Druhy kávových nápojov

Hand brew: Čo je to a aké sú jeho výhody a nevýhody?

Hand brew je v jednoduchosti povedané filtrovaná káva pripravená človekom (jeho rukami). Vo svojej podstate je to podkategória filtrovanej kávy. Každé hand brew je filtrovaná káva, ale nie každá filtrovaná káva je hand brew. Dobré, čo? 

Hand brew má svoje špecifiká. Musí byť pripravené čerstvo. To znamená, že barista čerstvo namelie požadované množstvo kávy, pripraví nápoj a hneď ho podáva zákazníkovi. Dôležité je, že hand brew nepripravuje automatický prekvapkávací kávovar, ale človek. Práve tento “ľudský element” môže kávu ovplyvniť vo veľmi pozitívnom zmysle. Každý barista má svoj unikátny prístup ku káve, ktorý sa najlepšie odrazí práve v hand brew. 

Partnerom tohto článku je pražiareň kávy Coffeein. Pri nákupe na eshope coffeein.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10, ktorý platí na kávu, príslušenstvo a všetko, čo Coffeein ponúka.

Coffeein Colombia Ortíz Familia
Colombia Ortíz Familia – svetlé praženie.

Rozdiel medzi batch brew a hand brew

O batch brew sme už na Blogu o káve písali. Je to typ filtrovanej kávy pripravenej automatickým prekvapkávacím kávovarom (“batch brewer”). Tento kávovar vie za niekoľko minút pripraviť veľké množstvo kávy. Batch je teda do istej miery opakom hand brew, ktoré je pripravované ručne človekom a v malých porciách. 

Výhody a nevýhody hand brew

Každá príprava kávy má svoje plusy a mínusy. Inak tomu nie je ani v prípade hand brew. Medzi jeho najväčšie prednosti patrí možnosť ovplyvniť spôsob prípravy kávy rôznymi receptami a prístupmi. V hand brew sa najlepšie ukážu schopnosti baristu. Človek má nad prípravou absolútnu kontrolu a počas jej priebehu môže zasiahnuť do spôsobu extrakcie. 

hand brew - príprava filtrovanej kávy

Hand brew vie byť aj zážitkom – mnohí zákazníci fascinovane hľadia na prípravu filtrovanej kávy. Barista môže svojho zákazníka doslova vtiahnuť do diania a jeho zážitok maximalizovať podrobným vysvetľovaním a kontaktom. Keďže každé hand brew je pripravované čerstvo na objednávku, tak sa nemôže stať, že sa nejaké vyleje alebo nevypije. Hand brew vie byť obrovskou zábavou aj pre samotného baristu. Existuje neuveriteľné množstvo rôzneho príslušenstva, s ktorými sa môže barista hrať a skúšať nové možnosti. 

Na druhej strane má hand brew aj svoje mínusy. Jedným z najväčších je jeho zdĺhavá príprava. Kávu musíte namlieť, zohriať vodu na požadovanú teplotu a kávu postupne zalievať. Celý proces môže trvať aj viac ako päť minút. Nie je to teda niečo, čo si vezmete so sebou, keď sa ponáhľate. 

pomôcky na prípravu hand brew

Naopak, batch brew – keďže je pripravované vopred vo väčších množstvách – je stavané na rýchle podávanie a efektivitu v kaviarni. V prípade hand brew je väčšia pravdepodobnosť, že sa káva jednoducho nepodarí. Keď kávu pripravujete prvýkrát, je dosť možné, že to nebude to pravé orechové. Dôležité je nastaviť recept, čo môže byť pre mnohých záťaž. 

Konzistentnosť hand brew je nižšia ako v prípade batch brew. Ak si chcete hand brew pripravovať doma, budete potrebovať množstvo príslušenstva ako napríklad kanvicu s úzkym hrdlom, dripper, mlynček, filtračné papiere, a podobne.

Colombia Ortíz Familia - príprava filtrovanej kávy cez Origami

Príprava

Je veľa spôsobov prípravy hand brew. Na trhu sa nachádza veľa rôznych dripperov, ktoré priamo ovplyvňujú výslednú chuť vašej kávy. Okrem dripperu je dôležité mať aj kvalitný mlynček. Každý dripper potrebuje filtračný papier, ktorý odfiltruje čiastočky kávy od vody. Na to, aby ste mohli kávu zalievať potrebujete kanvicu s úzkym hrdlom, ktorá je vo väčšine prípadov nevyhnutnosťou.

Medzi naše obľúbené drippre patrí Origami. Je zaujímavý svojim tvarom a možnosťou použiť dva rôzne typy filtračných papierov – kónický, ale aj papier s plochým dnom. Origami dokáže vďaka svojmu tvaru z kávy vytiahnuť najmä sladkosť a ovocnosť. Preto sme sa rozhodli pripraviť si pomocou neho supersladkú a ovocnú Kolumbiu Ortíz z  pražiarne Coffeein. 

Colombia Ortíz Familia - filtrovaná káva

Recept

Origami dripper – kónické filtračné papiere
voda nahriata na 95°C
16 g Kolumbie Ortíz z pražiarne Coffeein
20 klikov na mlynčeku Comandante (stredné mletie)

0:00 – 0:40 min – 1. nálev – “blooming” – 100 g vody
0:40 – 1:15 min – 2. nálev – ďalších 100 g vody
1:15 min – 3. nálev – 40 g vody 
výsledné množstvo – 240 ml (ratio 1:15)
výsledný čas – 2:15 min 

Takto pripravený filter je výrazne ovocný. Prevláda v ňom tropické ovocie a hrozno. Jeho telo je šťavnaté a stredne plné, pripomína ovocný džús. Nebojte sa s kávou experimentovať, pri hand brew je všetko vo vašich rukách.

Náš tip: na eshope coffeein.sk platí zľavový kód BLOGOKAVE10. Môžete ho využiť pri kúpe kávy, príslušenstva a všetkého, čo Coffeein ponúka.

Colombia Ortíz Familia - svetlé praženie
Colombia Ortíz Familia – svetlé praženie.
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close