Hľadáte šťavnatú naturálku? Etiópia Boku Hambela od Goriffee vás dostane
Goriffee patrí medzi moje najobľúbenejšie pražiarne. A vlastne nielen moje, pretože v rebríčku predajnosti cez náš zľavový kód BLOGOKAVE10 dlhodobo patria do top 3. Ich kávy ste si teda zamilovali aj vy a jedna z nich dokonca atakuje najvyššie priečky nášho vášnivého recenzného rebríčka.
Vždy, keď Goriffee niečo nasadí do ponuky, netrpezlivo čakám, aká bomba to bude. Či veľká alebo veľmi veľká. Rovnako veľké očakávania som mal aj od Etiópie Boku Hambela. Kávy z tejto krajiny doslova milujem a akosi som tušil, že gorifáci dokázali aj toto zrno pozdvihnúť na ešte vyššiu úroveň.
„V minulých rokoch boli kávy z Etiópie skôr sklamaním, ale dovoľujeme si tvrdiť, že tento rok mala Etiópia skvelý zber a prichádzajú parádne kávy,“ píše sa na webe goriffee.com. „Naturálne spracovaná káva Boku Hambela je zmyslovým pôžitkom, ktorý vás prenesie do sviežeho, slnkom zaliateho sadu. Táto káva, ktorá sa pestuje v úrodnej vysočine Etiópie, je príkladom bohatého kávového dedičstva regiónu a starostlivých techník spracovania.“
Recept na prípravu
No dá sa na ňu po takomto predslove netešiť? V tejto chvíli som využil svoju privilegovanú pozíciu a do Goriffee som napísal so žiadosťou o recept. Od Peťa Kučerku (@peterkucerka) mi prišli nasledujúce informácie:
15 gramov kávy
240 gramov vody
brew ratio 1:16
teplota vody 90 stupňov Celzia
00:00 až 00:30 – blooming 60g vody
keď voda stečie, doliať ďalších 60 gramov
opakovať až do chvíle, kým váha ukáže 255 gramov.
Fantázia. K tomuto jednoduchému receptu mi chýbal už len počet klikov na Comandante, ktorý mi od Peťa neprišiel. Najskôr som ich dal 21, ale káva pretekala dlhšie ako tri minúty a chuťovo to nebolo úplné vončo, tak som to potom posunul na 26. Na mojej domácej vode mi z toho vytiekla veľká fajnotka, v ktorej som pocítil všetko, čo som v chuťovom profile mal nájsť: malinu, mango i broskyňu.
Môj tip: napokon som si všimol, že vo videu, ktoré tuto prikladám, odporúčajú 28 klikov. Túto informáciu som pôvodne nemal.
Veľmi sa mi páči, ako dokonale opísali chuťové vnemy, ktoré Etiópia Boku Hambela ponúka, priamo na stránke goriffee.com. Síce rád píšem a s textom sa zvyknem zahrať, no asi by som do tímu mal prijať aj neznámeho nadšenca, ktorý píše pre Goriffee. Posúďte sami:
„Pri prvom dúšku privíta vaše podnebie jasný a šťavnatý malinový tón, ktorý pripomína čerstvo natrhané bobule prekypujúce sladkosťou. Po tomto počiatočnom výbuchu chuti nasleduje šťavnatá chuť zrelého manga, ktorá dodáva káve tropickú sladkosť, ktorá je bohatá a osviežujúca. Keď káva chladne, objaví sa jemný broskyňový podtón, ktorý dodáva jemný, krémový záver, ktorý príjemne pretrváva.“
„Komplexnosť chuťového profilu Boku Hambela z nej robí mimoriadny kávový zážitok. Malina prináša živú kyslosť, mango poskytuje sviežu tropickú hĺbku a broskyňa ponúka hladkú, sladkú rovnováhu. Táto káva je ideálna pre tých, ktorí oceňujú ovocné, živé kávy s vrstveným a sofistikovaným chuťovým profilom.“
Etiópia Boku Hambela na eshope goriffee.com
Fantázia. No môžete to nechcieť? Nie, nemôžete. Osobne môžem potvrdiť, že Etiópia Boku Hambela mi ponúkla ozaj komplexný zážitok a naturálne spracovanú kávu som si ozaj mimoriadne užil.
Pridám už len jedno odporúčanie: pri nákupe na goriffee.com využite zľavový kód BLOGOKAVE10. Majú tam veľa rôznych bômb, ktoré uspokoja aj toho najnáročnejšieho nadšenca výberovej kávy. Mňam.