piatok, 13 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Predstavujeme nové kávy

Indonézia Hermetic Seal od Alter-Nativ: Extrémne zábavná káva na espresso i filter

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
7. februára 2025
AlterNativ - Indonézia Hermetic Seal
Share on FacebookShare on Twitter

Experimentálne kávy od farmára Muhlisa zo združenia Argopuro Walida si na Slovensku získali mnoho fanúšikov. Najčerstvejší zber kávy z východnej Jávy navyše prináša úplne nový spôsob spracovania, ktorý Muhlis nazval “hermetic seal”. Slovenská pražiareň kávy Alter-Nativ vám ju prináša v dvoch verziách: na espresso a na filter.

Mas Muhlis je vyštudovaný agronóm, ktorý sa vrátil do svojej rodnej dediny pod horou Argopuro. Rozhodol sa vylepšiť hospodárenie miestnej komunity a prinavrátiť tak prírode jej pôvodnú podobu. Založil družstvo Walida, ktoré sa okrem iného venuje aj pestovaniu a spracovaniu kávy. Jeho zamestnanci sú odmeňovaní férovo, čo sa odráža aj na kvalite ich produktov. 

Indonézia Hermetic Seal od AlterNativ - obaly

Experimentálne spracovanie

Ak sa už nejaký ten týždeň pohybujete vo svete kávy, určite ste sa stretli s pomenovaním Argopuro Walida. A to je dobré znamenie. Muhlisove kávy sú na našom trhu veľmi populárne, pričom neraz zaujmú výraznými a nekonvenčnými chuťami. To odráža Muhlisove nadšenie pre experimentálne spracovanie kávových čerešní. 

Každý rok prináša nové a nové metódy, ktoré jeho zrnká odlišujú od iných káv z Juhovýchodnej Ázie. Ako už názov napovedá, súčasťou spracovania tohto lotu je uzavretie čerešní do prostredia bez možnosti pohybu plynov. Proces fermentácie kávy tak prebieha v hermeticky uzavretom prostredí a káva vďaka tomu nadobúda nové, zaujímavé chute.

Indonézia Hermetic Seal od AlterNativ - pohľad na zrná

Indonézia Hermetic Seal si od Q-graderov vyslúžila cuppingové skóre 87,5. To odráža vysokú kvalitu a komplexnosť chutí. Káva obsahuje odrody červená caturra a miestnu Lini S-795. Hermetic Seal vám v Alter-Nativ napražia na dva rôzne stupne praženia. Ak preferujete espresso, vyskúšajte tmavší espresso roast. Pre fanúšikov filtra je ako stvorené svetlejšie filter praženie.

Bombové espresso

Espresso roast Indonézie Hermetic Seal je krásne voňavý a chuťovo komplexný. Vo vôni sme pri teste cítili sladko-korenisté perníkové tóny, ale aj náznak fermentácie v podobe vínnej arómy a tropickú vôňu marakuje. A presne taká je aj chuť. Je neskutočne funky a komplexná. Telo kávy je stredne ťažké až ťažké. 

Indonézia Hermetic Seal od AlterNativ - príprava espressa

Aciditu tvorí tropická marakuja, sladkosť je džemová až koláčová s náznakom perníku a sliviek a horkosť je len veľmi jemná, kakaová. V dochuti vám na jazyku ostanú tropické chute sušeného ananásu a kakaa. Avšak pozor, espresso je veľmi funky. Ocenia ho hlavne milovníci výrazných chutí a acidity. Keď hľadáte horké a čokoládové tóny, radšej sa poobzerajte po inej káve z ponuky Alter-Nativ.

Recept Indonézia Hermetic Seal espresso:

Pomer (ratio): 1:2,5
Teplota extrakcie: 93°C
Tlak: 9 barov
Čas extrakcie: cca 30 sekúnd

Indonézia Hermetic Seal od AlterNativ - espresso

Elegantný filter

Praženie na filter je pomerne svetlé. Vďaka tomu je chuť fermentácie oproti espressu potlačená a do popredia vystupujú svieže ovocné tóny. Káva sa nesie na vlne žltej farby a prináša chute ananásu, marakuje a hrušiek. Jej telo je stredne ťažké a v dochuti sa k ovociu pridáva aj jemná chuť rumu či whisky. Káva ako celok pôsobí veľmi uhladene a elegantne. Odporúčame ju vyskúšať aj odporcom experimentálnych spracovaní – možno zmení váš názor. 

Recept Indonézia Hermetic Seal Hario V60:

17 g kávy
250 ml vody (93 °C)
Stredná až stredne jemná hrúbka mletia (18 klikov na Comandante)

Indonézia Hermetic Seal od AlterNativ - príprava filtrovanej kávy

0:00 – 0:30 nalejte 50 ml vody a zamiešajte
0:30 – 1:00 nalejte do 150 ml 
1:00 – 1:15 dolejte do 200 ml 
1:15 – 1:30 dolejte do 250 ml a počkajte
Celkový čas extrakcie: cca 2:45

Poznámka: Pri príprave na filter sa nám osvedčilo o čosi jemnejšie mletie než zvyčajne. Indonézia Hermetic Seal má tendenciu prepúšťať vodu pomerne rýchlo, kvôli čomu sme pri prvých pokusoch kávu podextrahovali. Takýmto nezdarkom sa vyhnete, ak od prvého pokusu nameliete kávu jemnejšie.

Indonézia Hermetic Seal od AlterNativ - mletá káva

Kreatívny Muhlis zase raz prišiel s kávou, ktorá dokáže prekvapiť. Indonézia Hermetic Seal od Alter-Nativ je extrémne zábavnou kávou. Ponúkne vám tropické chute, tonu sladkosti, ale aj jemný náznak fermentácie. Nás si získala na filtri a ešte viac na espresse. 

Na eshope pražiarne Alter-Nativ avcoffee.sk ju nájdete za veľmi priaznivú cenu, ktorú môžete ešte znížiť. Stačí, ak použijete zľavový kód BLOGOKAVE10.

Indonézia Hermetic Seal od AlterNativ - filtrovaná káva
0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Alter-Nativ
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
vývoj cien kávy na trhu

Cena kávy láme rekordy. Čo spôsobilo brutálny nárast?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Ty Kokos z pražiarne Aurelica - hotová káva v dekantéri

    Ty Kokos! od Aurelica Coffee: Tyčinka Margot alebo káva?

    10. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL