sobota, 14 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Inšpiroval ho Blog o káve: Patrik otvára v Leviciach kaviareň s výberovkou

Ladislav Király Od Ladislav Király
19. júla 2024
Patrik Brnák a Cafe Lab v Leviciach
Share on FacebookShare on Twitter

Realitný maklér z Levíc otvára kaviareň s výberovou kávou. Patrik Brnák, ktorému káva ešte pred pár rokmi príliš nechutila, objavil čaro kávového sveta prostredníctvom Blogu o káve. A do kávy sa zamiloval natoľko, že svoje nadšenie chce ostatným ľuďom sprostredkovať prostredníctvom vlastnej kaviarne. V Leviciach otvára Café Lab.

„Celé toto kávové šialenstvo sa začalo vo chvíli, keď som na Instagrame natrafil na profil Ladislav Király – kávový bloger,“ prezradil Patrik v rozhovore pre Blog o káve. „Na tridsiate narodeniny som dostal svoj prvý kávovar De’Longhi ECAM Magnifica S, kúpil som si prvú kilovku a keďže som netušil, ako ju mám skladovať, napísal som správu práve Lacovi. Na otázku Ako najlepšie skladovať kávu po otvorení som dostal extrémne dlhú odpoveď, ktorú som popravde ani nečakal.“

Cenné rady a tipy

„Laco pridal odkazy na články na webe blogokave.sk, ktoré som si potom prečítal. Našiel som množstvo rád a tipov, z ktorých som bol nadšený. Súčasne som zistil, že aj keď som predtým kávu pil dlhé roky, vlastne som o nej nič nevedel. S Lacom som si potom písal častejšie a vždy mi poradil, akú kávu si mám vybrať. Začínal som s horkými kávami, na ktoré sme boli vlastne všetci naučení, ale potom som vďaka Blogu o káve začal experimentovať a už to nešlo zastaviť,“ skonštatoval Patrik.

Pre Patrika Brnáka bolo pitie kávy už dlhšie vhodným doplnkom stretávania sa so známymi alebo so zákazníkmi. Mnohokrát do kaviarní chodil aj sám, pretože sa mu z nich dobre pracovalo. Problém bol však v tom, že káva mu nechutila až tak, že by z nej odpadával. A keď neskôr narazil na kvalitnejšie výberovky, nadobudol pocit, že doma si ich nevie optimálne pripraviť.

Patrik Brnák na baristickom kurze
Patrik na baristickom kurze.

Filip Beňo a kurz v Goriffee

„Začal som okolo toho veľa študovať a zistil som, že je to poriadna alchýmia. Rozhodol som sa pre baristický kurz a po čítaní recenzií som natrafil na Filipa Beňa z Makeitbetter. Absolvoval som u neho jednodňový kurz, ktorý sa konal v priestoroch pražiarne Goriffee. Bol to pre mňa veľmi silný zážitok, po ktorom som doma prestal používať automatický kávovar. Od manželky som dostal sadu V60 a posunul som sa ďalej. Bežné kaviarne už pre mňa stratili zmysel, kávy v nich prestali chutiť mne i manželke. Do kaviarní sme ešte sem-tam zašli, ale už nie na kávu,“ zasmial sa Patrik.

Neskôr sa Patrik na kávovom festivale v Bratislave zoznámil s predajcom kávovarov a kúpil si pákový stroj Lelit Bianca a mlynček Eureka Mignon: „Následne som si naobjednával najlepšie hodnotené kávy z recenzií Blogu o káve, ale nebolo to také jednoduché, ako som si myslel. Z káv som nevedel vytiahnuť maximum a opäť som oslovil Filipa, u ktorého som absolvoval ďalší, tentoraz omnoho intenzívnejší kurz. Tam som sa už naučil pripravovať dokonalé espresso a aj latte art na perfektne napenené cappuccino.“

kaviareň Cafe Lab - Levice

Návšteva Austrálie všetko zmenila

Patrik potom dobrou kávou nakazil rodinu a známych, až začal dostávať otázku, prečo si neotvorí kaviareň. „V realitách pracujem už vyše pätnásť rokov a práca ma baví, takže som na to najskôr ani nepomyslel,“ prezradil Patrik Brnák. „Zlom nastal až po návšteve Austrálie. Nechápal som, aký vysoký je tamojší kaviarenský štandard a že kaviarne sú doslova na každom rohu. Po návrate z Austrálie bolo pre mňa napokon ešte ťažšie ísť niekam na kávu.“

Myšlienka týkajúca sa otvorenia kaviarne, ktorá by spĺňala najprísnejšie kritéria, bola teda o niečo živšia a horúcejšia. Patrik sa spojil s kamarátom Mirom, ktorého poznal z jednej kaviarne a spoločne sa rozhodli pre nový projekt. „Miro má z gastra veľa skúseností a ja mám zasa obchodné zručnosti. Oslovil som aj Filipa z makeitbetter.sk, ktorý nám pomohol zabezpečiť technológiu, navrhnúť celý bar a následne nás niekoľko dní zaškoľoval. Kaviareň sme pomenovali Cafe Lab, a to preto, lebo káva a jej príprava je podľa mňa veľká alchýmia.“

Cafe Lab - majitelia Patrik a Miro
Patrik a Miro.

Má to byť hlavne hobby

„Našim hlavným dodávateľom kávy je Goriffee, keďže práve u nich sa to celé začalo a v ich pražiarni som absolvoval prvý kurz. Postupne budeme pridávať aj kávy iných značiek. Dali sme si veľké ciele, ale hlavne je to pre nás hobby. Nestanovujeme si nejaký biznis-plán, veď máme svoju robotu, ktorej sa nechceme vzdať. Chceme však mať miesto, kde si môžeme dopriať dobrú kávu a chceme ju dopriať aj ľuďom v Leviciach. Otvárame už v pondelok 22. júla,“ dodal Patrik Brnák.

Kaviareň Café Lab nájdete v rezidencii Kyjevská v Leviciach. Sledovať ju môžete na instagramovom konte @cafe_lab.sk.

Cafe Lab v Leviciach - interiér
0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: kaviarne
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
káva do automatického kávovaru - Diamonds Roastery - Brazília a Guatemala

Káva do automatu z top pražiarne Diamond’s: Brazília i Guatemala zaujali sladkosťou

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    13. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    13. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL