etiópia

1x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: Habeshrozhovor
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

ĎALŠÍ ČLÁNOK
Benátska káva na Slovensku

Benátska káva aj na Slovensku: Caffé del Doge praží tri tony kávy denne

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

bezkofeínové kávy od COFFEEINu

Bezkofeínová nálož od COFFEEINu: Päť decafov na espresso

18. novembra 2025
Káva Čaj Čokoláda Košice

Festival Káva Čaj Čokoláda Košice 2025: najchutnejší záver roka v Kunsthalle

18. novembra 2025
Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee instantná káva jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

bezkofeínové kávy od COFFEEINu

Bezkofeínová nálož od COFFEEINu: Päť decafov na espresso

18. novembra 2025
Káva Čaj Čokoláda Košice

Festival Káva Čaj Čokoláda Košice 2025: najchutnejší záver roka v Kunsthalle

18. novembra 2025
Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL