Recepty

Japonská ľadová káva: extrakcia kávy do ľadu

Eshop s kávou

V horúcich letných mesiacoch nie je každému po vôli klasická horúca káva. Ľudia hľadajú alternatívy, ako sa k tradičnej dávke energie a nakopnutia dostať inak.

Obľúbené riešenia sú dve. Ľadová káva, teda káva pripravená klasickou metódou, do ktorej sa následne dá ľad. No a okrem toho cold brew, teda káva „varená“ za studena, ktorá sa v chladnej vode extrahuje 12 až 24 hodín.

A čo tak vynález z krajiny vychádzajúceho slnka?

Existuje však aj ďalšia možnosť zvaná japonská ľadová káva. Je to niečo na štýl klasickej ľadovej kávy, avšak s jedným rozdielom. Ľad sa nepridáva do hotovej kávy, ale káva sa extrahuje priamo do ľadu.

Súčasťou japonskej kultúry je už dosť dlho, avšak cestu na ostatné trhy si nenašla okamžite. V angličtine ju označujú aj ako „flashed-brew“ alebo „flashed-chilled“ a jej príprava je veľmi jednoduchá.

Výhodou je nenáročnosť prípravy

Potrebujete len vhodné zariadenie, napríklad chemex, hario V60, ale pokojne aj niečo ako moccamaster. Do nádoby, do ktorej sa káva extrahuje, potrebujete vopred vložiť ľad, takže s takým french pressom v tomto prípade nepochodíte.

Výhodou tejto prípravy kávy je skutočnosť, že finálny nápoj nie je taký horký, ako keby sa hotová káva zaliala ľadom. Na druhej strane zaujme arómou či jemnosťou a na rozdiel od cold brew je hotová do desiatich minút. Avšak pokojne aj do piatich.

Aký pomer kávy a vody zvoliť?

Pri príprave japonskej ľadovej kávy si treba dať pozor na jednu vec; do množstva vody, ktoré pri príprave kávy využívate, treba prirátať aj ľad. Ak teda potrebujete 640 mililitrov vody, ale o 340 gramov sa postará ľad, kávu pripravíte už len s 300 mililitrami horúcej vody. Inak by bola príliš zriedená.

„Keďže takmer polovica hotovej kávy bude vlastne vytvorená ľadom, potrebujeme nastaviť čo najjemnejšie mletie. Takto z kávových zŕn dostaneme pri menšom množstve vody o niečo viac,“ uviedol autor priloženého videa, ktorý prezradil, že po stránke kávy a vody stavil na pomer 1:16.

Nezabudnite odrátať hmotnosť ľadu

Celkovo chcel pripraviť približne 640 mililitrov kávy, z ktorých sa o 340 gramov postará ľad, takže na samotnú extrakciu kávy ostane len 300 mililitrov vody, čo je pomerne málo. Aj preto stavil na jemnejšie mletie celkového množstva 40 gramov kávy.

„Na rozdiel od prípravy klasickej horúcej kávy nepotrebujete vopred predhriať nádobu. Na premytie filtra využite studenú vodu z vodovodného kohútika,“ skonštatoval autor na YouTube kanáli Hueguh.

Celý postup je jednoduchý

Na prvotnú fázu „kvitnutia kávy“ treba využiť 80 až 120 mililitrov horúcej vody a následne to nechať približne minútu tak. Po tejto chvíli sa káva zalieva zvyšným množstvom vody, pričom celkovo by to malo trvať štyri až päť minút.

Ako je to už zvykom, všetky zvolené pomery a časové úseky sú napokon na rozhodnutí každého z vás. Treba si nájsť to pravé orechové, čo možno najlepšie vyhovujúce osobným potrebám a plnými dúškami si užívať krásne letné dni.

Casa del Caffé
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close

Máte Adblock :(

Spravodajské stránky nemajú šancu prežiť bez reklamy. Preto by sme vás radi poprosili o to, aby ste si u nás vypli Adblock. Ďakujeme za pochopenie.