pondelok, 12 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Recenzie káv

Jacobs Krönung v recenzii prepadol: Vysoké percento defektov a papierová chuť

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
3. februára 2025
recenzia Jacobs Krönung Selection - obal a zrná
Share on FacebookShare on Twitter

Kávu Jacobs Krönung Selection pozná asi každý. Mnohým sa spája s estetickými televíznymi reklamami, ktoré navodzujú pocit pohody a domova rozvoňaného kávou. Má však táto káva skutočne kvality, ktoré zlepšia váš deň? Otestovali sme jej zrnkovú verziu. Okrem tradičného chuťového a aromatického testu sme sa bližšie pozreli aj na kvalitu jej zrna. Je v ňom veľa odpadu alebo je Jacobs Krönung špičková supermarketová zmes? 

Arabika a robusta, no nič viac

V Jacobs sa rozhodli svojich zákazníkov takmer vôbec neinformovať. Obal kávy udáva prakticky jedinú uchopiteľnú informáciu. Káva je zmesou arabiky a robusty. Odkiaľ pochádza? Ako bola spracovaná? Nič. Ako keby ste si chceli kúpiť auto a predajca by vám povedal, že má štyri kolesá. O káve by ste ako konzument mali vedieť viac, preto by mali v Jacobs zvážiť, čo vám o nej povedia.

Jacobs Krönung Selection - obal
Jacobs Krönung Selection.

Praženie

Ako je Jacobs Krönung Selection napražená? Etiketa uvádza niekoľko nápovied. Káva sa vyznačuje intenzitou 4 zo 6 a pražením na strednom až tmavom stupni, čo by malo rezultovať v šálku s plným telom a štipkou korenistosti. Podľa Jacobs je vhodná na prípravu espressa, french pressu, moka kanvičky, filtrovanej kávy a aj tej zalievanej. Čiže prakticky na všetky druhy prípravy, ktoré ľudstvo vymyslelo. 

Pekná tmavohnedá farba, no nepekná pečená aróma

Aká je však skutočnosť? Zrná sú sfarbené do tmavohneda a neobsahujú takmer žiadne olejové škvrny. V Jacobs to teda so stupňom praženia neprešvihli, čo považujeme za veľké pozitívum. Vôňa zrna však naznačuje, že v pražičke strávilo dlhý čas pri nižšej teplote. Je totižto plná pečených tónov.

Jacobs Krönung Selection - detail zŕn

Pohľad na zrno napovedá, že nie je najvyššej kvality. Medzi peknými tmavohnedými zrnami sa nachádza veľké množstvo svetlých zŕn zvaných quakery. Quaker je zrno pochádzajúce z nedozretej čerešne, ktorá si nestihla vytvoriť dostatok cukrov a aromatických a chuťových látok. Preto pri pražení nestmavne rovnako ako dozreté zrná, v ktorých dochádza k výraznejšej karamelizácii cukrov.

Okrem quakerov voľným okom objavujeme aj mušle (genetická vada kávových zŕn), polámané zrnká či inak mechanicky poškodené kúsky a niekoľko exemplárov napadnutých hmyzom.

recenzia Jacobs Krönung Selection - vyselektované quakery
Quakery.

Koľko percent kávy Jacobs Krönung Selection tvoria defekty?

Čo myslíte, koľko percent balíčku Jacobs Krönung Selection tvoria tieto defekty, ktoré by sa dali expresívnejšie nazvať “odpadom”? Rozhodli sme sa, že to spočítame.

Na stôl sme vysypali 250 gramov kávy Jacobs Krönung Selection a ručne sme vyselektovali quakery, mechanicky poškodené zrná, mušle a zrnká napadnuté škodcami. 

recenzia Jacobs Krönung Selection - počítanie defektov
250-gramová vzorka kávy Jacobs Krönung Selection.

Výsledky sú nasledovné:

Vzorka: 250 g = 100 %
Quakre: 20,5 g = 8,2 %
Mušle: 1,5 g = 0,6 %
Mechanicky poškodené zrno: 5,1 g = 2,04 %
Zrno napadnuté hmyzom: 2,7 g 1,08 %
Celkový obsah defektov: 29,8 g = 11,92 %
Zrná bez defektov: 220,2 g = 88,08 %

recenzia Jacobs Krönung Selection - vytriedené defekty
Selekcia defektov.

Defektné zrná vzorky Jacobs Krönung Selection tvoria viac než desatinu jej hmotnosti, a to je veľmi zlé. Napríklad taký quaker chutí ako arašidy. Napadnutie hmyzom či mechanické poškodenie pri spracovaní kávy môže viesť k náchylnosti na tvorbu plesní, ktoré sa taktiež odrazia v chuti a aróme. 

Na druhej strane platí, že defekty sa nachádzajú v každej káve. Káva je poľnohospodársky produkt a nie je dokonalá. Čím viac ich však vo svojej káve nájdete, tým nekvalitnejší produkt kupujete.

recenzia Jacobs Krönung Selection - zrná napadnuté hmyzom
Zrná napadnuté hmyzom.

Test kvality, arómy a chuti

Jacobs Krönung Selection sme zrecenzovali z aromatického i chuťového hladiska.

“Pečená” vôňa

Ako sme už naznačovali, zrno Krönung Selection má výraznú pečenú vôňu. Prirovnali by sme ju k vôni kôrky chleba. Po namletí sa aróma zvýrazní a k “pečenosti” sa pridá výrazná korenistosť a jemná drevitosť. Aróma kávy je ťažká, bez náznakov ovocnosti či sviežosti. 

Chuť

Hodnotenie chute Jacobs Krönung Selection sme rozdelili do troch podkategórií.

recenzia Jacobs Krönung Selection - príprava espressa

1. Acidita, Sladkosť a Horkosť

Chuť každej kávy sa skladá z týchto troch základných chuťových prvkov. Ich prítomnosť a rovnováha je kľúčová pre dosiahnutie komplexného chuťového zážitku. Jacobs Krönung Selection neobsahuje žiadnu aciditu. Jej chuť je zmesou jemnej sladkosti a stredne intenzívnej horkosti. Sladkosť by sa dala prirovnať k praženým orechom a pečivu. Horkosť je dominantná, no nie ohlušujúca. Pripomína horkosť vlašských orechov. V káve je rozpoznateľná aj akási papierovosť či chuť pripomínajúca kartón. Tá navodzuje nepríjemný pocit chuťovej prázdnoty a plochosti. 

2. Telo

Telo kávy by sa dalo zjednodušene opísať ako pocit, ktorý vám zanecháva na jazyku. Espresso z Jacobs Krönung Selection má bohatú textúru a stredne ťažké telo, no aj napriek tomu pôsobí akosi prázdno. Z jazyka zlezie veľmi rýchlo a zanechá len papierovú chuť, drsnosť a horkosť. 

Jacobs Krönung Selection - espresso

3. Dochuť

Posledné, čo vám káva zanechá na jazyku, je jej dochuť. Ako naznačuje kategória “Telo”, dochuť Jacobs Krönung Selection u nás nepochodila. Pravdepodobne aj vďaka veľkému množstvu quakerov je káva “papierová”. Po prehltnutí, akoby vám v ústach ostal drsný kartón doplnený o horkosť konzervatívneho talianskeho praženia. 

Záver

Káva Jacobs Krönung Selection v našom teste neobstála. Stalo sa tak hlavne vďaka pomerne vysokému obsahu defektov, nepríjemnej papierovej chuti a absencii zaujímavých chuťových tónov či výraznejšej sladkosti. V Jacobs by si navyše mali dať väčší pozor na informovanie zákazníkov o ich produkte. Arabika a robusta jednoducho nestačí. 

recenzia Jacobs Krönung Selection - espresso

Náš tip: keď chcete ochutnať ozaj kvalitnú kávu s minimom defektov, pozrite si zľavové kódy do slovenských pražiarní kávy.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Jacobsrecenzia kávy
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
kniha Cesta kávy - obal

Cesta kávy: Kniha, ktorá vám ukáže veľký kávový svet

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL