Inšpiroval ho Blog o káve: Patrik otvára v Leviciach kaviareň s výberovkou
Realitný maklér z Levíc otvára kaviareň s výberovou kávou. Patrik Brnák, ktorému káva ešte pred pár rokmi príliš nechutila, objavil čaro kávového sveta prostredníctvom Blogu o káve. A do kávy sa zamiloval natoľko, že svoje nadšenie chce ostatným ľuďom sprostredkovať prostredníctvom vlastnej kaviarne. V Leviciach otvára Café Lab.
„Celé toto kávové šialenstvo sa začalo vo chvíli, keď som na Instagrame natrafil na profil Ladislav Király – kávový bloger,“ prezradil Patrik v rozhovore pre Blog o káve. „Na tridsiate narodeniny som dostal svoj prvý kávovar De’Longhi ECAM Magnifica S, kúpil som si prvú kilovku a keďže som netušil, ako ju mám skladovať, napísal som správu práve Lacovi. Na otázku Ako najlepšie skladovať kávu po otvorení som dostal extrémne dlhú odpoveď, ktorú som popravde ani nečakal.“
Cenné rady a tipy
„Laco pridal odkazy na články na webe blogokave.sk, ktoré som si potom prečítal. Našiel som množstvo rád a tipov, z ktorých som bol nadšený. Súčasne som zistil, že aj keď som predtým kávu pil dlhé roky, vlastne som o nej nič nevedel. S Lacom som si potom písal častejšie a vždy mi poradil, akú kávu si mám vybrať. Začínal som s horkými kávami, na ktoré sme boli vlastne všetci naučení, ale potom som vďaka Blogu o káve začal experimentovať a už to nešlo zastaviť,“ skonštatoval Patrik.
Pre Patrika Brnáka bolo pitie kávy už dlhšie vhodným doplnkom stretávania sa so známymi alebo so zákazníkmi. Mnohokrát do kaviarní chodil aj sám, pretože sa mu z nich dobre pracovalo. Problém bol však v tom, že káva mu nechutila až tak, že by z nej odpadával. A keď neskôr narazil na kvalitnejšie výberovky, nadobudol pocit, že doma si ich nevie optimálne pripraviť.
Filip Beňo a kurz v Goriffee
„Začal som okolo toho veľa študovať a zistil som, že je to poriadna alchýmia. Rozhodol som sa pre baristický kurz a po čítaní recenzií som natrafil na Filipa Beňa z Makeitbetter. Absolvoval som u neho jednodňový kurz, ktorý sa konal v priestoroch pražiarne Goriffee. Bol to pre mňa veľmi silný zážitok, po ktorom som doma prestal používať automatický kávovar. Od manželky som dostal sadu V60 a posunul som sa ďalej. Bežné kaviarne už pre mňa stratili zmysel, kávy v nich prestali chutiť mne i manželke. Do kaviarní sme ešte sem-tam zašli, ale už nie na kávu,“ zasmial sa Patrik.
Neskôr sa Patrik na kávovom festivale v Bratislave zoznámil s predajcom kávovarov a kúpil si pákový stroj Lelit Bianca a mlynček Eureka Mignon: „Následne som si naobjednával najlepšie hodnotené kávy z recenzií Blogu o káve, ale nebolo to také jednoduché, ako som si myslel. Z káv som nevedel vytiahnuť maximum a opäť som oslovil Filipa, u ktorého som absolvoval ďalší, tentoraz omnoho intenzívnejší kurz. Tam som sa už naučil pripravovať dokonalé espresso a aj latte art na perfektne napenené cappuccino.“
Návšteva Austrálie všetko zmenila
Patrik potom dobrou kávou nakazil rodinu a známych, až začal dostávať otázku, prečo si neotvorí kaviareň. „V realitách pracujem už vyše pätnásť rokov a práca ma baví, takže som na to najskôr ani nepomyslel,“ prezradil Patrik Brnák. „Zlom nastal až po návšteve Austrálie. Nechápal som, aký vysoký je tamojší kaviarenský štandard a že kaviarne sú doslova na každom rohu. Po návrate z Austrálie bolo pre mňa napokon ešte ťažšie ísť niekam na kávu.“
Myšlienka týkajúca sa otvorenia kaviarne, ktorá by spĺňala najprísnejšie kritéria, bola teda o niečo živšia a horúcejšia. Patrik sa spojil s kamarátom Mirom, ktorého poznal z jednej kaviarne a spoločne sa rozhodli pre nový projekt. „Miro má z gastra veľa skúseností a ja mám zasa obchodné zručnosti. Oslovil som aj Filipa z makeitbetter.sk, ktorý nám pomohol zabezpečiť technológiu, navrhnúť celý bar a následne nás niekoľko dní zaškoľoval. Kaviareň sme pomenovali Cafe Lab, a to preto, lebo káva a jej príprava je podľa mňa veľká alchýmia.“
Má to byť hlavne hobby
„Našim hlavným dodávateľom kávy je Goriffee, keďže práve u nich sa to celé začalo a v ich pražiarni som absolvoval prvý kurz. Postupne budeme pridávať aj kávy iných značiek. Dali sme si veľké ciele, ale hlavne je to pre nás hobby. Nestanovujeme si nejaký biznis-plán, veď máme svoju robotu, ktorej sa nechceme vzdať. Chceme však mať miesto, kde si môžeme dopriať dobrú kávu a chceme ju dopriať aj ľuďom v Leviciach. Otvárame už v pondelok 22. júla,“ dodal Patrik Brnák.
Kaviareň Café Lab nájdete v rezidencii Kyjevská v Leviciach. Sledovať ju môžete na instagramovom konte @cafe_lab.sk.