pondelok, 12 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Instantná káva: Sme na túto gebuzinu skutočne odkázaní?

Ladislav Király Od Ladislav Király
25. novembra 2021
Stop instantnej káve

Patríte do skupiny ľudí, ktorá uprednostňuje instantnú kávu? Hmm, tak s týmto pomletým neviemčím ste príliš nevyhrali. Viac sa dozviete v našom článku...

Share on FacebookShare on Twitter

Žijeme „uponáhľanú“ dobu. Väčšina z nás dnes má na to, aby si obstarala kvalitnú kávu a tento produkt si vychutnávala tak, ako by si zaslúžil, ale aj tak to nerobíme. Prídeme do kuchyne a podľahneme vábeniu pohodlnosti; vezmeme si instantnú kávu, zalejeme ju vodou a hotovo. Ale je to skutočne taký problém spraviť si kávu v koťogu, french presse, prípadne v kvalitnom kávovare? Rozhodne nie.

Instantnú, respektíve rozpustnú, kávu pijeme napriek tomu, že ju piť vôbec nemusíme. Máme plno možností, neskutočné domáce kávovary, kvalitné kaviarne a k dispozícii mnoho rôznych výberových káv, ktoré by stáli za to, aby sme im dali šancu. Ale my aj tak siahneme po rýchlovarnej kanvici a v šálke alebo hrnčeku si zalejeme niečo. Nejakú rozdrvenú hmotu. Gebuzinu.

História instantnej kávy

Keď si posvietime na roky minulé, nájdeme rôzne informácie. Mnoho zdrojov hovorí o japonskom Američanovi menom Satori Kato, ale nie, tento pánko nebol prvým, kto s takouto kávovinou prišiel.

Ako úplne prvý si proces výroby instantnej kávy nechal patentovať Francúz Alphonese Allais ešte v roku 1881. O deväť rokov neskôr, teda v roku 1890, si novozélanďanský inovátor David Strang nechal patentovať svoju vlastnú metódu sušenia kávy, tzv. „dry hot air process“, teda proces založený na horúcom vzduchu.

V roku 1901 už spomínaný Satori Kato predstavil svoju verziu instantnej kávy a v podstate si uchmatol slávu. Pochopiteľne, že v tej dobe nevládla mimoriadne dobrá informovanosť a o svojich predchodcoch možno ani nevedel.

Nuž a v roku 1910 sa o slovo prihlásil George Constant Louis Washington, ktorý na trh uviedol prvú komerčne dostupnú instantnú kávu. Podarila sa mu veľká vec: dokázal zaujať americkú armádu, ktorá ňou zásobovala svoje vojenské jednotky. Keď sa potom vojaci vrátili domov, boli na instantnú kávu natoľko zvyknutí, že ju začali hromadne vyhľadávať. A „boom“ bol na svete.

Ako sa vyrába instantná káva?

Nie je žiadnym tajomstvom, že pri výrobe bežnej instantnej kávy sa používajú druhotriedne kávové zrná. V konečnom dôsledku nikto nevidí, ako vyzerali a odkiaľ sú, tak prečo postupovať inak?

Najlepšie zrná Arabiky sa dostanú do výberovej kávy, najhoršie zrná Robusty do instantnej. Pochopiteľne to nemôžeme zovšeobecňovať a česť výnimkám, ale v zásade je to tak. Veľkým spoločnostiam, ktoré svojimi produktmi zásobujú bežné obchody, ide hlavne o objem a čo najnižšie náklady. Akékoľvek ilúzie by boli zbytočné.

Ale späť k veci: v továrni sa v obrovskom množstve pripraví finálny kávový produkt, ktorý je následne niektorou z metód vysušený, premenený na prášok, zabalený a rozoslaný do maloobchodných reťazcov celého sveta.

Metód je viacero a jednu z nich vám priblíži aj priložené video. Prečo by ste si mali zalievať a piť toto, keď nemusíte?

(článok pokračuje pod videom)

https://www.youtube.com/watch?v=6oQ0ds8GswE

Kde si môže instantná káva nájsť svoje miesto?

Treba úprimne povedať, že je zlé, ak sa na instantnú kávu spoliehate dennodenne. Respektíve je to prinajmenšom čudné. Potom sa len sotva môžete označovať za kávičkárov. Našli by sa vhodnejšie označenia ako „lenivci“, ktorí nie sú schopní obetovať jednu či dve minúty a dopriať si niečo pre potešenie chuti. Bez urážky, lebo o tú nám nejde. Ale ak takto postupujete na pravidelnej báze, niečo s tým spravte. Fakt.

Avšak ako sme písali v názve tejto kapitoly, aj „instantná káva môže mať svoje miesto“. Jednoducho ak idete niekam von, kde si klasickú kávu neviete pripraviť ani kúpiť. Tým skôr spomínaným americkým vojakom tiež nemalo význam stavať v teréne kaviareň.

Takže áno, takto sa dá využiť aj instantná káva. Ak teda zvládnete skonzumovať mletú hmotu zväčša aj s pridaným cukrom či sušeným mliekom a pritom sa tváriť blažene.

Prečo je instantná káva zväčša lacná?

Odpoveď na túto otázku je pomerne jednoduchá: vyrobená je z menej kvalitných zŕn, zväčša z Robusty. Pochádzať môže navyše z krajín, kde je pri jej produkcii využitá práca detí, prípadne aj novodobých „otrokov“.

V tomto smere je určite lepšie staviť na produkt, ktorý má certifikát „fair trade“, avšak pri instantnej káve, ktorú nájdete na pultoch bežných predajní, sa ho bohužiaľ nedočkáte.

Ak sa veľmi posnažíte a ste takým milovníkom instantnej kávy, že sa jej nedokážete zbaviť, určite stavte na kvalitu, nájdite si na internete rozpustný produkt z Arabiky a skúste investovať. Tak či tak sa nedopracujete k chuti, akú by vám káva mohla ponúknuť, ale aj toto je určite pokrok.

Obsahuje instantná káva akrylamid?

Nie je tomu tak dávno, čo sa o akrylamide hovorilo poriadne často. Organizáciami venujúcim sa výskumu rakoviny bol označený za „pravdepodobný ľudský karcinogén“ a podľa štúdie z roku 2013 obsahuje instantná káva dvakrát viac akrylamidu, ako káva bežná.

OK, strašíme a možno si poviete, že hľadáme senzáciu, prípadne padáme na úroveň lacného bulváru. Úprimne povedané, o to nám príliš nejde, ale ak vám to pomôže zabudnúť na instantnú kávu, tak to stálo za to.

A radi pripomenieme aj skutočnosť, že žiadne z podobne spracovaných, respektíve predpripravených, potravín nie sú práve najzdravšou alternatívou. Na pultoch predajní je ich pritom viac ako dosť. Čím viac z nich prestaneme kupovať a vyradíme zo svojho života, tým lepšie pre nás.

Ponúknete návšteve instantnú kávu?

Predstavte si situáciu: pozvete na návštevu kamarátov, rodinu, známych a ponúknete im kávu. Máte gule na to, aby ste im dali instantnú? Alebo sa radšej trochu posnažíte a podáte im kvalitný produkt s nezameniteľnou arómou a jedinečnou chuťou? Stavíme sa, že to druhé. Nuž a keď takto pristupujete k návšteve, prečo nie ste podobne „štedrí“ aj k sebe? Vyhráva tá „lenivosť“, ktorú sme už spomínali?

Ale fajn, nebudeme sa v tom ďalej vŕtať. Dokonca aj z USA prichádzajú ohlasy o tom, že instantná káva zažíva svoje obrodenie a na trh prichádzajú kvalitné produkty, ktoré za to „určite stoja“. V konečnom dôsledku je to len a len na vás, konzumentoch.

Avšak ak sme vám aspoň trochu dali chrobáka do hlavy, sme radi. Aj malý krok správnym smerom je lepší, ako žiadny.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: instantná kávakáva
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Uškodí človeku 25 šálok kávy denne?

Je pravda, že srdcu neuškodí ani 25 káv denne?

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL