pondelok, 9 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Kávové trendy sociálnych sietí

Halloweenska rozprávka o tekvicovom dripperi

Gabriela Drenková Od Gabriela Drenková
31. októbra 2023
tekvicový dripper T60 a káva z pražiarne Severan
Share on FacebookShare on Twitter

Jeden Kráľ mal dvoch baristov, ktorých si varoval ako oči v hlave. Keď už začalo lístie padať a teploty klesať, prišlo mu na um vyskúšať niečo, čo sa dovtedy v jeho kráľovstve nerobilo. I ťažko mu bolo predstaviť svoj nápad podriadeným, aby ho nepokladali za úplného Kráľa-blázna. 

Nabral však odvahu, privolal baristov i riekol: “Baristi moji, čo keby sme oprobovali spraviť dripper T60?” 

Baristi len vyvaľovali oči, pozerali sem i tam, lež slovo žiadne im na rozum neprichádzalo. “Čo by to malo byť, vaše veličenstvo?” spýtali sa.

Kráľ bez váhania prehlásil: “No predsa dripper z tekvice vyrobený!” 

tekvicový dripper T60 a Jáva Argopuro z pražiarne Severan

Cesta za čarovným dripperom

Milí čitatelia, vitajte pri halloweenskej rozprávke Dripper nad zlato. Sledujte udatné kroky a činy mladých baristov, ktorých mocný Kráľ vyslal na výpravu za nezvyčajnými výmyslami internetu. 

Baristi sa zhostili svojej úlohy a začali zbierať potrebné zázračné predmety. Bolo im však nad slnko jasnejšie, že Kráľ im neudelil jednoduchú úlohu. 

Roznieslo sa po celom kráľovstve ležiacom na ulici Zvonárskej 12, po celom meste Košice, ba i krajine, že baristi zháňajú tú najlepšiu kávu, s ktorou môžu Kráľov dripper T60 otestovať. Ľudia baristov vodili po horách, po dolinách, po pražiarňach ďalekých i blízkych. Nikde ani kúska takej kávy, ktorá by naplnila Kráľove očakávania. Baristi zúfali, strácali nádej. 

Záchranca Severan

Boli to chvíle otupné, keď tu zrazu kdesi z húštin popradského regiónu vyskočil Oto Brtáň, pražiar z pražiarne kávy Severan. 

I sebavedomo sa pred baristov postavil a začal vetiť: “Ja mám pre vás takú kávu, že sa vášmu Kráľovi vlasy dupkom postavia! Haa, čo postavia, ba priam sami narastú od toľkej delikátnosti!”

pražiareň Severan - Indonézia - Jáva Argopuro

Nadšení baristi chytro privoňali ku káve Jáva Argopuro od slaviänskeho pestovateľa Luku Ondrišáka zo vzdialeného indonézskeho kráľovstva a uznanlivo prikývli. Oto ich veruže nešalil.

Baristi sa so svojim darom ešte v ten večer ponáhľali späť do kráľovstva. Keď Kráľovi pripravili filter z 36 hodín macerovanej Jávy, ten div neodpadol. Nad kávou s arómou rumu, whisky a s chuťou červeného pomaranča, trstinového cukru i sladkých praliniek spoločne slastne ujúkali i radovali sa.

Ta skadzi tekvicu zobereme?

Ibaže Kráľ zvraštil mohutné obočie a baristov upozornil, že ešte jedna surovina im schybuje. Tá najdôležitejšia. Potecha sa rýchlo pominula. “Ta skadzi tekvicu zobereme?” s hlavou v smútku jachtali baristi. 

Slnko zašlo, tma praveliká, a na oči všetkých živých i neživých sadal spánok. Na prípravu drippera T60 im pramálo času ostávalo. Vybrali sa znovu na svoju púť. 

Kde sa vzala, tam sa vzala – postavila sa im do cesty stará žena. “Ej, baristi, čo ste takí uplakaní?” 

Baristi na to: “Ach, starká, keby ste len vedeli, čo od nás náš Kráľ žiada. Biednych baristov tekvicu hľadať po celej šírej krajine posiela. Kadiaľ sa len pobrať a kde tú prekliatu vec nájsť?”

Zrazu udialo sa niečo nevídané. Starká zhodila svoj plášť a div sa svetu, bola to čarodejnica. Chrabrí baristi si takmer oči vyočili, keď pred nimi vyčarovala presne taký dripper z tekvice, aký mal Kráľ na mysli. Baristi jej nestihli ani poďakovať, viac jej už nebolo. Kde zmizla, tam zmizla, baristi ostali v lese osamotení ako dva prsty. I rezko vykročili smerom do kráľovského laboratória na Zvonárskej 12 v košickom chotári.

Šťastný koniec

Naradostene kráľovi riekli, že splnili úlohu, ktorú im zadal. Našli najlepšiu kávu v krajine i dripper tekvicový. Ostávalo už len vyskúšať samotnú funkčnosť vynálezu. Baristi namleli Jávu Argopuro, do drippera vložili filtračný papier a “brewing” započal. Vodu do neho nalievali zľava-doprava, krížom-krážom.  

tekvicový dripper T60
tekvicový dripper s filtračným papierom
váženie kávy Jáva Argopuro z pražiarne Severan
príprava kávy cez tekvicový dripper
Jáva Argopuro z pražiarne Severan a tekvicový dripper T60
Jáva Argopuro z pražiarne Severan - filtrovaná káva

Baristi po zdĺhavej príprave priniesli hotovú filtrovanú kávu Kráľovi. 

Kráľ, sťa obarený, neveril vlastným očúm: “Júúúj to je ale dobrô. Vravel som vám, bedač, že taktô sa to robí. Dripperu T60 udeľujem 8 bodov z 10. Jedon vydarený sladký filter!” 

Podarená realita

No, a teraz vážne. Pripravili sme pre vás ďalšiu časť série, v ktorej skúšame rôzne internetové trendy. Najnovším, ktorý nás zaujal, je dripper vyrobený z tekvice. Je Halloween, alebo Sviatok všech svätých, a práve teraz bol ideálny čas odskúšať funkčnosť tohto nevídaného drippera. 

Inšpirácia:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Pull & Pour | Specialty Coffee (@pullandpourcoffee)

Na jeho prípravu naozaj nepotrebujete veľa – jedine tekvicu a kávu vhodnú na filter. My sme siahli po Jáve Argopuro z popradskej pražiarne Severan. Z tekvice jednoducho vyrežte dripper a pustite sa do prípravy. 

Na výsledok sme boli skutočne veľmi zvedaví. Náš posledný pokus vytvoriť dripper z ananásu totiž nedopadol najslávnejšie. Tentokrát to však bolo o dosť lepšie. Výslednú chuť filtra samotná tekvica nijako neovplyvnila. V káve ostala zachovaná chuť červeného pomaranču, praliniek a trstinového cukru. Preto tomuto experimentu s tekvicovým dripperom T60 udeľujeme 8 bodov z 10. 

Chcete vidieť celý proces prípravy? Pozrite si strašidelné halloweenske video, ktoré vám bude naháňať husiu kožu:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

Zdroj: Pavol Dobšinský, Prostonárodné slovenské povesti (Tretí zväzok)

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: kávové trendy
Gabriela Drenková

Gabriela Drenková

Ahojte, moje meno je Gabriela. Pred niekoľkými rokmi som prvýkrát ochutnala filtrovanú kávu a odvtedy som sa jej nevzdala. Raz za čas ma môžete nájsť za barom v Košiciach, avšak primárne sa venujem Blogu. Prečítať si odo mňa môžete články týkajúce sa alternatívnej prípravy kávy, kávových trendov a iných výstrelkov. Okrem kávy občas filozofujem na FF UPJŠ, čítam knihy a venujem sa psovi.

Ďalší článok
ako si pripraviť najlepšie cappuccino

Najlepšie cappuccino: Tri recepty, ktoré musíte vyskúšať

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Ty Kokos z pražiarne Aurelica - hotová káva v dekantéri

    Ty Kokos! od Aurelica Coffee: Tyčinka Margot alebo káva?

    7. júna 2025
    Rye Island Roastery - Colombia Teodolfo Lopez a Guatemala Blue Ayarza

    Dva dôvody, prečo sa zamilovať do kávy od Rye Island Roastery: Kolumbia Teodolfo Lopez a Guatemala Blue Ayarza

    6. júna 2025
    Rwanda Gicumbi Bukure od READY AFTER - espresso

    Rwanda Gicumbi Peaberry od READY AFTER: Ovocné africké espresso plné prekvapení

    2. júna 2025
    ManGoGo od Aurelica Coffee

    ManGoGo od Aurelica Coffee: Káva, ktorá zmení Liptov na tropický raj

    30. mája 2025
    Future Coffee Dubai - espresso

    Káva od exota Kewina Futura: Rozporuplné dojmy, ale aj zaujímavé chute

    30. mája 2025
    Nicaragua Finca la Huella Limoncillo od BeCafé - turbo shot

    Turbo shot espresso: Čo to je, ako ho pripraviť a ako chutí na výberovke od Be:Café

    29. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Ty Kokos z pražiarne Aurelica - hotová káva v dekantéri

    Ty Kokos! od Aurelica Coffee: Tyčinka Margot alebo káva?

    7. júna 2025
    Rye Island Roastery - Colombia Teodolfo Lopez a Guatemala Blue Ayarza

    Dva dôvody, prečo sa zamilovať do kávy od Rye Island Roastery: Kolumbia Teodolfo Lopez a Guatemala Blue Ayarza

    6. júna 2025
    Rwanda Gicumbi Bukure od READY AFTER - espresso

    Rwanda Gicumbi Peaberry od READY AFTER: Ovocné africké espresso plné prekvapení

    2. júna 2025
    ManGoGo od Aurelica Coffee

    ManGoGo od Aurelica Coffee: Káva, ktorá zmení Liptov na tropický raj

    30. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL