sobota, 5 júla, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
No Result
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
No Result
View All Result
Blog o káve
No Result
View All Result
Home Recenzie káv

Jacobs Barista Espresso Italiano: Horor, s akým som sa doposiaľ nestretol

Filip Lörinc by Filip Lörinc
11. novembra 2024
Jacobs Barista Espresso Italiano - defektné zrná
Share on FacebookShare on Twitter

Keď vidíte na balíčku kávy nápis “barista”, považujete ju automaticky za kvalitnú? Pravdepodobne áno. Pri testovaní káv v rámci projektu, ktorý sme v Blogu o káve nazvali “čierny november”, som však narazil na obrovskú “barista”-blamáž. Na kávu Jacobs Barista Espresso Italiano som hľadel s otvorenými ústami a vypleštenými očami. Nechápal som, na čo som to narazil. Čo ma tak šokovalo a ako by káva nemala vyzerať? Všetko vám hneď prezradím.

Spontánny článok

S kolegom sme sa pre vás v novembri rozhodli otestovať niekoľko “čiernych” (rozumej tmavo pražených) káv, ktoré úplne bežne nájdete na pultoch slovenských supermarketov. Do výberu sa vďaka mnohým vašim tipom dostala aj káva Jacobs Barista Espresso Italiano. Písali ste nám, že taký bordel sme ešte nevideli, a tak ste ju vlastne nominovali do semifinále súťaže o najčernejšiu kávu.

Môj tip: Prečítajte si článok „Black November 2024: Hľadáme najčernejšiu kávu na scéne„

Samostatný článok o tejto káve som pôvodne vôbec nemal v pláne. Obsah balíka ma však prekvapil natoľko, že mi to nedalo. “Baristická” káva od Jacobs ma doslova poznamenala. Musím ju predviesť ako príklad toho, ako by dobrá káva rozhodne nemala vyzerať. Nič vhodnejšie na ukážku kávových nedostatkov som totiž ešte nevidel. Toto je čistý horor.

Jacobs Barista Espresso Italiano - zrná
Už z diaľky vidieť niekoľko svetlejších zŕn. Sú to tzv. quakery.

Pomalé praženie ako trik

Jacobs Barista Espresso Italiano sa na svojom obale chváli vysokou kvalitou zrna a pražením inšpirovaným talianskymi majstrami. Na tieto prázdne slová ľudia letia. Značka zároveň deklaruje, že svoju kávu praží pomaly a pri nižších teplotách. Ani týmto sa nedajte oklamať. Pomalé praženie je len marketingový ťah, ktorý má vytvoriť dojem, že káva nebude prepražená a bude “zdravšia”. 

Opak je však pravdou. Drvivá väčšina najkvalitnejších káv sa praží krátko a pri vyššej teplote. Pražiar sa tak vyhne nepríjemným spečeným tónom, ktoré vznikajú pri príliš pomalom priebehu praženia a dlhom čase, ktorý zrno v pražičke strávi. 

Konzervatívny espresso roast

Káva od Jacobs, ktorá sa dostala na môj stôl, vďaka pomalému praženiu ponúka pečenú arómu i chuť, no rozhodne sa nedá nazvať prepraženou. Stupeň praženia by som prirovnal ku konzervatívnejšiemu espresso roastu bez olejových škvŕn a náznakov, ktoré by zodpovedali tomu, že káva prešla takzvaným “druhým crackom”. 

Druhý crack je bod, v ktorom zrniečka kávy v pražičke praskajú druhýkrát. V tomto momente je káva “mŕtva”. Na povrch zŕn sa uvoľnia oleje, ktoré na vzduchu oxidujú a káva nadobúda nepríjemne horkú chuť. Takto pražená káva vám už neponúkne nič príjemné a chutné. V Jacobs to však s pražením neprehnali. Čo ma teda tak šokovalo?

Jacobs Barista Espresso Italiano - natrhnutý obal
Kukuk.

Prvý “red flag”

Prvý signál, ktorý naznačoval, že obsah balíka bude jednou veľkou katastrofou, sa objavil ešte pred jeho samotným otvorením. Balík, ktorý sa ku mne dostal, mal na boku malú trhlinku, cez ktorú po jednom vypadávali zrniečka kávy. A medzi piatimi vypadnutý zrnami som našiel tri, ktoré v kávovom priemysle nazývame defektnými. 

Jedno zrno bolo napadnuté škodcom, druhé bolo takzvaným “quakerom” a tretie bolo úplne polámané. Pri kvalitnej káve by ste takéto chyby nemali takmer vôbec nachádzať. Keď ich v balíku nájdete len niekoľko, nič sa nedeje a káva môže chutiť skvelo. Tri defekty v piatich zrnách však rozsvietili všetky moje kontrolky a začal som sa obávať toho, čo ma čaká.

Defekty, defekty a ešte raz defekty

Môj prvý pohľad do otvoreného balenia sprevádzali pocity prekvapenia a strachu. Zrná som vysypal na svetlý povrch a detailne som analyzoval, čo všetko medzi nimi nájdem. Na fotke môžete vidieť veľké množstvo polámaných zŕn, zdeformovaných zŕn, mušlí či quakerov. To všetko by sa dalo považovať za defektné a teda chybné zrno, takže odpad. 

Jacobs Barista Espresso Italiano - pohľad na defekty
Detailnejší pohľad na množstvo defektov.

Polámanie a rozdrvenie zŕn sa môže udiať pri skladovaní či preprave. Zdeformované zrná a zrná rôznych tvarov sú následkom nedostatočného triedenia na farmách. Mušle vznikajú pri nesprávnom vývoji zrna v kávovníkovej čerešni a quaker je zrno, ktoré správne nedozrelo a napriek tomu sa dostalo do výslednej kávy. 

Na rozdiel od ostatných zŕn, quaker pri pražení nestmavne a ostane svetlejším. Môže za to nedostatok cukrov, ktoré pri vysokej teplote karamelizujú a hnednú. Okrem týchto defektov mi Jacobs ponúkol aj zrná so spálenými plôškami na povrchu a kúsky prevŕtané škodcami, čo ma už úplne odrovnalo.

Káva, ktorú možno nazvať odpadom

Väčšina toho, čo som v balíku objavil, by sa do kvalitnej kávy nemohla dostať. Počet defektov v káve Jacobs Barista Espresso Italiano bol tak vysoký, že ju s čistým svedomím nazvem odpadom. Bez pardónu.

Za väčšinu týchto defektov však nemôže samotný pražiar či spôsob praženia. Spoločnosť Jacobs si to pravdepodobne naplánovala takticky: kávu označí prívlastkom “barista”, vďaka čomu pôsobí ako niečo kvalitné a nadradené. Bežný človek si potom myslí, že ide o kávu najvyššej kvality, lacné a nekvalitné zrno ako laik odlíšiť nedokáže. A je to.

Jacobs Barista Espresso Italiano - detail defektov
Hmm, škoda že si nedáš.

Chuť a zdravie

Po prvom pohľade na zrná mi bolo jasné, že takáto káva nemôže chutiť dobre. Okrem nedostatočného chuťového zážitku vám však môže aj uškodiť. Zrná napadnuté škodcami či plesňami nie sú zdravotne nezávadné a môžu obsahovať mykotoxíny či iné škodliviny. 

Podľa mňa je veľmi dôležité naučiť sa aspoň základy týkajúce sa posudzovania kvality zrna. Keď sa ich naučíte, niečo podobné si druhýkrát určite nekúpite. Alebo si zaslúžite piť nekvalitu? Od kvality zrna závisí finálna chuť kávy, ale aj účinok na vaše telo.

Nedajte sa oklamať

Napísať musím ešte jednu dôležitú vec. Nedajte sa oklamať šikovnými marketingovými ťahmi spoločností, ktoré investujú oveľa viac do reklamy ako do samotného produktu. Zaujímajte sa o to, čo kupujete. Chcite poznať pôvod kávy, spôsob spracovania zŕn, ale aj odrodu kávovníka. Detailne sledujte kvalitu zŕn a pokúste sa vyhnúť takémuto hororu, aký som práve prežil ja.

Často kupujeme treťotriedne kávy zahraničných značiek, pričom na Slovensku máme kávu svetovej kvality. A je jej tu dosť. Máme tu množstvo pražiarní kávy, ktoré hľadia na čerstvosť a kvalitu každého jedného zrnka. Pôžitok z pitia je potom celkom iný.

Do niekoľkých nami overených pražiarní vám ponúkame aj zľavový kód BLOGOKAVE10 – uvidíte, že v balíčkoch nájdete celkom inú kvalitu zŕn ako v prípade tejto lahôdky zvanej Jacobs Barista Espresso Italiano.

PS: prikladám aj fotku kávy Coffeein Italy, ktorá je najkonzervatívnejšou a najtmavšie praženou kávou z dielne pražiarne Coffeein. Rozdiel v kvalite je zrejmý na prvý pohľad, čo poviete?

zrná kávy Coffeein Italy
Aj pri nákupe kávy Coffeein Italy môžete použiť zľavový kód BLOGOKAVE10.
1x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Tags: recenzia kávy
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Next Post
Kolumbia Monteblanco od Coffeeinu

Káva, ktorá ma uniesla do kávového raja: Kolumbia Monteblanco z Coffeeinu

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Uncategorized @sk
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Jednoducho káva od Goriffee - príprava espressa na La Marzocco

    Jednoducho káva: Pražiareň Goriffee nasadila espresso zmes za 7 €

    4. júla 2025
    Barista Roasters - akcia - espresso za euro

    Výberové espresso za 1 €: Taký je júl v kaviarňach Barista Roasters v Lučenci

    4. júla 2025
    Idylika - produkty siete Me Gusta

    Pražiareň Idylika nie je len o Martine – jej kamenné obchody nájdete aj v Žiline vo VOYAGE a Rajeckých Tepliciach v PENSIONE RELISH

    3. júla 2025
    Summertime Coffee od READY AFTER - espresso

    Summertime Coffee: Pražiareň READY AFTER predstavila nový letný hit

    4. júla 2025
    Kolumbia Supernatural od Barista Roasters - nalievanie kávy do šálky

    Kolumbia Supernatural od Barista Roasters: Paranormálne supernaturálna káva plná exotiky

    1. júla 2025
    Venezuela Santa Cruz de Mora od Barista Roasters - espresso

    Top kávový tip: Obrovská hodnota od Barista Roasters za menej ako 25 €/kg

    30. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Uncategorized @sk
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger Marián Takáč mlynček na kávu pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Jednoducho káva od Goriffee - príprava espressa na La Marzocco

    Jednoducho káva: Pražiareň Goriffee nasadila espresso zmes za 7 €

    4. júla 2025
    Barista Roasters - akcia - espresso za euro

    Výberové espresso za 1 €: Taký je júl v kaviarňach Barista Roasters v Lučenci

    4. júla 2025
    Idylika - produkty siete Me Gusta

    Pražiareň Idylika nie je len o Martine – jej kamenné obchody nájdete aj v Žiline vo VOYAGE a Rajeckých Tepliciach v PENSIONE RELISH

    3. júla 2025
    Summertime Coffee od READY AFTER - espresso

    Summertime Coffee: Pražiareň READY AFTER predstavila nový letný hit

    4. júla 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    No Result
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL