sobota, 28 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
No Result
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
No Result
View All Result
Blog o káve
No Result
View All Result
Home Zaujímavosti o káve

Intolerancia na kofeín

Ladislav Király by Ladislav Király
19. januára 2023
intolerancia na kofeín

Počuli ste už o intolerancii na kofeín, prípadne máte podozrenie, že ňou trpíte? Možno vám pomôžeme...

Share on FacebookShare on Twitter

Pravdepodobne ste už počuli o tom, že niektorí ľudia majú po konzumácii kávy a produktov obsahujúcich kofeín rôzne problémy, ktoré sa laicky označujú pojmom intolerancia na kofeín. Vedeli ste, o čo tu vlastne ide?

Najskôr si povedzme, že kofeín je veľmi populárny stimulant, ktorý sa nachádza v káve, v niektorých čajoch, v čokoláde, v energetických nápojoch v kolových nápojoch a dokonca aj v niektorých liekoch. Nie každý ho však dokáže tolerovať. Sú ľudia, ktorí bez problémov vypijú aj šesť či sedem šálok kávy, ale sú takí, ktorým je nedobre už po dvoch.

Symptómy intolerancie na kofeín

Niekto sa môže sťažovať na silné búšenie srdca, potenie, trasenie, na napínanie, bolesti hlavy či brucha, pálenie záhy, sčervenanie, ale príznaky môžu byť skutočne rôznorodé.

Za niektoré z nich (bolesť brucha, pálenie záhy) môže hlavne prekyslenie organizmu, vo zvyšných prípadoch zohráva hlavnú rolu kofeín. Vedci prišli na to, že existuje tzv. „gén pomalého metabolizmu“ a u osôb, ktoré ho majú, sa kofeín metabolizuje omnoho pomalšie. A problém je na svete.

Ako diagnostikovať intoleranciu na kofeín?

Tuto narážame na problém. Odborníci z oblasti zdravia a medicíny doposiaľ nevyvinuli špecifický test, ktorým by bolo možné odhaliť a rozpoznať úroveň citlivosti na kofeín, prípadne intoleranciu alebo alergiu na kofeín. Zatiaľ teda nič také neexistuje.

Platí však, že ak máte podozrenie na intoleranciu na kofeín, mal by si pri konzumovaní kávy dávať pozor. Keď spozorujete určitý zo skôr spomínaných príznakov, obmedzte príjem kofeínu a pozorujte, či to pomáha. Ak nie, váš problém spôsobilo niečo iné.

Príčiny intolerancie na kofeín

Ako už býva zvykom, všetko má svoju príčinu a ani intolerancia na kofeín sa nezjaví len tak pre nič za nič. Niekto je citlivý menej a niekto viac, pretože každé telo funguje inak. Nuž a existujú veci, ktoré môžu situáciu zhoršiť. Problém majú napríklad ľudia trpiaci rôznymi úzkostnými poruchami.

Niektoré výskumy naznačujú, že príčina intolerancie na kofeín môže vznikať na úrovni receptorov, na ktoré sa kofeín viaže. Ísť však môže aj o problém s jeho metabolizovaním. V tejto súvislosti opäť platí, že každý človek je iný: niekoho telo dokáže kofeín metabolizovať rýchlo, inému to trvá veľmi dlho.

Medzi ďalšie príčiny vyvolávajúce intoleranciu na kofeín môžeme zaradiť genetiku, vek, pohlavie, užívanie liekov a napríklad hormonálnej antikoncepcie, cirkadiálne faktory či spánkovú hygienu.

Intolerancia na kofeín a názor odborníčky

Internetová stránka stylist.co.uk dala priestor dietologičke Catherine Rabessovej, ktorá pripomenula, že odporúčaná denná dávka kofeínu je maximálne 400 miligramov. To je však veľmi široké vymedzenie, ktoré si treba rozmeniť na drobné.

„Reakcia ľudí na kofeín je veľmi individuálna,“ povedala Rabessová. „Zvyčajne tu ide o genetické faktory, takže to, ako funguje dané telo, je vpísané už v jeho DNA. Ak máte o niečo pomalší metabolizmus, tak to môže znamenať, že aj menšie množstvo kofeínu môže vyvolať väčšiu stimuláciu. Nuž a väčšie dávky kofeínu sa môžu postarať o prehnanú reakciu.“

„Symptómy môžu byť často veľmi podobné tomu, čo vyvolajú iní pôvodcovia a potom je dosť ťažké určiť, či tu skutočne ide o intoleranciu na kofeín alebo je to len odraz iného dietologického problému. Ťažko hneď povedať, či ide o intoleranciu. Treba vyhľadať odborníka, ktorý sa venuje dietologickým intoleranciám. Pri daných symptómoch totiž môže ísť aj o iný zásadný problém, takže sa skontaktujte so svojim lekárom a vyžiadajte si odporučenie k dietológovi,“ dodala Catherine Rabessová.

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Tags: caféziahistamínová intoleranciaintolerancia na kofeín
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Next Post
najzdravší spôsob prípravy kávy

Ktorý je najzdravší spôsob prípravy kávy?

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Uncategorized @sk
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Káva za babku od BeCafé - príprava espressa

    Recenzia Kávy za babku od Be:Café: Takto sa má robiť cenovo dostupná káva (do psej matere)

    27. júna 2025
    pražiareň Rýdze - manželia Luzarovci

    Pražiareň Rýdze: Káva s rodinným srdcom a obalmi plnými fantázie

    27. júna 2025
    výhra káv - Filip z obce Klin

    Prihláste sa do newslettra Blogu o káve a vyhrajte nákup za 200 €

    24. júna 2025
    Colombia Peñas Blancas od Coffeeinu

    Kolumbia Peñas Blancas: Káva, z ktorej odpadol majiteľ Coffeeinu a odpadnete aj vy!

    24. júna 2025
    Mango Cold Brew

    Mango Cold Brew: Tropické osvieženie za pár sekúnd s De’Longhi Eletta Explore

    23. júna 2025
    Colombia Whiskey Infused a Colombia Luisa od Cipolla Caffé

    Ochutnali sme dve Kolumbie od Cipolla Caffé: Jednu funky, jednu s príchuťou whisky

    18. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Uncategorized @sk
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee instantná káva jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Káva za babku od BeCafé - príprava espressa

    Recenzia Kávy za babku od Be:Café: Takto sa má robiť cenovo dostupná káva (do psej matere)

    27. júna 2025
    pražiareň Rýdze - manželia Luzarovci

    Pražiareň Rýdze: Káva s rodinným srdcom a obalmi plnými fantázie

    27. júna 2025
    výhra káv - Filip z obce Klin

    Prihláste sa do newslettra Blogu o káve a vyhrajte nákup za 200 €

    24. júna 2025
    Colombia Peñas Blancas od Coffeeinu

    Kolumbia Peñas Blancas: Káva, z ktorej odpadol majiteľ Coffeeinu a odpadnete aj vy!

    24. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    No Result
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL