Zaujímavosti ku káve

Intolerancia na kofeín

V každom balíčku kávy sa ukrýva príbeh

Pravdepodobne ste už počuli o tom, že niektorí ľudia majú po konzumácii kávy a produktov obsahujúcich kofeín rôzne problémy, ktoré sa laicky označujú pojmom intolerancia na kofeín. Vedeli ste, o čo tu vlastne ide?

Najskôr si povedzme, že kofeín je veľmi populárny stimulant, ktorý sa nachádza v káve, v niektorých čajoch, v čokoláde, v energetických nápojoch v kolových nápojoch a dokonca aj v niektorých liekoch. Nie každý ho však dokáže tolerovať. Sú ľudia, ktorí bez problémov vypijú aj šesť či sedem šálok kávy, ale sú takí, ktorým je nedobre už po dvoch.

Symptómy intolerancie na kofeín

Niekto sa môže sťažovať na silné búšenie srdca, potenie, trasenie, na napínanie, bolesti hlavy či brucha, pálenie záhy, sčervenanie, ale príznaky môžu byť skutočne rôznorodé.

Za niektoré z nich (bolesť brucha, pálenie záhy) môže hlavne prekyslenie organizmu, vo zvyšných prípadoch zohráva hlavnú rolu kofeín. Vedci prišli na to, že existuje tzv. „gén pomalého metabolizmu“ a u osôb, ktoré ho majú, sa kofeín metabolizuje omnoho pomalšie. A problém je na svete.

Ako diagnostikovať intoleranciu na kofeín?

Tuto narážame na problém. Odborníci z oblasti zdravia a medicíny doposiaľ nevyvinuli špecifický test, ktorým by bolo možné odhaliť a rozpoznať úroveň citlivosti na kofeín, prípadne intoleranciu alebo alergiu na kofeín. Zatiaľ teda nič také neexistuje.

Platí však, že ak máte podozrenie na intoleranciu na kofeín, mal by si pri konzumovaní kávy dávať pozor. Keď spozorujete určitý zo skôr spomínaných príznakov, obmedzte príjem kofeínu a pozorujte, či to pomáha. Ak nie, váš problém spôsobilo niečo iné.

Príčiny intolerancie na kofeín

Ako už býva zvykom, všetko má svoju príčinu a ani intolerancia na kofeín sa nezjaví len tak pre nič za nič. Niekto je citlivý menej a niekto viac, pretože každé telo funguje inak. Nuž a existujú veci, ktoré môžu situáciu zhoršiť. Problém majú napríklad ľudia trpiaci rôznymi úzkostnými poruchami.

Niektoré výskumy naznačujú, že príčina intolerancie na kofeín môže vznikať na úrovni receptorov, na ktoré sa kofeín viaže. Ísť však môže aj o problém s jeho metabolizovaním. V tejto súvislosti opäť platí, že každý človek je iný: niekoho telo dokáže kofeín metabolizovať rýchlo, inému to trvá veľmi dlho.

Medzi ďalšie príčiny vyvolávajúce intoleranciu na kofeín môžeme zaradiť genetiku, vek, pohlavie, užívanie liekov a napríklad hormonálnej antikoncepcie, cirkadiálne faktory či spánkovú hygienu.

Intolerancia na kofeín a názor odborníčky

Internetová stránka stylist.co.uk dala priestor dietologičke Catherine Rabessovej, ktorá pripomenula, že odporúčaná denná dávka kofeínu je maximálne 400 miligramov. To je však veľmi široké vymedzenie, ktoré si treba rozmeniť na drobné.

„Reakcia ľudí na kofeín je veľmi individuálna,“ povedala Rabessová. „Zvyčajne tu ide o genetické faktory, takže to, ako funguje dané telo, je vpísané už v jeho DNA. Ak máte o niečo pomalší metabolizmus, tak to môže znamenať, že aj menšie množstvo kofeínu môže vyvolať väčšiu stimuláciu. Nuž a väčšie dávky kofeínu sa môžu postarať o prehnanú reakciu.“

„Symptómy môžu byť často veľmi podobné tomu, čo vyvolajú iní pôvodcovia a potom je dosť ťažké určiť, či tu skutočne ide o intoleranciu na kofeín alebo je to len odraz iného dietologického problému. Ťažko hneď povedať, či ide o intoleranciu. Treba vyhľadať odborníka, ktorý sa venuje dietologickým intoleranciám. Pri daných symptómoch totiž môže ísť aj o iný zásadný problém, takže sa skontaktujte so svojim lekárom a vyžiadajte si odporučenie k dietológovi,“ dodala Catherine Rabessová.

Blog o káve odporúča Caféziu

Ale čo s tým? Musia si ľudia spadajúci do spomínaných šablón kávu odopierať a dlhodobo sa vyhýbať kofeínu? Neexistuje cesta, ako by si mohli pochutnať na kvalitnej káve, ktorá by ich dokázala nakopnúť a nič by im nebolo?

Máme pre vás dobrú správu: existuje. Bio organická káva Cafézia vám nespôsobí žiadne problémy. Obsahuje špeciálnu kombináciu bylín, ktorá sa vplyvom alkaloidov postará o zvýšenie pH varenej kávy, čím je eliminovaná jej acidita, teda kyslosť. Nuž a byliny okrem toho odstránia aj všetky možné skôr spomínané nežiaduce účinky kofeínu.

Cafézia je jedinečná v tom, že bez obáv si ju môžu dopriať aj ľudia s intoleranciou na kofeín, ale napríklad aj ľudia trpiaci histamínovou intoleranciou či celiatici. Nájdete ju aj na eshope Blogu o káve.

Ak sa o nej chcete dozvedieť viac, kliknite si na stránku cafeziaherbalcoffee.sk, prípadne nakontaktujte Janku Krajňakovú, ktorá sa distribúcii Cafézie na územie Slovenska venuje už od roku 2015. Môžete tak spraviť mailom na info@cafeziaherbalcoffee.sk.

Páči sa ti naša tvorba? Podpor nás cez Patreon alebo kúpou balíčka z eshopu. Vďaka 😉
Značky
Zobraz viac
Káva eshop kvalitná káva

Podobné články

Back to top button
Close
Close