Kávu Jacobs Krönung Selection pozná asi každý. Mnohým sa spája s estetickými televíznymi reklamami, ktoré navodzujú pocit pohody a domova rozvoňaného kávou. Má však táto káva skutočne kvality, ktoré zlepšia váš deň? Otestovali sme jej zrnkovú verziu. Okrem tradičného chuťového a aromatického testu sme sa bližšie pozreli aj na kvalitu jej zrna. Je v ňom veľa odpadu alebo je Jacobs Krönung špičková supermarketová zmes?
Arabika a robusta, no nič viac
V Jacobs sa rozhodli svojich zákazníkov takmer vôbec neinformovať. Obal kávy udáva prakticky jedinú uchopiteľnú informáciu. Káva je zmesou arabiky a robusty. Odkiaľ pochádza? Ako bola spracovaná? Nič. Ako keby ste si chceli kúpiť auto a predajca by vám povedal, že má štyri kolesá. O káve by ste ako konzument mali vedieť viac, preto by mali v Jacobs zvážiť, čo vám o nej povedia.

Praženie
Ako je Jacobs Krönung Selection napražená? Etiketa uvádza niekoľko nápovied. Káva sa vyznačuje intenzitou 4 zo 6 a pražením na strednom až tmavom stupni, čo by malo rezultovať v šálku s plným telom a štipkou korenistosti. Podľa Jacobs je vhodná na prípravu espressa, french pressu, moka kanvičky, filtrovanej kávy a aj tej zalievanej. Čiže prakticky na všetky druhy prípravy, ktoré ľudstvo vymyslelo.
Pekná tmavohnedá farba, no nepekná pečená aróma
Aká je však skutočnosť? Zrná sú sfarbené do tmavohneda a neobsahujú takmer žiadne olejové škvrny. V Jacobs to teda so stupňom praženia neprešvihli, čo považujeme za veľké pozitívum. Vôňa zrna však naznačuje, že v pražičke strávilo dlhý čas pri nižšej teplote. Je totižto plná pečených tónov.

Pohľad na zrno napovedá, že nie je najvyššej kvality. Medzi peknými tmavohnedými zrnami sa nachádza veľké množstvo svetlých zŕn zvaných quakery. Quaker je zrno pochádzajúce z nedozretej čerešne, ktorá si nestihla vytvoriť dostatok cukrov a aromatických a chuťových látok. Preto pri pražení nestmavne rovnako ako dozreté zrná, v ktorých dochádza k výraznejšej karamelizácii cukrov.
Okrem quakerov voľným okom objavujeme aj mušle (genetická vada kávových zŕn), polámané zrnká či inak mechanicky poškodené kúsky a niekoľko exemplárov napadnutých hmyzom.

Koľko percent kávy Jacobs Krönung Selection tvoria defekty?
Čo myslíte, koľko percent balíčku Jacobs Krönung Selection tvoria tieto defekty, ktoré by sa dali expresívnejšie nazvať “odpadom”? Rozhodli sme sa, že to spočítame.
Na stôl sme vysypali 250 gramov kávy Jacobs Krönung Selection a ručne sme vyselektovali quakery, mechanicky poškodené zrná, mušle a zrnká napadnuté škodcami.

Výsledky sú nasledovné:
Vzorka: 250 g = 100 %
Quakre: 20,5 g = 8,2 %
Mušle: 1,5 g = 0,6 %
Mechanicky poškodené zrno: 5,1 g = 2,04 %
Zrno napadnuté hmyzom: 2,7 g 1,08 %
Celkový obsah defektov: 29,8 g = 11,92 %
Zrná bez defektov: 220,2 g = 88,08 %

Defektné zrná vzorky Jacobs Krönung Selection tvoria viac než desatinu jej hmotnosti, a to je veľmi zlé. Napríklad taký quaker chutí ako arašidy. Napadnutie hmyzom či mechanické poškodenie pri spracovaní kávy môže viesť k náchylnosti na tvorbu plesní, ktoré sa taktiež odrazia v chuti a aróme.
Na druhej strane platí, že defekty sa nachádzajú v každej káve. Káva je poľnohospodársky produkt a nie je dokonalá. Čím viac ich však vo svojej káve nájdete, tým nekvalitnejší produkt kupujete.

Test kvality, arómy a chuti
Jacobs Krönung Selection sme zrecenzovali z aromatického i chuťového hladiska.
“Pečená” vôňa
Ako sme už naznačovali, zrno Krönung Selection má výraznú pečenú vôňu. Prirovnali by sme ju k vôni kôrky chleba. Po namletí sa aróma zvýrazní a k “pečenosti” sa pridá výrazná korenistosť a jemná drevitosť. Aróma kávy je ťažká, bez náznakov ovocnosti či sviežosti.
Chuť
Hodnotenie chute Jacobs Krönung Selection sme rozdelili do troch podkategórií.

1. Acidita, Sladkosť a Horkosť
Chuť každej kávy sa skladá z týchto troch základných chuťových prvkov. Ich prítomnosť a rovnováha je kľúčová pre dosiahnutie komplexného chuťového zážitku. Jacobs Krönung Selection neobsahuje žiadnu aciditu. Jej chuť je zmesou jemnej sladkosti a stredne intenzívnej horkosti. Sladkosť by sa dala prirovnať k praženým orechom a pečivu. Horkosť je dominantná, no nie ohlušujúca. Pripomína horkosť vlašských orechov. V káve je rozpoznateľná aj akási papierovosť či chuť pripomínajúca kartón. Tá navodzuje nepríjemný pocit chuťovej prázdnoty a plochosti.
2. Telo
Telo kávy by sa dalo zjednodušene opísať ako pocit, ktorý vám zanecháva na jazyku. Espresso z Jacobs Krönung Selection má bohatú textúru a stredne ťažké telo, no aj napriek tomu pôsobí akosi prázdno. Z jazyka zlezie veľmi rýchlo a zanechá len papierovú chuť, drsnosť a horkosť.

3. Dochuť
Posledné, čo vám káva zanechá na jazyku, je jej dochuť. Ako naznačuje kategória “Telo”, dochuť Jacobs Krönung Selection u nás nepochodila. Pravdepodobne aj vďaka veľkému množstvu quakerov je káva “papierová”. Po prehltnutí, akoby vám v ústach ostal drsný kartón doplnený o horkosť konzervatívneho talianskeho praženia.
Záver
Káva Jacobs Krönung Selection v našom teste neobstála. Stalo sa tak hlavne vďaka pomerne vysokému obsahu defektov, nepríjemnej papierovej chuti a absencii zaujímavých chuťových tónov či výraznejšej sladkosti. V Jacobs by si navyše mali dať väčší pozor na informovanie zákazníkov o ich produkte. Arabika a robusta jednoducho nestačí.

Náš tip: keď chcete ochutnať ozaj kvalitnú kávu s minimom defektov, pozrite si zľavové kódy do slovenských pražiarní kávy.