Halloweenska rozprávka o tekvicovom dripperi
Jeden Kráľ mal dvoch baristov, ktorých si varoval ako oči v hlave. Keď už začalo lístie padať a teploty klesať, prišlo mu na um vyskúšať niečo, čo sa dovtedy v jeho kráľovstve nerobilo. I ťažko mu bolo predstaviť svoj nápad podriadeným, aby ho nepokladali za úplného Kráľa-blázna.
Nabral však odvahu, privolal baristov i riekol: “Baristi moji, čo keby sme oprobovali spraviť dripper T60?”
Baristi len vyvaľovali oči, pozerali sem i tam, lež slovo žiadne im na rozum neprichádzalo. “Čo by to malo byť, vaše veličenstvo?” spýtali sa.
Kráľ bez váhania prehlásil: “No predsa dripper z tekvice vyrobený!”
Cesta za čarovným dripperom
Milí čitatelia, vitajte pri halloweenskej rozprávke Dripper nad zlato. Sledujte udatné kroky a činy mladých baristov, ktorých mocný Kráľ vyslal na výpravu za nezvyčajnými výmyslami internetu.
Baristi sa zhostili svojej úlohy a začali zbierať potrebné zázračné predmety. Bolo im však nad slnko jasnejšie, že Kráľ im neudelil jednoduchú úlohu.
Roznieslo sa po celom kráľovstve ležiacom na ulici Zvonárskej 12, po celom meste Košice, ba i krajine, že baristi zháňajú tú najlepšiu kávu, s ktorou môžu Kráľov dripper T60 otestovať. Ľudia baristov vodili po horách, po dolinách, po pražiarňach ďalekých i blízkych. Nikde ani kúska takej kávy, ktorá by naplnila Kráľove očakávania. Baristi zúfali, strácali nádej.
Záchranca Severan
Boli to chvíle otupné, keď tu zrazu kdesi z húštin popradského regiónu vyskočil Oto Brtáň, pražiar z pražiarne kávy Severan.
I sebavedomo sa pred baristov postavil a začal vetiť: “Ja mám pre vás takú kávu, že sa vášmu Kráľovi vlasy dupkom postavia! Haa, čo postavia, ba priam sami narastú od toľkej delikátnosti!”
Nadšení baristi chytro privoňali ku káve Jáva Argopuro od slaviänskeho pestovateľa Luku Ondrišáka zo vzdialeného indonézskeho kráľovstva a uznanlivo prikývli. Oto ich veruže nešalil.
Baristi sa so svojim darom ešte v ten večer ponáhľali späť do kráľovstva. Keď Kráľovi pripravili filter z 36 hodín macerovanej Jávy, ten div neodpadol. Nad kávou s arómou rumu, whisky a s chuťou červeného pomaranča, trstinového cukru i sladkých praliniek spoločne slastne ujúkali i radovali sa.
Ta skadzi tekvicu zobereme?
Ibaže Kráľ zvraštil mohutné obočie a baristov upozornil, že ešte jedna surovina im schybuje. Tá najdôležitejšia. Potecha sa rýchlo pominula. “Ta skadzi tekvicu zobereme?” s hlavou v smútku jachtali baristi.
Slnko zašlo, tma praveliká, a na oči všetkých živých i neživých sadal spánok. Na prípravu drippera T60 im pramálo času ostávalo. Vybrali sa znovu na svoju púť.
Kde sa vzala, tam sa vzala – postavila sa im do cesty stará žena. “Ej, baristi, čo ste takí uplakaní?”
Baristi na to: “Ach, starká, keby ste len vedeli, čo od nás náš Kráľ žiada. Biednych baristov tekvicu hľadať po celej šírej krajine posiela. Kadiaľ sa len pobrať a kde tú prekliatu vec nájsť?”
Zrazu udialo sa niečo nevídané. Starká zhodila svoj plášť a div sa svetu, bola to čarodejnica. Chrabrí baristi si takmer oči vyočili, keď pred nimi vyčarovala presne taký dripper z tekvice, aký mal Kráľ na mysli. Baristi jej nestihli ani poďakovať, viac jej už nebolo. Kde zmizla, tam zmizla, baristi ostali v lese osamotení ako dva prsty. I rezko vykročili smerom do kráľovského laboratória na Zvonárskej 12 v košickom chotári.
Šťastný koniec
Naradostene kráľovi riekli, že splnili úlohu, ktorú im zadal. Našli najlepšiu kávu v krajine i dripper tekvicový. Ostávalo už len vyskúšať samotnú funkčnosť vynálezu. Baristi namleli Jávu Argopuro, do drippera vložili filtračný papier a “brewing” započal. Vodu do neho nalievali zľava-doprava, krížom-krážom.
Baristi po zdĺhavej príprave priniesli hotovú filtrovanú kávu Kráľovi.
Kráľ, sťa obarený, neveril vlastným očúm: “Júúúj to je ale dobrô. Vravel som vám, bedač, že taktô sa to robí. Dripperu T60 udeľujem 8 bodov z 10. Jedon vydarený sladký filter!”
Podarená realita
No, a teraz vážne. Pripravili sme pre vás ďalšiu časť série, v ktorej skúšame rôzne internetové trendy. Najnovším, ktorý nás zaujal, je dripper vyrobený z tekvice. Je Halloween, alebo Sviatok všech svätých, a práve teraz bol ideálny čas odskúšať funkčnosť tohto nevídaného drippera.
Inšpirácia:
Na jeho prípravu naozaj nepotrebujete veľa – jedine tekvicu a kávu vhodnú na filter. My sme siahli po Jáve Argopuro z popradskej pražiarne Severan. Z tekvice jednoducho vyrežte dripper a pustite sa do prípravy.
Na výsledok sme boli skutočne veľmi zvedaví. Náš posledný pokus vytvoriť dripper z ananásu totiž nedopadol najslávnejšie. Tentokrát to však bolo o dosť lepšie. Výslednú chuť filtra samotná tekvica nijako neovplyvnila. V káve ostala zachovaná chuť červeného pomaranču, praliniek a trstinového cukru. Preto tomuto experimentu s tekvicovým dripperom T60 udeľujeme 8 bodov z 10.
Chcete vidieť celý proces prípravy? Pozrite si strašidelné halloweenske video, ktoré vám bude naháňať husiu kožu:
Zdroj: Pavol Dobšinský, Prostonárodné slovenské povesti (Tretí zväzok)