
Po tom, ako som mal v minulom roku možnosť zúčastniť sa školenia De’Longhi, som si zapamätal jednu dôležitú vec: pri hygiene kávovarov platí paradox nepriamej úmery. Teda čím viac kávovar používate, tým menej ho musíte čistiť. Aj keď to možno nedáva zmysel, platí to. Prípravou káv a neustálym premývaním vnútorných obvodov sa totiž prístroj do istej miery čistí sám.
Keď si pripravíte len jednu kávu za tri alebo štyri dni, nebodaj za týždeň, tak to vnútri automatického kávovaru začne pracovať a možno aj žiť svojim životom. Po niekoľkých dňoch už káva v odpadovej miske plesnivie a rôzne organické procesy začnú prirodzene prebiehať vo všetkých vnútorných priestoroch. Samozrejme aj v tých, ktoré nevidíte.
Keď túžite po dokonalej a stopercentne chutnej káve, musíte sa o kávovar starať. Musíte jednoducho zabezpečiť, aby kvalitnému zrnu, ktoré do neho sypete, „neprepožičal“ žiadne chuťové negatíva. Prezradím vám, čo všetko je potrebné robiť a aké prípravky vám pomôžu.

Hygiena pákového kávovaru
Pri pákovom kávovare je to z pohľadu hygieny omnoho jednoduchšie ako pri automatickom. Vnútri kávovaru sa totiž nachádza iba voda a mletá káva sa k nemu v podstate len priblíži – nachádzajúc sa v portafiltri, teda v páke. Tú stačí po príprave kávy vyklepnúť, prepláchnuť a poutierať. Po každej káve spustím jeden cyklus prípravy espressa aj „naprázdno“ (bez vloženej páky), aby som sa zbavil možných zvyškov mletej kávy, ktoré sa nalepili na sprchu.
Raz za čas z portafiltra vyberiem aj sitko a očistím povrch pod ním. So starou zubnou kefkou súčasne prečistím výpusty. Nuž a tak isto „raz za čas“ poutieram aj vnútro mlynčeka. Samozrejme čím častejšie, tým lepšie.
Vyššie rady pákových kávovarov De’Longhi La Specialista (Opera, Maestro) si vyžiadajú aj použitie čistiacich tabliet, ktoré sa vložia do páky a kávovaru pomáhajú zbaviť sa mastnoty.
A ešte jedna vec: po každom použití kávovaru odporúčam poutierať jeho okolie, teda povrch kuchynskej linky, pretože sa tam môžu nahromadiť kúsky mletej kávy, prípadne rôzne kávové kvapky alebo „stopy“ od šálok.
Hygiena automatického kávovaru
Pri automatickom kávovare je potrebné vykonávať viacero typov zákrokov, ktoré sa pokúsim rozdeliť podľa častosti.
Každý deň
Osobne dbám na to, aby som mal vo svojom kávovare každý deň čerstvú vodu. Raz mi jeden odborník na vodu povedal, že sa v nej pomerne rýchlo začnú množiť mikroorganizmy a stále to nosím v hlave. Zväčša mám na začiatku dňa odhad, koľko vody budem potrebovať a nádržku nenapĺňam doplna, aby som zbytočne neplytval.
Okrem toho každý deň vysypem aj nádobku s kávovými pukmi a prepláchnem ju. Viem totiž, že pomletá a vlhká káva začne pomerne rýchlo degradovať, určite sa v nej množia rôzne baktérie a po pár dňoch by začala plesnivieť.

Raz za pár dní
Raz za niekoľko dní čistím odkvapkávaciu misku. Toto by som teoreticky mohol robiť aj každý deň, ale nie stále sa mi chce. Doma mám pákový i automatický kávovar De‘Longhi, ale do odkvapkávacej misky sa mi dostáva len minimum tekutín. Automat sa vždy pri zapínaní i vypínaní premýva, ale vodu zachytávam do pohára, ktorý som si na tento účel vyhradil. Do misky teda nejde takmer nič.
Raz za pár dní robím ešte akési vonkajšie kozmetické úpravy. Kávovar poutieram vlhkou a následne suchou handričkou – aby nebol ofŕkaný. Okrem toho poutieram aj plochy okolo neho a pod ním. Z kuchynskej linky sa snažím odstrániť všetky zvyšky mletej kávy a rôzne iné nečistoty, ktoré sa okolo kávovaru nazbierali.
Raz za mesiac
Kávovary De’Longhi sú skvelé v tom, že je z nich možné veľmi ľahko vybrať sparovaciu jednotku (označovanú aj jednotka vyluhovača). Tú čistím raz za mesiac, aj keď mnohí z vás ste mi písali, že to robíte častejšie. Keď je to skutočne tak, chválim vás.

Kávovar treba najskôr klasicky vypnúť, potom vybrať nádržku na vodu a za ňou je skrytá tajomná jednotka, kde sa deje všetko kávové kúzlo. Vďaka stlačeniu tlačidiel je von za pár sekúnd a opláchnutie pod vodou je otázkou malej chvíle.
Tu by som rád upozornil na to, že sparovaciu jednotku neoplachujem pod horúcou vodou, ale len pod „letnou“. Súčasne pri tom nepoužívam žiadne prípravky, pretože z jej útrob nechcem zmyť potravinársku vazelínu. Tak ma to naučili.
Raz za dlhšie časové obdobie
Približne raz za dva mesiace treba vymeniť filter zmäkčujúci vodu a raz za tri mesiace treba vykonať odvápnenie. Táto doba sa u jednotlivých užívateľov môže líšiť v závislosti od tvrdosti vody či od počtu uvarených káv. Na toto vás kávovar v každom prípade upozorní. Ako som spomenul už vyššie, „raz za čas“ sa snažím s handričkou a štetcom poutierať aj mlynček. Keď pracujem s prepálenou a olejnatou kávou, tak to urobím okamžite po jej minutí.
Mliečne systémy
Nie som fanúšik mliečnych nápojov, takže toto sa ma príliš netýka, ale keď používate parnú trysku na prípravu mlieka, tak po našľahaní mlieka ju na pár sekúnd prepláchnite. Vodnú paru zapnite naprázdno a trysku potom dôkladne poutierajte. Určite nechcete, aby na nej ostali čo i len zanedbateľné zvyšky mlieka, pretože tie sa začnú rýchlo kaziť.
Keď váš kávovar disponuje automatickým mliečnym systémom, vykonajte jeho prepláchnutie po každom použití. Kávovary De’Longhi majú funkciu CLEAN.

Prostriedky na starostlivosť o kávovar
Pri nákupe prostriedkov, ktoré vám pomôžu s hygienou kávovarov, sa snažte vyhľadať oficiálne príslušenstvo daného výrobcu. V prípade značky De’Longhi tieto vecičky nájdete na eshope delonghi.com, konkrétne v rubrike Údržba a starostlivosť.
Odporúčam hlavne toto:
Vodný filter (alebo softballs) – pomáha obmedziť tvorbu vodného kameňa a zlepšuje výkon kávovaru. Pomáha aj predĺžiť jeho životnosť a prispieva k lepšej chuti kávy.
Eco MultiClean – špeciálny prípravok na čistenie mliečneho systému. Jemne, ale účinne, čistí od mlieka nielen samotný mliečny systém karafy, ale aj všetky časti kávovaru.
EcoDecalk odvápňovací prostriedok – odvápňovanie je veľmi dôležité a primárne odstraňuje vodný kameň nahromadený vnútri zariadenia. Pravidelné odvápňovanie pomáha predĺžiť životnosť kávovaru a zlepšiť energetickú účinnosť.
Na záver dodám, že pravidelná údržba kávovarov a hygiena pri práci s nimi sú veľmi dôležité. Pomôžu predĺžiť životnosť kávovaru, pomôžu predchádzať poruchám a pomôžu zachovať výkon kávovaru. Nuž a samozrejme pomôžu dosiahnuť maximálnu možnú kvalitu kávy. Veľmi dôležitý je pritom aj zdravotný aspekt, pretože keď svoj kávovar nečistíte a dobre sa oň nestaráte, určite je domovom množstva baktérií.
Zároveň by som vás rád upozornil aj na to, aby ste si hygienu všímali aj v kaviarňach. Keď niekde barista pracuje so zašpineným kávovarom a všetko okolo má zafŕkané, tak si u neho kávu viac nedajte.
Článok vznikol v spolupráci s výrobcom kávovarov De’Longhi.
V spolupráci s De’Longhi však rozhodne nevzniklo nasledujúce video, ktoré zachytáva našu nadprácu pri hygienickej starostlivosti o kávovar. A nebojte sa, dali sme si pozor, aby sa mu nič nestalo.