štvrtok, 29 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Instantná káva nie je káva, zakázal by som ju predávať, tvrdí odborník

Ladislav Király Od Ladislav Király
6. mája 2024
instantná káva na lyžičke

Foto: Shutterstock

Share on FacebookShare on Twitter

Instantná káva nie je káva. Keby bolo na mne, tak ju zakážem predávať. Aj takéto vyjadrenia padli v našom rozhovore s kávovým gurmánom Michalom Šturcom (www.casadelcaffe.sk), ktorý za kávou precestoval viac ako 50 krajín.

Vždy, keď sa spomenie tento typ nápoja, tak ho to mierne rozčertí. Do istej miery ho mrzí, že ľudia si zvykli práve na takýto produkt, ktorý nemá s kvalitnou kávou nič spoločné a navyše môže byť zdraviu škodlivý.

„Keby bolo na mne, tak ju zakážem predávať,“ znela jeho prvá veta v rozhovore pre Blog o káve, ktorá bola veľavravná a dá sa povedať, že hovorila za všetko. Následne sme ďalej vyzvedali a pokúšali sme sa prísť na to, prečo má na instantnú kávu až taký vyhranený názor. Skutočne je to niečo natoľko neprípustné?

detailný pohľad na instantnú kávu
Foto: Shutterstock

Ako sa vyrába instantná káva?

„Výroba instantnej kávy prechádza postupne nasledovnými procesmi: extrakciou, filtráciou a koncentrovaním, sušením,“ odpovedal Michal Šturc. „Proces extrakcie znamená lúhovanie kávy v špeciálnych ‚kávovaroch‘. Firmy používajú svoje preferované kávovníkové zrná, ktoré sú podľa mňa menej kvalitné a špeciálne predmäkčenú vodu, ktorá sa do ‚kávovaru‘ k extrakcii nalieva. Následne dochádza k opakovanému ohrevu na vysokú teplotu a ochladzovaniu.“

Káva v tejto fáze prípravy obsahuje približne 20 až 30 percent pevných častíc a následne musí prísť k ‚zahusteniu‘ koncentrátu tak, aby tekutina obsahovala 40 až 45 percent pevných častíc.

„Potom sa do kávy umelo vracia aróma, ktorá sa pri procese vytratila, a to za použitia rôznych plynov. Následne sa suší do formy sušeného prášku, pričom toto prebieha buď za pôsobenia horúceho vzduchu alebo mrazením. Celý tento proces možno vyzerá nevinne, avšak menej sa prezentuje skutočnosť, že niekoľkonásobným zohrievaním na vysokú teplotu vzniká nebezpečný akrylamid, ktorý je spojený s výskytom rakoviny a neurologickými problémami,“ zdôraznil Bratislavčan.

veľký test instantných káv
Prečítajte si ako dopadol veľký test instantných káv z dielne Blogu o káve.

Instantná káva nie je káva

 Všetkým tým, ktorí sa akrylamidu obávajú, by radšej odporučil piť ristretto alebo espresso z kvalitných kávovníkových zŕn, ktoré akrylamid neobsahujú. Od témy týkajúcej sa instantnej kávy sme sa však nechceli odkloniť a ďalej sme sa v nej vŕtali. Je to vôbec káva? Zaslúži si takéto označenie?

„Instantná káva nie je káva. Je to nápoj, ale škodlivý,“ rázne odvetil uznávaný odborník, ktorý svoje znalosti často uplatňuje aj v rôznych baristických súťažiach. S kávovým svetom je v kontakte už mnoho desaťročí a hnevá ho, že mnohí ľudia sú schopní instantnú kávu považovať za kvalitu a dokonca sa ňou hrdia.

Ak by konzumenti vedeli, čo do seba dávajú…

Opýtali sme sa, či za tým netreba hľadať dobrú reklamu. „Určite za to môže aj reklama,“ prikývol Michal Šturc. „Ale ak by tí konzumenti vedeli, čo do seba dávajú, asi by si veľa z nich rozmyslelo, či budú piť tento nápoj alebo si radšej dajú espresso z kvalitných kávovníkových zŕn. Ja vždy hovorím, že kto si svoje zdravie neváži, si ho ani nezaslúži.“

Apropo jedna z hlavných myšlienok Blogu o káve spočíva v tom, aby sme sa ľuďom pokúsili ukázať cestu a poodhaliť nekonečné možnosti kávového sveta. Skúšajte rôzne kávy, experimentujte s rôznymi spôsobmi prípravy a vzdelávajte sa. Uvidíte, bude to omnoho lepšie, ako ostať pri instantnej káve, prípadne pri lacných mletých kávach.

instantná káva - detailný pohľad na instantnú kávu ako prach
Foto: Shutterstock

Taktika predajcov instantnej kávy

Príčinu toho, že mnohí naďalej pijú instantnú kávu, treba možno hľadať aj v určitej nevedomosti. O tejto téme sa hovorí málo, zákazníci nie sú dostatočne informovaní a predajcom podobných produktov to vyhovuje.

Na obaloch mnohých instantných káv zloženie radšej ani neuvedú. Naopak, prostredníctvom nablýskaných reklám zákazníkov utvrdzujú v tom, že pitím takejto „kávoviny“ robia dobre a navyše sa tým domnele môžu aj pýšiť.

Dobrá rada od odborníka: Treba sa vzdelávať

Ale ako ďalej? Čo spraviť pre to, aby sme v tejto situácii definitívne neuviazli a aby sme ľuďom ukázali cestu? Vieme ich zbaviť presvedčenia, ktoré za roky nadobudli? „Myslím si, že vieme. Slováci sú totiž vzdelaní ľudia a sám registrujem, že čoraz viac z nich postupom času odmieta piť instantnú kávu. Jednoducho ju už prestávajú považovať za kávu.“

„Všetkým by som rád v dobrom odkázal jednu vec: treba sa vzdelávať. Celý život sa máme čo učiť. Ja som obletel zemeguľu už štyrikrát či päťkrát a za kávou som prešiel vyše 50 krajín. Prednášam o nej a ochutnávky robím od roku 2003. Nuž a snažím sa postarať o to, aby sme v našich predajniach ponúkali len to najlepšie a ľuďom sme ukázali cestu,“ usmial sa Michal Šturc s dodatkom, že kvalitnú kávu zákazníkom ponúka už dvadsať rokov.

Michal Šturc hovorí na tému instantná káva
Michal Šturc navštívil množstvo kávových plantáží po celom svete. Sme veľmi radi, že o svoje vedomosti a skúsenosti sa rád podelil aj s čitateľmi Blogu o káve.
0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: instantná kávaMichal Šturc
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Coffee cola, kávokola

Britská firma predstavila nový typ kávokoly

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Colombia El Diviso a Venezuela Rivero Family od Barista Roasters - espresso

    Espresso novinky od Barista Roasters: Funky Venezuela a Kolumbia od svetoznámeho producenta 

    28. mája 2025
    Stanislav Cibuľa

    Kávový kurz u trojnásobného majstra Slovenska: Škola Baristu formovala aj majstra sveta

    27. mája 2025
    príprava espressa

    Takto zistíte, že nepijete kvalitnú kávu

    28. mája 2025
    Peach Please od Goriffee - hotová ľadová káva

    Peach Please od Goriffee: Broskyňová káva ako letný hit

    27. mája 2025
    Cold Brew Tonic

    Cold Brew Tonic: Rýchle letné osvieženie s De’Longhi

    26. mája 2025
    Lázeňská káva Kostarika Coffee Nace a Etiópia Iron Lion

    Etiópia a Kostarika z pražiarne Lázeňská káva: Dokonalé kávové kúpele od našich susedov

    27. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Colombia El Diviso a Venezuela Rivero Family od Barista Roasters - espresso

    Espresso novinky od Barista Roasters: Funky Venezuela a Kolumbia od svetoznámeho producenta 

    28. mája 2025
    Stanislav Cibuľa

    Kávový kurz u trojnásobného majstra Slovenska: Škola Baristu formovala aj majstra sveta

    27. mája 2025
    príprava espressa

    Takto zistíte, že nepijete kvalitnú kávu

    28. mája 2025
    Peach Please od Goriffee - hotová ľadová káva

    Peach Please od Goriffee: Broskyňová káva ako letný hit

    27. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL