Hario Switch: Nezvyčajný dripper kombinujúci imerziu a perkoláciu
Spoločnosť Hario sa už dlhé desaťročia zaoberá výrobou kávového príslušenstva, ktoré si získalo srdcia mnohých kávičkárov. Medzi klasické drippre zaradila aj inovatívnu novinku Hario Immersion Switch. Ale prináša Hario Switch skutočne niečo nové? Odpoveď na túto otázku a mnoho ďalších informácií nájdete v nasledujúcich riadkoch.
Verzatilný dripper
Hario Switch je veľmi zaujímavý dripper. Spája dva svety do jedného – imerziu a perkoláciu. Imerzia predstavuje absolútne ponorenie pomletej kávy vo vode, kým perkolácia znamená postupné pretekanie vody namletou kávou. Hario Immersion Switch je teda kombináciou klasického dripperu Hario V60 (perkolácia) a imerzie (napríklad obrátená metóda Aeropressu).
O tom, či je pri príprave filtrovanej kávy lepšia perkolácia alebo imerzia, sa vedú debaty už dlhé roky. Preto v spoločnosti Hario priniesli prevratný nápad využiť prednosti oboch spôsobov prípravy.
Náš tip: pri kúpe dripperu Hario Switch využite na coffeein.sk zľavový kód BLOGOKAVE10.
Podstata dripperu Hario Switch
Spojenie perkolácie a imerzie je relatívne nezvyčajné. Ako to však v Hario dosiahli?
Dripper vyzerá veľmi podobne ako klasické Hario V60. Je sklenený a po stranách má vertikálne naklonené výbežky. Tajomstvo sa skrýva v spodnej časti drippera. Tam nájdete malú kovovú guličku, ktorej úlohou je znemožniť pretekanie vody kávou. Ovláda sa prostredníctvom prepínača na kraji drippera, v čiernej časti. Týmto vypínačom buď uvoľníte guličku, čo spôsobí klasické pretekanie (perkoláciu), alebo ňou uzavriete pretekanie, čím sa vytvorí úplné ponorenie kávy (imerzia).
Práca s týmto dripprom je veľmi jednoduchá. Ak chcete, aby bola káva v priamom kontakte s vodou dlhší čas, prepínačom dierku upcháte. Naopak, ak chcete z Hario Switch vytvoriť bežnú Hario V60, prípadne, ak ste kávu už nejaký čas extrahovali, stačí guličku uvoľniť a káva vám pretečie do dekantéra.
Výhody dripperu Hario Switch
Medzi veľké výhody tohto „prekvapkávača“ patrí práve možnosť imerzie. Pri imerzii sa voda dostane ku všetkým čiastočkám kávy, čo zabezpečí rovnomernejšiu extrakciu. Imerziou dostanete z kávy plnšie telo a zaoblenejšie chute.
Výhodou perkolácie je zasa čistota, výraznosť a vybalansovanosť chutí. Chute kávy pripravenej perkoláciou sú vo všeobecnosti ľahšie rozoznateľné.
Spojením týchto dvoch prístupov môžete získať kávu s plnším telom, výraznými chuťovými prvkami a hladkou textúrou. Poďte si však tento predpoklad aj prakticky vyskúšať.
Vietnam Lang Biang Pink Honey z pražiarne Coffeein
Na test dripperu Hario Switch sme si vybrali “ružovú” kávu z pražiarne Coffeein. Je ňou Vietnam Lang Biang Pink Honey od slovenského farmára Mariána Takáča. Ide o čistú kávu sľubujúcu vysokú sladkosť, jemnú aciditu a ovocnosť. Čo z nej dostal dripper Hario Switch?
Vietnam Lang Biang Pink Honey sme v prvom rade namleli na relatívne jemno (20 klikov na mlynčeku Comandante). Do dripperu sme vložili klasický filtračný papier značky Hario, premyli ho a následne doň nasypali namletú kávu.
Nálevy sme rozdelili do troch časti – prvý nálev 40 g (blooming) a následne dva nálevy po 110 g. Pri príprave sme využili aj možnosť imerzie, a to hneď trikrát. Na začiatku všetkých troch nálevov sme nechali kávu úplne namočiť vo vode. Následne sme po 15 sekundách uvoľnili zátku a nechali kávu pretiecť. Nižšie nájdete prehľadne spísaný recept.
Káva mala veľmi príjemné šťavnaté telo a sirupovú textúru. V chuti sa objavila najmä hroznová sladkosť a tóny hnedého cukru, ktorý dopĺňala jemná acidita bobuľového ovocia. Jednotlivé tóny boli pomerne výrazné, avšak stále vybalansované a jasne rozoznateľné. Hario Immersion Switch odviedol dobrú prácu.
Záver
Dripper Hario Switch je veľmi zaujímavým príslušenstvom, ktoré môže váš domáci “brew bar” povýšiť na vyššiu úroveň. Ak ste skutočný kávový nerd, určite vás zaujme možnosť striedania imerzie a perkolácie jednoduchým stlačením ventilu.
Vietnam Lang Biang Pink Honey pripravený cez Hario Switch vôbec nesklamal. Bol plný chutí, najmä sladkosti, mal príjemne zaoblené chute, ktoré zároveň vytvárali dokonalý balans.
Náš tip: pri kúpe kávy i príslušenstva na eshope coffeein.sk využite zľavový kód BLOGOKAVE10.
Recept na prípravu kávy cez Hario Switch
18 g Vietnam Lang Biang Pink Honey
260 ml vody
93 stupňov Celzia
0:00-0:40 – 1. nálev krúživo – 40 g – zavretý ventil, otvorte až na 0:30 a o 0:40 znovu zatvorte
0:40-1:15 – 2. nálev krúživo – 110 g – nechajte zavretý ventil až do 1:15, potom otvorte a nechajte pretiecť a znovu zatvorte o 1:25
1:30-2:00 – 3. nálev krúživo – 110 g – nechajte zavretý ventil až do 2:00, potom otvorte a nechajte pretiecť až do konca
Hario Immersion Switch V60-02 nájdete na eshope coffeein.sk.