sobota, 19 júla, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
No Result
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
No Result
View All Result
Blog o káve
No Result
View All Result
Home Zaujímavosti o káve

Japonci posúvajú kávový pás, trápenie prináša ovocie

Ladislav Király by Ladislav Király
25. mája 2020
Pestovanie kávy v Japonsku

Takto to vyzerá na japonskom ostrove Okinawa, ktorý leží na rozhraní subtropického a tropického pásma. Rozmáha sa tu aj pestovanie kávy (Foto: PxFuel)

Share on FacebookShare on Twitter

Na európskom kontinente sa káva vôbec nepestuje. Ani najjužnejšie krajiny ako Portugalsko, Španielsko, Taliansko, Grécko či Turecko na to nemajú optimálne podmienky. Európa ako taká však napriek tomu má kávové plantáže, avšak nie na starom kontinente, ale na Kanárskych ostrovoch ležiacich západne od Afriky. Tam sa to už ako-tak dá.

Pre pestovanie kávy je do istej miery „vyhradený“ tzv. kávový pás nachádzajúci sa v okolí rovníka, konkrétne medzi Obratníkom Raka a Obratníkom Kozorožca. Ten zahŕňa krajiny strednej a južnej Ameriky, veľkú časť Afriky, avšak aj južnú časť Ázie a severnú Austráliu.

O pestovanie kávy sa snažia aj v Japonsku

S kávou sa však doslova trápia aj v Japonsku, ktoré leží o niečo severnejšie. Miestni nadšenci si nedajú povedať a robia všetko, čo je v ich silách. Začalo sa to ešte pred niekoľkými desaťročiami, keď sa mladý Seiči Jošitama spoznal s brazílskym prisťahovalcom, ktorý so sebou priniesol aj sadenice kávy. Dve fľaše japonskej pálenky šóčú za sto sadeníc kávy; tak znela dohoda, ku ktorej prišlo ešte v roku 1983.

Kávovníky boli vysadené na ostrove Tokunošima nachádzajúcom sa medzi ostrovami Okinawa a Amami, kde Jošitama dovtedy pestoval cukrovú trstinu. Prešli dlhé roky, dnes má tento pánko už 75 rokov a naďalej sa venuje káve. Nemá to jednoduché, ale dokáže zásobovať kaviareň na ostrove, ktorú vedie jeho manželka Mičiko.

Kávový pás a snaha o jeho rozšírenie

„Nachádzame sa približne 340 kilometrov od kávového pásu,“ uviedol Seiči Jošitama v rozhovore pre Nikkei Asian Review. „Zdravý rozum hovorí, že len hlupák by sa tu pokúšal sadiť kávu. Ostatné podmienky však vyhovujú. Pôda je tu na zdvihnutom koralovom útese mierne kyslá a máme ideálne množstvo zrážok. Keď k tomu pridáme množstvo úsilia a excelentné japonské farmárske techniky, dajú sa tie prekážky prekonať.“

Postupom času sa pridalo viacero ďalších japonských farmárov, avšak v roku 2010 prišla pohroma. Tajfún doslova zlikvidoval kávové plantáže a ôsmi z jedenástich pestovateľov na ostrove Tokunošima to následne vzdali. O sedem rokov neskôr prišla pomoc zo strany spoločnosti Ajinomoto AGF, ktorá zabezpečila výbavu slúžiacu ako ochranu pred silnými vetrami a počet farmárov razom stúpol na 30.

Kávu pestuje aj japonská futbalová hviezda

Káva sa pestuje aj na ostrove Okinawa, kde sa jej venuje bývalý japonský futbalový reprezentant Naohiro Takahara. Má tam futbalový klub Okinawa SV a kávovníky vysadil v kopcovitej oblasti hneď vedľa tréningového ihriska. Rozhodol sa, že týmto spôsobom podporí miestnu ekonomiku a hráčom pomôže trochu si privyrobiť.

Nie je to však jednoduché, pretože rastliny, ktoré zasadil pred vyše rokom, zatiaľ ideálne nepodrástli. Majú len čosi vyše metra, pričom v ideálnom tropickom prostredí dorastajú až do troch alebo štyroch metrov. Ešte však majú čas, pretože prvý zber sa čaká až o dva alebo tri roky. Na začiatku bolo len 250 rastlín, avšak farmári veria, že ich ročne dokážu vysádzať až 10 000.

Kávu nájdeme aj na Galapágach orientu

Kávoví pestovatelia sa nachádzajú aj na ostrove Ogasawara, ktorý sa nachádza ďaleko na východ od skôr spomínaných ostrovov a približne 1 000 kilometrov od Tokia, avšak spadá práve pod hlavné mesto. Na Galapágach orientu, ako sa tieto ostrovy niekedy označovali, bola káva už od roku 1 878, kedy ju vysadil Takeaki Enomoto, zakladateľ Poľnohospodárskej univerzity v Tokiu.

Vráťme sa však k spomínanému ostrovu Tokunošima a jeho káve. Mimo tejto lokality sa predáva už len v Glaubell Coffee Shope v Tokiu a zákazníci sú spokojní. „Surové zrná sú dosť malé, ale majú fascinujúcu zelenú farbu,“ prezradil Tomojo Kano, ktorý danú kaviareň prevádzkuje. „A nemôžeme pochybovať o tom, že ich kvalita sa od roku 2003, keď som ich ochutnal prvýkrát, zvýšila.“

Japonská produkcia kávy by mala rásť

Dodajme, že skôr spomínaná spoločnosť Ajinomoto chce kávu začať skúšobne predávať v roku 2022, pričom v roku 2024 by jej už chcela vyprodukovať 10 ton. Japonsko ako také v roku 2018 spotrebovalo 470 000 ton kávy, takže táto produkcia bude len absolútne minimálnym zlomkom celkového dopytu, avšak každá snaha sa cení. Hlavne keď vďaka nej vznikne niekoľko pracovných miest a peniaze ostanú „doma“.

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Tags: Japonskopestovanie kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Next Post
Spracovanie kávy v Ugande

Uganda môže vyprodukovať vyše 300 000 ton kávy, dážď však sťažuje situáciu

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Uncategorized @sk
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    La Natura Lifestyle Espresso - defekty - mechanicky poškodené zrná

    Recenzia švajčiarskej kávy: Takýto odpad sme ešte nevideli

    19. júla 2025
    Kuba Serrano Lavado od BeCafé - flavor wheel

    Chuťový profil kávy: Čo to je a ako ho identifikovať?

    17. júla 2025
    Mont Blanc na DeLonghi Dedica Duo

    Mont Blanc: Ikonický drink z cold brew z pákového kávovaru De’Longhi

    17. júla 2025
    napeňovač mlieka Snips z Alzy

    Kapučíno z napeňovača za necelých 7 eur: Sci-fi alebo príjemné prekvapenie?

    16. júla 2025
    Rwanda Rugali Natural od BeCafé

    Rwanda Rugali Natural od Be:Café: Káva zo stanice držiacej národné prvenstvo

    16. júla 2025
    Colombia Finca la Canada Gesha od BeCafé - filtrovaná káva

    Kolumbijská gesha vydražená na aukcii: Be:Café nasadilo špičkovú kávu

    15. júla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Uncategorized @sk
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger Marián Takáč mlynček na kávu pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    La Natura Lifestyle Espresso - defekty - mechanicky poškodené zrná

    Recenzia švajčiarskej kávy: Takýto odpad sme ešte nevideli

    19. júla 2025
    Kuba Serrano Lavado od BeCafé - flavor wheel

    Chuťový profil kávy: Čo to je a ako ho identifikovať?

    17. júla 2025
    Mont Blanc na DeLonghi Dedica Duo

    Mont Blanc: Ikonický drink z cold brew z pákového kávovaru De’Longhi

    17. júla 2025
    napeňovač mlieka Snips z Alzy

    Kapučíno z napeňovača za necelých 7 eur: Sci-fi alebo príjemné prekvapenie?

    16. júla 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    No Result
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL