Exkluzívne

Instantná káva nie je káva, zakázal by som ju predávať, tvrdí odborník

Instantná káva nie je káva. Keby bolo na mne, tak ju zakážem predávať. Aj takéto vyjadrenia padli v našom rozhovore s kávovým gurmánom Michalom Šturcom (www.casadelcaffe.sk), ktorý za kávou precestoval viac ako 50 krajín.

Vždy, keď sa spomenie tento typ nápoja, tak ho to mierne rozčertí. Do istej miery ho mrzí, že ľudia si zvykli práve na takýto produkt, ktorý nemá s kvalitnou kávou nič spoločné a navyše môže byť zdraviu škodlivý.

„Keby bolo na mne, tak ju zakážem predávať,“ znela jeho prvá veta v rozhovore pre Blog o káve, ktorá bola veľavravná a dá sa povedať, že hovorila za všetko. Následne sme ďalej vyzvedali a pokúšali sme sa prísť na to, prečo má na instantnú kávu až taký vyhranený názor. Skutočne je to niečo natoľko neprípustné?

Ako sa vyrába instantná káva?

„Výroba instantnej kávy prechádza postupne nasledovnými procesmi: extrakciou, filtráciou a koncentrovaním, sušením,“ odpovedal Michal Šturc. „Proces extrakcie znamená lúhovanie kávy v špeciálnych ‚kávovaroch‘. Firmy používajú svoje preferované kávovníkové zrná, ktoré sú podľa mňa menej kvalitné a špeciálne predmäkčenú vodu, ktorá sa do ‚kávovaru‘ k extrakcii nalieva. Následne dochádza k opakovanému ohrevu na vysokú teplotu a ochladzovaniu.“

Káva v tejto fáze prípravy obsahuje približne 20 až 30 percent pevných častíc a následne musí prísť k ‚zahusteniu‘ koncentrátu tak, aby tekutina obsahovala 40 až 45 percent pevných častíc.

„Potom sa do kávy umelo vracia aróma, ktorá sa pri procese vytratila, a to za použitia rôznych plynov. Následne sa suší do formy sušeného prášku, pričom toto prebieha buď za pôsobenia horúceho vzduchu alebo mrazením. Celý tento proces možno vyzerá nevinne, avšak menej sa prezentuje skutočnosť, že niekoľkonásobným zohrievaním na vysokú teplotu vzniká nebezpečný akrylamid, ktorý je spojený s výskytom rakoviny a neurologickými problémami,“ zdôraznil Bratislavčan.

instantná káva v šálke

Instantná káva nie je káva

 Všetkým tým, ktorí sa akrylamidu obávajú, by radšej odporučil piť ristretto alebo espresso z kvalitných kávovníkových zŕn, ktoré akrylamid neobsahujú. Od témy týkajúcej sa instantnej kávy sme sa však nechceli odkloniť a ďalej sme sa v nej vŕtali. Je to vôbec káva? Zaslúži si takéto označenie?

„Instantná káva nie je káva. Je to nápoj, ale škodlivý,“ rázne odvetil uznávaný odborník, ktorý svoje znalosti často uplatňuje aj v rôznych baristických súťažiach. S kávovým svetom je v kontakte už mnoho desaťročí a hnevá ho, že mnohí ľudia sú schopní instantnú kávu považovať za kvalitu a dokonca sa ňou hrdia.

Ak by konzumenti vedeli, čo do seba dávajú…

Opýtali sme sa, či za tým netreba hľadať dobrú reklamu. „Určite za to môže aj reklama,“ prikývol Michal Šturc. „Ale ak by tí konzumenti vedeli, čo do seba dávajú, asi by si veľa z nich rozmyslelo, či budú piť tento nápoj alebo si radšej dajú espresso z kvalitných kávovníkových zŕn. Ja vždy hovorím, že kto si svoje zdravie neváži, si ho ani nezaslúži.“

Apropo jedna z hlavných myšlienok Blogu o káve spočíva v tom, aby sme sa ľuďom pokúsili ukázať cestu a poodhaliť nekonečné možnosti kávového sveta. Skúšajte rôzne kávy, experimentujte s rôznymi spôsobmi prípravy a vzdelávajte sa. Uvidíte, bude to omnoho lepšie, ako ostať pri instantnej káve, prípadne pri lacných mletých kávach.

Taktika predajcov instantnej kávy

Príčinu toho, že mnohí naďalej pijú instantnú kávu, treba možno hľadať aj v určitej nevedomosti. O tejto téme sa hovorí málo, zákazníci nie sú dostatočne informovaní a predajcom podobných produktov to vyhovuje.

Na obaloch mnohých instantných káv zloženie radšej ani neuvedú. Naopak, prostredníctvom nablýskaných reklám zákazníkov utvrdzujú v tom, že pitím takejto „kávoviny“ robia dobre a navyše sa tým domnele môžu aj pýšiť.

Dobrá rada od odborníka: Treba sa vzdelávať

Ale ako ďalej? Čo spraviť pre to, aby sme v tejto situácii definitívne neuviazli a aby sme ľuďom ukázali cestu? Vieme ich zbaviť presvedčenia, ktoré za roky nadobudli? „Myslím si, že vieme. Slováci sú totiž vzdelaní ľudia a sám registrujem, že čoraz viac z nich postupom času odmieta piť instantnú kávu. Jednoducho ju už prestávajú považovať za kávu.“

„Všetkým by som rád v dobrom odkázal jednu vec: treba sa vzdelávať. Celý život sa máme čo učiť. Ja som obletel zemeguľu už štyrikrát či päťkrát a za kávou som prešiel vyše 50 krajín. Prednášam o nej a ochutnávky robím od roku 2003. Nuž a snažím sa postarať o to, aby sme v našich predajniach ponúkali len to najlepšie a ľuďom sme ukázali cestu,“ usmial sa Michal Šturc s dodatkom, že kvalitnú kávu zákazníkom ponúka už dvadsať rokov.

Michal Šturc hovorí na tému instantná káva
Michal Šturc navštívil množstvo kávových plantáží po celom svete. Sme veľmi radi, že o svoje vedomosti a skúsenosti sa rád podelil aj s čitateľmi Blogu o káve.
Značky
Zobraz viac

Podobné články

24 Comments

  1. Málo faktov, len názory a dohady pána, čo sa vyjadruje dosť sebavedomo a nekonštruktívne. Bolo by vhodné uviesť, koľko tých škodlivín tam je, prečo to nie je káva (má to účinok kávy, takže podľa mňa to káva je) a úplne chýba poukázanie na to, že sú horšie a lepšie instantné kávy. Jasné, že tie najlacnejšie budú viac sajrajtové ale verím, že top instantná káva môže byť kvalitná a zdraviu neškodlivá.

    1. Káva to nie je, sú to granule. Určite vieš ako vyzerá káva. Keď chceš, tak to pi. Ja budem piť kávu. Ty si vychutnaj tvoje granule s prídavkom arómy a farbív 😉

    2. Nie všetky stimulanty sú káva 🙃. Aj kofeinove tabletky obsahujú kofeín a „stimuluju“, rsp utlmuju receptory únavy rovnako ako káva a kávou by ste ich nenazvali. Ale to je len slovíčkarenie. Pán správne podotkol že pri opakovanom vystavovaní kávy vysokej teplote dochádza k uvoľňovaniu škodlivín ktoré sú za určitých podmienok preukázateľne karcinogénne. (Z rovnakého dôvodu vám v dobrej kaviarni neurobia 3dcl kávu, pretože keď by tak dlho horúca voda pretekala cez kávu v páke, prepálila by sa a začala uvoľňovať škodliviny. Preto pán odporúča piť ristretto, teda „malu“ kavu ak si chceme byť istí že si neškodíme.)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close