piatok, 13 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Kávovary

Hygiena kávovarov: Čo všetko by ste mali dopriať svojmu miláčikovi?

Ladislav Király Od Ladislav Király
22. januára 2025
hygiena kávovarov
Share on FacebookShare on Twitter

Po tom, ako som mal v minulom roku možnosť zúčastniť sa školenia De’Longhi, som si zapamätal jednu dôležitú vec: pri hygiene kávovarov platí paradox nepriamej úmery. Teda čím viac kávovar používate, tým menej ho musíte čistiť. Aj keď to možno nedáva zmysel, platí to. Prípravou káv a neustálym premývaním vnútorných obvodov sa totiž prístroj do istej miery čistí sám.

Keď si pripravíte len jednu kávu za tri alebo štyri dni, nebodaj za týždeň, tak to vnútri automatického kávovaru začne pracovať a možno aj žiť svojim životom. Po niekoľkých dňoch už káva v odpadovej miske plesnivie a rôzne organické procesy začnú prirodzene prebiehať vo všetkých vnútorných priestoroch. Samozrejme aj v tých, ktoré nevidíte.

Keď túžite po dokonalej a stopercentne chutnej káve, musíte sa o kávovar starať. Musíte jednoducho zabezpečiť, aby kvalitnému zrnu, ktoré do neho sypete, „neprepožičal“ žiadne chuťové negatíva. Prezradím vám, čo všetko je potrebné robiť a aké prípravky vám pomôžu.

kávovary DeLonghi - prípravky na odvápňovanie

Hygiena pákového kávovaru

Pri pákovom kávovare je to z pohľadu hygieny omnoho jednoduchšie ako pri automatickom. Vnútri kávovaru sa totiž nachádza iba voda a mletá káva sa k nemu v podstate len priblíži – nachádzajúc sa v portafiltri, teda v páke. Tú stačí po príprave kávy vyklepnúť, prepláchnuť a poutierať. Po každej káve spustím jeden cyklus prípravy espressa aj „naprázdno“ (bez vloženej páky), aby som sa zbavil možných zvyškov mletej kávy, ktoré sa nalepili na sprchu.

Raz za čas z portafiltra vyberiem aj sitko a očistím povrch pod ním. So starou zubnou kefkou súčasne prečistím výpusty. Nuž a tak isto „raz za čas“ poutieram aj vnútro mlynčeka. Samozrejme čím častejšie, tým lepšie.

Vyššie rady pákových kávovarov De’Longhi La Specialista (Opera, Maestro) si vyžiadajú aj použitie čistiacich tabliet, ktoré sa vložia do páky a kávovaru pomáhajú zbaviť sa mastnoty. 

A ešte jedna vec: po každom použití kávovaru odporúčam poutierať jeho okolie, teda povrch kuchynskej linky, pretože sa tam môžu nahromadiť kúsky mletej kávy, prípadne rôzne kávové kvapky alebo „stopy“ od šálok.

Hygiena automatického kávovaru

Pri automatickom kávovare je potrebné vykonávať viacero typov zákrokov, ktoré sa pokúsim rozdeliť podľa častosti.

Každý deň

Osobne dbám na to, aby som mal vo svojom kávovare každý deň čerstvú vodu. Raz mi jeden odborník na vodu povedal, že sa v nej pomerne rýchlo začnú množiť mikroorganizmy a stále to nosím v hlave. Zväčša mám na začiatku dňa odhad, koľko vody budem potrebovať a nádržku nenapĺňam doplna, aby som zbytočne neplytval.

Okrem toho každý deň vysypem aj nádobku s kávovými pukmi a prepláchnem ju. Viem totiž, že pomletá a vlhká káva začne pomerne rýchlo degradovať, určite sa v nej množia rôzne baktérie a po pár dňoch by začala plesnivieť.

DeLonghi Magnifica Plus - odpadová a odkvapkávacia miska
Vyťahovanie misky na usadeniny.

Raz za pár dní

Raz za niekoľko dní čistím odkvapkávaciu misku. Toto by som teoreticky mohol robiť aj každý deň, ale nie stále sa mi chce. Doma mám pákový i automatický kávovar De‘Longhi, ale do odkvapkávacej misky sa mi dostáva len minimum tekutín. Automat sa vždy pri zapínaní i vypínaní premýva, ale vodu zachytávam do pohára, ktorý som si na tento účel vyhradil. Do misky teda nejde takmer nič.

Raz za pár dní robím ešte akési vonkajšie kozmetické úpravy. Kávovar poutieram vlhkou a následne suchou handričkou – aby nebol ofŕkaný. Okrem toho poutieram aj plochy okolo neho a pod ním. Z kuchynskej linky sa snažím odstrániť všetky zvyšky mletej kávy a rôzne iné nečistoty, ktoré sa okolo kávovaru nazbierali.

Raz za mesiac

Kávovary De’Longhi sú skvelé v tom, že je z nich možné veľmi ľahko vybrať sparovaciu jednotku (označovanú aj jednotka vyluhovača). Tú čistím raz za mesiac, aj keď mnohí z vás ste mi písali, že to robíte častejšie. Keď je to skutočne tak, chválim vás.

DeLonghi Magnifica Plus - sparovacia jednotka - jednotka vyluhovača
Sparovacia jednotka.

Kávovar treba najskôr klasicky vypnúť, potom vybrať nádržku na vodu a za ňou je skrytá tajomná jednotka, kde sa deje všetko kávové kúzlo. Vďaka stlačeniu tlačidiel je von za pár sekúnd a opláchnutie pod vodou je otázkou malej chvíle.

Tu by som rád upozornil na to, že sparovaciu jednotku neoplachujem pod horúcou vodou, ale len pod „letnou“. Súčasne pri tom nepoužívam žiadne prípravky, pretože z jej útrob nechcem zmyť potravinársku vazelínu. Tak ma to naučili.

Raz za dlhšie časové obdobie

Približne raz za dva mesiace treba vymeniť filter zmäkčujúci vodu a raz za tri mesiace treba vykonať odvápnenie. Táto doba sa u jednotlivých užívateľov môže líšiť v závislosti od tvrdosti vody či od počtu uvarených káv. Na toto vás kávovar v každom prípade upozorní. Ako som spomenul už vyššie, „raz za čas“ sa snažím s handričkou a štetcom poutierať aj mlynček. Keď pracujem s prepálenou a olejnatou kávou, tak to urobím okamžite po jej minutí.

Mliečne systémy

Nie som fanúšik mliečnych nápojov, takže toto sa ma príliš netýka, ale keď používate parnú trysku na prípravu mlieka, tak po našľahaní mlieka ju na pár sekúnd prepláchnite. Vodnú paru zapnite naprázdno a trysku potom dôkladne poutierajte. Určite nechcete, aby na nej ostali čo i len zanedbateľné zvyšky mlieka, pretože tie sa začnú rýchlo kaziť.

Keď váš kávovar disponuje automatickým mliečnym systémom, vykonajte jeho prepláchnutie po každom použití. Kávovary De’Longhi majú funkciu CLEAN.

prípravky na hygienu kávovarov DeLonghi

Prostriedky na starostlivosť o kávovar

Pri nákupe prostriedkov, ktoré vám pomôžu s hygienou kávovarov, sa snažte vyhľadať oficiálne príslušenstvo daného výrobcu. V prípade značky De’Longhi tieto vecičky nájdete na eshope delonghi.com, konkrétne v rubrike Údržba a starostlivosť.

Odporúčam hlavne toto:

Vodný filter (alebo softballs) – pomáha obmedziť tvorbu vodného kameňa a zlepšuje výkon kávovaru. Pomáha aj predĺžiť jeho životnosť a prispieva k lepšej chuti kávy.

Eco MultiClean – špeciálny prípravok na čistenie mliečneho systému. Jemne, ale účinne, čistí od mlieka nielen samotný mliečny systém karafy, ale aj všetky časti kávovaru.

EcoDecalk odvápňovací prostriedok – odvápňovanie je veľmi dôležité a primárne odstraňuje vodný kameň nahromadený vnútri zariadenia. Pravidelné odvápňovanie pomáha predĺžiť životnosť kávovaru a zlepšiť energetickú účinnosť.

Na záver dodám, že pravidelná údržba kávovarov a hygiena pri práci s nimi sú veľmi dôležité. Pomôžu predĺžiť životnosť kávovaru, pomôžu predchádzať poruchám a pomôžu zachovať výkon kávovaru. Nuž a samozrejme pomôžu dosiahnuť maximálnu možnú kvalitu kávy. Veľmi dôležitý je pritom aj zdravotný aspekt, pretože keď svoj kávovar nečistíte a dobre sa oň nestaráte, určite je domovom množstva baktérií.

Zároveň by som vás rád upozornil aj na to, aby ste si hygienu všímali aj v kaviarňach. Keď niekde barista pracuje so zašpineným kávovarom a všetko okolo má zafŕkané, tak si u neho kávu viac nedajte.

Článok vznikol v spolupráci s výrobcom kávovarov De’Longhi.

V spolupráci s De’Longhi však rozhodne nevzniklo nasledujúce video, ktoré zachytáva našu nadprácu pri hygienickej starostlivosti o kávovar. A nebojte sa, dali sme si pozor, aby sa mu nič nestalo.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: De'Longhi
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Cuba Sierra Maestra - Coffeein - nový obal

Coffeein predstavil alternatívu k Che Guevarovi, Kuba dostala nový obal

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Ty Kokos z pražiarne Aurelica - hotová káva v dekantéri

    Ty Kokos! od Aurelica Coffee: Tyčinka Margot alebo káva?

    10. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL