Zaujímavosti o káve

Horká káva: Štyri veci, ktoré to spôsobia

Stane sa vám niekedy, že sa vám podarí pripraviť až príliš horká káva a už to nie je také blaho, aké si zvyčajne užívate? Napijete sa a máte pocit, že horkosť je až príliš výrazná a káva vám jednoducho nechutí.

Áno, káva do istej miery má byť horká a je to úplne prirodzené. Horkosť by však nemala byť natoľko silná, aby prekryla všetky ostatné chuťové nuansy. Chceme v nej totiž cítiť aj varietu iných chutí, možno čokoládových, možno ovocných, akýchkoľvek.

Stránka thekitchn.com vo svojom príspevku pomenovala štyri hlavné príčiny, ktoré sa môžu postarať o prehnanú horkosť kávy. A všetkým sa viete veľmi jednoducho vyhnúť. Prečo je káva horká?

Kávu necháte extrahovať príliš dlho

Toto je časté hlavne pri príprave cez french press. Ak na kávu pozabudnete a namiesto niekoľkých minút sa bude lúhovať napríklad pol hodiny, už môže poriadne zhorknúť.

Zdroj dokonca hovorí aj o zlozvyku, pri ktorom si kávičkár vo french presse nechá kávu dlhodobo a postupne si ju odlieva do šálky. V tom prípade by sa mohla extrahovať aj niekoľko hodín a to by už viedlo pravdepodobne k enormnej horkosti.

Takže nezabudnite, na prípravu prostredníctvom french pressu stačia štyri minútky a potom z neho treba kávu vyliať. Keby prichádzalo k ďalšiemu kontaktu tekutiny s mletými zrnami, bola by z toho zbytočne horká káva.

Nepoužívate správnu hrúbku mletia

Hrúbka mletia je pri príprave kávy takisto veľmi dôležitá a jej nesprávnym nastavením môžete všetko pokaziť. Ak by ste kávu pomleli príliš nahrubo, tak by sa nemusela vyextrahovať dosť dobre. Ak ju však pomeliete príliš na jemno, môžete dosiahnuť akési pre-extrahovanie. A bude to horká káva.

Rôzne metódy prípravy si vyžadujú rôznu hrúbku mletia. Do moka kanvice patrí jemnejšie namletá káva, do filtra, prípadne french pressu, treba staviť na hrubšie mletie. Všetko je to napokon o experimentovaní a každý si nájde svoje optimum. Avšak ak sa vám vylúhovala príliš horká káva, vedzte, že možno ste stavili až na veľmi jemné mletie.

Používate príliš horúcu vodu

Pri príprave kávy je ideálne používať filtrovanú vodu, vďaka ktorej sa dopracujete k vyššej kvalite finálneho nápoja, ale veľmi dôležitá je aj jej teplota. Ak kávu zalejete vriacou vodou, môžete ju spáliť a zbytočne tak vyvoláte prehnanú horkosť.

Keď si nápoj pripravujete napríklad vo french presse, prípadne v inom zariadení, kde viete ovplyvniť teplotu vody, stavte na teplotu od 90 do 95 stupňov Celzia. Ak si ju zohrievate v rýchlovarnej kanvici a privediete ju k bodu varu, nechajte ju najskôr pol minúty až minútu postáť a všetko bude v poriadku.

Vaša výbava je špinavá

Dosť zaujímavá príčina, ale aj toto môže viesť k prehnane horkej káve. Spomínaný zdroj hovorí o tom, že zostatková káva z predchádzajúcej prípravy, ktorá ostala v prípravnom nástroji, môže výrazne ovplyvniť chuť nového diela. Výbavu teda treba najskôr dôkladne vyčistiť.

Horká káva síce môže mať fanúšikov, ale nie je to to pravé orechové. Tento nápoj vie toho ponúknuť omnoho viac, ako len horkosť.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close