Experimentálne kávy od farmára Muhlisa zo združenia Argopuro Walida si na Slovensku získali mnoho fanúšikov. Najčerstvejší zber kávy z východnej Jávy navyše prináša úplne nový spôsob spracovania, ktorý Muhlis nazval “hermetic seal”. Slovenská pražiareň kávy Alter-Nativ vám ju prináša v dvoch verziách: na espresso a na filter.
Mas Muhlis je vyštudovaný agronóm, ktorý sa vrátil do svojej rodnej dediny pod horou Argopuro. Rozhodol sa vylepšiť hospodárenie miestnej komunity a prinavrátiť tak prírode jej pôvodnú podobu. Založil družstvo Walida, ktoré sa okrem iného venuje aj pestovaniu a spracovaniu kávy. Jeho zamestnanci sú odmeňovaní férovo, čo sa odráža aj na kvalite ich produktov.

Experimentálne spracovanie
Ak sa už nejaký ten týždeň pohybujete vo svete kávy, určite ste sa stretli s pomenovaním Argopuro Walida. A to je dobré znamenie. Muhlisove kávy sú na našom trhu veľmi populárne, pričom neraz zaujmú výraznými a nekonvenčnými chuťami. To odráža Muhlisove nadšenie pre experimentálne spracovanie kávových čerešní.
Každý rok prináša nové a nové metódy, ktoré jeho zrnká odlišujú od iných káv z Juhovýchodnej Ázie. Ako už názov napovedá, súčasťou spracovania tohto lotu je uzavretie čerešní do prostredia bez možnosti pohybu plynov. Proces fermentácie kávy tak prebieha v hermeticky uzavretom prostredí a káva vďaka tomu nadobúda nové, zaujímavé chute.

Indonézia Hermetic Seal si od Q-graderov vyslúžila cuppingové skóre 87,5. To odráža vysokú kvalitu a komplexnosť chutí. Káva obsahuje odrody červená caturra a miestnu Lini S-795. Hermetic Seal vám v Alter-Nativ napražia na dva rôzne stupne praženia. Ak preferujete espresso, vyskúšajte tmavší espresso roast. Pre fanúšikov filtra je ako stvorené svetlejšie filter praženie.
Bombové espresso
Espresso roast Indonézie Hermetic Seal je krásne voňavý a chuťovo komplexný. Vo vôni sme pri teste cítili sladko-korenisté perníkové tóny, ale aj náznak fermentácie v podobe vínnej arómy a tropickú vôňu marakuje. A presne taká je aj chuť. Je neskutočne funky a komplexná. Telo kávy je stredne ťažké až ťažké.

Aciditu tvorí tropická marakuja, sladkosť je džemová až koláčová s náznakom perníku a sliviek a horkosť je len veľmi jemná, kakaová. V dochuti vám na jazyku ostanú tropické chute sušeného ananásu a kakaa. Avšak pozor, espresso je veľmi funky. Ocenia ho hlavne milovníci výrazných chutí a acidity. Keď hľadáte horké a čokoládové tóny, radšej sa poobzerajte po inej káve z ponuky Alter-Nativ.
Recept Indonézia Hermetic Seal espresso:
Pomer (ratio): 1:2,5
Teplota extrakcie: 93°C
Tlak: 9 barov
Čas extrakcie: cca 30 sekúnd

Elegantný filter
Praženie na filter je pomerne svetlé. Vďaka tomu je chuť fermentácie oproti espressu potlačená a do popredia vystupujú svieže ovocné tóny. Káva sa nesie na vlne žltej farby a prináša chute ananásu, marakuje a hrušiek. Jej telo je stredne ťažké a v dochuti sa k ovociu pridáva aj jemná chuť rumu či whisky. Káva ako celok pôsobí veľmi uhladene a elegantne. Odporúčame ju vyskúšať aj odporcom experimentálnych spracovaní – možno zmení váš názor.
Recept Indonézia Hermetic Seal Hario V60:
17 g kávy
250 ml vody (93 °C)
Stredná až stredne jemná hrúbka mletia (18 klikov na Comandante)

0:00 – 0:30 nalejte 50 ml vody a zamiešajte
0:30 – 1:00 nalejte do 150 ml
1:00 – 1:15 dolejte do 200 ml
1:15 – 1:30 dolejte do 250 ml a počkajte
Celkový čas extrakcie: cca 2:45
Poznámka: Pri príprave na filter sa nám osvedčilo o čosi jemnejšie mletie než zvyčajne. Indonézia Hermetic Seal má tendenciu prepúšťať vodu pomerne rýchlo, kvôli čomu sme pri prvých pokusoch kávu podextrahovali. Takýmto nezdarkom sa vyhnete, ak od prvého pokusu nameliete kávu jemnejšie.

Kreatívny Muhlis zase raz prišiel s kávou, ktorá dokáže prekvapiť. Indonézia Hermetic Seal od Alter-Nativ je extrémne zábavnou kávou. Ponúkne vám tropické chute, tonu sladkosti, ale aj jemný náznak fermentácie. Nás si získala na filtri a ešte viac na espresse.
Na eshope pražiarne Alter-Nativ avcoffee.sk ju nájdete za veľmi priaznivú cenu, ktorú môžete ešte znížiť. Stačí, ak použijete zľavový kód BLOGOKAVE10.
