sobota, 5 júla, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
No Result
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
No Result
View All Result
Blog o káve
No Result
View All Result
Home Spôsoby prípravy

Hario Switch: Nezvyčajný dripper kombinujúci imerziu a perkoláciu

Gabriela Drenková by Gabriela Drenková
7. augusta 2024
Hario Immersion Switch
Share on FacebookShare on Twitter

Spoločnosť Hario sa už dlhé desaťročia zaoberá výrobou kávového príslušenstva, ktoré si získalo srdcia mnohých kávičkárov. Medzi klasické drippre zaradila aj inovatívnu novinku Hario Immersion Switch. Ale prináša Hario Switch skutočne niečo nové? Odpoveď na túto otázku a mnoho ďalších informácií nájdete v nasledujúcich riadkoch. 

Verzatilný dripper

Hario Switch je veľmi zaujímavý dripper. Spája dva svety do jedného – imerziu a perkoláciu. Imerzia predstavuje absolútne ponorenie pomletej kávy vo vode, kým perkolácia znamená postupné pretekanie vody namletou kávou. Hario Immersion Switch je teda kombináciou klasického dripperu Hario V60 (perkolácia) a imerzie (napríklad obrátená metóda Aeropressu). 

O tom, či je pri príprave filtrovanej kávy lepšia perkolácia alebo imerzia, sa vedú debaty už dlhé roky. Preto v spoločnosti Hario priniesli prevratný nápad využiť prednosti oboch spôsobov prípravy. 

Náš tip: pri kúpe dripperu Hario Switch využite na coffeein.sk zľavový kód BLOGOKAVE10.

Hario Immersion Switch - dripper od spoločnosti Hario

Podstata dripperu Hario Switch

Spojenie perkolácie a imerzie je relatívne nezvyčajné. Ako to však v Hario dosiahli? 

Dripper vyzerá veľmi podobne ako klasické Hario V60. Je sklenený a po stranách má vertikálne naklonené výbežky. Tajomstvo sa skrýva v spodnej časti drippera. Tam nájdete malú kovovú guličku, ktorej úlohou je znemožniť pretekanie vody kávou. Ovláda sa prostredníctvom prepínača na kraji drippera, v čiernej časti. Týmto vypínačom buď uvoľníte guličku, čo spôsobí klasické pretekanie (perkoláciu), alebo ňou uzavriete pretekanie, čím sa vytvorí úplné ponorenie kávy (imerzia). 

Práca s týmto dripprom je veľmi jednoduchá. Ak chcete, aby bola káva v priamom kontakte s vodou dlhší čas, prepínačom dierku upcháte. Naopak, ak chcete z Hario Switch vytvoriť bežnú Hario V60, prípadne, ak ste kávu už nejaký čas extrahovali, stačí guličku uvoľniť a káva vám pretečie do dekantéra.

Hario Switch - mletá káva

Výhody dripperu Hario Switch

Medzi veľké výhody tohto „prekvapkávača“ patrí práve možnosť imerzie. Pri imerzii sa voda dostane ku všetkým čiastočkám kávy, čo zabezpečí rovnomernejšiu extrakciu. Imerziou dostanete z kávy plnšie telo a zaoblenejšie chute. 

Výhodou perkolácie je zasa čistota, výraznosť a vybalansovanosť chutí. Chute kávy pripravenej perkoláciou sú vo všeobecnosti ľahšie rozoznateľné. 

Spojením týchto dvoch prístupov môžete získať kávu s plnším telom, výraznými chuťovými prvkami a hladkou textúrou. Poďte si však tento predpoklad aj prakticky vyskúšať.

dripper Hario Immersion Switch - zalievanie kávy

Vietnam Lang Biang Pink Honey z pražiarne Coffeein

Na test dripperu Hario Switch sme si vybrali “ružovú” kávu z pražiarne Coffeein. Je ňou Vietnam Lang Biang Pink Honey od slovenského farmára Mariána Takáča. Ide o čistú kávu sľubujúcu vysokú sladkosť, jemnú aciditu a ovocnosť. Čo z nej dostal dripper Hario Switch?

Vietnam Lang Biang Pink Honey sme v prvom rade namleli na relatívne jemno (20 klikov na mlynčeku Comandante). Do dripperu sme vložili klasický filtračný papier značky Hario, premyli ho a následne doň nasypali namletú kávu. 

dripper Hario Switch - príprava kávy

Nálevy sme rozdelili do troch časti – prvý nálev 40 g (blooming) a následne dva nálevy po 110 g. Pri príprave sme využili aj možnosť imerzie, a to hneď trikrát. Na začiatku všetkých troch nálevov sme nechali kávu úplne namočiť vo vode. Následne sme po 15 sekundách uvoľnili zátku a nechali kávu pretiecť. Nižšie nájdete prehľadne spísaný recept.

Káva mala veľmi príjemné šťavnaté telo a sirupovú textúru. V chuti sa objavila najmä hroznová sladkosť a tóny hnedého cukru, ktorý dopĺňala jemná acidita bobuľového ovocia. Jednotlivé tóny boli pomerne výrazné, avšak stále vybalansované a jasne rozoznateľné. Hario Immersion Switch odviedol dobrú prácu.

Hario Immersion Switch - príprava kávy

Záver

Dripper Hario Switch je veľmi zaujímavým príslušenstvom, ktoré môže váš domáci “brew bar” povýšiť na vyššiu úroveň. Ak ste skutočný kávový nerd, určite vás zaujme možnosť striedania imerzie a perkolácie jednoduchým stlačením ventilu. 

Vietnam Lang Biang Pink Honey pripravený cez Hario Switch vôbec nesklamal. Bol plný chutí, najmä sladkosti, mal príjemne zaoblené chute, ktoré zároveň vytvárali dokonalý balans. 

Náš tip: pri kúpe kávy i príslušenstva na eshope coffeein.sk využite zľavový kód BLOGOKAVE10.

Vietnam Lang Biang Pink Honey od Coffeeinu - hotová káva

Recept na prípravu kávy cez Hario Switch

18 g Vietnam Lang Biang Pink Honey
260 ml vody
93 stupňov Celzia

0:00-0:40 – 1. nálev krúživo – 40 g – zavretý ventil, otvorte až na 0:30 a o 0:40 znovu zatvorte
0:40-1:15 – 2. nálev krúživo – 110 g – nechajte zavretý ventil až do 1:15, potom otvorte a nechajte pretiecť a znovu zatvorte o 1:25
1:30-2:00 – 3. nálev krúživo – 110 g – nechajte zavretý ventil až do 2:00, potom otvorte a nechajte pretiecť až do konca

Hario Immersion Switch V60-02 nájdete na eshope coffeein.sk.

Hario Switch - pohľad zhora
Vietnam Lang Biang Pink Honey od Coffeeinu
0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Tags: dripper
Gabriela Drenková

Gabriela Drenková

Ahojte, moje meno je Gabriela. Pred niekoľkými rokmi som prvýkrát ochutnala filtrovanú kávu a odvtedy som sa jej nevzdala. Raz za čas ma môžete nájsť za barom v Košiciach, avšak primárne sa venujem Blogu. Prečítať si odo mňa môžete články týkajúce sa alternatívnej prípravy kávy, kávových trendov a iných výstrelkov. Okrem kávy občas filozofujem na FF UPJŠ, čítam knihy a venujem sa psovi.

Next Post
Cafe Lab - pohľad na bar

Kaviareň Cafe Lab v Leviciach: Superlatívy a nadšenie zo skvelého konceptu

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Uncategorized @sk
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Jednoducho káva od Goriffee - príprava espressa na La Marzocco

    Jednoducho káva: Pražiareň Goriffee nasadila espresso zmes za 7 €

    4. júla 2025
    Barista Roasters - akcia - espresso za euro

    Výberové espresso za 1 €: Taký je júl v kaviarňach Barista Roasters v Lučenci

    4. júla 2025
    Idylika - produkty siete Me Gusta

    Pražiareň Idylika nie je len o Martine – jej kamenné obchody nájdete aj v Žiline vo VOYAGE a Rajeckých Tepliciach v PENSIONE RELISH

    3. júla 2025
    Summertime Coffee od READY AFTER - espresso

    Summertime Coffee: Pražiareň READY AFTER predstavila nový letný hit

    4. júla 2025
    Kolumbia Supernatural od Barista Roasters - nalievanie kávy do šálky

    Kolumbia Supernatural od Barista Roasters: Paranormálne supernaturálna káva plná exotiky

    1. júla 2025
    Venezuela Santa Cruz de Mora od Barista Roasters - espresso

    Top kávový tip: Obrovská hodnota od Barista Roasters za menej ako 25 €/kg

    30. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Uncategorized @sk
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger Marián Takáč mlynček na kávu pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Jednoducho káva od Goriffee - príprava espressa na La Marzocco

    Jednoducho káva: Pražiareň Goriffee nasadila espresso zmes za 7 €

    4. júla 2025
    Barista Roasters - akcia - espresso za euro

    Výberové espresso za 1 €: Taký je júl v kaviarňach Barista Roasters v Lučenci

    4. júla 2025
    Idylika - produkty siete Me Gusta

    Pražiareň Idylika nie je len o Martine – jej kamenné obchody nájdete aj v Žiline vo VOYAGE a Rajeckých Tepliciach v PENSIONE RELISH

    3. júla 2025
    Summertime Coffee od READY AFTER - espresso

    Summertime Coffee: Pražiareň READY AFTER predstavila nový letný hit

    4. júla 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    No Result
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL