piatok, 13 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Spôsoby prípravy

Jamka, špirálka či rovná plocha? Aká technika je pri filtrovanej káve najlepšia?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
17. februára 2025
technika prípravy filtrovanej kávy
Share on FacebookShare on Twitter

Stretli ste sa už s rôznymi videami, kde autori robia pri príprave filtrovanej kávy do kávy špirálky, jamky, alebo kopčeky? To, či má predpríprava namletej kávy na spodku drippera nejaký význam, som sa rozhodol otestovať v jednoduchom pokuse. Skvelú kávu Rwandu Shyira od pražiarne Be:Café som pripravil pomocou niekoľkých techník. Vyhrala špirálka či jamka? Alebo sa to nepostaralo o žiadny rozdiel? Poďte to so mnou zistiť.

Môj tip: pri nákupe na eshope becafe.sk využite zľavový kód BLOGOKAVE10.

Rwanda Shyira Anaerobic Natural od BeCafé - príprava filtrovanej kávy

Experiment s predprípravou kávovej masy

Predpríprava namletej kávy je pri príprave espressa absolútna samozrejmosť. Prečo by teda nemohla byť aj súčasťou prípravy filtrovanej kávy? Pri tomto pokuse otestujem štyri techniky, ktoré veľmi často využívajú domáci aj profesionálni baristi. Začnime však popisom toho, ako som tento pokus nadizajnoval.

V záujme získania najlepšieho prehľadu o tom, aký vplyv má samotná predpríprava namletej kávy, som musel eliminovať niekoľko premenných, ktoré by mohli vo výsledkoch robiť šarapatu.

1. Rovnaká káva – Rwanda Shyira od Be:Café

    Základom pokusu je rovnaký materiál, z ktorého bude káva pripravená. V čase, keď som pokus pripravoval, mi na stole pristála neskutočne chutná a voňavá anaeróbne spracovaná Rwanda od Be:Café. Káva prepája ovocnosť tropického ovocia a sladkosť čokolády. Tak prečo si experiment nespríjemniť a nevyužiť absolútne špičkovú kávu praženú na filter?

    Rwanda Shyira od BeCafé - sypanie zŕn do mlynčeka

    2. Jednoduchý a hlavne konzistentný recept

      Jednoduchosť receptu je v tomto prípade alfou a omegou pokusu. Počas testu som pripravil celkovo 12 filtrovaných káv. S cieľom eliminovať ľudský faktor a moju chybovosť pri zalievaní som zvolil triviálny recept pozostávajúci z dvoch nálevov (bloomingu a jedného pomalého nálevu). Každý pokus som poctivo sledoval a snažil sa zalievať kávu rovnakým tempom a rovnakou technikou. Súčasťou prípravy bola aj predpríprava papierového filtra a ohriatia plastového drippera Hario V60 02. Každému pokusu predchádzalo preliatie presne 200 gramami horúcej vody, ohriatej na 90 stupňov Celzia. Recept aj s jednotlivými premennými vám prikladám nižšie. 

      príprava filtrovanej kávy - prvý nálev

      Experimentálny recept Rwanda Shyira Hario V60

      Predhriatie: 200 g 90-stupňovej vody
      Vstupná dávka kávy: 15 gramov
      Mletie: stredné až stredne jemné (17 klikov na mlynčeku Comandante)
      Teplota vody: 90 stupňov Celzia

      Nálevy:

      0:00 – 0:40 50 ml bloom (rýchly 10-sekundový nálev v tvare špirály a následné čakanie do 0:40)
      0:40 – 1:15 160 ml (pomalý krúživý nálev)
      Výsledný čas extrakcie: cca 2:35 (v závislosti od techniky predprípravy)

      príprava filtrovanej kávy - zalievanie

      Poznámka: Súčasťou receptu nebolo žiadne dodatočné miešanie či krúženie. Od bodu, kedy sa stretla voda s namletou kávou, som sa drippera nedotýkal.

      Štyri techniky

      Vyskúšal som tieto štyri techniky:

      1. urovnanie plochy namletej kávy
      2. jamka v strede namletej kávy
      3. špirálka pomocou bambusovej paličky
      4. distribúcia kávy pomocou wdt

      Každú techniku vám v krátkosti opíšem a následne pridám moje namerané dáta súvisiace s extrakciou a chuťové a aromatické dojmy z jednotlivých pokusov. Pokusov som celkovo vykonal 12 (3 filtre pre každú techniku).

      úprava mletej kávy pred prípravou filtrovanej kávy - rovná hladina

      Urovnanie plochy namletej kávy

      Túto techniku používam hlavne vďaka jej rýchlosti asi najčastejšie. Namletú kávu jednoducho vysypete do pripraveného drippera s filtračným papierom, dripperom jemne zaklepete a káva sa vyrovná do rovnej plochy. Žiadne dodatočné náčinie ani čas navyše. Priemerné hodnoty troch pokusov s urovnanou kávou boli nasledovné:

      Čas extrakcie: 2:36
      Výsledný objem kávy: 173,2 g
      TDS: 1,66
      Extrakcia: 19,17 %

      Filtre, ktoré produkovala táto technika, boli chuťovo vyvážené a voňavé. Rovnako v chuti a tak isto aj aróme sa spájala príjemná acidita a sladkosť a veľmi jemná horkosť v závere.

      technika prípravy filtrovanej kávy - jamka v strede

      Jamka v strede

      Znovu veľmi jednoduchá technika. Namletú kávu nasypete do drippera a opačnou stranou lyžičky vytvoríte v strede malú jamku. Akýsi kráter. Pri zalievaní prvého nálevu (bloomingu) som si v tomto prípade všimol o čosi rýchlejší prietok vody kávovou masou. 

      Čas extrakcie: 2:29
      Výsledný objem kávy: 173,8 g
      TDS: 1,62
      Extrakcia: 18,77 %

      Pri filtroch, ktorých súčasťou bola jamka v namletej káve, bola badateľná výraznejšia acidita. Káva bola preklopená do ovocnej časti spektra a mala o čosi ľahšie telo. Rozdiely oproti urovnanej ploche kávy boli citeľné, no nedá sa hovoriť o diametrálnej odlišnosti v chuti.

      úprava mletej kávy pred prípravou filtrovanej kávy - špirála

      Špirálka

      Asi najpracnejšia technika sa najčastejšie vykonáva pomocou drevenej paličky. Tú vopred umiestnite do drippera, zasypete ju kávou a následne krúživým pohybom vytvoríte špirálu. Tá zanechá v káve tvar, po ktorom nalievate prvý nálev (blooming). Podobne ako pri jamke, prietok vody je aj v tomto prípade o niečo rýchlejší. Rozdiel však nie je až tak markantný.

      Čas extrakcie: 2:30
      Výsledný objem kávy: 173,5 g
      TDS: 1,78
      Extrakcia: 20,59 %

      Pri špirále som narazil na veľmi zaujímavé výsledky. Aj napriek rýchlejšiemu prietoku (v priemere o 6 sekúnd) v porovnaní s rovnou plochou sa výsledné filtre vyznačovali vyššou extrakciou. Všetky tri pokusy boli preklopené na sladkú stranu spektra a miestami až nahorklé a chuťovo príliš výrazné. Neberte to však tak, že špirála nie je dobrá technika. Z môjho pokusu vyplýva len to, že napomáha zvýšeniu extrakcie, čo môžete využiť v praxi.

      úprava mletej kávy pred prípravou filtrovanej kávy - technika pomocou WDT

      Distribúcia pomocou WDT

      WDT (Weiss distribution tool) je nástroj, ktorý sa najčastejšie používa pri príprave puku v páke espressa. Obsahuje niekoľko tenkých ihličiek, ktoré pomáhajú rozbiť kávové hrudky a rovnomerne rozdistribuovať namletú kávu. Rovnako sa dá využiť aj pri príprave filtra. Namletú kávu nasypte do drippera a následne rozdistribuujte pomocou WDT. Dávajte pozor, aby ste nepoškodili filtračný papier a zároveň “prehrabkali” celý objem namletej kávy.

      Čas extrakcie: 2:38
      Výsledný objem kávy: 173,4 g
      TDS: 1,64
      Extrakcia: 18,96 %

      Pri distribúcii pomocou WDT som nameral najvyšší priemerný čas extrakcie. TDS a celková miera extrakcie sa pohybovala v podobných číslach, ako pri technike s urovnaním kávovej plochy. Filtre sa pri tejto technike vyznačovali najvyššou sladkosťou. Tú doplnila príjemná acidita a nepatrná horkosť. Všetky pokusy by som označil za komplexné a chutné.

      meranie TDS

      Badateľné, no malé rozdiely

      Tento malý experiment dokazuje, že každá z techník predprípravy namletej kávy má pri filtrovanej káve vplyv na výslednú extrakciu. Neoznačil by som ho za kľúčový, no v jednotlivých filtroch som bol schopný nájsť vzorec, ktorý zodpovedal tej alebo onej technike. Osobne mi najviac chutili filtre, ktoré produkovala technika s WDT, a to hlavne vďaka výraznej sladkosti. 

      Vyskúšajte Be:Café

      Skúšali ste už niečo takéto? Ak nie, smelo do toho. Tento experiment si môžete zreprodukovať hravo aj doma. Stačí čas, nálada na pokusy a vynikajúca káva. Takou je aj funky Rwanda Shyira od Be:Café. Túto kávu, ale aj mnoho ďalších, nájdete na eshope becafe.sk. So zľavovým kódom BLOGOKAVE10 aj niečo ušetríte.

      hotová filtrovaná káva
      0x Super článok


      Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
      na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

      Intuit Mailchimp

      Značky: Be:caféfiltrovaná káva
      Filip Lörinc

      Filip Lörinc

      Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

      Ďalší článok
      Ethiopia Abyssinia od Goriffee - Flat White

      Ethiopia Abyssinia od Goriffee: Elegantné espresso a najlepší flat white za poslednú dobu

      Please login to join discussion

      KATEGÓRIE ČLÁNKOV

      • Audioblog
      • Druhy kávových nápojov
      • Exkluzívne
      • Kaviarne
      • Kávovary
      • Kávové drinky s Vlčie sirupy
      • Kávové trendy sociálnych sietí
      • Kávový bloger
      • Nezaradené
      • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
      • Predstavujeme nové kávy
      • Recenzie káv
      • Recenzie kávových kapsúl
      • Recepty
      • Spôsoby prípravy
      • Zaujímavosti o káve
      • Zdravie

      VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

      SOCIÁLNE SIETE

        Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

        Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

        12. júna 2025
        pikMenu - kaviareň

        PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

        12. júna 2025
        sud v ktorom vzniká jahodová káva

        Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

        11. júna 2025
        Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

        Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

        10. júna 2025
        Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

        Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

        9. júna 2025
        Ty Kokos z pražiarne Aurelica - hotová káva v dekantéri

        Ty Kokos! od Aurelica Coffee: Tyčinka Margot alebo káva?

        10. júna 2025
        Blog o káve

        Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

        Naše sociálne siete

        KATEGÓRIE ČLÁNKOV

        • Audioblog
        • Druhy kávových nápojov
        • Exkluzívne
        • Kaviarne
        • Kávovary
        • Kávové drinky s Vlčie sirupy
        • Kávové trendy sociálnych sietí
        • Kávový bloger
        • Nezaradené
        • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
        • Predstavujeme nové kávy
        • Recenzie káv
        • Recenzie kávových kapsúl
        • Recepty
        • Spôsoby prípravy
        • Zaujímavosti o káve
        • Zdravie

        ZNAČKY

        Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

        TOP ČLÁNKY

        Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

        Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

        12. júna 2025
        pikMenu - kaviareň

        PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

        12. júna 2025
        sud v ktorom vzniká jahodová káva

        Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

        11. júna 2025
        Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

        Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

        10. júna 2025
        • Cenník
        • Ochrana osobných údajov
        • Štatút

        Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

        Spravovať Súhlas

        Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

        Funkčné Vždy aktívny
        Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
        Predvoľby
        Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
        Štatistiky
        Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
        Marketing
        Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
        Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
        Spravovať
        {title} {title} {title}
        Žiadne výsledky..
        View All Result
        • DOMOV
        • Zľavové kódy
        • Všetky články
        • Pražiarne
        • Kaviarne
        • O nás

        Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL